KUTIL: parametry turbíny s grafy jsou tady
http://www.hyenergy.com.cn/product_show.asp?id=756&b=97
Mně osobně přijde graf výkonu v pořádku, pokud bychom neuvažovali ztráty v alternátoru, asi nějaký nový čínský fígl. Je tam i graf Cp rotoru. Vypadá celkem reálně. Vzhledem k velkému vybočení listů vrtule bude optimum u poměrně nízké rychlosti větru, u vyšší to půjde rapidně dolů. Jestli to má být zrovna 0,45 u 6m/s, o tom mám taky pochybnosti, ale možné to je, nehádám se o to. Každopádně ten graf výkonu podle mého je pouze graf rotoru a ne celé turbíny (vychází mi rotor 97W při 5m/s a Cp 0,4 což přesně souhlasÍ s jejich grafem). Jinak by se alternátor musel pohybovat v celém rozsahu téměř na 100%, čemuž asi nevěří nikdo.
Tvar listů je nový čínský výmysl - říkají tomu "ochrana proti vichřici". Tvrdí, že to navrhují schválně, aby rotor ztratil při vysokém větru účinnost a sám se zpomalil, přičemž oni nemusí konstruovat jiné ochrany. Údajně
Existuje nepřeberné množství padělků výrobků této firmy, které mají daleko horší parametry i kvalitu zpracování, protože originály se poměrně dobře prodávají (na tu bídu, proto to jiní číňani kopírují). Ale pořád je HYE jedna z nejsolidnějších čínských výrobců, i když, jak jsme se shodli, se jim dá ledacos vytknout. Já bych to za ty peníze nekoupil ani náhodou.