od vla » sob úno 27, 2016 10:33 am
Mám dvě paralelní sady jedna 2S2P(4x80AH) Haze Float 2,3-2,4 V, Cycling 2,4 V, ta se chová zcela standardně a druhá 2S2P Enersys float 2,28 V,(4x100Ah), dvě byly horší dvě lepší takže spárovány dvě s lepší + 2s horší a nasazen balancer Háze jsou bez balanceru a prakticky stejné Regulátor WRM 15 nastavený na AGM nabíjí do 28,8 V, float 26,8. Haze mají 2-3 roky Enersys asi 6 let. Fakticky nabíjeny do 28.8 V, pak je nabíjecí proud omezován, denní výroba cca 1KW, spotřeba taktéž. Fakticky netuším jestli se po nabití přepne regulátor na 26,8V, Ze systému je napětí odebíráno celodenně, takže dle zátěže mírně kolísá. Ráno mají napětí tak 24,8 V. Pokud je několik dní zcelka hnusně dostanu se na 24,4 V, zcela vyjímečně 23,8 V (letošní zimu 2x). Když není počasí omezím odběr. Systém je zcela manuálně obsluhován. Přes zimu připojeny 4 panely, momentálně jen 2 panely protože to stačí, navíc jsem si pořídil druhý regulátor, který se s baterkami moc nemazlí a klidně nabíjí pulzně až 32V. (Takže je zapínán jen když jsou baterky vybité- momentálně zde v inzerci jako vhodný na zaplavené olovo). takže zhruba asi takto. Rozhodně nesouhlasím s názorem, že olovo potřebuje každodenní péči, jen kontroluji napětí a při dosažení cca 28V odpojím horší regulátor. Baterky enersys si při 28 a více voltech tu a tam odfouknou, ale není to nic dramatického, ani trvalého v řádu hodin. Proto jsem se ptal na možnost doplňování vody, jestli to děláte, s jakými výsledky, nebo jestli to je totálně nesmysl, či jestli dolévat kyselinu či nikdy nic. Jsou to takové hokus-pokusy, ale trošku je to přesně to, co mi na tomto foru chybí. Praktické provozní informace z hlediska ovlivnění životnosti právě akumulátorů.
Nemám rád tenhle stát.
-