gupa píše:To mne také stále vrtalo hlavou. Na jediné naco jsem došel je, že by byla nějaká vybíječka s logem na jednotlivý články, ta vybíječka by přepouštěla proud do odporů a podle velikosti odporů a napětí článku by se určovalo jak seskládat články vyšší kapacity k sobě a propojit je do série. jak je seskládat nevím. U NiCd mi to vychází, že by slabší článek byl kombinovaný se silnějším bez obav. Dokonce může být i jeden článek seskládán z více typů nicd článků. U olova nevím ale určitě to není dobré protože dva články mohou mít jiný stupeň nárustu sulfátu, takže jedině stejné a nové. A u lithia si to nedokážu ani představit co by to mohlo dělat, protože elektroda je amorfně nanesena na jakémsi plechu a když je zoxidovaná styčná plocha a afinita mezi plechem a elektrodou klesá, tak nevím jak se proudy mohou přelévat ze strany na stranu.
Uff, to je na mne vyšší dívčí. O přelévání jsem uvažoval pouze při spojování dvou baterií článků o nestejném napětí, ale na to mi soused odborník řekl, že "to
se spojí přes odpor". Naštěstí mi vysvětlil, že nejde o odpor úřadů ani široké veřejnosti, ale že něco donese z práce. Další možnost nějakého většího přelévání mne napadla při zkratu nějakého článku a následném snížení napětí takto ochuzené baterie. Což bych právě řešil pojistkou.
gupa píše:Asi bych nějaké slabé série ani nepropojoval, protože trpí více slabších článků než u zapojení články propojit paralelně a potom do série. A u 12V a 3000W na straně 230V, je odhadem nějakých 250 A, takže i pro LiFePO bych takový proud viděl jako přijatelný u kapacity někde 1000Ah/12V. Pod touto hranicí to vidím, že pod kontakty ty plechy na kterých drží elektrodová hmot prostě hoří a za chvíly se odlepí a baterie rychleji změkne.
K elektrárně připojuji zátěž max. 1400W a to ještě jen velmi zřídka. Běžný provoz tak do 500W. Takže o proudech 250A se mi ani nezdá (tedy jen v horrorových snech o zkratu regulátoru).
Jinak v sadě 160Ah jsou všechny články zatím v pořádku, v provozu tak 4 měsíce. Podle sobotního testu kapacity mám k dispozici 188 Ah. Sada 200 Ah bude nová a doufám, že články budou v pořádku.
brumlaj píše:Protože bude mít paralelně pospojovane baterie sériových článků, může dělat za běžného provozu údržbu jedné sady, kterou odpojí a klidně může rozebrat, aniž by došlo k blekovému outu.
Díky. Tedy existuje i technický důvod a ne jen má blbost.
brumlaj píše:Pokud dáš pojistku do každé sériové sestavy článků, pak tato pojistka Ti bude sloužit jako vyrovnávač proudů (její odpor je o x vyšší, než součet vnitřních odporů článků).
Nevýhodou je nutnost balanceru na každém článku - tedy 8 ks. Něco za něco. No a pokud vytuníš odpojení slabší sestavy při podbití (bistabilní relé), tak jsi schopen využít plnou kapacitu nejslbších článků z každé sestavy......
Díky. To jako propojit články pojistkami typu
http://eshop.neosolar.cz/pojistka-pro-f ... y-200a-32v? Myslel jsem, že dám pojistku až mezi bloky.
Pro každý blok mám balancér UN4-UTP 4x7,5A. A odpojování AC při podbití mám řešeno pomocí Cell Logeru a relátek.
kodl69:
Díky. Obě sady jsou Winston.
Naposledy upravil lopez dne stř črc 15, 2015 12:23 pm, celkově upraveno 1