Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon úno 06, 2023 3:29 am


Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod branorko » sob říj 15, 2022 8:26 pm

Pozdravujem, mam 2 otazky,

jedna snad jednoducha, ale neviem nikde najst relevantnu odpoved. Majitelia spomenuteho menica mi vsak daju asi jasnu odpoved a o tu teraz prosim.

Ked si kupim tento menic + matebox advanced (vstavany EPS box) ako bude fungovat prepnutie do EPS rezimu?

v prospekte od menica je napisane, ze to prepnutie trva menej ako 10ms, je to naozaj tak a teda ak vypadne distribucna siet, tak spotrebice pripojene k EPS vystupu nepocitia vypadok?

druha trosku odbornejsia otazka, ma tento menic cisty sinusovy vystup, alebo modifikovany?

dakujem vsetkym
?
branorko
 
Příspěvky: 5
Registrován: pát zář 23, 2022 11:48 am


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod tomas » ned říj 16, 2022 2:18 am

Přepnutí s matebox do EPS funguje úplně stejně jako bez něj nebo i z jiným přepínačem sítě / stykačem atd.. U Solaxu G4 si můžete zvolit jestli má být EPS trvale pod napětím nebo jen při výpadku, takže pro malé příkony v EPS není nutné mít matebox (pokud tedy nemáte M variantu střídače) ani jiný přepínač sítě (spotřebičů). Více zde:
https://gbc-solino.cz/headpage/stridace ... /solax-g4/

Modifikovaný výstup přifázovaný k síti? Kde na ty nesmysly chodíte? Jo je to "modifikované" PWM možná na 12kHz a filtrované do sinusovky. Harmonické zkreslení musí být do 3%. Raději na to nesahejte s takovými dotazy. Jak by jste jinak chtěl udělat sinusovku z DC, motorgenerátorem?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2469
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod branorko » ned říj 16, 2022 8:01 pm

Dakujem za odpoved a ano ospravedlnujem sa za blbu druhu otazku, neuvedomil som si suvislosti, povedane sa uz neda vziat spat.

teda ked sa prepne striedac na off-grid, pocitia to spotrebice na zalohovanej vetve, alebo nie?, tie pekne stranky mam nastudovane, ale chcem potvrdenie z praxe.
?
branorko
 
Příspěvky: 5
Registrován: pát zář 23, 2022 11:48 am


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod Kali » ned lis 20, 2022 10:29 pm

Měnič přepne tak rychle, že to žádný můj spotřebič neovlivní a vše běží bez výpadku.
?
Kali
 
Příspěvky: 19
Registrován: pát bře 26, 2021 4:55 pm


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod vomic » sob lis 26, 2022 9:04 am

tomas píše:U Solaxu G4 si můžete zvolit jestli má být EPS trvale pod napětím

Je pravda, že pak SOLAX pak žere v tomto režimu cca 200W místo obvyklých cca 30W když EPS není trvale pod napětím?
?
vomic
 
Příspěvky: 34
Registrován: čtv bře 10, 2022 11:04 am


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod pistacik » ned lis 27, 2022 1:15 pm

Nech hladam ako hladam kde najdem trvale vypnitie nalajania EPS v G4 verzii? Ďakujem za odpoveď
?
pistacik
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob lis 12, 2022 5:06 pm


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod tomas » ned lis 27, 2022 10:52 pm

External ATS
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2469
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod pistacik » pon lis 28, 2022 3:22 pm

Jasne to je ono Dakujem. Akurat mi to prislo troska blbo oznacene ako disable :)
?
pistacik
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob lis 12, 2022 5:06 pm


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod Peros » úte lis 29, 2022 8:01 pm

vomic píše:
tomas píše:U Solaxu G4 si můžete zvolit jestli má být EPS trvale pod napětím

Je pravda, že pak SOLAX pak žere v tomto režimu cca 200W místo obvyklých cca 30W když EPS není trvale pod napětím?


Mám G4 přepnutý na trvalý EPS a zajímalo by mně jak jsi zjistil že žere 200 W, jak to změřit?
Uživatelský avatar
Peros
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv říj 20, 2022 1:16 pm


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod ferrys » pát pro 02, 2022 10:37 am

Jako... nezere 200W :) ale porad temer stejne... dal sem si tu praci a zmeril stridac s vypnutym polem... me konecne ten stridac prisel po pul roce :) chtel bych udelat emergency shutdown - u tiga je to easy spoji se kontakt na tom jejich bazmeku a FVE pole se rozpoji... u G4 je tam DRM konektor - zkousel to nekdo ? kdyz se spoji pin 0 se zemi - vypne se to ? chci dat cedulku pro hasice kde to tlacitko je k hlavnimu jistici... diky LF
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 76
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod Peros » pát pro 02, 2022 11:51 am

Jako... nezere 200W :) ale porad temer stejne... dal sem si tu praci a zmeril stridac s vypnutym polem...

Promiň ale tvé řeči vůbec nerozumím, můžeš to napsat česky
dík
Uživatelský avatar
Peros
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv říj 20, 2022 1:16 pm


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod ferrys » sob pro 03, 2022 2:37 pm

Peros píše:Jako... nezere 200W :) ale porad temer stejne... dal sem si tu praci a zmeril stridac s vypnutym polem...

Promiň ale tvé řeči vůbec nerozumím, můžeš to napsat česky
dík


no jeslti uz nekdo zkousel pouzit DRM konektor na nouzove vypnuti stridace.... pokud mi bude horet barak a ja nebudu mit u hlavniho jistice informaci pro hasice a nebudu doma... hasit ho proste nebudou - pokud uvidi fve... no a pokud tam ta informace bude - tzn. v dome je nainstalovana fve... a tlacitko total stop je umisteno... po zarazeni TIGO vypne nahore panely a stridac se vypne takdy pres DRM... tak jeslti to nekdo zkousel... a jak to funguje...
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 76
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod mv12 » pát pro 09, 2022 10:42 am

Dobrý den,

Nechci zakládat nové téma, tak to dám sem.
Mám solax X3 HYBRID D4 měnič a od dodavatele mám zálohu zapojenou přes manuální přepínač. To mi nevyhovije a chtěl bych to změnit a provozovat automaticky přepínaný EPS, na který bych si napojil vybrané okruhy(světla, zásuvky). Rozvody v domě jsou ale TN- C. Protože z EPS jde jen N (aspoň podle označení manuálu Solaxu) a já mám všude PEN, musel by se podle mne propojit i ten N výstup z EPS na PEN v domě.

Firma, co mi zařízení dodala to prý konzultovala se serviserm importéra a ti řekli, že v žádném případě, že to nelze. Že se musí přesně dodržet schéma pro Evropu vč. všech chráničů a žádné propojování N vodiče z EPS nemají dělat. Dodavatel si stejně jako já sice myslí, že by to mělo jít, ale nechce to riskovat (automatický backup dělají prý jen do T-NS).

Podle schémat v manuálu by to ale mělo jít (vypadá na to australské schéma). Máte s tím někdo reálnou zkušenost, a jak to máte případně zapojeno a nastaveno?
Děkuji
?
mv12
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř říj 26, 2022 11:40 pm


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod cipis » pát pro 09, 2022 11:29 am

X krát na fóru popsaný test se žárovkou ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 2286
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Lokalita: blízko Brna
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod tomas » ned pro 11, 2022 4:11 pm

mv12 píše:Dobrý den,

Nechci zakládat nové téma, tak to dám sem.
Mám solax X3 HYBRID D4 měnič a od dodavatele mám zálohu zapojenou přes manuální přepínač. To mi nevyhovije a chtěl bych to změnit a provozovat automaticky přepínaný EPS, na který bych si napojil vybrané okruhy(světla, zásuvky). Rozvody v domě jsou ale TN- C. Protože z EPS jde jen N (aspoň podle označení manuálu Solaxu) a já mám všude PEN, musel by se podle mne propojit i ten N výstup z EPS na PEN v domě.

Firma, co mi zařízení dodala to prý konzultovala se serviserm importéra a ti řekli, že v žádném případě, že to nelze. Že se musí přesně dodržet schéma pro Evropu vč. všech chráničů a žádné propojování N vodiče z EPS nemají dělat. Dodavatel si stejně jako já sice myslí, že by to mělo jít, ale nechce to riskovat (automatický backup dělají prý jen do T-NS).

Podle schémat v manuálu by to ale mělo jít (vypadá na to australské schéma). Máte s tím někdo reálnou zkušenost, a jak to máte případně zapojeno a nastaveno?
Děkuji


Firma i servis pokud se vůbec ptali kecá. N musí být spojen se zemí a dělám to tak vždy. Jednou jsem to neudělal a zákazník se v tom hrabal a odpojil si N od elektroměrového rozvaděče (měl přechod TN-C na TN-C-S pod plombou v elektroměrovém rozvaděči :uh:, nechápu jak to může vůbec revizák zrevidovat když je to zaplombované, :hell: ) a pak mohl přistavit kontejner na elektroodpad.
Mimochodem by mně zajímalo jak by potom řešili vytvoření ostrovní sítě TN-C-S? To by potom bez skutečně vytvořeného nuláku (uzemněného středu zdroje) nešlo.
V TN síti musí mít každý zdroj uzemněný svůj střed, úplně stejně jako jsou uzemněny středy všech distribučních transformátorů 0,4/22kV.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2469
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS

Příspěvekod mv12 » čtv led 12, 2023 8:08 pm

@tomas - děkuji moc za odpověď. Četl jsem jí hned, ale nebyl nějak čas to řešit a reagovat.. Nakonec jsem jsem si to přes vánoce přepojil. Rozdělil jsem si v rozvaděči okruhy na zálohované a nezálohohované. Zálohované přepojil na ten EPS výstup (přes přepínač sítí s možností přepojit k nezálohované části v případě nějaké poruchy měniče). Jen jsem zjistil, že do měniče mi na přívod (část od sítě) vede 5 žilový kabel (PE i N dráty vedou z PEN lišty rozvaděče), ale z měniče z EPS je vyveden jen 4 žilový. Ten jsem tedy nechal zapojen v měniči jak byl (3 fáze plus N, PE svorka je volná) a přepojil jsem konec u sebe v rozvaděči - tedy ty fázové vodiče přes 3f jistič 20A a přepínač sítí na zálohované okruhy, N zůstal na PEN liště. Pak jsem změnil v menu střídače funkci toho EPS výstupu.
Nic víc jsem neměnil. Když to takto zapojujete, měníte i nastavení RlyEPSN Setting (v Manufactory settings) z Europe na Australia? To jsem radši nechal na Europe, ale nevím.
?
mv12
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř říj 26, 2022 11:40 pm



Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'