Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob říj 01, 2022 3:34 am


Solax X3 hybrid G4

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod mph » čtv srp 04, 2022 5:51 pm

ferrys píše:Zdravim, no problem bude v tom, ze bude asi potreba installer heslo... a to se dava jen instalacnim firmam... ja sam solaxe nemam, ale myslim asi, ze nevidite vsechna menu...


Installer heslo je 2014.
?
mph
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř srp 03, 2022 6:24 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » čtv srp 04, 2022 8:56 pm

automaticky zaskok = soustava stykacu. prepina se to rychle, nevsiml jsem si, ze by s tim byl nejaky problem.
?
Lucano88
 
Příspěvky: 199
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod soki » pon srp 08, 2022 6:57 am

ferrys píše:Zdravim, no problem bude v tom, ze bude asi potreba installer heslo... a to se dava jen instalacnim firmam... ja sam solaxe nemam, ale myslim asi, ze nevidite vsechna menu...

Heslo samozrejme mam uz od instalacie systemu. Uz som skusal kadeco a stale je EPS vystup pod napatim iba pri vypadku siete. Pokial sa mi to nepodari urobit nastavenim menica, tak bude musiet nahodit stykace.
?
soki
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte črc 26, 2022 8:11 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » pon srp 08, 2022 8:21 am

No a neni to o tom ze mate box settings jsou jen ve verzi M ? Protoze v tom mateboxu ty stykace asi jsou... mozna, ze ve verzi D to nejde... nevim jen spekulace :)
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 73
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » stř srp 10, 2022 8:29 pm

Ahoj, řeším u kamaráda co má Solax G4 jeden problém.
Elektrikář mu zapojil Smart meter obráceně. Vstup od DS dal ze shora, výstup do střídače ze spodu..

Dneska si všiml divného chování, není doma, vše vypnul a barák podle všeho žere 4kW už několik hodin. Navíc i ten graf mi nesedí.
Pretoky jsou vypnuté...

Je možné, že tím, že zapojil elektroměr obráceně, tak prohodil dodávku/výrobu?

Screenshot_2022-08-10-21-24-32-604_com.solaxcloud.starter.jpg


IMG_20220810_212515.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Lucano88
 
Příspěvky: 199
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod lukas_kcz » sob srp 13, 2022 3:08 pm

Podařilo se někomu vyřešit sepnutí toho EPS výstupu i v normálním stavu měniče? Podle manuálu na webu GBC u této Gen4 verze právě sestava stykačů pro přepínání sítí nutná není, viz. příloha. Ve schématu k verzi Gen3 to naopak bylo. Pochopil jsem to proto tak, že výhoda mateboxu v Gen4 s řešení stykačů v něm je v případě poruchy střídače - EPS sekce dál funguje a není nutné to po dobu opravy klemovat.

Bohužel se mi to ale nepodařílo aktivovat (mimochodem kromě hesla 2014 admina jestě existuje heslo 6868 instalátora, kde se právě v sekci "Super" volí řešení N pólu). Tak jsem si říkal, že tam mají chybu, protože v tomto zapojení by EPS část fungovala skutečně jen v době výpadku gridu. Jenže toto schéma je i v origo anglické verzi od Solaxu (https://www.solaxpower.com/wp-content/u ... Manual.pdf). A přijde mi divný, že by takový nesmysl měl v manuálu i výrobce. Než budu psát na podporu, tak se chci zeptat tady. Nemáte zkušenost?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
lukas_kcz
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 22, 2022 2:50 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Zak » sob srp 13, 2022 6:35 pm

Zdravim, mam cerstve instalovan x3 hybrid g4 ve variante D bez mateboxu v hybridni elektrarne a pokud vim, eps je konstantne pod napetim. Toto byl jeden z mych pozadavku na instalaci a stridac by to mel umet, garantuje interne prepnuti do 10ms z grid na zalohu. Aktualne jeste neprovozuji a cekam na PPP, takze jsem mel moznost videt to jen vterinku, jinak to je zatim vypnute. Jestli to vyzaduje nejake specialni nastaveni, to netusim. Snad to pomuze alespon takto.
?
Zak
 
Příspěvky: 36
Registrován: pon říj 11, 2021 12:19 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod lukas_kcz » sob srp 13, 2022 7:11 pm

Diky za odpověď, otázka ale je, máte v rozvaděči přepínací stykače, popř. nějakou ATS, nebo je EPS výstup přímo do distribuce spotřebičům?

Prošel jsem i ten anglický manuál. Nikde jsem možnost aktivace nenašel (kromě povolení mateboxu, což ale ve verzi D menu vubec neobsahuje)
?
lukas_kcz
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 22, 2022 2:50 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod lukas_kcz » sob srp 13, 2022 7:11 pm

Diky za odpověď, otázka ale je, máte v rozvaděči přepínací stykače, popř. nějakou ATS, nebo je EPS výstup přímo do distribuce spotřebičům?

Prošel jsem i ten anglický manuál. Nikde jsem možnost aktivace nenašel (kromě povolení mateboxu, což ale ve verzi D menu vubec neobsahuje)
?
lukas_kcz
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 22, 2022 2:50 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Zak » sob srp 13, 2022 7:22 pm

Jde to primo z EPS vystupu do rozvadece spotrebicum, bez stykace. Mam tam akorat navic manualni 4 polovy prepinac, ktery umoznuje spotrebice z EPS prepnout do nezalohovane casti.
?
Zak
 
Příspěvky: 36
Registrován: pon říj 11, 2021 12:19 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod lukas_kcz » sob srp 13, 2022 7:43 pm

Hmm, tak to mě napada jedine upgrade FW, protože tam není už co nastavit. Díky za info.
?
lukas_kcz
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 22, 2022 2:50 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Zak » ned srp 14, 2022 7:59 am

Nevite nekdo, zda se da nekde zjistit, jaka je nejnovejsi verze firmware a stahnout ji? Explicitne by me zajimala spojitost s manualy G4.1 a G4.2, ktere lze stahnout ze stranek vyrobce. Vztahuji se na novejsi verzi firmware, nebo celych stridacu? Jsou tam nejake zasadni rozdily?
?
Zak
 
Příspěvky: 36
Registrován: pon říj 11, 2021 12:19 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod lukas_kcz » ned srp 14, 2022 4:39 pm

Tak jenom doplním, ze zapnutí interního stykače ve verzi D stridace Gen4 se provádí v advanced menu vypnutim funkce “External-ATS”. Jak očividné, ze? :) Prehlizel jsem to cely víkend a v manuálech to zdokumentovane není.
?
lukas_kcz
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 22, 2022 2:50 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod david.a3 » pon srp 15, 2022 8:59 am

Ahoj, používá někdo tento měnič s akumulátorem triple power? Jde mi o to, zda lze nějakým způsobem nastavit limit nabíjení, např. na 90%, což se pozitivně projeví na životnosti akumulátoru
?
david.a3
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon srp 15, 2022 8:49 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod rob.brno » pon srp 15, 2022 10:58 am

david.a3 píše:Ahoj, používá někdo tento měnič s akumulátorem triple power? Jde mi o to, zda lze nějakým způsobem nastavit limit nabíjení, např. na 90%, což se pozitivně projeví na životnosti akumulátoru


Asi bych to nedramatizoval, jak se zdá, tak výrobci pro desetilrtou záruku používají akumulátory s velkým "bufferem" shora i zezdola. Např. Growatt končí nabíjení s napětím kolem 3,38V na článek. Mám "podezření", že jejich akumulátory jedou takřka v režimu 25-80procent SOC.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 953
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod glottis » pon srp 15, 2022 11:05 am

rob.brno píše:
david.a3 píše:Ahoj, používá někdo tento měnič s akumulátorem triple power? Jde mi o to, zda lze nějakým způsobem nastavit limit nabíjení, např. na 90%, což se pozitivně projeví na životnosti akumulátoru


Asi bych to nedramatizoval, jak se zdá, tak výrobci pro desetilrtou záruku používají akumulátory s velkým "bufferem" shora i zezdola. Např. Growatt končí nabíjení s napětím kolem 3,38V na článek. Mám "podezření", že jejich akumulátory jedou takřka v režimu 25-80procent SOC.


Lifepo se nabijou i na 3.38v do 100%. Jen to muze trvat delsi dobu.
?
glottis
 
Příspěvky: 384
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod soami » pon srp 15, 2022 11:25 am

No nenabijí, ale to je jedno. Základem ne zbytečně nezatěžovat nad 3,4-3,45, kde už moc energie k uložení není.
?
soami
podporuje fórum
 
Příspěvky: 253
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Bydliště: Posázaví

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod david.a3 » pon srp 15, 2022 12:43 pm

soami píše:No nenabijí, ale to je jedno. Základem ne zbytečně nezatěžovat nad 3,4-3,45, kde už moc energie k uložení není.

Díky za komentáře, jde mi právě o to, aby se baterie nenabíjela nad zmíněných 3,4V na článek. U solaxu jsem to bohužel nikde nenašel. A zrovna pro Solax nevyznívá záruka moc dobře... https://www.prosolar.cz/novinky-blog/so ... zbor-zaruk
?
david.a3
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon srp 15, 2022 8:49 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod bolero2004 » úte srp 16, 2022 9:31 am

Zdravím,

na Solaxu včera v 13:30 vyskočila hláška Bat Volt Fault a střídač vyhazuje hlavní jistič u elektroměru. Střídač je aktuálně v režimu EPS. Servisní firma dojela na opravu ,ale nepovedlo se jít to opravit. Prý budou kontaktovat GBC. Neměli jste někdo prosím stejný problém?
Díky za odpověd.
Uživatelský avatar
bolero2004
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte srp 16, 2022 9:26 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod packy_gis » stř srp 31, 2022 9:47 pm

Ahoj. Mám Solax X3 G4 8kW. Všiml jsem si, že od 16.8. mi jdou ven malé přetoky, i když baterie není nabitá a mělo by to jít do ni. Za den to udělá 1 - 2 kWh, což není mnoho, ale je to škoda. Do té doby to vše fungovalo super. Nebyl v tu dobu nějaký upgrade FW? Přikládám obrázek z 15.8., 16.8. a včera.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
packy_gis
 
Příspěvky: 11
Registrován: sob bře 12, 2022 5:32 pm

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'