Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte srp 16, 2022 5:54 pm


Solax X3 hybrid G4

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod sola » čtv led 13, 2022 2:44 pm

Zdravím,

chtěl bych se dotázat někoho kdo má zkušenosti s měničem Solax X3 hybrid G4 ve smyslu splnění PPDS.
1) Je měnič distributorem uznán jako hlavní rozpadové místo pro odpojení při poruše, nebo je třeba galvanicky oddělovat externě, v některých projektech externí odpojení kreslí...
2) V nic moc návodech popisují možnost odstavení sepnutím kontaktů, lze toto použít pro řízení výkonu dle PPDS 0-100%? Je to v té RJ45 zásuvce DRM0 nebo má ještě jiné kontakty?

Díky
?
sola
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv led 13, 2022 2:20 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod gb3313 » pát led 14, 2022 4:14 pm

Ač má tenhle střídač možnost shutdownu, je třeba oddělit galvanicky extra - aspoň můj solatér v oblasti ČEZ Distribuce to takhle dělal. Pokud budeš chtít, můžu ti nafotit moje provedení.
?
gb3313
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned čer 14, 2020 12:16 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pát led 14, 2022 5:42 pm

Pro vypínání přes HDO používám stykač s rozpínacími kontakty. Trvalá spotřeba je tak 0W a možnost poruchy stykače je také minimální i vzhledem k tomu že to může distributor vypnout pouze v nouzovém stavu, což se ještě nestalo.
Tuším že když použijete ty shutdown ovládací kontakty, tak střídač ani nenabíjí akumulátor. Kdežto když do odpojíte tím stykačem tak si myslí že vypadla síť a funguje v EPS módu a nabíjí akumulátor, takže ztráta energie není tak velká jako v shutdown.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod sola » pát led 14, 2022 8:08 pm

Díky za rady. Ten NC stykač využiváš rovnou i pro galvanické odpojení v případě výpadku DS?
Dále jsem narazil na to že si nejsem jist jak je to s přepínáním EPS. Dle návodu by měl mít přepínání integrované, ale varianta M má instalované 2 stykače v tom mateboxu tak nevím zda typ D je má skutečně v sobě.
?
sola
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv led 13, 2022 2:20 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod patasoldloafer » pon led 17, 2022 11:10 am

Vypadá papírově parádně, taky ho zvažuju do jednoho baráku, mám jen rychlý dotaz, těch 200V na baterce nebojíte se to skládat nebo zvažovat jen komerční řešení?
?
patasoldloafer
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon led 17, 2022 11:03 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pon led 17, 2022 5:54 pm

sola píše:Díky za rady. Ten NC stykač využiváš rovnou i pro galvanické odpojení v případě výpadku DS?
Dále jsem narazil na to že si nejsem jist jak je to s přepínáním EPS. Dle návodu by měl mít přepínání integrované, ale varianta M má instalované 2 stykače v tom mateboxu tak nevím zda typ D je má skutečně v sobě.


V nastavení lze zvolit jestli má být EPS výstup trvale pod napětím nebo pouze při výpadku sítě. Je to v "Mate Box Setting".
Přepínač doporučuji alespoň ruční, pro případ že by se střídač pokazil, tak ho ručně přemostit.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Miloš 69 » pon úno 07, 2022 4:00 pm

Chcem sa spýtať aký watt meter použiť na riadenie meniča Solax X3 Hybrid G4. Mám zakúpený Fronius smart meter 63A s modbusom RTU (chcel som pôvodne postaviť FVE na Froniuse) Originál Eastron DSM 63 je momentálne nedostupný ,tak rozmýšlam, či by to nefungovalo aj s Froniusom.
?
Miloš 69
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned říj 31, 2021 9:29 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pon úno 07, 2022 4:50 pm

Když už ho máte tak to zkuste, ale moc šancí tomu nedávám.
Elektroměr Eastron SDM630 nebo Chint DDSU666-D prý ale musí být upravený pro solax, když je koupíte někde jinde tak to nefunguje. Nevím nezkoušel jsem.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Miloš 69 » ned úno 20, 2022 10:36 am

Zdravím. Je tu niekto v okolí Nitry, kto by mi vedel rozchodiť komunikáciu medzi smart metrom EASTON SDM 630V2 a meničom Solax X3 nefunguje mi komunikácia medzi nimi. Poprípade prezradiť prístup do advenced settingu ,lebo tipujem že problém bude tam. Za prácu, pláca, to je samozrejmé.
?
Miloš 69
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned říj 31, 2021 9:29 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod rob.brno » ned úno 20, 2022 6:24 pm

Ten Eastron bude potřeba, aby byl dodaný přímo od Solaxu. Alespon u střídače Growatt tomu tak je, nahrají do elměru vlastní firmware.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 938
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod packy_gis » ned bře 20, 2022 4:10 pm

Ahoj.
Dá se někde jednoduše zjistit teplota Solax (X3 G4) střídače, baterií atd?
Předem díky.
Uživatelský avatar
packy_gis
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob bře 12, 2022 5:32 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » ned dub 03, 2022 7:40 pm

Teplota akumulátoru je v internetovém monitoringu na solax cloudu nebo v mobilní aplikaci. Ale je tam to co posílá BMS akumulátoru a například Pylontech posílá o cca 10°C více než je skutečnost. Pokud BMS akumulátoru teplotu neposílá tak to tam není.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod marko250 » ned dub 03, 2022 7:50 pm

Tomas: umí Solax G4 hybrid 15kW,který má výstup do domu jen na backup výstupu přepnutí na DS,po té co dojde baterka,klasický výstup nebude zapojen ,jen vstup z DS do měniče.Jde vůbec backup z panelů a baterie ,když detekuje DS?Jak je to s nastavením?Prostě lze z něj udělat klasický přepínací 3f měnič bez přetoku a propojení DS/FVE,jako přepínací bypas Axpertu.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » ned dub 03, 2022 8:43 pm

Externím ATS přepínačem kde bude priorita výstup ze střídače by to myslím šlo. Prostě střídači doje energie vypne se a ATS přepne spotřebu na síť. Jak se střídač rozjede tak zase zase zpět přepne spotřebu na střídač. Jde nastavit aby se EPS výstup aktivoval třeba při 30% SOC a vypnul třeba při 10% SOC aby to necyklovalo v krátkých intervalech. Takže ráno začne nabíjet akumulátor, až bude 30% SOC aktivuje se EPS tím se přepne ATS na střídač a odpojí DS od spotřeby. Jakmile se to vybije na 10% tak se to EPS vypne a ATS zase přepne spotřebu na DS. Jestli je to ono, tak to podle mne jde udělat s každým hybridem. Ale svorky Grid na střídači by nebyly zapojené nebo by se podle potřeby stykačem odpínali. Pokud by byly svorky Grid připojené na DS tak to pracuje paralelně se sítí. Bez distribuční sítě je to jako klasický ostrovní střídač.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod marko250 » ned dub 03, 2022 10:41 pm

Takže to měření nejde vynechat, tak aby šel vstup AC do měniče z DS pro synchronizaci 3f při přepnutí a pro nabíjení baterky v nouzi? Možná ale netuším co přepíná mezi DS/FVE,je to to měření nebo uvnitř měniče 3x relé na základě signálu z měření? A výstup AC z měniče na dům by zapojen určitě nebyl.Ano ztratila by se hybridita,ale zase účinný měnič s plným asynchronním výkonem na 3 fáze by šel bez papírů celkem i za rozumnou cenu.Pak to bude jen o baterce,2x MPPT mají vždy velké.
3f.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Janek » úte dub 19, 2022 9:16 am

Miloš 69 píše:Zdravím. Je tu niekto v okolí Nitry, kto by mi vedel rozchodiť komunikáciu medzi smart metrom EASTON SDM 630V2 a meničom Solax X3 nefunguje mi komunikácia medzi nimi. Poprípade prezradiť prístup do advenced settingu ,lebo tipujem že problém bude tam. Za prácu, pláca, to je samozrejmé.


Dobrý den, já mám stejný problém jak to u Vás dopadlo ? Jinak instalační heslo je 2014.
?
Janek
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon dub 18, 2022 7:30 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » pát dub 22, 2022 9:32 pm

Ahoj, řeším solax G4 10kW, D verze

Lze zapojit mezi ELM rozvaděč a spotřebu domu?
Funguje ten interní automatický záskok tak, že DS -> vstup do střídače -> EPS výstup ze střídače -> spotřeba domu... Pokud je dostupná DS, střídač dá až 32A, pokud DS dostupná není, vybaví interní automatický záskok a EPS bude dávat pouze těch cca 16A?

Takhle přesně fungoval ten EPS box, pokud se nemylim... Díky z potvrzení.
?
Lucano88
 
Příspěvky: 196
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pát dub 22, 2022 9:59 pm

Ano takto to funguje a lze to tak zapojit i bez EPS boxu. Problém ovšem je, že verze G4 má velmi malé svorky a dostat tam průřez vodiče 6 mm2 je utrpení. A mít tedy celý barák přes ty malé svorky a tenké vodiče není vhodné. Je vhodnější použít externí přepínač sítě (ATS). Nebo aspoň manuální přepínač pro případ kdyby se střídač pokazil, tak ať se dá udělat ruční bypass a střídač obejít.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » pát dub 22, 2022 10:03 pm

S tím přepínačem počítám, kdyby náhodou došlo k chybě na AC straně střídače a byl by třeba udělat bypass.

Na druhou stranu by měl umět 32A, tak předpokládám, že to je na to dimenzované.

Každopádně podelite se s nějakým ATS, který máte vyzkoušený?

Ještě o tom popremyslim...

Jde o to, že ke stridaci mám už natažený kabel na AC vstup z domovního rozvaděče a zároveň druhý kus na AC výstup zpět do domovního rozvaděče a předpokládám, že střídač bude mezi ELM a spotřebou celého domu.
?
Lucano88
 
Příspěvky: 196
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pát dub 22, 2022 10:08 pm

marko250 píše:Takže to měření nejde vynechat, tak aby šel vstup AC do měniče z DS pro synchronizaci 3f při přepnutí a pro nabíjení baterky v nouzi? Možná ale netuším co přepíná mezi DS/FVE,je to to měření nebo uvnitř měniče 3x relé na základě signálu z měření? A výstup AC z měniče na dům by zapojen určitě nebyl.Ano ztratila by se hybridita,ale zase účinný měnič s plným asynchronním výkonem na 3 fáze by šel bez papírů celkem i za rozumnou cenu.Pak to bude jen o baterce,2x MPPT mají vždy velké.
3f.jpg


Ten elektroměr v ostrovu nemá význam. Testoval jsem nabíjení akumulátorů k přifázované centrále, také bez elektroměru.
viewtopic.php?f=4&t=7775&p=157764&#p163455
Střídač má dvoje svorky Grid a EPS. Přepínání mezi DS a EPS si řeší střídač sám, elektroměr na to nemá vliv. Jakmile vypadne sít na svorkách Grid tak na svorkách EPS je napětí (buď trvale nebo jen po dobu výpadku dle nastavení).
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 2 návštevníků

Reputation System ©'