Zdravím, na fóru jsem nováčkem a rád bych se poptal ohledně své nově instalované FVE na jihu Jizerských hor a postupně se podělil i se zkušenostmi z provozu.
Na střechu domu jsem pověsil zatím 8x panel Elerix 340 Wp, šest do azimutu 165 stupňů a dva do azimutu 255 stupňů (pro využívání odpoledního a večerního osvícení). V plánu je doplnit šestici ještě dvěma panely tak, aby jich bylo na JJV osm.
Nyní jsou panely zapojeny sérioparalelně tak, že dvojice jsou spojeny Tčky na střeše a dvojice dvojic pak ve svorkovnici pod střechou (délka kabelů od Tček do svorkovnice je asi 4-5 metrů, 6 mm2), odkud jde tlustý svod k měniči dole (asi 15 metrů, 10 mm2) . Až přidám další dva panely, tak zapojení upravím tak, že bude dvojice směr západ připojena vlastním svodem přímo do svorkovnice a doplněné dva panely hodím namísto ní do Tčka na střeše.
O víkendu, kdy bylo slunečné počasí, jsem ze sestavy dostal stabilních 1500-1700 W přibližně od 11:30 do 14:30. Počítám, že přidáním dvou panelů pak využiju kolem poledne plný výkon měniče stabilně a pomůže mi to i za horšího počasí, které je v lokalitě na jaře a na podzim časté.
V domě je stabilní odběr 100-130 W (datový spoj, WiFi, lednice, kamery, meteostanice apod.) který to přes den vykryje, dále se soláry bude řešit denní běžný odběr (zásuvky v domě, zásuvka pro zahradu - sekání trávy, pila, posezení venku) a ohřev vody (bojler jsem nastavil na nahřívání v poledne). Baterky zatím nemám, ale v budoucnu plánuji případně dodat LiFePO4.
Otázky:
- na domě není hromosvod, ani většina domů v okolí ho nemá, je to na svahu kopce, kde jsou vyšší stromy a na hřebeni telekomunikační věž, kam se blesky strefují. Panely nejsou zatím uzemněné - je to třeba řešit a kam na domě bez hromosvodu zemnit? Pro jistotu jsem u panelů nahoře dodržel 60 cm od hřebene a okraje střechy, pokud by se tam někdy hromosvod dodělával.
- na DC svodu od panelů je před měničem pojistkový odpínač OEZ Varius a za ním svodič přepětí Citel DS240S-130DC. Přívod do domu je 3x fáze a společná nula+zem. Rozvod po domě už je ale nový TN-S. Je takto řešená ochrana dostatečná, případně lze ji nějak posílit? Má smysl dát přepěťové ochrany i před jističe 230V rozvodu, když jsou na střeše panely?
- o problematice GridFree měničů vs. ČEZ jsem tu četl, elektroměr, který aktuálně mám, neměří přetoky, je to starší digitální typ. Jak moc se bát případných problému s ČEZem, řeší to aktivně? Nebo minimálně do doby, dokud tam bude stávající elektroměr, případně do instalace nového a jeho výměny (kdy by někdo odečítal stav přetoků), můžu spát klidně a těch pár kWh ročně neřešit?
IMG_8014a.jpg
IMG_8013a.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.