Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 14, 2021 2:45 am


GoodWe ET série firmware

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod dave » pát bře 12, 2021 1:47 pm

paja-fve píše:ja mam na GW8ET FW 614, predtim bylo neco jako 514. Predpokladam,ze i Cinan aktualizuje smerem vzhuru. Asymetrii to ma vcelku dobrou - 8x za den se mi spina dohrev vody s prikonem cca 2.5kW/1f ohmickym a s kratkym zakmitem to zvladne uregulovat. Ale mam zatim data jen "per voko" z PV Masteru.


mas to cez nejaky Wattrouter alebo zopne napriamo celu 2.5Kw Spiralu?
dave
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 22, 2017 4:29 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Brbla » pát bře 12, 2021 3:08 pm

dave píše:
Brbla píše:
dave píše:
Aj podla toho v HA nieco spinas (nahradata Wattrouter) alebo je to cisto na statistiky?

Dik


řídím si podle toho poměrně dost věcí, mimo jiné si zapínám GreenBon0-AKU a přepínání z BackUp na grid (jedu režim ostrov -> grid -> ostrov)
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 210
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod dave » pát bře 12, 2021 3:43 pm

Brbla píše:
řídím si podle toho poměrně dost věcí, mimo jiné si zapínám GreenBon0-AKU a přepínání z BackUp na grid (jedu režim ostrov -> grid -> ostrov)


Teda Aku nenabijas na priamo z menica ale ides cez GreenBono?

Co ma zaujima este ci tie data/statistiky su dost "realtime" nato aby som nemusel davat dalsie 2x elektromer a z nich tahal data pre dalsiu spravu/ovladanie
dave
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 22, 2017 4:29 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Brbla » pát bře 12, 2021 5:17 pm

Měnič komunikuje s baterkama (u mne Pylon) a na základě informací z BMS je nabíjí, v případě potřeby si z nich bere.
Přes WiFi se daj z GW do HomeAssistant stahovat data tak cca každejch 20-30s, záleží na tom, na co to potřebuješ a co tím chceš řídit. Já tím "diriguju" GBO, přepínám Backup/Grid a další svoje radůstky ...
GreenBonO-AKU reaguje velmi rychle a je schopný vytěžování udržet tak, aby se "nedososávalo" z baterek (znovu připomínám, že jedu ostrov) - u mne jede nezávisle, pouze mu bezpotenciálně sdělím (pomocí WiFi rele), že má makat.
Na statistiky používám Grafana, která si z MariaDB, kam data cpu, vytahá co potřebuje. Napětí, proudy a výkony loguju 30s, teploty 1min., stavy oken a dveří okamžitě po změně atd ...

Jak vypadá statistika vybranejch hodnot za březen k aktuálnímu okamžiku (půlka březn cca 17hod.odpoledne), včetně okamžitejch stavů je zde

Obrázek
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 210
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod paja-fve » pát bře 12, 2021 5:26 pm

dave píše:
paja-fve píše:ja mam na GW8ET FW 614, predtim bylo neco jako 514. Predpokladam,ze i Cinan aktualizuje smerem vzhuru. Asymetrii to ma vcelku dobrou - 8x za den se mi spina dohrev vody s prikonem cca 2.5kW/1f ohmickym a s kratkym zakmitem to zvladne uregulovat. Ale mam zatim data jen "per voko" z PV Masteru.


mas to cez nejaky Wattrouter alebo zopne napriamo celu 2.5Kw Spiralu?

Mam na strese jenom 4.4kWp a tak jsem bojler ani neuvazoval. Uvidim kolik toho potece ven pres leto a pak to budu kdyz tak resit. Mam uz ale uplne plny hlavni rozvadec. Prece jen se pred 20ti lety nedelali bezne takove skrine jako dnes.
Spirala, stejne jako varna deska, trouba, mycka, pracka atd., je v nezalohovane casti rozvadece. Zadna kouzla kolem toho. V priloze je SEMS. Spicka v 15:15, jakmile se spirala zahreje, tak to klesne. je tam celkem vedet jak si to GW reguluje.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.
paja-fve
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte říj 20, 2020 3:30 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod tomas » sob bře 13, 2021 8:38 am

Brbla píše:řídím si podle toho poměrně dost věcí, mimo jiné si zapínám GreenBon0-AKU a přepínání z BackUp na grid (jedu režim ostrov -> grid -> ostrov)

Jak GoodWe přepíná z BackUpu na síť?
Pokud jede v BackUpu a objeví se na svorkách napětí sítě, tak jede těch 5(20) min vyžadováno distribucí stále na BackUp a pokud je po tuto dobu síť v pořádku tak srovná frekvenci a fáze mezi BackUpem a sítí a plynule přejde na On-Grid režim?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Zdenek Vojc » sob bře 13, 2021 9:21 am

tomas píše:
rouchi píše:Ja bych ještě přidal ke zkušenosti co mám nově získanou s GW ET 10
při využívání asymetrie při dlouhodobějším zatížení 3kw/F 0,1kw/F2 a 0,2kW/F3 mi to spolehlivě a stabilně fungovalo jenom do menšího osvitu cca 4 - 4,5kW z PV, jakmile byl osvit lepší tak po 5 - 15 min minutách spadne menič do chyby DC injection High (řešil jsem to s podporou solidpower, ale jejich reakční doba je dost žalostná)

takže jsem vlastně s řešením přišel sám - pomohlo lepší rozložení zěteže (jedná se o servery, takže jsem jenom udělal nový přivod a jednotlivé servery přepojil na více fází, takže teď je zátěž cca 1/1/0,8KW a už to chodí zase v pohodě a chyba prestala vyskakovat...

Také to mohlo být účiníkem, jestli se jedná o servery kde jsou pulzní zdroje bez korekce účiníku které berou energii jen ve vrcholu sinusovky, tak se není co divit že měnič byl přetížen velkými proudovými rázy které neměly sinusový průběh.


Taky si myslím, že to není rozložením výkonu. Mě se tato chyba stala také DCIH, když se spustil fén (1000W).
Ale když se spustí sporák 3000W na jedná fázi, nic se nestane.
Zdenek Vojc
 
Příspěvky: 26
Registrován: sob pro 19, 2020 11:47 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod tomas » sob bře 13, 2021 9:28 am

No některé fény to s kvalitou odebíraného proudu asi také nemají moc dobré. U některých jsem viděl regulaci na poloviční stupeň udělanou tak, že v sérii s topným tělesem byla dioda která se na plný výkon přemostila. A na poloviční to topilo jen na jednu půlvlnu sinusovky.
Tohle by ale střídači bez transformátoru jako je GoodWe nemělo nějak moc vadit, takže nevím proč hlásil tu chybu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod kodl69 » sob bře 13, 2021 9:46 am

Upravil bych to na "skoro všechny fény" který jsem zatím viděl, měly ten první stupeň takhle, a mají to kupodivu i levný horkovzdušný pistole.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5573
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Zdenek Vojc » sob bře 13, 2021 9:57 am

A ještě jeden problém, který aktuálně řešíme.
Pozorujete, že PV1 vstup těží hůř než PV2. Bez ohledu na osvitu stringů. Pokud je zaměníte, chová se to stejně.
Při horších sv. podmínkách je PV1 "lenivější". Pozorujete to také ?
Zdenek Vojc
 
Příspěvky: 26
Registrován: sob pro 19, 2020 11:47 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod rouchi » stř bře 17, 2021 9:22 pm

paja-fve píše:
dave píše:
paja-fve píše:ja mam na GW8ET FW 614, predtim bylo neco jako 514. Predpokladam,ze i Cinan aktualizuje smerem vzhuru. Asymetrii to ma vcelku dobrou - 8x za den se mi spina dohrev vody s prikonem cca 2.5kW/1f ohmickym a s kratkym zakmitem to zvladne uregulovat. Ale mam zatim data jen "per voko" z PV Masteru.


mas to cez nejaky Wattrouter alebo zopne napriamo celu 2.5Kw Spiralu?

Mam na strese jenom 4.4kWp a tak jsem bojler ani neuvazoval. Uvidim kolik toho potece ven pres leto a pak to budu kdyz tak resit. Mam uz ale uplne plny hlavni rozvadec. Prece jen se pred 20ti lety nedelali bezne takove skrine jako dnes.
Spirala, stejne jako varna deska, trouba, mycka, pracka atd., je v nezalohovane casti rozvadece. Zadna kouzla kolem toho. V priloze je SEMS. Spicka v 15:15, jakmile se spirala zahreje, tak to klesne. je tam celkem vedet jak si to GW reguluje.


co ty mas za verzi FV a jak ti sems portal ukazuje zatez na jednotlive faze ? to je jedna z veci co jsem po cinanovi chtel aby dodelali, a já vydím jenom kumulovanou spotřebvu ze všech fází... takhle vidět zatížení pro jednotlivé féze v jednotlivých casech by se moc chodilo i do budoucna na nějaké rozkládání zátěže....
btw kdo mi to tady asi milionkrat rikal, že je lepší jednofázový silný systém.. :D
je fakt že od tý doby co těžim je i ta 10kWp elektrárna málo.. :-) ono trvalá spotřeba 3kW udělá svý...
rouchi
 
Příspěvky: 58
Registrován: čtv čer 11, 2015 6:22 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Brbla » čtv bře 18, 2021 6:07 pm

ET odesílá hromadu dat, ze sems portálu vytáhnout jdou (buď v sekci historická data, nepo řes API), já si je odchytávám rovnou a cpu do vlastní databáze, pak si je dle potřeby zobrazím v grafana, třeba takto

Obrázek

na P1 jsou servery + bojler (ten chlupatej kopec je vytěžování pomocí GBO-AKU), na P2 klimatizace a pračka/myčka (to je ten zub kolem 11hod.), P3 je grafickopařanská stanice mladýho, TV, světla, lednice, mrazák a akvárka (na GBO-AKU).
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 210
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod tomas » čtv bře 18, 2021 6:12 pm

Jak prosím probíhá to přepínání na síť u GoodWe ET?
viewtopic.php?f=4&t=6895&p=145415#p145045
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Brbla » čtv bře 18, 2021 9:14 pm

tomas píše:Jak prosím probíhá to přepínání na síť u GoodWe ET?
viewtopic.php?f=4&t=6895&p=145415#p145045


Ten dotaz jsem samozřejmě zachytil.
Otázka je malinko nepřesně položená, musel bych na ni odpovědět - "u GoodWe ET přepínání na síť neprobíhá" (přesněji - GoodWe ET si samo nepřepíná z BackUp na ČEZ)

Pokud mám chápat dotaz tak, jak přepínám z ostrovního režimu na čez (skoro vždy upozorňuju, že jedu ostrov), tak v podstatě takto
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... AD#p115065

V současné době používám dva 3F stykače s mechanickou blokací. Před přepnutím mi automatika povypíná "zbytné zátěže", abych si zbytečně neopaloval kontakty.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 210
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod dave » pát bře 19, 2021 10:55 am

@Brbla - zda sa ze GoodWe mas uz dlhsie a celkom chapes ako sa menic sprava.
Jako su na tom spotreby?
V sucasnosti zvazujem Solax Hybrid 10.0 pripadne GoodWe 10k, siel by si do neho znova alebo ako to mas/podla coho ci vyberal? pytal som sa aj tu viewtopic.php?f=4&t=5697&start=80#p144420 ale je to tam nejako bez reakcie.
Pripadne PM, Dik
dave
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 22, 2017 4:29 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod tomas » pát bře 19, 2021 11:05 am

Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Brbla » pát bře 19, 2021 1:05 pm

dave píše:@Brbla - zda sa ze GoodWe mas uz dlhsie a celkom chapes ako sa menic sprava.
Jako su na tom spotreby?
V sucasnosti zvazujem Solax Hybrid 10.0 pripadne GoodWe 10k, siel by si do neho znova alebo ako to mas/podla coho ci vyberal? pytal som sa aj tu viewtopic.php?f=4&t=5697&start=80#p144420 ale je to tam nejako bez reakcie.
Pripadne PM, Dik


"klidová vlastní spotřeba" měniče + BMS mi vychází cca 30W"

http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... &start=100

Spotřebu v dalších režimech odhadnout neumim, asi by se to dalo dopočítat z logovanejch dat, ale nemá na to všechny podklady.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 210
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod tomas » pát bře 19, 2021 10:46 pm

Brbla píše:
tomas píše:Jak prosím probíhá to přepínání na síť u GoodWe ET?
viewtopic.php?f=4&t=6895&p=145415#p145045


Ten dotaz jsem samozřejmě zachytil.
Otázka je malinko nepřesně položená, musel bych na ni odpovědět - "u GoodWe ET přepínání na síť neprobíhá" (přesněji - GoodWe ET si samo nepřepíná z BackUp na ČEZ)

Pokud mám chápat dotaz tak, jak přepínám z ostrovního režimu na čez (skoro vždy upozorňuju, že jedu ostrov), tak v podstatě takto
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... AD#p115065

V současné době používám dva 3F stykače s mechanickou blokací. Před přepnutím mi automatika povypíná "zbytné zátěže", abych si zbytečně neopaloval kontakty.


Aha, tak to si moc neumím představit, tak jinak. Jedeš v ostrovu, tedy spotřeba z výstupu UPS. Najednou se objeví v síti napětí na grid svorkách střídače. Co se bude dít s ohledem na distributorem požadovanou 5 (20) minutovou prodlevu a potom pozvolný nárůst výkonu s předepsaným gradientem? Nebo jsi vůbec nezkoušel převést na svorky grid síť?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Brbla » pát bře 19, 2021 11:55 pm

tomas píše:
Brbla píše:
tomas píše:Jak prosím probíhá to přepínání na síť u GoodWe ET?
viewtopic.php?f=4&t=6895&p=145415#p145045


Ten dotaz jsem samozřejmě zachytil.
Otázka je malinko nepřesně položená, musel bych na ni odpovědět - "u GoodWe ET přepínání na síť neprobíhá" (přesněji - GoodWe ET si samo nepřepíná z BackUp na ČEZ)

Pokud mám chápat dotaz tak, jak přepínám z ostrovního režimu na čez (skoro vždy upozorňuju, že jedu ostrov), tak v podstatě takto
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... AD#p115065

V současné době používám dva 3F stykače s mechanickou blokací. Před přepnutím mi automatika povypíná "zbytné zátěže", abych si zbytečně neopaloval kontakty.


Aha, tak to si moc neumím představit, tak jinak. Jedeš v ostrovu, tedy spotřeba z výstupu UPS. Najednou se objeví v síti napětí na grid svorkách střídače. Co se bude dít s ohledem na distributorem požadovanou 5 (20) minutovou prodlevu a potom pozvolný nárůst výkonu s předepsaným gradientem? Nebo jsi vůbec nezkoušel převést na svorky grid síť?


Na "grid svorkách" se napětí NIKDY NEOBJEVÍ.
Představ si to tak, že máš UPS, která není připojená k síti a baterky dokrmuješ jen a jen ze soláru. Když nemáš dost soláru ani baterk, schlípneš uši, vemeš spotřebič, odneseš ho do jiný cimry a připojíš na prodlužovačku od strejdy (čezáka). Pak budeš čekat, až na nebi rozsvítěj, solár nakrmí UPS, sebereš strejdovi (čezákovi) hračku a připojíš si ji zase na UPS. Už nevim, jak bych Ti to vysvětlil.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 210
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod tomas » sob bře 20, 2021 8:54 am

Ano ve tvém případě ne, protože to máš jako ostrov, ale ptal jsem se jak je to u ostatních kteří to mají přiřazované nebo jestli jsi to nezkoušel nebo nevíš.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'