Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 28, 2022 3:43 pm


Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 27, 2014 11:27 pm

PavelR píše: Dnes uz bych to resil jen dvojplotynkou indukci a multifunkcni mikrovlnkou vic v podstate neni potreba.
To je Tvuj nazor, nebo nazor nejake baby co pece a vari pred vanocema?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod matej » pát bře 28, 2014 1:40 am

brumlaj píše:
RRR píše:Victron MultiPlus je hybridní měnič!
Ještě jedna otázka - proč 5kW Victron jede z baterií jen 88A? Tedy při 100% účinnosti jen cca 4,4 kW? Má Victron prioritu z baterií a až to co nestihne tak dososává ze sítě? Nebo je tomu naopak? Jede ze sítě a pokud by měl překročit limit, tak přivyrábí z baterií?

Presne TOHLE je otazka za milion korun. Ten screensot s wattrouterem vypovida sice o tom ze umi kombinovat a ja bychnnemel problem povazovat ten menic za hybrid , ale tady resime aby menic prioritne bral energii z baterii (kterou mame ze slunicka zadarmo a v lete ji mame dostatek), a aby jenom vyjimecne v pripade nezbytne potreby bral energii ze site (ktera neni zadarmo a vse co delame delame proto, abychom ji odebirat nemuseli).
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod PavelR » pát bře 28, 2014 6:44 am

brumlaj píše:
PavelR píše: Dnes uz bych to resil jen dvojplotynkou indukci a multifunkcni mikrovlnkou vic v podstate neni potreba.
To je Tvuj nazor, nebo nazor nejake baby co pece a vari pred vanocema?


Muj, meho kolegy ktery umi varit tri veci na jedne plotynce, me matky. Rikal jsem ze bych to tak resil ja pac me by to stacilo i kdybych mel pict cukrovi pac toho nepotrebuju 10kg.
Nikomu to nenutim ale kdyz se nad tim zamyslim tak pro vice lidi v baraku je treba vetsi kastrol a ne vic plotynek ....
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RRR » pát bře 28, 2014 7:46 am

matej píše:
brumlaj píše:
RRR píše:Victron MultiPlus je hybridní měnič!
Ještě jedna otázka - proč 5kW Victron jede z baterií jen 88A? Tedy při 100% účinnosti jen cca 4,4 kW? Má Victron prioritu z baterií a až to co nestihne tak dososává ze sítě? Nebo je tomu naopak? Jede ze sítě a pokud by měl překročit limit, tak přivyrábí z baterií?

Presne TOHLE je otazka za milion korun. Ten screensot s wattrouterem vypovida sice o tom ze umi kombinovat a ja bychnnemel problem povazovat ten menic za hybrid , ale tady resime aby menic prioritne bral energii z baterii (kterou mame ze slunicka zadarmo a v lete ji mame dostatek), a aby jenom vyjimecne v pripade nezbytne potreby bral energii ze site (ktera neni zadarmo a vse co delame delame proto, abychom ji odebirat nemuseli).


Proč jen 88A? Protože jsem aktuálně větší zátěž nedokázal vytvořit. Popravdě jsem ještě nikdy nedokázal ten měnič přetížit.
Pokud jde o tu prioritu tak ta je samozřejmě z baterií. Přisosávání ze sítě je možné nastavit dle libosti, ne jen při překročení maximálního výkonu jak to píšete u Studeru. Já mám aktuálně nastavenou hodnotu nižší abych nedrásal baterky *batt* :eek2:
Uživatelský avatar
RRR
podporuje fórum
 
Příspěvky: 209
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod gupa » pát bře 28, 2014 8:09 am

U Power limit se násobí počtem měničů, proto je na virtual panelu hodnota pro nastavení třetinová. Jestě dodám že pro limiter je minimálně nastavitelná hodnota 3A/měnič.

Limiter Victron 3ps 01.JPG


Při zapnutí ještě vyšší zátěže, bohužel nemám fíčko na měniči (mám dvě před UPS a za a za) přesně co má být pro tuto konfiguraci, (místo 1f 75A mám 3x25) tam mi to vyhazuje po nějaké chvilce asi do 2 minut kvůli těmto hodnotám na obrázku 02. Proudovým chráničům nerozumím, ale při jiné konfiguraci kdy nesdílím mi to funguje normálně a logické je mít při propojení 3f větví na jednu, trojnásobnou proudovou propustnost fíčka při jednofázové konfiguraci.
Limiter Victron 3ps 02.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil gupa dne pát bře 28, 2014 8:16 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod gupa » pát bře 28, 2014 8:14 am

Tak oprava, já si teď uvědomil, že jsem zvýšil hodnotu na 5A a to znamená, že jsem přeskočil fíčko nad 25A a prostě vyplo. Takže to funguje normálně, chyba je opravdu na fíčku a já nemohu v tuto chvíly více proudu při této konfiguraci otestovat.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod matej » pát bře 28, 2014 5:45 pm

Dobre. Kolik bere ze site, pokud je vykon na vystupu napr. 3kw? A co udela, kdyz baterky jsou vybite?
Studer ze site nebere jenom pri pretizeni ale i kdyz napeti na bat. klesne pod nastavenou uroven, ma to Victron taky tak?
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod gupa » pát bře 28, 2014 9:05 pm

3 měniče při nastavení 3,1A na limiteru což je 3x3,1A pro 1f umožněno pro vstup, berou při zatížení cca 3kW, 2597VA. To je prakticky na prvním obrázku, stačí se podívat. Victron když jsou vybité baterie,může odbavit událost, podle napění aku, může sepnout relé přes VS, může přepnou na síť plně, to ale nemám odskoušené, může nastartovat, může proto, aby se to nestalo, řídit proces nabíjení při sdílení - preferuje dodávku do výstupu OUT před nabíjením, zkrátka nevím co ještě, na takový otázky jsou manuály. Čtou ho firmy co vybavují lodě za desítky až stovky miliónů, ale v čechách se zkrátka manuálům nevěří. Manuál přesně na tyto otázky, jsem do tohoto vlákna už dal, odpovídá.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod gupa » pát bře 28, 2014 10:29 pm

matej píše:Ten screensot s wattrouterem vypovida sice o tom ze umi kombinovat a ja bychnnemel problem povazovat ten menic za hybrid , ale tady resime aby menic prioritne bral energii z baterii (kterou mame ze slunicka zadarmo a v lete ji mame dostatek), a aby jenom vyjimecne v pripade nezbytne potreby bral energii ze site (ktera neni zadarmo a vse co delame delame proto, abychom ji odebirat nemuseli).


No to Victron umí přes ty remote ovladače. Pokud je na nule, jede měnič, pokud se nastaví, od0,1 - 3A přepíná na síť nad 3A a výš, začíná se sdílet. Nastavování je běžné zatím ale ruční přes ty remote ovladače. Něco se ale v tomto směru děje..
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod matej » sob bře 29, 2014 2:05 pm

... Pokud jde o tu prioritu tak ta je samozřejmě z baterií...

... to nastavovaní limiteru je možné jen ručně, bavily jsme se otom ale sdělil jsi mi, že nemá otevřený sw, já došel jen nato, že když to začnu odposlouchávat, tak něco stím jde dělat. Potom mne napadla druhá varianta, zapojit miniPC a prostě jak řídím svůj fr. měnič jednoduše zatomatizovaným klikátkem by probíhaal nějaký cyklus a přes VE configurator kde je virtuální Limiter to v nějaké frekvenci výpočtu to 1-2 sekundy by se to samo nastavovalo klikáním myši vizuálně přes souřadnice pixelů a to podle proudu na výstupu měniče...


Tato dvě vyjádření mi nejdou dohromady. Z prvního vyjádření mi vyplývá, že bez ohledu na nastavení limiteru by vždy měnič živil zátěž z baterii, a až při přetížení měniče nebo vybité baterii by začal přisosávat ze sítě.
Zdá se ale, že druhé vyjádření tomu odporuje, protože pokud by tomu tak bylo, proč by někdo měl potřebu vymýšlet softvérovou regulaci hodnoty Input Limit?

Se svolením pana Kolaříka sem vkládám video ze školení v HK, kde to zkoušel Palča a při přetížení měniče to spadlo.
http://uloz.to/xfzECbQT/victron-multipl ... tboost-mp4
Pokud to někomu jede, tedy tak jak u Studeru že prioritu mají baterie bez ohledu na nastavení Input Limit a ze sítě začne měnič přisosávat teprve při přetížení měniče / vybité baterií až do Input Limit, prosím ať sem vloží video kterým to prokáže a ať nahraje příslušný konfigurační soubor. Pomohlo by to patrně mnoha lidem.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod brin » sob bře 29, 2014 2:14 pm

Myslím, že tohle Victron neumí. Tedy alespoň ne se stávajícím softwarem, hardwarově asi problém nebude.
?
brin
 
Příspěvky: 920
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod matej » sob bře 29, 2014 2:17 pm

Taky je na videu vidět, že tento měnič i při výstupním proudu kolem 7A (1600W) přisosává asi 3,5A (800W) ze sítě. Přitom baterie jsou plné. Správně by neměl za těchto podmínek brát ze sítě nic (nebo jen velmi málo), přisosávat by měl začít až nad 2000W. Studer to tak dělá.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RRR » sob bře 29, 2014 8:07 pm

Vás zřejmě nic nepřesvědčí, video je teda trochu velké, ale snad jasné:http://ulozto.cz/xAE9PxSA/gridassist-avi
Aktuálně je nastaveno přisávání ze sítě nad 2094W Samozřejmě může být i nad 5000W.
Uživatelský avatar
RRR
podporuje fórum
 
Příspěvky: 209
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod gupa » ned bře 30, 2014 3:28 am

to matej. Pochop.

Je údaj IOUT.

Jde o nastavení limiteru. Limiter má minimální "přisosávání" podle typu, na videu je stejný co mám, a ten má v papírech 2,7A.

Opakuji pro pořádek jak jsem tu psal. Stavy Limiteru což je nastavení přisosávání jsou:
- na nule, jede jen měnič
- mezi 0,1-hodnotou minimálního přisosávání = 2,7A jede z ACIn na 100%(VmultiplusC2000/50/30)
- nastavení nad touto minimální hodnotou měnič přisosává tolik, kolik nastavím

Ten měnič spadnul proto, že měl nastaveno limiter:
3,5A. Proud si viditelně zvyšuje až přes 5A. Co znamená, že je potřeba pozorovat to, co se děje na údaji. Více asi Victron neumí, jde o sw, proto se přetížil měnič a proto ten pád.

No a teď dochází nato, jak bych ten problém vyřešil. Pokud by běžel VE Configure, vím jaký je IOUT. Klikátko (viz citace), které by bdělo a hlídalo tuto hodnotu, by:

- při zjištění přetížení měniče, prostě klikátko otočilo na panelu (které na videu nevidím, to se zviditelní po kliku na ten tmavý obdélník vlevo dole což je obrázek panelu) a přidalo přisosávání.
- Jakmile by bylo ale IOUT v limitu baterií, v do limitu výroby z měniče, ten měnič na videu má hodnotu 2000VA má 1600W nepřetržitě, kliklo by to na panelu na 0 a jelo by to pouze z měniče.
- Pokud by odběr byl vyšší na IOUT než minimální hodnota limiteru, klikátko nastaví povinné minimum. Takot hodnota je dána tím, kolik je paralelně měničů a jaké hodnoty jsou spínací prvky.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod gupa » úte dub 01, 2014 5:53 pm

Napsal jsem svou mizernou angličtinou (no translator mi pomohl) do komentářů na Victron blog. Dal jsem i odkaz na video jak to spadlo. Saamozřejmě komentáře musí projít schválením, takže vše co se na blogu komentuje je cenzurováno. Matthijs Vader okamžitě regoval. Komunikace se odvíjela směrem co jsem zač odkud a jaké mám sériové čísla produktu. No já odvětil, že nejprve než tyto údaje, potřebuji vědět proč ten Victron natom videu spadnul, proč si nepřidal z AC In, když se měnič přetížil. Potom jsem mu tedy poslal jednu fotku ze střev měniče kde je plno čísel. No odpověď je, až bude čas, tak se na video podívá.

Podle všeho vývojáři nebudou dělat, pokud je zákazník nějak nepošťouchne, aale možná že všechno je jinak.

Takže takový nemilý zářez.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'