Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 2:13 pm


Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 12:58 pm

brin píše:
solarni-panely.cz píše:
brin píše:Jak jsem již psal v jiném tématu, existuje vysvětlení, proč mnoho členů zdejší komunity považuje victrony za nehybridní. A mají vlastně pravdu, protože je nelze použít bez dalšího zařízení stejným způsobem jako Studery. Nicméně stačí předřadit zařízení, které omezí vstupní proud a záhy bude měnič Victron fungovat stejně hybridně jako Studer. Za mírně jinou cenu.

Mohl by to tu někdo vyzkoušet? Předřadný omezovač proudu je záležitost několika stokorun.

Takze jaky Victron zvladne tech cca 8kVA na vystupu s pripojenim na sit? Ja ty Victrony opravdu moc neznam. Jen jsem videl co Victron dela pri pretizeni .. prepnul se na sit. Prosim znalce Victronu o objasneni.


Sám o sobě žádný, jestli je to to, co chcete slyšet:-) Pokud mu omezíte vstupní proud, pak prakticky každý Multiplus s dostatečným výkonem.

Takze ktery Multiplus? Prosim typ.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 1:00 pm

brin píše:
solarni-panely.cz píše:
brin píše:Jak jsem již psal v jiném tématu, existuje vysvětlení, proč mnoho členů zdejší komunity považuje victrony za nehybridní. A mají vlastně pravdu, protože je nelze použít bez dalšího zařízení stejným způsobem jako Studery. Nicméně stačí předřadit zařízení, které omezí vstupní proud a záhy bude měnič Victron fungovat stejně hybridně jako Studer. Za mírně jinou cenu.

Mohl by to tu někdo vyzkoušet? Předřadný omezovač proudu je záležitost několika stokorun.

Takze jaky Victron zvladne tech cca 8kVA na vystupu s pripojenim na sit? Ja ty Victrony opravdu moc neznam. Jen jsem videl co Victron dela pri pretizeni .. prepnul se na sit. Prosim znalce Victronu o objasneni.


Sám o sobě žádný, jestli je to to, co chcete slyšet:-) Pokud mu omezíte vstupní proud, pak prakticky každý Multiplus s dostatečným výkonem.

Takze ktery Multiplus? Prosim typ. A nic neomezujeme .. at si docucne kolik chce. Podminkou bud vystupni vykon 8kVA po dobu 30ti minut at to muzeme srovnavat. Diky
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod brin » čtv bře 27, 2014 1:17 pm

Omg, proč to nechcete pochopit? Multiplus není stavěn na propojení se sítí, ale s generátorem. Proto je nutné vstup omezit, aby nevyhazoval jističe. Neumí nastavit omezení vstupního proudu ze sítě. Pokud ho nastavíte, pak to 4 kW multiplus zvládne.
?
brin
 
Příspěvky: 922
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 1:26 pm

brin píše:Omg, proč to nechcete pochopit? Multiplus není stavěn na propojení se sítí, ale s generátorem. Proto je nutné vstup omezit, aby nevyhazoval jističe. Neumí nastavit omezení vstupního proudu ze sítě. Pokud ho nastavíte, pak to 4 kW multiplus zvládne.

Ja to samozrejme chapu :-) Kdejaky cinsky daleko levnejsi ostrovni menic ma vstup pro generator. Proto ze ho ma ho ale jeste nemusime nazyvat hybridnim. Hybridni menic ma sva jasna specifika. Viz. Wikipedia.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod brin » čtv bře 27, 2014 1:27 pm

Jistě, já se s vámi nehádám, ostatně já bych pro hybridní instalace také preferoval Studer, Victron je spíše pro ostrovní montáže... Nicméně znáte českého člověka. Pokud to jde ojebat, tak to také ojebe:-)
?
brin
 
Příspěvky: 922
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 1:33 pm

brin píše:Jistě, já se s vámi nehádám, ostatně já bych pro hybridní instalace také preferoval Studer, Victron je spíše pro ostrovní montáže... Nicméně znáte českého člověka. Pokud to jde ojebat, tak to také ojebe:-)
Ale v pořádku já jsem rád že to zkoumáme. Zatím je myslím komunikace docela na úrovni :-) A souhlasím pokud se to obejít dá je to vpořádku, tak to obejděme. Zlatý český ručičky osobně uznávám. Třeba vymyslíme něco mnohem lepšího. Jinak to stejné jako Studer zvládá až na pár detailů i Xantrex. Osobně tedy zatím považuji pouze tyto dvě značky za schopné opravdu čistě hybridního provozu s výkonem nad 3kVA s možností rozšíření na 3f provoz. Studer jinak jako jedniný hybridní měnič, pokud je mi známo, zvádá bravurně i tzv. AC-Coupling - tedy možnost rozšíření klasické FVE s on-grid měničem na ac-coupling hybrid.
Naposledy upravil RobertM dne čtv bře 27, 2014 1:42 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 1:35 pm

brin píše:Omg, proč to nechcete pochopit? Multiplus není stavěn na propojení se sítí, ale s generátorem. Proto je nutné vstup omezit, aby nevyhazoval jističe. Neumí nastavit omezení vstupního proudu ze sítě. Pokud ho nastavíte, pak to 4 kW multiplus zvládne.
.. ještě jsem přesně nepochopil to že to zvládne. Chápu to tak že pokud nastavím např omezení na 25AAc (i když netuším jak) tak dá Multiplus 4kVA na výstupu po dobu 30ti minut 8kVA?
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod brin » čtv bře 27, 2014 1:56 pm

Prakticky je to stejné, jako byste k němu připojil generátor s výkonem 4 kVA. Vzal by 4 kVA z generátoru a zbytek by sosnul z baterií.
?
brin
 
Příspěvky: 922
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 27, 2014 2:10 pm

Ještě bych uvedl hodnotu hlavního jističe před Victronem - myšleno předpokládám 25A? a za Victronem lze odebírat 8kW?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod brin » čtv bře 27, 2014 2:16 pm

Z Victronem by mělo jít odebírat jeho nominální výkon + hodnotu výkonu jističe (po omezení, aby ho to nevyhazovalo). Jsem zvědav, jestli mě někdo vyvede z omylu.
?
brin
 
Příspěvky: 922
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 6:24 pm

brin píše:Z Victronem by mělo jít odebírat jeho nominální výkon + hodnotu výkonu jističe (po omezení, aby ho to nevyhazovalo). Jsem zvědav, jestli mě někdo vyvede z omylu.
No tohle právě zkoušel p. Kolařík s Matějem v HK na SSAKHK.CZ a údajně se při přetížení přepnul Victron zpátky na síť. Brumlaj tam byl taky ne?
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 6:58 pm

Toto je grafické znázornění proncipu hybridního měniče. Je zřejmé že měnič skládá výstupní výkon ze sítě + z baterie současně. Tzn: ILim ACin + I bat = I AC out
hybrid-provoz.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod brin » čtv bře 27, 2014 7:16 pm

solarni-panely.cz píše:
brin píše:Z Victronem by mělo jít odebírat jeho nominální výkon + hodnotu výkonu jističe (po omezení, aby ho to nevyhazovalo). Jsem zvědav, jestli mě někdo vyvede z omylu.
No tohle právě zkoušel p. Kolařík s Matějem v HK na SSAKHK.CZ a údajně se při přetížení přepnul Victron zpátky na síť. Brumlaj tam byl taky ne?


Z toho co jsem pochopil, tak se Victron při přetížení vlastního výkonu přepnul celý na síť (která ale nebyla omezena! to je to o čem tu celou dobu trtkám!) a nakonec vyrazil jistič. Jde o to, že Victron upřednostňuje externí síť před zdrojem z baterií (v případě překročení výkonu). Kdežto Studer to má naopak, ten si přisává ze sítě až po překročení jeho výkonu. Jak tu už po páté píšu, je to jeho "lodní charakteristikou", která počítá se zdrojem energie z baterií a řízeného generátoru.
Naposledy upravil brin dne čtv bře 27, 2014 7:19 pm, celkově upraveno 1
?
brin
 
Příspěvky: 922
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 7:18 pm

Pro techniky ještě přikládám schéma jak to zhruba vypadá uvnitř hybridního měniče.
hybrid-generic-system-topology.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil RobertM dne čtv bře 27, 2014 7:44 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 7:21 pm

brin píše:
solarni-panely.cz píše:
brin píše:Z Victronem by mělo jít odebírat jeho nominální výkon + hodnotu výkonu jističe (po omezení, aby ho to nevyhazovalo). Jsem zvědav, jestli mě někdo vyvede z omylu.
No tohle právě zkoušel p. Kolařík s Matějem v HK na SSAKHK.CZ a údajně se při přetížení přepnul Victron zpátky na síť. Brumlaj tam byl taky ne?


Z toho co jsem pochopil, tak se Victron při přetížení vlastního výkonu přepnul celý na síť (která ale nebyla omezena! to je to o čem tu celou dobu trtkám!) a nakonec vyrazil jistič. Jde o to, že Victron upřednostňuje externí síť před zdrojem z baterií (v případě překročení výkonu). Kdežto Studer to má naopak, ten si přisává ze sítě až po překročení jeho výkonu. Jak tu už po páté píšu, je to jeho "lodní charakteristikou", která počítá se zdrojem energie z baterií a řízeného generátoru.

Když by omezena byla tak mi doma nepojede elektrika do te doby nez odpojim zateze a restartuji menic? Ja fakt nevim. Lidi jestli nekdo mate Victron, tak prosim o objasneni. Zajima nas jak se bude presne chovat pokud mam 25A jistic a zatez na vystupu z menice bude treba 35A. Kdo to ví? Já ne, přiznávám.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod PavelR » čtv bře 27, 2014 7:56 pm

Prijde me ze proudy kolem 35A vys to uz neni na jednofazovy provoz to uz je spise na dva mensi menice povesene na dvou fazich. Vzdyt uz aji ty kabelaze budou brutalni.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 8:02 pm

PavelR píše:Prijde me ze proudy kolem 35A vys to uz neni na jednofazovy provoz to uz je spise na dva mensi menice povesene na dvou fazich. Vzdyt uz aji ty kabelaze budou brutalni.
No tak těch 35A je myšleno v max. 30ti minutovém provozu. Kabeláže jsou běžně CYA 50mm2 nebo při větších délkách k baterce 75mm2. Dvě fáze jdou použít u vyšších spotřeb kdy už nestačí 1x25A, tam musíte mít měniče 2. Výhoda jednoho hybridního měniče je samozřejmě v ceně a schopnosti dát na výstupu ve špičce klidně 42A po dobu cca 30ti minut (je to pak takto 25A ze sítě + 17A z měniče dá max. cca 42A na výstupu do baráku) Pokud se jedná jen o desetiminutové až třicetiminutové špičky do 42A, tak pak takový hybridní měnič o Pnom 3,5kVA vpohodě zvládne celý barák pouze z jedné fáze.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 8:14 pm

Takhle můžou vypadat proudy ze Solarmonitoru v RD s XTM-4000-48 na skoropočátku jara :-)
maxproud.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod PavelR » čtv bře 27, 2014 8:17 pm

Nemluvim o kabelazi k aku tam je to jasny. Ja pouzil kabelaz ze starych promitacek z kina. Myslel jsem spis kabelaz za menicem. Na tech 42A je uz treba radny kabel.
Kdyz jsme u tech menicu. Jaky tip/radu menicu by jsi me doporucil aby jen prepinal na sit a ne jak hybridni aby prisosaval ze site. Tedy budto menic nebo sit nic mezi.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?

Příspěvekod RobertM » čtv bře 27, 2014 8:20 pm

No vetsina baraku ma na AC Out strane dratu 5 :-) Takze proudove se tam nic nemeni. Jen pozor na tocive motory ktere potrebuji fazovy posun na jednotlivych fazich. Myslim tim klasicke proklemovani L1+L2+L3 na vystupu. 3f spotrebice jsou v 1f HFVE pripojeny bypassem primo na DS. Jinak k tomu co zamyslite Vam staci jakykoliv ostrovni menic o prislusnem a predevsim dostatecnem vykonu. Jaky chcete hlavni jistic? Ostrovni menic 8kVA (1 x 35A) bude mit ale "trosku jinou vlastni spotrebu" ze :-) a pripinani/odpinani bude take dost zatezovat a cyklovat baterku. Takze pokud je sit k dispozici tak jednoznacne hybridni menic. Trvale pripojeni na sit ma sve velke vyhody.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 2 návštevníků

Reputation System ©'