Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte lis 29, 2022 11:55 am


Grid Tie invertor 500W zapojení?

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod vitezslavgach » ned úno 23, 2014 2:00 pm

Prosím o radu. mám Grid Tie invertor 500W a dva panely po 230W. Panely dávají 35V a 8A. Invertor má na vstupu 10.8-28V DC. Po zapojení invertor hlásí chybu. Je to zřejmě tím vyšším napětím z panelu protože na aku běží. Jak mám jednoduše snížit napětíz panelů (35V ) na nižší, příjatelné pro invertor?
?
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod solárník » ned úno 23, 2014 2:09 pm

Kolik článků mají vaše panely? 60 nebo 72?

GTI se prodávají ve dvou variantách.

První, co máte vy, je určen pro provoz buď z baterií (12 i 24V) nebo z 12V panelů (=36 článkové).
Druhý typ pracuje většinou až do 50V a je určen na přímé připojení pro všechny ostatní panely.

Pokud máte 60 článkové, tak ty mají pracovní Ump okolo 30V a naprázdno zřejmě oněch 36V, jak píšete.

Jednoduchá metoda neexistuje, všechny pokusy skončí poměrně velkým snížením účinnosti a výkonu. Nejjednodušší by bylo bohužel vyměnit GTI za druhý typ, většinou prodejci prodávají oba typy stejného výkonu. Můžete zkusit zařadit několik křemíkových diod do série, na každé se ztratí asi volt (záleží na proudu), postupně přidávat až GTI přestane hlásot chybu. Jak už jsem ale napsal, ztratíte velkou část možného výkonu. Nejjednodušší je vyměnit za druhý model.
Naposledy upravil solárník dne ned úno 23, 2014 2:17 pm, celkově upraveno 1
?
solárník
 
Příspěvky: 1526
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod JML... » ned úno 23, 2014 2:16 pm

Je to vyšším napětím panelů... Pokud je máte zapojené do série tak je zapojte paralelně, napětí bude nižší (hodnota jednoho panelu) jen se zvětší proud (součet obou panelů). Pokud je máte zapojené paralelně tak zbývá už jen výkonnový DC/DC měnič např tento, ale to přijdete o efektivní spolupráci MPPT Grid Tie invertoru s panely. Škoda že jste nekoupil invertor s vyšším DC napětím např tento, dělají se i 500Wattové.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod solárník » ned úno 23, 2014 2:21 pm

JML... píše:DC/DC měnič např tento

To by taky mohlo fungovat, ale jak píše JML, MPPT přestane fungovat a bude to mít ztráty možná srovnatelné s diodami, které jsem navrhoval.

Tady vidíte rozdíl mezi stejnými GTI na různá napětí, tedy ty dva typy:

http://www.wind-solar.cz/produkt/grid-tie-invertor-350w-14-28v-220v/
http://www.wind-solar.cz/produkt/on-grid/
?
solárník
 
Příspěvky: 1526
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod LIX » ned úno 23, 2014 2:28 pm

Zapojil by som do série s palmi aspon dve usmerňovacie diódy, ktoré by boli tiež do série. Ale je to dosť nešťastné riešenie pretože pretopíš dosť vela výkonu. V tvojom prípade potrebuješ aj dosť výkonné diódy s velkým chladičom. :D Mám doma dvojdiódu ktorá disponuje stratou 2,55 V Tebe by sa zišlo až 7V strata, to by chcelo možno aj 3 diódy do série. Neviem či by diódy zvládli stratu 160 W. To je dosť hardcore. :D Možno keby sa zdvojila každá dióda. Ale výkon panelov by bol teoreticky iba 400W.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod solárník » ned úno 23, 2014 2:37 pm

LIX píše:Neviem či by diódy zvládli stratu 160 W.

No co , bude mít ještě doma topení zadarmo! No nekup to :mrgreen:
p.s. já bych to tak černě neviděl, pokud GTI chodí od 28V a 60čl mají Ump 30V, potřebuje srazit jen dva volty. Otázkou je, že dokud to GTI nezatíží, tak tam bude 35V a možná nenastartuje. To chce chvíli experimentovat. Nebo bych to rozebral a zkusil se "pošťourat" v tom komparátoru, co spíná při 28 voltech a šoupnout ho výš. Pokud to okolní součástky vydrží. Nebo ho zcela vyřadit. Nepředpokládám, že by to nějaké 2-3 volty navíc zničily. To by muselo být hodně "čínské".
?
solárník
 
Příspěvky: 1526
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod vitezslavgach » ned úno 23, 2014 4:46 pm

děkuji za pomoc. je to tak že panely jsou 60 článkové a jsou zapojené paralelně. GTI je samozřejmě ten typ na 36 článkové panely. Ten DC/DC měnič z ebay si klidně koupím ale je jestli jsou diody ve výsledku stejné řešení tak možná nemá cenu ho nechat posílat z USA. do GTI bych nechtěl zasahovat. ty diody koupím kde?
?
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod LIX » ned úno 23, 2014 4:52 pm

V tomto prípade by som tam hodil toto: http://avelmak.sk/index.php?lm=982&pg=det&article=30703
S transilom to zraziť na 33V, dokonca je tam aj transil na 28,2V len neviem či by to zvládol, chcelo by to pohrať sa s tým trocha. No ktovie aké sú tam súčiastky. nechápem to napetie do 28V, kondenzátory sú 25V alebo 35, takže by to teoreticky od 33 mohlo pracovať, skúsil by som kombináciu toho transilu a poriadnej diódy. To by mohlo fungovať a na straty kašlať. :D

EDIT: keby si bol zo slovneska tak ti tie diódy pošlem, takto od čiech by sa to šialene predražilo... ale skús stránku tme.eu tam majú všetko
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod vitezslavgach » ned úno 23, 2014 5:07 pm

děkuji za radu, tu diodu mě taky vybereš? jsem v tom úplný laik
?
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod LIX » ned úno 23, 2014 6:32 pm

Ano vyberiem ti to všetko. Na tme.eu daj do vyhladávača 1.5KE33CA-B-LF to je ten transil a túto diódu RHRP15120 z tej by som pre istotu kúpil až 4 kusy aby si mohol laborovať a v prípade velkého ohrevu ich zapojiť paralelne aby to lepšie zvládali, v prípade malého zníženia napätia sérioparalélne. Aby som nezabudol tak ich budeš určite šróbovať na chladič tie diódy takže budeš potrebovať 4 kusy takejto podložky TO220-SET s celým príslušenstvom. Všetko to zadaj do vyhladávača stránky tme.eu a hoď do košíka po kusoch ako som napísal. Mala by to byť najlacnejšia možnosť sprevádzkovania invertota. Do dvoch dní by si to mal mať všetko od nich doma ak to majú na sklade. ;)
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod vitezslavgach » pon úno 24, 2014 2:45 pm

to LIX
součástky jsou zakoupil. Teď ještě jak to zapojit. že mám diody přišroubovat přes podložky ke chladiči. Nevím ,ale jestli je na cestě od panelu první transil nebo diody. vidím, že transil má nějakou polaritu jeden konec má šedý okraj a je označen červenou samolepkou. Diody asi polaritu nemají. Poradíš mě jak na to?
?
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod LIX » pon úno 24, 2014 10:57 pm

Aj dióda má svoju polaritu, katódu a anódu. Na anódu musíš pripojiť +. Anóda je v tvojom prípade pravý kontakt tej diódy. Pravdaže musíš mať otočené plastové púzdro smerom k sebe a nožičky zvyslo dole.

Takže najprv pripoj transil na + a aj na - panelov.Tam kde je šedý ho daj na plus. (ono je to jedno lebo tento transil je dvojsmerný) Skús zmerať či to dáva 33V. Ak ano pokračujeme. Pripoj pravý kontakt jednej diódy na +. Lavý kontakt diódy je teraz vlastne + a - je tam kde sa spája - panelu s transilom. Ak tam teraz pripojíš invertor mal by začať pracovať. Nemaj ho tam pripojený dlho, bolo by dobré túto diódu spojiť paralelne s ďalšou aby lepšie znášala pretekajúci prúd. Ale to až vtedy, ak bude invertor fungovať, ak by nefungoval tak bude treba zapojiť dve diódy do série...
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod vitezslavgach » úte úno 25, 2014 2:08 pm

To LIX. ahoj tak jsem vše zapojil a zkusil napětí na panelu bylo 32.9 V. Invertor nenaskočil. Ale možná je to správně. Má rozsah 10V- 28V tak proč by měl naskočit při 33V? Mám teda asi koupit transil s hodnotou 28V? a dát víc diod do serie? Teď jsem měl dvě diody do serie.
?
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod solárník » úte úno 25, 2014 4:12 pm

Možná by to bylo lepší koupit transil na 28V (nebo radši o chlup méně) a dát bez diod. Ale vzal bych transil raději s chladičem. Než GTI zabere, nebo kdyby bylo vyplé tak se v tom pár Wattů utopí, max klidně 30-28=2*16A=32W. To chce chladič. S diodami budou problémy. Při 0,5A úbytek 1V ale při 16A (plný výkon) úbytek už skoro 3V na diodu.
?
solárník
 
Příspěvky: 1526
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod LIX » úte úno 25, 2014 7:09 pm

Ja by som ešte vyskúšal teda zapojiť do série všetky 4 diódy, nechcel som riešiť transil na 28V kôli tomu že by mohol sa mohol skludom beho chvíle odpáliť. Vždy keď nastane situácia že by nebol pripojený invertor tak je zle pre 28V transil. Myslím si že je stavaný len na nárazové napätie, nie na neustále zaťaženie.
Ten jeden transil čo si mal pripojený sa moc nezohrieval?

Tento by možno vydržal, ale fakt neviem, to by bol pekne vrelý a možno by sa aj roztiekol časom. :D

http://www.tme.eu/sk/details/bzw50-27b/ ... ctronics/#
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod solárník » úte úno 25, 2014 7:28 pm

Žádný transil s chladičem nemůžu najít, ani výkonovou Zenerku. Osobně bych tam možná dal výkonový tranzistor v bázi se Zenerkou. Ale to nevím, jak to vysvětlit laikovi.
?
solárník
 
Příspěvky: 1526
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod LIX » úte úno 25, 2014 10:13 pm

Asi mu to budeš musieť nakresliť. Len nech ešte vyskúša dať všetky tie diódy do série.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod vitezslavgach » čtv úno 27, 2014 1:17 pm

ahoj zapojil jsem 5 diod do serie anapětí se snížilo na 31,5. počítám, ža na 27V bych musel zapojit 20ks diod.
Potom jsem koupil transil na 27V. zapojil a ten transil byl tak horký že se roztavil cín. Možná se odpálil ale to nevadí.
Jestli máte nějaké nápady budu vděčen. Nikam nespěchám. objednal jsem si i ten DC/DC měnič co radil JML, ale to přijde až za dva týdny.
?
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod solárník » čtv úno 27, 2014 1:41 pm

To se dalo cekat, musel by mit chladic aby to vydrzel.
No s temi diodami je problem, protoze nez GTI nastartuje, tak neodebira proud a proto ubytek na diodach je minimalni.
Kazda rada draha, ja se priklanim k variante sehnat:

vykonovy napriklad NPN tranzistor na ztratu minimalne 60W nebo vic. Prisroubovat ho na chladic !!! Min o plose rekneme 10x10cm.
Pak koupit Zenerovu diodu na napeti okolo 26V
a jeden odpor (rezistor), jehoz hodnotu vypocitame jako 10V/maximalni katalogovy proud tou Zenerovou diodou (A)
vychazim z toho ze max napeti na panelech bude 36V

No a pak to zapojit tak, jako prvni obrazek zde
http://www.volta.estranky.cz/clanky/zdr ... atory.html
(kondenzator neni nutny).
?
solárník
 
Příspěvky: 1526
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Grid Tie invertor 500W zapojení?

Příspěvekod vitezslavgach » pát úno 28, 2014 5:40 pm

Na snížení napětí pomocí tranzistoru a Zenerovy diody teprva pracuji ale mám další dotaz. Panel 235W jsem zapojil do baterie a na ní GTI Potom zapojil do DS a GTI naskočil . Na rozhraní s DS mám měřič spotřeby BaseTech a ten měří zvláštní hodnoty. okamžitý výkon 8821W max. Výkon 9000W. Po 1 hodině celkovou dodávku el. en asi 10 kWh. Přitom baterie, obyčejná 90 z auta stíhá. Napětí kleslo za 1hodinu z 12,6 na 12,3V. Chápu že to měří špatně ale proč a co vlastně?
?
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 3 návštevníků

Reputation System ©'