Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned dub 18, 2021 3:09 am


Pylontech

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
PředchozíDalší

Re: Pylontech

Příspěvekod zajo » stř srp 05, 2020 8:06 am

mgx píše:Baterie Pylontech US2000-2,4kWh - 21821,-Kč s DPH, t.j.9092,-Kč/kWh
Baterie Pylontech US3000B-3,6kWh - 31186,-Kč s DPH, t.j. 8663,-Kč/kWh


Ta cena je luxusní, ja kupuji US2000 za necelých 18900kč bez DPH od ČR dovozce, kde se dají sehnat za tu cenu.
Panely: 4,665kWp (9poly*275 Wp Winaico)-jih; (6mono*365Wp Sunergy)-východ; Měnič: GoodWe GW3648D-ES; Baterky: LiFePO4 9,6kW 200Ah (4*PylonTech US2000B - 2,4kWh)
Uživatelský avatar
zajo
 
Příspěvky: 142
Registrován: úte kvě 30, 2017 8:29 am

Re: Pylontech

Příspěvekod brin » stř srp 05, 2020 9:25 am

Mě by zajímalo, jak by se dalo lifepo provozovat v rozmezí SOC třeba 25–75 %. To přece nejde? Respektive ne bez balančních cyklů, které to jednou za čas dobijí na aspoň 95 %. Můžete mi někdo říct, jestli jdou Pylony takto nastavit? A jak se pak chovají ohledně balancování článků?
brin
 
Příspěvky: 763
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Pylontech

Příspěvekod ota » stř srp 05, 2020 1:17 pm

Proč by to nešlo.?
Prostě budu počítat náboj dovnitř a ven a vím na kolika jsem.
Navíc 25 i 75% SOC už se dá z napětí docela přesne odhadnout.
Budu článek honit mezi 3,20 - 3,38 a jsem tam.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2217
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Pylontech

Příspěvekod kodl69 » stř srp 05, 2020 1:32 pm

na Lifepo4 od winstonu podle napětí nepoznám prakticky nic, možná těch posledních 20% SOC...
Na druhou stranu, třeba midinte umožňuje nastavit vyšší napětí pro balancování třeba jednou za 14 dní.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5534
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Pylontech

Příspěvekod DanoP » stř srp 05, 2020 1:34 pm

Myslim, ze tak jednoduche to nebude, zda sa mi ze Youda niekde popisoval, ze ak sa neurobi uplne nabitie kazdych X dni, tak interna BMS si ho vyziada (teda ak menic komunikuje s BMS). Neviem co sa stane ak toto nenastane, ci BMS nevypne bateriovy blok.Vola sa to "full charge request" a odovodnuju to ze sa im rozhodi pocitanie SOC.
***
Logic: if SOC never higher than 97% in 30 days, will set this flag to 1. And when the SOC is ≥
97%, the flag will be 0. How to: we suggest inverter to charge the battery by grid when this flag is 1.
***
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 812
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Pylontech

Příspěvekod lubomirz » stř srp 05, 2020 6:00 pm

pre mna osobne prekvapenie, avsak nemyslim si ze to prilis vadí alebo ze je to nejaky strasny problem.

Ked sa raz za X dni cela zostava nabije natotalku a nenechas ju na 100% SoC sediet v 40 stupnovych teplotach polroka, tak jej zivotnosti to moc neuskodi. Kolega tiez tak nabija 95kWh Teslu - furt ide len do 75% ale ked vie ze ide Bratislava-Praha alebo nejaku taku dlhsiu trasu, tak si pekne pusti 100% na superchargeri v Bratislave, sadne do auta a ... hajde. Cize ta baterka sedi na 100% len 10 minut. Aj som sa ho pytal preco nejde napriklad len do 95% a mavol rukou ze ked kuknem na grafy vydrze, tak je to prakticky uplne rovnake z hladiska zivotnosti. A ze ci mu baterka vydrzi 500.000km alebo 470.000km, ze to mu je uplne jedno a ma pravdu.
lubomirz
 
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 4:25 pm

Re: Pylontech

Příspěvekod mobilik » stř srp 05, 2020 7:53 pm

Ja nabíja deň čo deň pylon len na 93% už pár mesiacov. A šľape to vždy. Nič sa nevypina. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
mobilik
 
Příspěvky: 2559
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Pylontech

Příspěvekod youda » čtv srp 06, 2020 8:33 am

DanoP píše:Myslim, ze tak jednoduche to nebude, zda sa mi ze Youda niekde popisoval, ze ak sa neurobi uplne nabitie kazdych X dni, tak interna BMS si ho vyziada (teda ak menic komunikuje s BMS). Neviem co sa stane ak toto nenastane, ci BMS nevypne bateriovy blok.Vola sa to "full charge request" a odovodnuju to ze sa im rozhodi pocitanie SOC.
***
Logic: if SOC never higher than 97% in 30 days, will set this flag to 1. And when the SOC is ≥
97%, the flag will be 0. How to: we suggest inverter to charge the battery by grid when this flag is 1.
***


Je to tak. Vyhodi to flag do komunikace, na ktery umi reagovat Victron, Goodwe, Axpert.

Error to ale neni. Cervena LED se nerozsviti a BMS se take nevypne.

Dokonce ani clanky nemusi byt rozbalancovane, jen to proste rika ze bys mel nabit doplna aby se provedl balancing a SOC reset.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech

Příspěvekod mobilik » čtv srp 06, 2020 3:35 pm

No neviem. Studer komunikujú a chybu som zatiaľ nevidel.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
mobilik
 
Příspěvky: 2559
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Pylontech

Příspěvekod ota » čtv srp 06, 2020 5:14 pm

Dotaz začátečníky s pylony:
Jak funguje komunikace mezi Axpertem a pylony?
Na Axpertu nastavím baterii PYL ale jak rozjezdu vzájemnou komunikaci? Nebo si ty krabice mezi sebou začnou posílat data a řídit se samy?
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2217
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Pylontech

Příspěvekod mobilik » pát srp 07, 2020 7:35 am

Nepoužíva komunikáciu, niesu dobre napätia potom. V tejto téme je to popísané.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
mobilik
 
Příspěvky: 2559
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Pylontech

Příspěvekod Jozef51 » pát srp 07, 2020 8:20 am

ota píše:Dotaz začátečníky s pylony:
Jak funguje komunikace mezi Axpertem a pylony?
Na Axpertu nastavím baterii PYL ale jak rozjezdu vzájemnou komunikaci? Nebo si ty krabice mezi sebou začnou posílat data a řídit se samy?

Oto, Pylony su uzavreta struktura harwerovo i softwerovo. Softwer zdokumentovany nedostatocne a rigidny (u harweru podobne). Podla mojej mienky pre Tvoju fotovoltaiku drahe a s malou kapacitou. Ak to chces pre movitych zakaznikov ktori koncia u 10-20kWh kapacity baterie a nechcu sa s fotovoltaikou hrat - je to v poriadku. Ale pre Teba a Tvoju elektraren asi nie. A do buducnosti urcite nie. Ked niekto robi elektraren s perspektivou rozvoja 10-20 rokov mal by uvazovat o baterii 50-100kWh. A to Pylony su asi trochu mimo hlavne cenove. Urcite sa s nimi neda vybudovat ani energetika (celkova energetika zahrnujuca spotrebu vsetkych energii) rodinneho domu.
Jozef51
 
Příspěvky: 432
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am

Re: Pylontech

Příspěvekod ota » pát srp 07, 2020 8:29 am

Jozef: rozumím tvým argumentum. To mám pro známého na chatu. Načetl si ze pylon je vhodný a po mě chce abych mu to poskladal.
Tak se učím jak to zapojit.

Mobilik: takže se na Axpertu nastaví ve volbě baterie PYL a to je vše? To bych možná zvládl.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2217
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Pylontech

Příspěvekod youda » pát srp 07, 2020 10:31 am

Oto,

jak nastavit Axpert (King/MK) dohromady s baterkama Pylontech najdeš v přiloženém manuálu od strany 55.
  • Na první baterce je potřeba přeházet pár DIP přepínačů.
  • V menu Axperta zvolit typ baterky.
  • Propojit baterky a měnič kabelem RJ45-RJ45, zasunout do portů označených jako RS485.
Pozor:
  • Datový kabel je sice RJ45, ale má jiný pinout než klasický ethernet. S novýma Axpertama už ten kabel chodí přibalený. Pokud ho tam mít nebudeš, dá se vyrobit dle nákresu níže.
  • Datový kabel co přijde v balení od baterek má jiný pinout, je určen pro měniče s komunikací CAN.

pinout.JPG

Pokud jde o ty napěťové úrovně, je to opravdu trochu nepříjemné, typicky dochází k tomu, že Axpert se ti kvůli dosažení nízkého napětí AKU vypne mnohem dřív, než stačí baterky pořádně vyčerpat. V případě Axpert King teď však vyšlo rychle za sebou několik firmwarových updatů, takže pokud od výrobce vyžebráš soubor s novým firmwarem, je dost dobře možné, že ty fixní napěťové úrovně už tam budou opravené (v reálu je problematika těch napětí složitější, ale nemá smysl, abych to tady rozepisoval).

PIP-MK manual-20190717.pdf
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech

Příspěvekod zajo » pát srp 07, 2020 11:39 am

Nekde jsem četl, že je potřeba i určitá verze FW v Pylonech pro správnou komunikaci s Axperty, ale nějak to nemůžu teď dohledat.
Panely: 4,665kWp (9poly*275 Wp Winaico)-jih; (6mono*365Wp Sunergy)-východ; Měnič: GoodWe GW3648D-ES; Baterky: LiFePO4 9,6kW 200Ah (4*PylonTech US2000B - 2,4kWh)
Uživatelský avatar
zajo
 
Příspěvky: 142
Registrován: úte kvě 30, 2017 8:29 am

Re: Pylontech

Příspěvekod youda » pát srp 07, 2020 11:53 am

Je potřeba. Ale ta už teď chodí přímo z fabriky.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech

Příspěvekod mobilik » pát srp 07, 2020 4:53 pm

U Studera sú tie napätia tiež nevhodné. Ú axperta detto.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
mobilik
 
Příspěvky: 2559
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Pylontech

Příspěvekod DanoP » pát srp 07, 2020 8:57 pm

mobilik píše:U Studera sú tie napätia tiež nevhodné. Ú axperta detto.

Bolo to cez CAN? Podla popisu co mam napatia si urcuje BMS v pylontechu.
CAN_BMS_Studer.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 812
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Pylontech

Příspěvekod DanoP » sob srp 15, 2020 3:05 pm

Otazka na Pylontech CAN komunikaciu - ak su spojene viacere moduly, napr. US2000, paralelne hlasi sa bateria cez CAN ako jeden celok, t.j. informacie o kapacite a SOC su sumovane a pozadovane U/I si tiez urci bateria ako celok, cize z pohladu menica je to stale jedna bateria?
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 812
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Pylontech

Příspěvekod salinm1 » sob srp 15, 2020 6:50 pm

Ahoj, mam taky dotazek mam US2000 s Axpert kingem to, ze mi to obcas hlasi chybu 61 komunikace s baterkou jsem si zvyknul ale dnesni novinka je chyba 70, kterou jsem nikde nenasel popisanou jen to, ze by se to zase melo tykat baterie prosim neporadite?

Dekuji
salinm1
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv srp 14, 2014 11:50 am

PředchozíDalší

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'