SJM píše:LUI píše:No taký regulátor tuším ani nie je....
Ani PCM 8048, ani Morningstar nebo Midnite neumožňují měnit výstupní proud podle fáze nabíjení - např. bulk do 57V a 80A, absorption nebo float 57,6V a 3,5A??
Nie. To sa ani nedá! Sa mi to až zle číta. Ten regulátor nikdy nereguluje napätie, alebo prúd. Vždy len dosahuje nastavenej úrovne napätia alebo prúdu, zmenou napätia za regulátorom (ak chce znížiť výstupný prúd, musí znížiť výstupné napätie, ktoré ten prúd pretláča). To znamená, že ak 57V je schopných pretlačiť 80A pri bulk, tak 57,6V pri tej istej batérii potlačí ešte viac a nie 3,5A!
SJM píše:LUI píše:Maximálne, že nastavíš v regulátore nejaký konkrétny prúd čo chceš doňho pustiť maximálne.....ale to je zase blbosť,lebo stratíš vela výkonu,čo vznikne nad touto hodnotou....

Při pasivním balancování LiFe vždy dojde ke ztrátě výkonu (přeměna na teplo), nebo je to jinak?
Ale to neznamená kúriť prepätím sústavne jak Belzebub a uvariť prvý nabitý článok.
honzaL píše:MorningStrar 60A a asi všechny ostatní regulátory fungují tak, že pokud se překročí maximální napětí tak okamžitě snižují protékající proud (a zahazují tak výkon).
Ten znižujúci prúd, je len reakcia na
stagnujúce napätie, ktoré regulátor udržuje a pomaly nie je kam natlačiť zvyšok energie, lebo už sa batéria dobíja a napäťovo sa dorovnáva s nabíjacím napätím (zákonite klesá prúd).
matej píše:bert píše: .. No zároveň s prúdom rastie aj teplota odporu a s tým jeho impedancia, čo spôsobuje zase pokles prúdu.
Tá závislosť je maximálne +-350 ppm/°C (sme v DC, neuvažujeme frekvenčné závislosti takže sa nejedná o impedanciu ale o odpor)
Písal som
impedanciu (ako fyzikálnu vlastnosť), aby som ju odlíšil v texte od
odporu (telesa-súčiastky) pre lepšie pochopenie. No tak či tak, 3,4A balancér neudrží 200Ah článok na balancovacom napätí, ak sa celá batéria bude prebíjať prúdom rádovo vyšším. A ten prúd tam potečie, pokým bude nabíjacie napätie vyššie, ako súčet napätí balancérov.
Ja sa tu nechcem s nikým hádať, len mi svedomie nedá, aby som neupozornil na fakt, že balancéry nedokážu udržať "na uzde" veľký výkon z regulátora, pri nastavenom vysokom nabíjacom napätí.
Musím končiť, lebo ráno začínam oficiálne pracovný rok 2013.
Prajem všetkým veľa slnka

v novom roku a nielen pracovné úspechy, ale spokojnosť aj v súkromnom živote.
bert