Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 30, 2023 9:03 am
abrams píše:
...upravil jsem tak svůj CellLog a pak změřil proudový odběr z každého článku aku...
xmasin píše:Co zkusit tohle? http://www.papouch.com/cz/shop/product/analogovy-multiplexer-pro-plc/
mopadzi píše:zdravím, nemáte někdo schema celllogu? stále přemýšlím jak nejelegantněji vyhodnocovat 16 článků jední AD převodníkem PLCčka...Díky za nakopnutí správným směrem
ctirad píše:Je tam diferenciální zesilovač z operáků, který napětí jednotlivých článků převede na společnou zem a každý je přiveden na pin jednoho z osmi A/D převodníků, které ta použitá atmega32 (nebo co to je za AVRko) má. Pro víc kanálů by bylo potřeba tam přidat analogový multiplexer (744051 např.) nebo elegantněji mít těch sběrných modulů víc a posílat to někam přes sériovku. Něco takového si teď dělám do skútru včetně balanceru.
mopadzi píše:uvažuji, že pomocí cpu budu i balancovat...AD vyhodnotí U a pak zapnu FET přez odpor...
Marek_Kuřim píše:Ahoj všichni,
jsem, stejně jako spousta dalších, na začátku, repsketive uprostřed úvah nad kofigurací systému.
Po přečtení všech možných reakcí pomalu zavrhuji jakékoliv olověné články a moje úvahy se ubírají směrem k LiFePo akumulátorům.
V souvislosti s tímto si neodpustím jednu poznámku. Jako modelář využívám již nějakou dobu technologii LiPol pro pohon letadel. Pro udržení LiPol článků, které mají limitní koncové napětí 4,2V používám s úspěchem naprosto triviální "zajícovač" v kombinaci s jakýmkoliv nabíječem LiPol článků.
Pro modelářské aplikace naprosto spolehlivě funguje. Je jen otázkou toto zařízení předělat na odpovídající napětí, počet článků a nabíjecí proudy.
Třeba se to někomu bude hodit.
M.S.
Edit: schéma omezovače
Marek_Kuřim píše:Pokud by si někdo chtěl zabastlit, udělal jsem variantu s 15A tranzistorem, včetně návrhu plošňáku pro 4články, tedy 12V baterii.
Je to v zásadě obdoba toho BEL omezovače. Při předělávce jsem vycházel z původního osvědčeného zapojení od p. Zajíce, akorát výkonový tranzostor jsem nahradil 15A Darlingtonem. Zkusil jsem to nacpad do GESu a cena součástek na všechny 4 moduly je cca. 250,- CZK bez chladiče.
SJM píše:Marek_Kuřim píše:Pokud by si někdo chtěl zabastlit, udělal jsem variantu s 15A tranzistorem, včetně návrhu plošňáku pro 4články, tedy 12V baterii.
Je to v zásadě obdoba toho BEL omezovače. Při předělávce jsem vycházel z původního osvědčeného zapojení od p. Zajíce, akorát výkonový tranzostor jsem nahradil 15A Darlingtonem. Zkusil jsem to nacpad do GESu a cena součástek na všechny 4 moduly je cca. 250,- CZK bez chladiče.
Jak velký vychází chladič na Darlington? Byl by umístěný podélně v ose každého modulu nebo příčně - pokud příčně, uchladily by se čtyři vedle sebe?
serfar30 píše:na kolik příjde tento regulátor co zde popisujete? Nemám možnost ho vyrobit.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], DNA, Martin_fio a 1 návštěvník