Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 26, 2022 8:02 pm


Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
PředchozíDalší

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod tomas » čtv pro 10, 2015 6:33 am

Jo na zvlášť balancer by to také asi fungovalo, ale jak by napětí zdroje kleslo pod napětí článků tak by se balancer snažil cpát energii do zdroje. Pokud by to zdroji vadilo tak by tam musela být dioda, potom je otázka jestli by to nevadilo balanceru a jestli nebude nějak ohrožen když nebude mít připojený akumulátor. Účinnost by byla asi trošku horší, protože by tam byl jeden balancer navíc.
Princip je popsaný na stránce výrobce: http://www.qiangneng.com.cn/info_detail.php?InfoId=40
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2441
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod brumlaj » čtv pro 10, 2015 6:37 am

brumlaj píše:Je tak, jen ten zdroj by dle mne měl dodávat větší proud, tak aby napětí nekolísalo.
Kdyby jsi brumlaji četl a nepředstavoval jsi si, tak bys tomasovi potvrdil, že to myslel úplně správně a zdroj stačí i proudově maličký. Ten Tvůj příspěvek totiž patřil až v budoucnosti na příspěvek kodla69
kodl69 píše:a co ten zdroj připojit na další balancer, co ani nemá článek? - to by mělo fungovat taky ........
tak tedy pardon tomasi, já to myslel původně jinak než Ty jsi psal.... holt večer....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod kodl69 » čtv pro 10, 2015 8:28 am

to Tomas: ty zvládáš přečíst rozsypanej čaj? (asi chyba odkazu nebo neumím najít tlačítko jak to přepnout na písmena) Tak to máš v dnešní době velký plus, od spousty součástek je problém získat datasheet v angličtině....
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6507
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod tomas » čtv pro 10, 2015 9:00 am

Rozsypaný čaj je v pohodě. Zkus to tak:
https://translate.google.cz/translate?s ... edit-text=

Horší je angličtina od regulátorů Midite to mi často nedává smysl.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2441
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod abrams » čtv pro 10, 2015 11:00 am

tomas píše:Horší je angličtina od regulátorů Midite to mi často nedává smysl.

Zdravím ,

to není Angličtina ale Američtina s cinklá jejich "hantecem" :lol: .

Elektronům zdar *sun* :celebrate2:
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod kodl69 » čtv pro 10, 2015 12:44 pm

Jo, tak to už je lepší, sice to chce za dost přemýšlet co to má jako znamenat, ale ok, shoduje se to s popisem co tady dával někdo na předcházející stránce.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6507
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod Tomas01 » úte pro 15, 2015 1:55 pm

Já, oproti marko250 dostal balancery po více jak 48 dnech.
Mandy čau alespoň přislíbila vrátit poštovné.
Pro hladší celní řízení je třeba požádat Mandy o uvedení správné ceny na zásilku!
Rozbaleno, připojeno a srovnáno. Jednotlivé články jsou vybalancovány na 10mV a můžu nouzově čerpat do 24V bez obavy o nejslabší článek. Doufám, že BMSky budou fungovat stejně i v horní části provozního napětí až *sun* *sun* a umožní nabíjení do 28V.
Otázka off topic: o kolik mV prokecává Váš Cell Logger 8? Můj umí přidávat i 17mV.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,8kWp PowerRouter LiFePo4
?
Tomas01
 
Příspěvky: 25
Registrován: stř črc 31, 2013 10:29 am
Bydliště: JM

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod marko250 » úte pro 15, 2015 6:21 pm

Tak já je zaplatil víc přez amíka(o Mendy jsem nevěděl),ale s Mendy jsem domluvil uvedení ceny balíku na 37,50USD,po té co mě volala před odesláním.Proto jsem tady hodil ty odkazy přímo na ní a výrobce a né na toho amíka.Jediné co jsem platil bylo řízení DHL 450kč+dph z 37,50+22usd s poštou.
Jinak ony fungují pořád jen nepočítej,že zmáknou přísun a odsun baterek 100A najednou :-) .Když mají klid tak jsou v lati neustále. Jen ten pískot.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a 3x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3213
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod Tomas01 » úte pro 15, 2015 7:12 pm

Hlavní důvod pořízení BMSky bylo zjednodušení provozu LiFePO4 packu složeného z nových i použitých kusů, které se v krajních polohách značně rozchází v napětí a tím zužují využitelné pásmo. Teď můžu klidně nastavit na AXPERTu 24V - 28V a jsem v klidu.
Pískání je slabé, pravděpodobně ani neodradí myši od návštěvy elektrárny v garáži.
A ušetřené 9,5 USD nenahradí to dlouhé čekání.
3,8kWp PowerRouter LiFePo4
?
Tomas01
 
Příspěvky: 25
Registrován: stř črc 31, 2013 10:29 am
Bydliště: JM

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod brumlaj » úte pro 15, 2015 9:19 pm

Tomas01 píše:Já, oproti marko250 dostal balancery po více jak 48 dnech. ......
hmm, tak to ta pětistovka navíc za DHL pro první zásilku je v úplně jiném světle.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod hurvayz » úte pro 15, 2015 10:38 pm

Marko ještě chceš ten jeden vzít? jak jsi psal? Uvažuji, že objednám. Dej vědět.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod marko250 » stř pro 16, 2015 10:01 am

Určitě,rozpárám jej opatrně,je to ten modul samostatný s dráty,rači obětovat 20 dolarů než elektrárnu :-) Prachy Ti pošlu na účet. A nějaký elektronik se k tomu pak může vyjádřit.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a 3x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3213
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod hurvayz » stř pro 16, 2015 10:17 am

Čau.Chytře mě odepsala, když jsem napsal, že chci dva moduly 7S a jeden solo 1S otázku proč chci ten jeden modul?? :D
Tak asi vezmu dvakrát 1S aby to nevypadalo blbě, že to mám jiného zdroje.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod ota » stř pro 16, 2015 1:15 pm

To je jednoduché proč chceš jeden modul. Nevíš zda budeš mít 7 nebo 8 baterek v serii a jeden modul chceš kvůli variabilitě.
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2268
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod tomas » stř pro 16, 2015 1:19 pm

Napiš že je náhradní kdyby se jiný pokazil. :-)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2441
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod hurvayz » stř pro 16, 2015 2:13 pm

Noo taky pravda.:D
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod PLC » úte pro 22, 2015 10:01 am

Zdravím všechny,
chtěl bych se také podělit o jeden ze svých produktů který, je v testování.
Nejedná se o automatický balanční modul, ale o modul, který zajišťuje na základě aktivace odčerpání přebytečné energie a přenesení do celkového napětí banky.
Tento modul není "bohužel" z Číny a je vyroben v Čechách.
Vlastnosti modulu jsou odčerpávací/balanční proud 5A, napětí banky v této variantě 30 - 80V.
Modul má připravený výstup pro případné rozšíření o další moduly 5A, kterých by mělo připojit až 5 bez nutnosti zásahu do designu, čímž výsledný balanční proud na článek může dosáhnout až 25A.
Rozměř desky je 51 x 58 mm
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FVE 4420Wp (52x85Wp Amorf - 10 Východ + 12 Jih + 30 Jihozápad), MidNite Classic 200, PowerJack 8000W, baterie 48V@400Ah Pb
Uživatelský avatar
PLC
 
Příspěvky: 77
Registrován: čtv čer 06, 2013 6:51 am
Bydliště: Kosmonosy

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod brumlaj » úte pro 22, 2015 10:40 am

Tak čínský přelévací balancér QNBBM-Main-8 (pro balancování 8 článků) má rozměry 70x288x20mm, připojovací konektory vyčnívají z desky o dalších 7mm. Váha s konektory 495g. Za ty prachy kus solidního závaží. Celkem mne udivil údaj na PCB 2010.12.18, takže žádná novinka. Jinak doba cesty poštou 46 dnů. Dofám, že se Mandy Chou ten sesuv netýkal, neb podáváno poště bylo zrovna v industrial zóně Šen-čenu.......
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod marko250 » úte pro 22, 2015 1:17 pm

PLC a jak Ti to tedy funguje,na základě čeho to odebírá,je tam nastavené pevné napětí nebo si to sahá na všechny články a odebírá jen nejsilnějším?Na 5A rovnou zapomeň,ideál bych viděl10-15A na článek.To by byla pecka výkonově i na větší kapacity baterek,teď jsem upgradoval 2x kapacitu LIFE a už se to projevuje na rychlosti pump od Mendy :-( .Dokázal bys nadhodit reálné vyrobení 20A prvků a jejich cenu? Jak se to zapojuje?
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a 3x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3213
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"

Příspěvekod PLC » úte pro 22, 2015 2:26 pm

marko250 píše:PLC a jak Ti to tedy funguje,na základě čeho to odebírá,je tam nastavené pevné napětí nebo si to sahá na všechny články a odebírá jen nejsilnějším?Na 5A rovnou zapomeň,ideál bych viděl10-15A na článek.To by byla pecka výkonově i na větší kapacity baterek,teď jsem upgradoval 2x kapacitu LIFE a už se to projevuje na rychlosti pump od Mendy :-( .Dokázal bys nadhodit reálné vyrobení 20A prvků a jejich cenu? Jak se to zapojuje?


Funkci "přelevání" asi popisovat nemusím ale pro úplnost. U článku který dovrší nastavenou hranic dojde k aktivaci balancéru. Ten ze článku odebere energii, kterou transformuje zpět do krajních pólů celé banky a odtud je opět vracena zpět skrze všechny články až k aktivovanému balancéru.

Ovládání jsou / budou 2 varianty:
1.) Měření se provádí polocí LTC6804 obvodu pro 6-12 článků připojeného pomocí SPI ve verzi jedné banky do 12 ks článků k (záleží na oblibě každého) Arduinu, Raspberry, Pinguinu, zkrátka všemu co je schopné ovládat SPI. Mám zde i v testování variantu s ModbusTCP/IP kde LTC6804 je připojeno k RPI (na variantě Leonardo Ethernet se pracuje - musí se hodně optimalizovat kód, jinak se tam nevejde). Na Modbus vidím hodnoty napětí jednotlivých článků 0-5V > 0-65535 (16#FFFF). Obvod jede v režimu filtrování měřených hodnot pro odstranění zvlnění. V této variantě pokud modul měří, tak vždy před započetím měření deaktivuje balancéry, aby nedošlo ke zkreslení hodnot. Následně nadřazený systém vyhodnotí který článek je "napřed" a následně se zapíše do Modbus registru hodnota pro aktivaci jeho balancéru, která v dalším cyklu nastaví výstup LTC6804 pro balancování. Pokud je aktivováno více balancérů jsou v každém cyklu vyčítání napětí aktivovány jejich kombinace následovně B1+B7, B2+B8, ... B6+B12. Toto je interní nastavení obvodu.

2.) Pokud má někdo již monitoring napětí baterie a má 12 volných výstupů, tak může balancéry aktivovat pomocí signálu 5-30V přivedených na vstup optočlenu, který následně zaktivuje hlavní balancér.

Zapojení balancéru je následující (číslování jen pro orientaci):
1+2. článek + a připojení monitoringu
3+4. článek - a připojení monitoringu
4. Aktivace +
5. Aktivace -
6. Výstup pro aktivaci Slave modulů
7. článek-out + (pro slave balancér)
8. článek-out - (pro slave balancér)
9. Bateriová banka + (+48V)
10. Bateriová banka - (-48V, nebo GND)
Pokud by se dělat modul s výkonem již definitivním, tak by přípoje 6 - 9 odpadly.

No 20A jsou ve skutečnosti 1 tento hlavní a 3 SLAVE moduly ovládané tímto. Pokud bych počítal cenu jednoho balancéru při kusové výrobě, tak ta vyšla na cca. 1.500,- Kč na 5A modul. Takže kusová cena 20A modulu by adekvátně vyšla na cca 6.000,-Kč což není zrovna málo. Samozřejmě pokud by se člověk dostal na výrobní množství 50ks, tak by se cena snížila.

Monitorig pomocí LTC6804 s kompatibilním výstupem pro přímé řízení balancéru ještě není dopočítán, jelikož integruji do zapojení galvanicky izolovanou sběrnici pro propojení až 16 ks LTC6804 pro lepší využitelnost o 48V+ systémů. A zde pak musí být na straně řídícího procesoru take izolační obvod.

Jinak pro reálné zapojení vy možná stálo za úvahu definovat rozteč vývodů baterie a modul vyrobit na míru a pak by z modulu šli již jen tři vodiče +článek, - článek, balancování on/off.

Ono je spousta způsobů jak to vyrobit, ale všem se člověk nezavděčí :geek: a snad je to srozumitelné
FVE 4420Wp (52x85Wp Amorf - 10 Východ + 12 Jih + 30 Jihozápad), MidNite Classic 200, PowerJack 8000W, baterie 48V@400Ah Pb
Uživatelský avatar
PLC
 
Příspěvky: 77
Registrován: čtv čer 06, 2013 6:51 am
Bydliště: Kosmonosy

PředchozíDalší

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'