Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon čer 05, 2023 9:07 pm
dracekvo píše:Tak celý problém byl v tom, že se zbláznil jeden balanční modul a neustále balancoval i když napětí baterie bylo pod 3,6V :-/
tomas píše:Tak jsem také provedl podrobnější měření a dva články se chovají velmi zvláštně a nevím jak si to mám vysvětlit.
A prohození CellLogů nemělo na nic vliv.
Před týdnem jsem články napěťově vyrovnal a po týdnu to vypadá takto:
Trápí mne článek A6 a B2. Stav akumulátoru nabito na maximum = 56,2V. Žádný balancér nebalancoval.
Tak jsem se články snažil vyrovnat tím, že jsem zvedl napětí tlačítkem Equalize na 59,5V a všechny balancéry začali balancovat. Po cca 5 minutové Equalizaci se napětí mezi články trochu srovnalo:
Dále jsem akumulátor zatížil odběrem cca 40A a po 30 minutách to vypadalo takto:
Celkové napětí 54,2V Je velmi zajímavé, že při vybíjení se články napěťově srovnávají. A pokud by článek A6 a B2 byl vadný a neměl kapacitu, tak by jeho napětí klesalo nejrychleji. Ale děje se pravý opak.
Stav po 40 minutách vybíjení proudem 40A.
Celkové napětí 52,8V. Články ještě více vyrovnané.
Stav po 55 minutách vybíjení proudem 40A.
Celkové napětí 52,8V, již moc neklesá. Články ještě více vyrovnané.
Stav po hodině vybíjení proudem 40A.
Celkové napětí 52,8V, již moc neklesá. Články vyrovnané.
Vybíjení ukončeno a zahájeno nabíjení proudem cca 40A.
Celkové napětí 53V, články vyrovnané.
Po 20 minutách nabíjení proudem 40A:
Celkové napětí 55,4V. Tady je zajímavé že články které byly na začátku napěťově nejvýše jsou teď nejníže.
Nabito proudem 40A na konečné napětí 56,2V za 25 minut.
Články které byly napěťově nejníže jsou teď nejvýše.
Po 10 minutách od nabití, napětí je regulátorem udržováno na 56,2V.
Stav článků se najedou přetočil a ty napěťově nejvýše jsou zase nejníže a články se začínají opět napěťově rozcházet.
Nabíjení trvalo o dost kratší dobu než vybíjení, pravděpodobně mi měřák ten nabíjecí proud nezměřil správně a nebo se měnil.
Nevím proč se mi po nabití články po chvíli napěťově rozjedou a při vybíjení se srovnají. Jsou některé články vadné a které? Dokáže to někdo vysvětlit nebo je toto u článků LiFePO4 3.2V/300Ah, Sinopoly normální chování? 80 kusů balancérů CBM 3.6V 1.7A, 5 kusů na článek.
Jedná se o tuto elektrárnu: viewtopic.php?f=3&t=1681
honzaL píše:Tak jsem včera udělal první špatnou zkušenost s LiFePO.![]()
Děláme trochu rekonstrukci chaloupky a nejde nám zrovna plynový kotel. Tož si přítápíme elektrikou s výkonem asi 800W, však to moje 10kWh LiFePO vydrží. Když jsem byl s napětím na cca 50V napadlo mne jít se podívat na cellogy jak jsou srovnané čláky a ejhle!! Všechny články jsou na 3,1xxV jeden je na 3,080V, ale ouvej Jeden je na 2,7 V a cellog řve LOW.![]()
rva píše:Vypadá to, že má článek podstatně vyšší vnitřní odpor, než ostatní články. Pro jistotu bych si dvakrát a pak ještě jednu zkontroloval, jestli to není přechodovým odporem na terminálech (asi rozpojit, vyčistit a znovu zapojit).
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 2 návštevníků