Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon kvě 17, 2021 12:54 am


Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
PředchozíDalší

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod honzaL » pát říj 10, 2014 6:43 pm

Moc pěkná věcička, ale když vidím ty drátky cca 6mm2 a představím si že vedou trvale až 100A, tak ztrácím velmi rychle důvěru!! Cena no bez komentáře, ale pro akumulátory za 100 000,- (u tomase za 150 000,-) se to asi vyplatí.

Má s ní někdo zkušenosti ??!!
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod tomas » pát říj 10, 2014 8:09 pm

To je právě to co mi na tom kapacitním balancéru také vzbuzuje pochybnosti a prosil jsem pana Kolaříka aby balancér přinesl ukázat na sraz. Ale je možné že ta fotka neodpovídá výrobku nebo je to jen jeho část, tady je i displej:
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... x2-5a-100a
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod honzaL » pát říj 10, 2014 9:47 pm

Taky mám problém s pochopením konstrukce.
Příklad:
Z FV pole a DC/DC měniče mi jde 60A.
Měnič DC/AC jede naplno a bere 110A.
Z baterek jde tedy 50A.
Normálně to je jeden uzel neboli 3dráty vstup a výstup a obousměrně do akumulátorů
Tady ale je vstup a výstup z AKU. Já bych to spojil do jednoho uzlu. Nebo je ten uzel uvnitř zařízení. pak je ale nesmysl měřit třeba výstup protože z baterek jde v našem případě méně.

No chtělo by to schéma. Má ho někdo??
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod brumlaj » sob říj 11, 2014 10:02 am

tomas píše:.........Slunce začalo vycházet a nabíjecí proud z východní strany elektrárny velmi rychle vylezl až na 30A a na jednom článku začalo velmi rychle růst napětí až 3,8V a ochrana elektrárnu vypnula. Tak jsem elektrárnu zase zapnul a už se to neopakovalo a článek už napěťově nevyčníval nad ostatními, spíše měl napětí mezi nejnižšími i při nabíjení. Mezi články potom bylo kolem 20mV. ...........
Díky tomasi za vypozorování příčiny. Mohl by jsi ale popsat nějaké podrobnosti o těch 3,8V? Kdo je zdetekoval, ověřil jsi fyzicky, že to nebyl blud? Máš řadu měření kolem tohoto napěťového bodu? Jak se chovaly balancéry? Nebyl článek brutálně podvybit?

Máte někdo teorii proč by k tomuto mělo dojít? Jak vypadá článek uvnitř, není možné, že by část desek měla špatný kontakt na vývody a při manipulaci se kontakt obnoví? Zkoušeli jste dotáhnout tu matici, která například u Winstonů drží pǒl v obalu? Bylo by to k něčemu? Pak by šlo o výrobní vadu (bohužel zatím nereklamovatelnou, neboť dovozce nic neobjeví a reklamaci zamítne) a ne o vlastnost technologie LiFeYPo4.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod tomas » ned říj 12, 2014 7:06 am

Těch 3,8V zdetekoval Cell Logger, byl jsem u toho a sledoval to. Při asi 56V začal jeden článek s napětím ujíždět. Ale dělá to jen při prudkém raním slunci po dlouhém vybíjení. Přitom před východem slunce byli články napěťově celkem srovnané. Dělá to článek č. 6 Cell Loggeru A. V druhém Cell Loggeru B to občas udělá i článek č. 2. Když nabíjení vypnu a články trochu vybiji tak se napětí článků zase srovná a ten den už to znovu neudělá.
Včera ráno to udělalo zase, tak jsem napětí snížil na těch 56V (3,5V na článek) aby elektrárna nevypínala a články jsem napěťově vyrovnal. A uvidím co bude dál.
Balancéry nevím jak v daný okamžik při vypnutí, ale jinak jsou funkční. Dotažené je vše dobře.
Někde jsem četl že pokud je v lithiovém článku vada, tak zpravidla do roku náhle odejde. To se mi stalo ve vrtačce. Články mají něco přes půl roku. Vybité pod 3V asi ještě nikdy nebyly. Na jaře jsem testoval přímotop 2,5kW a po asi dvou hodinách jsem to vzdal a napětí pod 3V nekleslo na žádném článku. Větší zátěž články ještě asi nepoznaly.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod brumlaj » ned říj 12, 2014 8:41 am

Ještě bych měl jeden dotaz tomasi - ověřoval jsi multimetrem, že to co tvrdí Cell Logger je pravda? Dík.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod tomas » ned říj 12, 2014 8:59 am

Ne, to jsem neověřoval. Proběhne to celkem rychle, takže jsem to nestihl, nechtěl jsem článek dlouho trápit na vyšší napětí. Po vypnutí nabíjení se napětí vyrovnalo balancéry, Cell Logger jsem nijak nevypínal a nerestartoval. Kdyby špatně měřil, tak to při obnovení nabíjení udělá znovu a to se nestalo.
Displej Cell Loggeru občas špatně zobrazuje a je nečitelný, to se řešilo i na srazu, ale alarm reaguje správně. Nebo máš podezření že neměří správně?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod brumlaj » ned říj 12, 2014 9:23 am

Já bohužel nemám zdrojáky firmwaru Cell Loggeru, takže netuším proč by měl měřit správně a proč by se neměl při poklesu napětí na článku "zresetovat" ;-) . Já vím jsem paranoidní, ale vždy se snažím ověřit si i samozřejmě "správně" sebrané údaje. Chyb v měření a přenosu dat jsem zažil dost a mnohdy se jednalo o planý poplach, závisí to na konkrétní situaci.... Sbíráš data o jednotlivých článcích někde na hromadu? Podezření se snažím mít od co nejméně finančně náročných zařízení ;-). Máš nějaký důvod pro to nedat článek do jiné pozice v baterii?(a rozlišit článek a článek+balancery).
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod abrams » ned říj 12, 2014 7:42 pm

Zdravím ,

dotaz : jsou ty články stlačeny , nebo jsou volně ? Není náhodou onen problematický článek trochu nafouklý ?
Ten můj umírající 200Ah článek je v porovnání s jeho sourozenci citelně měkčí , při zbývajícím náboji 50Ah má okolo 3,00V , kdežto ostatní více jak 3,20V . Ale i při prudčím nabíjení (slunce až třeba v 10:00) v takovém stavu nikterak nárustem napětí nepřevyšuje ostatní , spíš mu i při proudu 50A chvíli travá než ostatní dožene .
Čím víc nad tím přemýšlím , bude zřejmě nezbytné onen článek vyměnit , pokud je opravdu původcem komplikací :( .

Osobně bych jej otestoval na kapacitu a vnitřní odpor ve vybitém stavu - porovnat s ostatními :idea: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod tomas » pon říj 13, 2014 6:55 pm

honzaL píše:Moc pěkná věcička, ale když vidím ty drátky cca 6mm2 a představím si že vedou trvale až 100A, tak ztrácím velmi rychle důvěru!! Cena no bez komentáře, ale pro akumulátory za 100 000,- (u tomase za 150 000,-) se to asi vyplatí.

Má s ní někdo zkušenosti ??!!


Na stránkách výrobce nic o proudu 100A nevidím.
http://www.fhnewenergy.com/products_det ... 9d861.html
Takže je možné že odpínač baterie není součástí balancéru (což je dobře, já bych ho stejně nepoužil). Bohužel tam nevidím ani žádnou podrobnější dokumentaci, popis konektorů, schéma zapojení nic :(
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod tomas » pon říj 13, 2014 7:17 pm

abrams píše:Zdravím ,

dotaz : jsou ty články stlačeny , nebo jsou volně ? Není náhodou onen problematický článek trochu nafouklý ?
Ten můj umírající 200Ah článek je v porovnání s jeho sourozenci citelně měkčí , při zbývajícím náboji 50Ah má okolo 3,00V , kdežto ostatní více jak 3,20V . Ale i při prudčím nabíjení (slunce až třeba v 10:00) v takovém stavu nikterak nárustem napětí nepřevyšuje ostatní , spíš mu i při proudu 50A chvíli travá než ostatní dožene .
Čím víc nad tím přemýšlím , bude zřejmě nezbytné onen článek vyměnit , pokud je opravdu původcem komplikací :( .

Osobně bych jej otestoval na kapacitu a vnitřní odpor ve vybitém stavu - porovnat s ostatními :idea: .

Elektronům zdar *sun*


V mém případe jsou články volně, nestlačené ani nejsou nafouklé. Vypadají pořád stejně:
download/file.php?id=2362&mode=view
Kapacitní zkouška je problém, trvala by dost dlouho (moje nabíječka umí vybíjet max. 20A a to by mohlo trvat až 15 hodin) a elektrárnu nemůžu nechat vypnutou bez jednoho článku. Napájí to i elektrické ohradníky a jak zvěř zjistí že je plot bez napětí tak plot potrhají a budu to tam zas nahánět po lese. :D Nahradí článek nemám a kupovat ho zatím nechci. Snížil jsem napětí a teď počkám co se z toho vyklube, případně snad něco vymyslím.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod abrams » pon říj 13, 2014 7:57 pm

Zdravím ,

zajímavá sestava ::rolleyes:: , co zkusit prohodit CellLogy ?
Přijde mi dost divný že napětí na onom článku vyletí jen na začátku a pak už ne :sm1: . Určitě dejte vědět , o dalších pozorování . Mimochodem , logujete data z CellLogů ?

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod tomas » pon říj 13, 2014 8:14 pm

logujete data z CellLogů ?
V menu CellLogu jsem to viděl, ale nějak jsem nepochopil jak to funguje a kam CellLog data ukládá. Má svou paměť?
CellLogy zkusím prohodit, díky za typ.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod abrams » pon říj 13, 2014 8:50 pm

Zdravím ,

logovat data umí jen CellLog s USB portem (dělají i bez - je levnější) , v menu se nastaví vzorkovací frekvence , při ukazateli aktuálních hodnot se podrží tlačítko hold - start logging a pro ukončení stejně . Odpojení napájení během logování poškodí data ! Nejblbší je proces jak dostat naměřená data do PC pomocí přiloženého programu LogWiev ... momentálně si nemůžu vspomenout na správné zaklínadlo :? . Pamatuju si že se to pokaždé napovedlo :uh: . Zkusím pohledat :read: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod honzaL » úte říj 14, 2014 12:05 pm

Pří zapojovaní cellogů u 48V systému pozor na skutečnost, že zem USB je spojena se zemí akumulátoru (přesněji s nejnižším napětím na akumulátoru). Když jsem 2 cellogy zapojil přes USB HUB, tak se z USB vodiče pěkně zakouřilo, než mi to došlo. Naštěstí jsou vodiče dost slabé takže to přežil jak cellog tak i akumulátor (kabel NE).
Po těchto skutečnostech jsem se rozhodl sledovat vždy jen 8 článků, teď budu sledovat tu sadu, kde je ten inkriminovaný článek.
Taky jsem si naběhl tím, že v systému mám v polovině akumulátoru zařazenou pojistku. Nejříve jsem nevěděl, kde se těch pár desetin Voltu ztratilo, ale pak mi to došlo. Hlavně při zvýšeném odběru to prostě na pojistce trošku ubude.
Chce to pro každý cellog vlastní vodič až z akumulátoru i když by to mělo být stejné napětí.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod abrams » úte říj 14, 2014 1:40 pm

Zdravim ,

... humus :lol: , to mě teda nenapadlo připojovat USB-čko během provozu na akumulátoru :lol: . Já jej vždy odpojil , přenesl ke komplu , stáhl data a pak jej vrátil na aku . Ani si nejsem jistý , zda-li je možný real-time přenos dat :dontknow: .

Elektronům zdar *sun* / *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod honzaL » úte říj 14, 2014 11:01 pm

Není v tom žádný problém. Jen nějaký problém třeba s Debianem, který nemá v kernelu příslušný ovladač na přenosovou rychlost dat z cellogu. To se ale dá vyřešit a snímat hodnoty online.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod abrams » stř říj 15, 2014 5:37 am

Zdravím ,

já měl na mysli , jestli CellLog umí obesílat realtime data . Obecně , tomuto zas až tak nerotumím :? .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod honzaL » stř říj 15, 2014 5:58 pm

abrams píše:Zdravím ,

já měl na mysli , jestli CellLog umí obesílat realtime data . Obecně , tomuto zas až tak nerotumím :? .

Elektronům zdar *cloud*


Umí, v podstatě stejně jako když pracuje s PC a programem co je s ním dodávaný. Jakmile je aktivováno tlačitkem zasílání dat tak posílá a neptá se kam. Plánuji data pěkně ukládat do souboru a pak analyzovat společně s daty o celkové spotřebě. Zatím sleduji, že vadný článek (článek s nižší kapacitou) má vyšší výchylky v napětí jak při dobíjení tak i při odběru. Chyba by ale mohla být i v přívodních kabelech k cellogu nebo spíše špatně dotažená nebo zkorodované svorka na akumulátoru. Každý i malinko zvýšený odběr pak dává nejednu setinu či desetinu voltu. bohužel teď nemám čas to rozebrat a zkoumat. Chystám se na to kolem 28.října.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Jeden článek z 16ti ztrácí kapacitu!! Co s tím??

Příspěvekod honzaL » pon říj 20, 2014 11:25 pm

Tak jsem provizorně k podezřelému článku připojil pralelně článek se 1/4 kapacity původního. Okamžitě se tyto články začaly chovat naprosto normálně. Podivně se však začal chovat sousední článek, najednou on má nejmenší napětí. Navíc na posledních dvou článcích napětí kolísá s asi 3xvětší amplitudou než na těch ostatních. Pořád mám podezření na nějakou nekalotu v kabeláži měření. Jen co bude trochu času musím to celé rozebrat a zkontrolovat. Mám spoje šroubované a 2,5 roku jsem na to nesáhl a to nemusí dělat dobrotu.
Pokud někoho zajímá stav mých článků je to s asi minutovým update informace z cellogu na webu zde a je to ten předposlední řádek a podezřelý článek je předposlední v řadě (teď i ten poslední). Napětí je v milivoltech, předposlední údaj je napětí 8mi článků.
Tady je výpis napětí na článcích při nabíjení z DS při nízkém tarifu konstantním proudem cca 35A. Na posledních dvou článcích napětí kolísá na předchozích neklesne nikdy (až na vyjímku):
$1;1;;3290;3288;3299;3301;3291;3325;3357;3462;26613;18
00:33:02
$1;1;;3297;3296;3308;3310;3300;3335;3373;3473;26692;20
00:34:01
$1;1;;3303;3299;3313;3314;3306;3345;3389;3459;26728;21
00:35:01
$1;1;;3307;3304;3318;3319;3310;3350;3394;3464;26766;25
00:36:01
$1;1;;3311;3307;3320;3322;3312;3352;3403;3474;26801;24
00:37:01
$1;1;;3316;3311;3325;3327;3317;3358;3406;3474;26834;20
00:38:02
$1;1;;3316;3311;3325;3327;3317;3358;3406;3474;26834;20
00:39:01
$1;1;;3320;3316;3330;3330;3322;3359;3409;3489;26875;27
00:40:01
$1;1;;3320;3316;3330;3330;3322;3359;3409;3489;26875;27
00:41:01
$1;1;;3323;3317;3333;3334;3324;3363;3414;3487;26895;29
00:42:01
$1;1;;3323;3317;3333;3334;3324;3363;3414;3487;26895;29
00:43:01
$1;1;;3324;3321;3334;3335;3325;3363;3411;3491;26904;19
00:44:01
$1;1;;3329;3322;3338;3339;3331;3374;3434;3502;26969;25
00:45:02
$1;1;;3329;3325;3339;3340;3333;3377;3434;3500;26977;29
00:46:01
$1;1;;3331;3327;3340;3340;3334;3378;3437;3497;26984;16
00:47:01
$1;1;;3334;3326;3341;3341;3335;3380;3441;3503;27001;26
00:48:01
$1;1;;3334;3328;3341;3342;3336;3379;3440;3508;27008;17
00:49:01
$1;1;;3336;3333;3342;3344;3339;3381;3444;3509;27028;19
00:50:02
$1;1;;3336;3333;3342;3344;3339;3381;3444;3509;27028;19
00:51:01
$1;1;;3339;3330;3345;3345;3339;3383;3446;3509;27036;22
00:52:01
$1;1;;3339;3330;3345;3345;3340;3384;3445;3507;27035;17
00:53:02
$1;1;;3339;3332;3345;3345;3341;3384;3442;3504;27032;17
00:54:01
$1;1;;3340;3334;3346;3345;3342;3384;3446;3512;27049;22
00:55:01
$1;1;;3341;3335;3346;3345;3342;3385;3446;3509;27049;29
00:56:01
$1;1;;3342;3336;3346;3345;3344;3384;3444;3509;27050;16
00:57:01
$1;1;;3344;3334;3346;3345;3345;3385;3446;3507;27052;26
00:58:01
$1;1;;3344;3334;3346;3345;3345;3384;3445;3512;27055;27
01:00:01
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

PředchozíDalší

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'