Vláďa píše:roman píše:Zdravím sluníčkáře

.
Přechod z 24V na 48V, čímž se snížil odebíraný proud z aku, je pro mě velký kvalitativní skok a konečně se mi systém začíná líbit.
Další věc, která se mi osvědčila, je dobíjet NiCd proudem větším než cca C/20. Na fóru to bylo několikrát zmíněno, že NiCd se při menším proudu nenabíjejí.
Optimální dobíjecí záleží na režimu, ve kterém to provozuješ. Já ještě nemám barák hotový - nebydlím tam, přijdu tam jen občas. Svítím teď jen z baterky. Mám 12V 360 Ah a k tomu 100W solár.
moje baterka Není to myšlené vůbec na nějakou soběstačnost, jen taková záloha až konečně přijde ten black out

Baterka věčně nabitá že do ní regl nic nedává a musím někde rozsvítit, aby se tam objevil nabíjecí proud. Nabíjím proudem do 8A (teď v zimě tak 2-5A) a je to v pohodě. Malý nabíjecí proud nevadí, možná víc vadí ten trvale nabitý stav. Prý postupně klesá aktivita hmoty ve větší houbce pod povrchem. Ve Feraku mi bylo doporučeno jednou za měsíc vybít a nabít normálním proudem, který je tady 72A

Ani na vybíjení takovým proudem nejsem zařízený, měnič z 12 na 36V pro světla umí jen 250W.
Co se stane? Rekrystalizují aktivní hmoty, klesá jejich povrch a tím stoupá vnitřní odpor. Na těch mých 20A vybíjení je to v pohodě, tam mě vnitřní odpor nezajímá. Čím vyšším proudem se baterka nabíjí, tím jemnější struktura krystalů vzniká a tím má baterka nižší vnitřní odpor. Kdybych z té baterky chtěl 300A (i to dokáže kdybych měl pořádné propojky), občas bych jí naformovat musel.
Kdo baterky pravidelně nabíjí a vybíjí, měl by jít do vyššího napětí na článek. Při 1,5V se už baterka nabíjí strašně pomalu a hodí se to jen pro dlouhodobé udržování v nabitém stavu. Pokud ji někdo chce nabít rychle, musí jít aspoň na 1,6V a častěji kontrolovat hladinu elektrolytu.
Zdravim vsetkych,
rad by som obnovil danu temu a konkretne citovany topic, kde je velka kapacita dobijana malym prudom. Presiel som naskrz vela tem na tomto fore a takisto aj na ostatnych zaoceanskych ale stale si neviem odpovedat aka aku by bola vhodnejsia pre moj konkretny pripad:
- 3 amorfne 55W panely, menic Epsolar 20A (ucinnost pri 165w z 68V cca 93%) - teda na vystupe pri idealnych podmienkach 10 az 13A ale tie su malo kedy... Je to chata takze navsteva kazdy tyzden v sezone. Odber vacsinou minimalny na svietenie cez LED, obcas aj dovolene DOD daneho typu aku.
Rozhodujem sa medzi VRLA a Nicd. Podla toho co som sa docital tak pri dobijani Nicd prudom C/20 je ucinnost niekde pri 50% co je ale zalostne malo. VRLA by mali dosahovat niekde k 85% aj s mensimi prudmi. Mate niekto z Vas prosim nejake dalsie poznatky s odstupom casu ohladom tohto? A co realna zivotnost VRLA pri vybijani na max 50% DOD? To je pre mna totiz najvacsia dilema, ak pojdem do Nicd tie mi zrejme vydrzia dlho a su relativne blbuvzdorne, ale neucinne pri takych prudoch, zatial co VRLA ucinne ale ako tak citam skusenosti, ze kapacitne odchadzaju po dvoch troch rokoch je nepekna predstava. A hlavne mi robi starosti nedobitie na boost po vybiti v pripade slabeho slnka.
Dik za pripadne nazory
EDIT: len doplnim: VRLA 12V 200Ah, Nicd 12V 360Ah