od mimi » pon pro 05, 2022 12:15 pm
Ahoj,
.
tak to je mrzuté, že místnost 202 je použitá za jiným účelem. Pokud nelze osobu užívající komůrku nijak přesvědčit, aby od svého záměru užívání dotyčná osoba ustoupila a komůrku podstoupila pro blaho ostatních členů domácnosti, tak nezbývá než použít místnost 111 v přízemí.
.
Ale nevím, nepíšeš, jestli to budeš dělat sám nebo si povoláš nějakou firmu. Jestli jsi zručný nebo alespoň, jestli máš dobré přátele, kteří pomohou.
.
Bude to trochu komplikovanější, ale asi to také půjde. A sice rekuperační jednotku postavíš (111) do místa sousedící se zdí s umístěním schodiště na druhé straně. Uděláš průraz do místnosti schodiště, kde je spíž a povedeš dvě stoupačky vzduchovodů v rohu podél schodiště až na půdu. Lze to realizovat hranatým potrubím o rozměru 90x200 nebo raději větším. Jedná se o hlavní vzduchovody a tak se nemusíš zbytečně připravovat o průtok vzduchu menšími rozměry vzduchovodů. Je to velice důležité
.
Tady trochu odbočím. Díval jsem se na tu rekuperačku NILAN s tepelkem a jestli jsem se dobře díval, tak chtějí NILAN Compact AIR 9 = 359 000 Kč to je TČ Compact Air – vzduch/voda o výkonu 9 kW. Tak to jseš dobrej. Dát takovej nářez za předražený krám (víc jak 150k bych nedal). Proč? Píší, že je použito chladivo R134a a tohle chladivo se již nesmí plnit do nových zařízení. V automobilovém průmyslu již bylo dříve zakázáno. Nesmí ho plnit do klimatizací. Pos-ané předpisy EU nařizují snížit GWP.
.
„Od 1. ledna 2020 je zakázáno uvádět na trh stacionární chladicí zařízení, která obsahují fluorované skleníkové plyny s GWP 2500 nebo vyšším nebo jejichž provoz je na těchto plynech závislý, s výjimkou zařízení určeného pro aplikace navržené k chlazení výrobků na teploty nižší než -50 °C.“
.
A chladivo R134a má GWP 1430/1kg a je ho tam 2kg. A omezení chladiv klesají každým rokem. Za tu cenu bych očekával chladivo R32 nebo lepší CO2. Hlavně chladivo CO2 je v kurzu, má GWP 1, a cena by snad tak trochu odpovídala i když je to pořád hodně. Tak, pokud budeš hledat tepelko, tak hlavně jen monoblok neboť oddělená verze „Split“ má mnohem více chladiva a tam se vztahují roční revize na zařízení a to jsou další výdaje o kterých prodejci, šmejdi mlčí. Za chladivo R134a je možné použít chladivo R1234yf, ale jestli ho mohou do všech jednotek zaměnit všichni, to nevím. V každém případě si o chladivech něco přečti, ať tě neoblbnou a za několik let budou některá chladiva úplně zakázána. Stačí, aby se nějaký posranec ráno probudil, zjistil, že má do prd… díru a vymyslí, že s okamžitou platností bude to a to chladivo zakázáno. V EU se snaží o maximální snížení parametru GWP, ale to také není řešení. Moc nízká hodnota GWP chladiva způsobuje, že chladivo je výbušnější a hořlavější. Proto v automobilovém průmyslu tak razantně protestovali pro zákaz chladiva R134a. Marně. Potom ještě má NILAN zásobník jen na 180 litrů teplé vody a jestli se dobře dívám na počet pokojů, tak asi možná voda nebude stačit pro všechny členy domácnosti. Hlavně jestli převládá ženská populace. Pokud to chceš kombinovat s teplou vodou z bojleru, tak se absolutně míjí účinky úspor el. energie. A v dnešní době je stav el. neúnosný. Pokud budeš používat i nadále bojler, tak za tepelko jsou to zbytečně vyhozené peníze. Jen v případě úplné náhrady, ale jdi asi tak na 300 litrů teplé vody. Tady neplatí pravidlo rychlovarné konvice. Uvař si jen množství, které hned spotřebuješ a neohřívej zbytečně více. Spotřebuješ zbytečně více el. energie. Ženský jsou čvachty, co si budeme povídat a nepotřebuješ poslouchat, že předělávka stála hodně peněz a voda teče studená. K čemu to tedy bylo atd… To, že se jim bude lépe v noci dýchat, to v tu chvíli neocení, ale teplá voda, to je něco. Tak ať si nenaběhneš.
.
Pokud však budeš kombinovat rekuperaci s tepelkem, budeš muset natáhnout, asi na tu zadní stěnu místnosti 111 (zřejmě pod stropem), čtyři vzduchovody. Dva pro rekuperaci a dva pro tepelné čerpadlo. Také nezapomeň, že musí být výstupy a vstupy od sebe dostatečně vzdálené, abys to co vyfoukneš, hned vedle dalším vstupem nenasál. Vzhledem k tomu, že topíš elektrickou podlahovkou, mohu jen tepelné čerpadlo v kombinaci pro teplou vodu a rekuperačku doporučit.
.
Při výběru tepelného čerpadla ber vyšší výkony. Neorientuj se podle COP faktoru. Oni uvádí COP faktory 4,9 – 5,3, ale to je pro letní dny. Malými písmenky je tam napsáno, že se jedná o COP faktor při teplotě ovzduší 23 st.C a výstupní teplé vodě jen 35 st.C. Ale já nepotřebuji topit v létě, potřebuji mít teplo v zimně nebo teplou vodu. V zimně klesá rapidně COP faktor a to až na 2,2 – 2,5. Při velkých mrazech na 2. Pořád se to vyplatí.
.
Ještě jedna rada. Vyrábí se něco podobného bojleru, ale s tepelným čerpadlem. Já mám v domně tři tepelná čerpadla. Jedno ohřívá vodu 300 litrů se spotřebou 490W a nahradí bojler 2000W (to je ta varianta). Druhé je použito právě pro rekuperaci s 200 litrů teplé vody a jeho akumulační nádobu využívám také v hlavní otopné soustavě, ale zvolil jsem malou nádobu, chyba. Obě jsou interního provedení. Třetí tepelné čerpadlo (externí) je hlavní zdroj pro topnou sezónu. Hlavní tepelné čerpadlo má chladivo R32. A čerpadla jsou rozdělena z důvodu: - proč v létě namáhat pro ohřev jen teplé vody velké čerpadlo, když to přehledně zvládne menší se spotřebou 490W. Jen moje radost z úspory ochladla tím zdražováním el. Ale pokud bych měl platit za provoz elektrického kotle, tak to nevím, to by byla darda. Mám ho také 9kW, ale jen jako záložní zdroj pro případ poruchy velkého čerpadla.
.
Já jsem dříve také zvažoval el. podlahu, ale dnes jsem rád, že jsem od záměru ustoupil a zvolil vodní vytápění. Jen jsem ještě netušil, že při zhotovování základové desky kápnu na pořádného vochcávače (firmu) a desku mi totálně zmršil. Zavolal jsem si statika a potvrdil mi mojí domněnku, že deska je pro mojí betonovou stavbu tenká a museli jsme jí nastavit. Statik vyhotovil postup opravy, ale ten vochcávač už přemýšlel, jak i tu opravu vojebe. A tak podlahovka místo do 5cm je pohřbena v 15cm. Funguje to také, ale změny v nastavení se projeví až tak třetí den. Další hřebíček nenávisti na řemeslníky padl na obkládače, když mi řekli, že budou chtít 40k za položení podlahy v kuchyni a v koupelně. A letěli. Zaklekl jsem a podlahu jsem si položil sám. Sice druhý den jsem musel dát dva Ibruprofeny a pokračovat tak dál, ale dal jsem to. Ostatní potom následovalo. Dělal jsem si komplet elektriku, vodu (potrubí je z nerezové chirurgické oceli), odpady, topení, zapojení tepelných čerpadel, a vše ostatní. Ještě jsem vykopal fasádníky. Koupil jsem lešení neboť za půjčovnu jsem již utratil hodně peněz a levnější byla koupě nového lešení. Už je opět prodáno a nemusím snad ani mluvit o celkové úspoře. To jen okrajově, jak se spoléhat na řemeslníky. Ale, kdo stavěl, zná své. Nemluvě o tom, že přijdou zítra a druhý den nikde.
.
Tak máš pěkné dilema a nyní babo raď.
Měj se.
.
-