Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř pro 07, 2022 11:30 pm


Boiler na AC a DC

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
PředchozíDalší

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod Pan Taum » ned dub 21, 2013 10:43 am

Běžná spirála na 230V většinou shoří po připojení na FV panely kvůli přehřátí. Dražická DC spirála je oproti AC větší, tlustší a je navinutá silnějším a delším drátem, asi vědí proč.
Obrázek
Vlevo - AC spirála 2kW
Vpravo - DC spirála 2kW
?
Pan Taum
 
Příspěvky: 570
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod matej » ned dub 21, 2013 10:49 am

Jak může shořet kvůli přehřátí když se jedná o stejný efektivní výkon, tudíž spirála pracuje při stejné teplotě?
Proč je DC spirála vetší než AC se můžeme jenom domnívat pokud se k tomu nevyjádří Dražice.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod xmasin » ned dub 21, 2013 11:43 am

Mě dvakrát shořela klasická AC spirála v normálním elektrickém bojleru OKHE. Mám těleso 4 kW / 3f. Jelikož jsem poměrně blízko trafostanice, tak běžně mám 3f. napětí kolem 430V a ta spirála se nezvládla uchladit, takže teď mám spirálu o nominálním výkonu 3600W při 400V ale při napětí u mě má cca 4000W a zatím drží, takže bych i věřil tomu, že se spirála může přehřát.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1731
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod gupa » ned dub 21, 2013 11:50 am

Spirály se dají propojit i do série a tak se z 4000kW příkonu udělá 2000W nebo ze tří 4kW v sérii 1,3kw.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod bert » ned dub 21, 2013 12:24 pm

gupa píše:Spirály se dají propojit i do série a tak se z 4000kW příkonu udělá 2000W...

Asi ste mal mna mysli 4000W ;) .
No i tak si tie výkony prepočítajte ešte raz :write: . Ak prepojíte 4000W (2x2000W peralerne) do série, nedostanete polovičný výkon, ale štvrtinový. S tými tromi to podobne nesedí.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod gupa » ned dub 21, 2013 2:40 pm

No ono záleží jestli se zapojuje proti fázi a nebo proti nule. Takový papírek zapojení bývá pod tím černým deklíkem u české spirály vložený. Možná mu to hoří, protože je má do trojúhelníku tudíž na 400V, mělo by to stačit přepojit.

Měření na spojích
400V 400V 400V na koncích spirál připojeno na tři fáze 400V
0V 115V 230V - 2 spirály připojeny v sérii k nule, takže nominální příkon 230V 2000W je 1000W x 2 spirály =2kW
400V 200V 0V 200V 400V, 4 stejné spirály propojeny v sérii a na dvě fáze uprostřed je nulový bod. Pokud jsou nominálně na 230V 2000W, tak by měly mít opět polovic nominální hodnoty x4ks, tj 4kW

Kdyžtak mi to napište podle sebe, já to mám v hlavě takto.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod milhaus » ned dub 21, 2013 3:11 pm

Pan Taum píše:Běžná spirála na 230V většinou shoří po připojení na FV panely kvůli přehřátí. Dražická DC spirála je oproti AC větší, tlustší a je navinutá silnějším a delším drátem, asi vědí proč.
Obrázek
Vlevo - AC spirála 2kW
Vpravo - DC spirála 2kW

Omlovám se nechci nějak chytračit , ale menší spirála je na stejnosměrný proud a větší na střídavý...alespon v OKFC co mám doma ;)
?
milhaus
 
Příspěvky: 237
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod gupa » ned dub 21, 2013 3:18 pm

A ta AC je připojena na 2x 400V nebo na 1x 230V?

edit: Pardon, reaguji na:
xmasin píše:Mě dvakrát shořela klasická AC spirála v normálním elektrickém bojleru OKHE. Mám těleso 4 kW / 3f. Jelikož jsem poměrně blízko trafostanice, tak běžně mám 3f. napětí kolem 430V a ta spirála se nezvládla uchladit, takže teď mám spirálu o nominálním výkonu 3600W při 400V ale při napětí u mě má cca 4000W a zatím drží, takže bych i věřil tomu, že se spirála může přehřát.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod xmasin » ned dub 21, 2013 4:43 pm

gupa píše:A ta AC je připojena na 2x 400V nebo na 1x 230V?

Spirála je připojena na všechny tři fáze a jsou zapojené do hvězdy, takže si fáze dělají samy "nulu" v principu se tedy jedná o tři samostatné spirály na 230V, ale nějak se jim nelíbilo to moje vyšší napětí.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1731
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod Pan Taum » ned dub 21, 2013 5:07 pm

milhaus píše:Omlovám se nechci nějak chytračit , ale menší spirála je na stejnosměrný proud a větší na střídavý...alespon v OKFC co mám doma ;)

Tak, jestli je to pravda, to potom ale mění situaci. Jsi si 100% jistý, že je ta malá na DC? Ve všech prospektech jsem to viděl popsané tak, jak píšu. A jaký přesně máš typ - OKFC jsem nikde nenašel, dělají se buď OKFE bez výměníku nebo OKF se spirálovým výměníkem?
?
Pan Taum
 
Příspěvky: 570
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod gupa » ned dub 21, 2013 6:21 pm

xmasin píše:Spirála je připojena na všechny tři fáze a jsou zapojené do hvězdy, takže si fáze dělají samy "nulu" v principu se tedy jedná o tři samostatné spirály na 230V, ale nějak se jim nelíbilo to moje vyšší napětí.

Kolik voltů tedy ukazuje L1 L2 L3 k nule v zásuvce na 400V?
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod bert » ned dub 21, 2013 6:31 pm

Zdravím!
pre xmasin:
30V navyše (430 oproti 400V), navýši výkon o 622W. To je dosť, hlavne ak je na špirále vodný kameň a bráni prechodu tepla do vody. Ak máte špirálu, ako na obrázkoch hore, tak si kameň pri výmene nevšimnete, lebo meníte len tú keramickú vložku. Ja som mal po 35.-tich rokoch v 125jbojleri fúrik kameňa :( . Po odstránení, je jak nový, až na to, že nemá el. špirálu, čo mi vôbec nevadí.

pre gupa:
Nakreslil som zapojenie 3f špirály a možné alternatívne zapojenia:
špirála.JPG

Takže ak rátame 4000W a 3x400V vo hviezde, potom nám výjde:
1. -pôvodné zapojenie všetky tri fázy 4000W
2. -pripojené dve fázy 2666W
3. -pripojená len jedna fáza 1333W.
Ostatné zapojenia sú len s použitím jednej fázy 230V:
4. -tri špirály paralerne - zapojenie výkonovo identické s 1. zapojením 4000W (17,42A pri 13,2 Ohmu)
5. -dve špirály paralerne - zapojenie výkonovo identické s 2. zapojením 2666W (11,62A pri 19,8 Ohmu)
6. -len jedna špirála - zapojenie výkonovo identické s 3. zapojením 1333W (5,79A pri 39,6 Ohmu)
7. -tri špirály v sérii 445W (1,93A pri 118,8 Ohmu) a nie, ako vyšlo Vám 1,3kW
gupa píše:Spirály se dají propojit i do série a tak se z 4000kW příkonu udělá 2000W nebo ze tří 4kW v sérii 1,3kw.

To by ale musel mať tri 4000W špirály, aby z nich poskladal v sérii 1,3kW a nie z jednej 4000W. (to som sa snažil vysvetliť v predchádzajúcom príspevku)
8. -dve špirály v sérii 667W (2,9A pri 79,2 Ohmu)
9. -dve špirály paralerne, k tomu jedna do série 890W (3,87A pri 59,4 Ohmu)
10. -dve špirály do série, k tomu jedna paralerne 2002W (8,7A pri 26,4 Ohmu)
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod xmasin » ned dub 21, 2013 6:59 pm

gupa píše:Kolik voltů tedy ukazuje L1 L2 L3 k nule v zásuvce na 400V?

Aktuální napětí mezi L1 a nulou je 238V, měřeno na UPS a když jsem měřil mezifázové napětí tak bývalo cca 435V.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1731
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod xmasin » ned dub 21, 2013 7:10 pm

bert píše:Zdravím!
pre xmasin:
30V navyše (430 oproti 400V), navýši výkon o 622W. To je dosť, hlavne ak je na špirále vodný kameň a bráni prechodu tepla do vody. Ak máte špirálu, ako na obrázkoch hore, tak si kameň pri výmene nevšimnete, lebo meníte len tú keramickú vložku. Ja som mal po 35.-tich rokoch v 125jbojleri fúrik kameňa :( . Po odstránení, je jak nový, až na to, že nemá el. špirálu, čo mi vôbec nevadí.

Tohle byl fungl nový bojler OHKE 160, navíc ho mám nainstalovaný na horách kde je měkká voda, takže tam vodní kámen nehrozí. Ta keramická vložka je sice fajn, ale je tam o něco horší přestup tepla, takže holt těch 4000W je maximum, co se zvládne uchladit a pokud je někde o něco vyšší napětí tak to může udělat problém. Teď mám těleso s nominálním výkonem 3600W, ale při měření spotřeby je na napětí 435V výkon cca 4000W a už s ním problém není. Je zajímavé, že doma mám přesně stejný bojler, ale díky tomu, že v síti je nižší napětí (aktuálně 225V) tak s ním problém není.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1731
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod milhaus » ned dub 21, 2013 7:31 pm

Pan Taum píše:
milhaus píše:Omlovám se nechci nějak chytračit , ale menší spirála je na stejnosměrný proud a větší na střídavý...alespon v OKFC co mám doma ;)

Tak, jestli je to pravda, to potom ale mění situaci. Jsi si 100% jistý, že je ta malá na DC? Ve všech prospektech jsem to viděl popsané tak, jak píšu. A jaký přesně máš typ - OKFC jsem nikde nenašel, dělají se buď OKFE bez výměníku nebo OKF se spirálovým výměníkem?


Omlovám se překlep - OKFE 100 mám, na měnší DC je napsáno 180V a má 1500W,
ta AC je 2000W 230V a je větší- mluvím o průměru.
?
milhaus
 
Příspěvky: 237
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod honzaL » pon dub 22, 2013 4:46 pm

milhaus píše:
Pan Taum píše:
milhaus píše:Omlovám se nechci nějak chytračit , ale menší spirála je na stejnosměrný proud a větší na střídavý...alespon v OKFC co mám doma ;)

Tak, jestli je to pravda, to potom ale mění situaci. Jsi si 100% jistý, že je ta malá na DC? Ve všech prospektech jsem to viděl popsané tak, jak píšu. A jaký přesně máš typ - OKFC jsem nikde nenašel, dělají se buď OKFE bez výměníku nebo OKF se spirálovým výměníkem?


Omlovám se překlep - OKFE 100 mám, na měnší DC je napsáno 180V a má 1500W,
ta AC je 2000W 230V a je větší- mluvím o průměru.

DZD dělá podle mého pozorování 2 varianty DC těles. Já od nich mám tuto informaci:

Obě tělesa 2000 W.
AC – 48x405 mm
DC – 32x540 mm

S pozdravem

Otakar Rákosník
ředitel servisu
E-mail: otakar.rakosnik@dzd.cz
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
?
honzaL
podporuje fórum
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod Leo » ned dub 28, 2013 10:25 am

honzaL píše:DZD dělá podle mého pozorování 2 varianty DC těles. Já od nich mám tuto informaci:

Obě tělesa 2000 W.
AC – 48x405 mm
DC – 32x540 mm

S pozdravem

Otakar Rákosník
ředitel servisu
E-mail: otakar.rakosnik@dzd.cz


A co se stane, když na tu DC připojím AC Ti náhodou nesdělil ?
Přemýšlím že bych koupil novy bojler ale potřebují AC + had pro připojení topného okruhu (plynový kotel + pevná pilina)
?
Leo
 
Příspěvky: 39
Registrován: stř dub 17, 2013 12:21 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod xmasin » ned dub 28, 2013 11:53 am

Leo píše:A co se stane, když na tu DC připojím AC Ti náhodou nesdělil ?
Přemýšlím že bych koupil novy bojler ale potřebují AC + had pro připojení topného okruhu (plynový kotel + pevná pilina)

Tak potom bych vzal z Dražic bojler OKF, má AC, DC i "hada". http://www.dzd.cz/index.php/cs/ohrivace-vody-bojlery/fotovoltaicke-ohrivace-vody/fotovoltaicke-ohrivace-kombinovane-okf
?
xmasin
 
Příspěvky: 1731
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod Leo » ned dub 28, 2013 3:10 pm

OKC 160 se da sehnat nej za 6 746 kč
OKF 160 za 9 200 kč :uh:
Dost blba investice do něčeho co nevyužiju.
Na netu najdete spoustu topnych těles pro b.dražice, tak proč nejsou rozlišovane AC-DC
http://nahradni-dily.elektrometal.cz/bojlery/topeni/
http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ohri ... icke.html/
Řek bych že to bude tak jak tu bylo psano, spirale je jedno čim ju krmime, jen třeba vyřešit spinami termostatu přes rele.
?
Leo
 
Příspěvky: 39
Registrován: stř dub 17, 2013 12:21 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod BigSandy » čtv kvě 16, 2013 5:58 am

Dobry den.
Otec koupil barak a na střeše je 8 solaru Sunny 230W 30V/7,67A.
Testujeme.
Koupili jsme 1600 w spiralu.
http://www.elektra-dvorak.cz/detail.php?id=6750
S 2" topenařske trubku jsme udělali dufku, kterou jsme navařili do stareho 100 l bojleru a do ni umistili tu spiralu.
Za cely den to vyhřeje těch 100 l vody s 10 °C na 40°C.
Je něco špatně nebo vice od toho nemužeme očekavat?
Docilim vyžši teploty s orginal 100 l bojlerem co vyrabi dražice pro AC/DC proud?
?
BigSandy
 
Příspěvky: 80
Registrován: sob kvě 11, 2013 5:49 am

PředchozíDalší

Zpět na Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Arthas, CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'