Stránka 1 z 1

wattrouter

PříspěvekNapsal: čtv čer 13, 2019 7:21 am
od zbek
Mam dotaz použivate někdo watrouter nebo něco podobneho a na co kromně bojleru se to da použit , nebo lepe na co to použivate

Děkuji

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: čtv čer 13, 2019 10:48 am
od joseff
Já používám jeden vstup wattrouteru na bojler, druhý v topném období na spínání přímotopu - taky je super, že díky funkci combiwat jde nastavit, aby se přímotop zapnul v době nízkého tarifu (je super, že nám díky FVE změnili dobu nízkého tarifu na 4-8 h ráno a 15-19 h odpoledne, takže se to s FVE pěkně doplňuje - než vyjde slunce a až zapadne, tak je k dispozici nízký tarif). Taky do zásuvky napojené na wattrouter zapínám starý vařič, když vařím brambory pro slepice nebo ohřívám vodu dětem do bazénu.

No a v období mimo topnou sezónu nastavím na wattrouteru pro přímotop výkon jen 100-200W a tím rázem se z něho stává sušička čehokoli (ovoce, zelenina...), stačí na něj položit pekáč s naskládanými produkty.

O dalším využití usilovně přemýšlím, ale moc mě toho nenapadá. Dal by se využít pro spínání nějakého čerpadla (čerpání vody na zálivku, filtrace bazénu) nebo třeba na destilaci vody.

Kdyby se tak tím dalo vyrobit nějaké palivo a uskladnit tak energii na zimní období, tak by to bylo super.

Na podzim chci ještě vyzkoušet pěstování zeleniny doma v nádobě, tak budu využívat elektřinu na přisvěcování/přitápění rostlinám. Taky by se dala spínat třeba nějaká topná rohož/kabel nebo infražárovka v pařeništi/skleníku nebo tím slepicím udržovat nádobu s vodou, aby nezamrzla.

Budu rád za jakýkoli další tip!

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: ned bře 08, 2020 8:06 am
od zbek
Maš na FV i baterky nebo jedeš bez baterek ? Ja mam baterky a musím nastavit výkonový ofset na cca -0,25 . jinak to se to umi náhodně rozkmitat s měničem a žere to zbytečně z baterek. Ještě uvažuji že přidám olejový radiátor do systému. Co se da tak připojit v letě na přimou spotřebu kromě klimáčky?

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: úte dub 14, 2020 9:38 pm
od psedma
Taky máme wattrouter, celkem fajn věcička, při použití bojleru snad nezbytná, ne? :-)
Jinak nějaká rozumná spotřeba krom přímotopů a klimy se hledá celkem těžko.

malý problém mám v kombinaci s VT/NT a bateriemi. Pokud není bojler nabit, nesvítí slunko a naskočí NT, tak to začne žrát z baterek, což nechceš... dle instalatérů elektrárny s tím nic nejde dělat - jedině doporučují nastavit max. denní spotřebu na určitý počet kWh(s resetem ráno), takže to zbytečně nespálí tolik... použitelné jen pokud je každý den podobná spotřeba TUV, což u nás není, strašně nám to lítá.
Trochu jsem to kompenzoval nastavením ECO modu s 1% dobíjením v měniči GoodWe, na noční část NT v létě a odpolední část v zimě(v zimě je v noci baterka stejně většinou už vybitá) + mám v bojleru vložený "chytrý spínač" sonoff th16, kdy dokážu měnit max teplotu v bojleru dle času - takže v noci mám nastaveno třeba jen 40°C a přes den 80°C, není to dokonalé, ale lepší než drátem do oka.

Potřeboval bych najít způsob, jak komunikovat s měničem skrz Raspbbery Pi, pak by šlo nastavit určité podmínky, které by optimalizovaly využití baterky... ale s tím si asi budu hrát až další zimu, teď v létě není moc čas...

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: úte dub 14, 2020 11:31 pm
od zbek
malý problém mám v kombinaci s VT/NT a bateriemi. Pokud není bojler nabit, nesvítí slunko a naskočí NT, tak to začne žrát z baterek, což nechceš...

Jen takovej napad použit bojler s dvěma tělesama a NT zapojit na druhou F. nebo použit třífázové topne těleso 1 a 2 F zapojit na GWe a 3F na NT . teda předpokladam že maš 3F přivod .

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: stř dub 15, 2020 4:17 am
od josse
Přepínat těleso za měničem a před měničem, dle NT/VT.

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: stř čer 17, 2020 9:11 am
od Killingman
Zdravím všechny, dovolil bych si poprosit o pomoc se zapojením brojlera Dražice OKCE 2/6 kW a wattrouteru (na 3F).

Nezapojoval jste ho prosím někdo přes wattrouter? Při přetocích začnou cvakat relátka v bojleru :-( Zkoušel jsem offset i 0.5KW, chová se to stejně :-(
Fázi L1 mít neustále pod napětím nelze, neboť pak stále odebírá plný výkon a není možné ji regulovat (při tvrdém propojení kontaktu FVE).
Je prosím nějaké řešení vyjma vykuchání bojleru a zapojení spirál na přímo za termostat?

Schema zde: - https://imgup.cz/images/2020/06/17/zapojeni_drazice.jpg

Obrázek

Moc děkuji za konstruktivní pomoc

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: stř čer 17, 2020 12:23 pm
od zbek
To asi nepude řešit bez rozdělani .Pokud ti nestači jet jenom na L 1 to je 2kw . Pokud chceš jet 6kw snad jedině rozpojit uzel na U a zavest pro stykač samostatnou L1 , Neni to ideal

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: stř lis 24, 2021 9:28 pm
od Daniel
psedma píše:malý problém mám v kombinaci s VT/NT a bateriemi. Pokud není bojler nabit, nesvítí slunko a naskočí NT, tak to začne žrát z baterek, což nechceš...
.. Potřeboval bych najít způsob, jak komunikovat s měničem skrz Raspbbery Pi, pak by šlo nastavit určité podmínky, které by optimalizovaly využití baterky... ale s tím si asi budu hrát až další zimu, teď v létě není moc čas...


Zdravím @psedma!
Podařilo se Ti něco vymyslet, posunout se dál? Řeším stejnou věc. Wattrouter využívám v režimu CombiWATT. Chtel bych, aby pokud mi bojler nedohřejí přebytky z výroby FVE, tak aby se bojler dohřál při NT, ALE nebrala se energie z baterie. Mám střídač goodwe gw5k-et, jehož součástí je i BMS a nevím zda má tento střídač nějaký interface, pomocí kterého by mu bylo možná dávat nějaké pokyny.
Napadlo mne, zda by to nešlo řešit odpojováním přívodu baterie nějakým dálkově řízeným odpínačem, který by baterie odpojil ve chvíli aktivního NT a zároveň zjištění, že do bojleru teče nějaký proud. Až by se bojler donahřál, baterie by se zase připnula. Je ale otázkou, zad to dělat takto natvrdo a obcházet tím BMS.

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: čtv lis 25, 2021 7:37 am
od zbek
Pokud zapojíš Watrouter hned za elektroměr s vývodem na bojler a potom goodwe gw5k-et na kterým jede celý dům tak tohle nemusíš řešit .

Re: wattrouter

PříspěvekNapsal: čtv lis 25, 2021 5:56 pm
od zbek
Ještě dodám že musíš mít povolený přetoky na měniči aspoň 2KW ať to má z čeho topit