Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon srp 15, 2022 2:11 pm


wattrouter

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Další

wattrouter

Příspěvekod zbek » čtv čer 13, 2019 7:21 am

Mam dotaz použivate někdo watrouter nebo něco podobneho a na co kromně bojleru se to da použit , nebo lepe na co to použivate

Děkuji
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
?
zbek
 
Příspěvky: 386
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod joseff » čtv čer 13, 2019 10:48 am

Já používám jeden vstup wattrouteru na bojler, druhý v topném období na spínání přímotopu - taky je super, že díky funkci combiwat jde nastavit, aby se přímotop zapnul v době nízkého tarifu (je super, že nám díky FVE změnili dobu nízkého tarifu na 4-8 h ráno a 15-19 h odpoledne, takže se to s FVE pěkně doplňuje - než vyjde slunce a až zapadne, tak je k dispozici nízký tarif). Taky do zásuvky napojené na wattrouter zapínám starý vařič, když vařím brambory pro slepice nebo ohřívám vodu dětem do bazénu.

No a v období mimo topnou sezónu nastavím na wattrouteru pro přímotop výkon jen 100-200W a tím rázem se z něho stává sušička čehokoli (ovoce, zelenina...), stačí na něj položit pekáč s naskládanými produkty.

O dalším využití usilovně přemýšlím, ale moc mě toho nenapadá. Dal by se využít pro spínání nějakého čerpadla (čerpání vody na zálivku, filtrace bazénu) nebo třeba na destilaci vody.

Kdyby se tak tím dalo vyrobit nějaké palivo a uskladnit tak energii na zimní období, tak by to bylo super.

Na podzim chci ještě vyzkoušet pěstování zeleniny doma v nádobě, tak budu využívat elektřinu na přisvěcování/přitápění rostlinám. Taky by se dala spínat třeba nějaká topná rohož/kabel nebo infražárovka v pařeništi/skleníku nebo tím slepicím udržovat nádobu s vodou, aby nezamrzla.

Budu rád za jakýkoli další tip!
?
joseff
 
Příspěvky: 805
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: wattrouter

Příspěvekod zbek » ned bře 08, 2020 8:06 am

Maš na FV i baterky nebo jedeš bez baterek ? Ja mam baterky a musím nastavit výkonový ofset na cca -0,25 . jinak to se to umi náhodně rozkmitat s měničem a žere to zbytečně z baterek. Ještě uvažuji že přidám olejový radiátor do systému. Co se da tak připojit v letě na přimou spotřebu kromě klimáčky?
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
?
zbek
 
Příspěvky: 386
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod psedma » úte dub 14, 2020 9:38 pm

Taky máme wattrouter, celkem fajn věcička, při použití bojleru snad nezbytná, ne? :-)
Jinak nějaká rozumná spotřeba krom přímotopů a klimy se hledá celkem těžko.

malý problém mám v kombinaci s VT/NT a bateriemi. Pokud není bojler nabit, nesvítí slunko a naskočí NT, tak to začne žrát z baterek, což nechceš... dle instalatérů elektrárny s tím nic nejde dělat - jedině doporučují nastavit max. denní spotřebu na určitý počet kWh(s resetem ráno), takže to zbytečně nespálí tolik... použitelné jen pokud je každý den podobná spotřeba TUV, což u nás není, strašně nám to lítá.
Trochu jsem to kompenzoval nastavením ECO modu s 1% dobíjením v měniči GoodWe, na noční část NT v létě a odpolední část v zimě(v zimě je v noci baterka stejně většinou už vybitá) + mám v bojleru vložený "chytrý spínač" sonoff th16, kdy dokážu měnit max teplotu v bojleru dle času - takže v noci mám nastaveno třeba jen 40°C a přes den 80°C, není to dokonalé, ale lepší než drátem do oka.

Potřeboval bych najít způsob, jak komunikovat s měničem skrz Raspbbery Pi, pak by šlo nastavit určité podmínky, které by optimalizovaly využití baterky... ale s tím si asi budu hrát až další zimu, teď v létě není moc čas...
16xJinko Solar Standard 275 Wp = 4,4 kWp, GoodWe GW5048-EM, EZ meter, Wattrouter, 3x PylonTech US2000B+ 2,4 kWh = 7,2 kWh
?
psedma
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte dub 14, 2020 2:22 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod zbek » úte dub 14, 2020 11:31 pm

malý problém mám v kombinaci s VT/NT a bateriemi. Pokud není bojler nabit, nesvítí slunko a naskočí NT, tak to začne žrát z baterek, což nechceš...

Jen takovej napad použit bojler s dvěma tělesama a NT zapojit na druhou F. nebo použit třífázové topne těleso 1 a 2 F zapojit na GWe a 3F na NT . teda předpokladam že maš 3F přivod .
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
?
zbek
 
Příspěvky: 386
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod josse » stř dub 15, 2020 4:17 am

Přepínat těleso za měničem a před měničem, dle NT/VT.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1114
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod Killingman » stř čer 17, 2020 9:11 am

Zdravím všechny, dovolil bych si poprosit o pomoc se zapojením brojlera Dražice OKCE 2/6 kW a wattrouteru (na 3F).

Nezapojoval jste ho prosím někdo přes wattrouter? Při přetocích začnou cvakat relátka v bojleru :-( Zkoušel jsem offset i 0.5KW, chová se to stejně :-(
Fázi L1 mít neustále pod napětím nelze, neboť pak stále odebírá plný výkon a není možné ji regulovat (při tvrdém propojení kontaktu FVE).
Je prosím nějaké řešení vyjma vykuchání bojleru a zapojení spirál na přímo za termostat?

Schema zde: - https://imgup.cz/images/2020/06/17/zapojeni_drazice.jpg

Obrázek

Moc děkuji za konstruktivní pomoc
?
Killingman
 
Příspěvky: 41
Registrován: stř bře 25, 2015 1:57 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod zbek » stř čer 17, 2020 12:23 pm

To asi nepude řešit bez rozdělani .Pokud ti nestači jet jenom na L 1 to je 2kw . Pokud chceš jet 6kw snad jedině rozpojit uzel na U a zavest pro stykač samostatnou L1 , Neni to ideal
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
?
zbek
 
Příspěvky: 386
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod Daniel » stř lis 24, 2021 9:28 pm

psedma píše:malý problém mám v kombinaci s VT/NT a bateriemi. Pokud není bojler nabit, nesvítí slunko a naskočí NT, tak to začne žrát z baterek, což nechceš...
.. Potřeboval bych najít způsob, jak komunikovat s měničem skrz Raspbbery Pi, pak by šlo nastavit určité podmínky, které by optimalizovaly využití baterky... ale s tím si asi budu hrát až další zimu, teď v létě není moc čas...


Zdravím @psedma!
Podařilo se Ti něco vymyslet, posunout se dál? Řeším stejnou věc. Wattrouter využívám v režimu CombiWATT. Chtel bych, aby pokud mi bojler nedohřejí přebytky z výroby FVE, tak aby se bojler dohřál při NT, ALE nebrala se energie z baterie. Mám střídač goodwe gw5k-et, jehož součástí je i BMS a nevím zda má tento střídač nějaký interface, pomocí kterého by mu bylo možná dávat nějaké pokyny.
Napadlo mne, zda by to nešlo řešit odpojováním přívodu baterie nějakým dálkově řízeným odpínačem, který by baterie odpojil ve chvíli aktivního NT a zároveň zjištění, že do bojleru teče nějaký proud. Až by se bojler donahřál, baterie by se zase připnula. Je ale otázkou, zad to dělat takto natvrdo a obcházet tím BMS.
?
Daniel
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte srp 31, 2021 8:00 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod zbek » čtv lis 25, 2021 7:37 am

Pokud zapojíš Watrouter hned za elektroměr s vývodem na bojler a potom goodwe gw5k-et na kterým jede celý dům tak tohle nemusíš řešit .
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
?
zbek
 
Příspěvky: 386
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod zbek » čtv lis 25, 2021 5:56 pm

Ještě dodám že musíš mít povolený přetoky na měniči aspoň 2KW ať to má z čeho topit
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
?
zbek
 
Příspěvky: 386
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod stepan2 » úte úno 08, 2022 3:00 pm

Killingman píše:Zdravím všechny, dovolil bych si poprosit o pomoc se zapojením brojlera Dražice OKCE 2/6 kW a wattrouteru (na 3F).

Nezapojoval jste ho prosím někdo přes wattrouter? Při přetocích začnou cvakat relátka v bojleru :-( Zkoušel jsem offset i 0.5KW, chová se to stejně :-(
Fázi L1 mít neustále pod napětím nelze, neboť pak stále odebírá plný výkon a není možné ji regulovat (při tvrdém propojení kontaktu FVE).
Je prosím nějaké řešení vyjma vykuchání bojleru a zapojení spirál na přímo za termostat?

Schema zde: - https://imgup.cz/images/2020/06/17/zapojeni_drazice.jpg

Obrázek

Moc děkuji za konstruktivní pomoc


Vyřešil jste to nějak?
Řeším to samé a předrátování se evidentně nevyhnu.
Nejradši bych to kuchnul celé a dal pryč všechny nesmysly kolem a nechal tam prostě jen termostat stykač a tepelnou pojistku.
?
stepan2
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv črc 15, 2021 3:25 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod prochazkao » pon úno 28, 2022 9:42 am

AHoj kluci,

mám podobný problém, přes zimu jsem si nainstaloval FVE 6 x 455W, Axpert max 24 a LIFEPO 6,5KWh (DoD mezi 20 - 80%)
Bohužel Axpert neumí docucávat z DO, ale jen z AKU, takže pokud nesvítí dostatečně slunce, dokrmuje bojler baterie.
Což není úplně nejlepší.

Natavil jsem OKH Dražice smart 16O tak, že nahřívá každý den až od 10 hod dopoledne, a další hodinu je vypnutý a dobíjí se případně baterie, ve 12 hodin se opět sepne, začne dohřívat a pokud není dostatek výkonu z FVE, tak to zase dokrmuje aku. takto to jede až do 15 hodiny, kdy je bojler nahřátý na 70 st a pokud ještě svítí slunce, tak se dokrmí lehce AKU ze které mi jede také lednice a TV.

Zatím to tak celklem dobře funguje, ale zdá se mi, že zbytečně takto trpí aku, nabíjí, vybíjí, nabíjí atd.
Taky se může stát, že v AKU není dostatek energie a tak FVE nepokryje spotřebu spirály bojleru a Axpert spadne do Bypass.

Koupil jsem tedy jediny WattRouter který jsem na trhu dnes sehnal a to AZ router..... smart 3F

https://www.s-power.cz/regulace-a-zrouter/

zarazilo mne, že v manuálu není žádné schéma napojení, poradny popis jak zapojit.

Já jsem z toho zatím magor, můžete mi prosím poradit jak zapojit a co má vlastně dělat? Díky, Ondra
?
prochazkao
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon říj 04, 2021 2:15 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod stepan2 » pon úno 28, 2022 10:14 am

To zapojení vypadá vcelku intuitivně, největší problém je, že na tu SSR regulaci se musí připojit přímo topné těleso jen s termostatem, bez nějaké elektroniky, která v tom smart bojleru je.
?
stepan2
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv črc 15, 2021 3:25 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod Diablo1st » pon úno 28, 2022 1:14 pm

prochazkao píše:AHoj kluci,

mám podobný problém, přes zimu jsem si nainstaloval FVE 6 x 455W, Axpert max 24 a LIFEPO 6,5KWh (DoD mezi 20 - 80%)
Bohužel Axpert neumí docucávat z DO, ale jen z AKU, takže pokud nesvítí dostatečně slunce, dokrmuje bojler baterie.
Což není úplně nejlepší.

Natavil jsem OKH Dražice smart 16O tak, že nahřívá každý den až od 10 hod dopoledne, a další hodinu je vypnutý a dobíjí se případně baterie, ve 12 hodin se opět sepne, začne dohřívat a pokud není dostatek výkonu z FVE, tak to zase dokrmuje aku. takto to jede až do 15 hodiny, kdy je bojler nahřátý na 70 st a pokud ještě svítí slunce, tak se dokrmí lehce AKU ze které mi jede také lednice a TV.

Zatím to tak celklem dobře funguje, ale zdá se mi, že zbytečně takto trpí aku, nabíjí, vybíjí, nabíjí atd.
Taky se může stát, že v AKU není dostatek energie a tak FVE nepokryje spotřebu spirály bojleru a Axpert spadne do Bypass.

Koupil jsem tedy jediny WattRouter který jsem na trhu dnes sehnal a to AZ router..... smart 3F

https://www.s-power.cz/regulace-a-zrouter/

zarazilo mne, že v manuálu není žádné schéma napojení, poradny popis jak zapojit.

Já jsem z toho zatím magor, můžete mi prosím poradit jak zapojit a co má vlastně dělat? Díky, Ondra


Podľa mňa to máte zle zapojené. Wattrouter funguje tak, že všetky pretoky, ktoré by šli do siete "presmeruje" cez SSR do bojleru. Ak Vám bojler vybíja batérie, tak to znamená, že máte povolený pretok z batérii do siete, čo je zle.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 382
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod stepan2 » pon úno 28, 2022 3:29 pm

Tak ten Aexpert, pokud jsem to spravne pochopil, je ostrovní se zálohou ze sítě.
Takže nelze wattrouter jednoduše zapojit. Protože ten vyžaduje, aby byly v měniči povolené přetoky, které pak pošle do bojleru.
Nevím, jestli má aexpert nějaké API, jak z něj získat status, pokud by člověk věděl aktuální spotřebu a aktuální výkon z panelů, tak pak už stačí mít poměrně jednoduchý regulátor, který by poslal ten rozdíl do bojleru, ale asi by bylo potřeba ho zbastlit.
?
stepan2
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv črc 15, 2021 3:25 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod Diablo1st » pon úno 28, 2022 3:52 pm

V ostrove použiť zariadenie typu Wattrouter ide troška proti logike, keďže fungujú na základe pretokov a v ostrove pretoky neexistujú. Čiže treba ovládať spínanie bojlera na základe SOC.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 382
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod Iggi » pon dub 25, 2022 9:15 am

Chlapi, idem si aj ja zriadiť FVE. Mám už panely, a menič SOLAX X3 mic.7kw.
Mám aj wattrouter, a budem mať bojler Dražice OKCE 2/4kw. Bojler má dve špirály a dva termostaty, jedna 2kw - pripojenie na distribučku a 4kW 3f - prebytky z FVE.
Koľko SSR relé si musím kúpiť na reguláciu toho bojlera?
Dá sa to tak, že prvá časť telesa sa dá cez SSR, a zvyšné dve cez normálne relé? Alebo kludne 3ks SSR relé?
Ak áno, ktoré relé odporúčate? Môže byť napr. toto?
https://www.kupsito.sk/i/6708910521/Sty ... BDka%C4%8D
?
Iggi
 
Příspěvky: 44
Registrován: pon úno 04, 2013 10:54 pm

Re: wattrouter

Příspěvekod bol-St » pon dub 25, 2022 9:31 am

Já používám Grenbono, kde mám jedno SSR a 3 stykače, které se postupně spínají jak roste nadbytek energie.
Mám toto SSR : RM1B48D50 SSR IO,480V/50A,4-32VDC (Kód: 1028839)
A pod ním chladič RHS100 Heatsink SSR 1PH DIN 3,0K/W

Tak snese zatížení do 20A
?
bol-St
 
Příspěvky: 239
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: wattrouter

Příspěvekod stepan2 » pon dub 25, 2022 9:44 am

Dražice OKCE 2/4kw by měl mít jednu 1f topnou spirálu a jednu 3f.
Nejjednodušší bude použít 3 SSR a spínat jednotlivé části té 3f spirály.
Pokud by bylo potřeba posílat do toho ještě víc, tak přidat relé a tím spínat to 1f spirálu, pokud je velký přebytek.
To SSR by mělo spínat v nule, což nevidím, jestli tohle splňuje.
?
stepan2
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv črc 15, 2021 3:25 pm

Další

Zpět na Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'