Stránka 1 z 2

čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: pon pro 17, 2012 11:24 pm
od kubikuba
Dobrý den, mám dotaz, máme v ostrovním systému čerpadlo Sigma s rozběhovými kondenzátory a příkonem 1,1kW . Současný měnič sinus 2/4kW ho nerozběhne. Dle mě se pere kondenzátor se softstartem. Pořád to vypíná zapíná a ani postupně nenajede. Nemáte nějaký nápad či radu?

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: úte pro 18, 2012 9:03 pm
od tomas
Myslíte softstarter v měniči? Nebo tam máte kondenzátory a k tomu ještě softstarter?
Myslím že by mohl pomoct malý frekvenční měnič, který má jednofázové napájení a výstup na 3f motor. Z motoru čerpadla odpojit kondenzátor (i softstarter) a připojit jej přímo na frekvenční měnič který motor plynule rozběhne. Ještě dle štítku a svorkovnice motoru popřemýšlet jestli motor zapojit do trojúhelníku nebo Y, pokud to svorkovnice motoru umožňuje. Tlakový spínač čerpadla nebo plovák budete muset připojit tak, aby vypínal 1f. napájení frekvenčního měniče.
Napište typ čerpadla a nejlépe někde vystavte foto štítku motoru a jeho svorkovnice.

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: úte pro 18, 2012 9:14 pm
od matej
Ten motor bude asi 1-fázový .. resp. "2-fázový" kde ona druhá rozběhová fáze je tvořena právě tím kondíkem který posune fázi tak aby se motor rozběhl (a správným směrem).
Ten měnič asi nemá velkou přetížitelnost .. měnič PowerJack sínus 2500W rozběhne bez váhání 1600W darlink, mám vyzkoušeno .. Zároveň měniče HQ, 1000W mod. sin. typ nerozběhl 700W darlink, ale menší, 600W rozběhl.

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: úte pro 18, 2012 10:10 pm
od bert
Obávam sa, že nepomôže nič, iba silnejší DC/AC menič, alebo slabšie čerpadlo. Asynchrónny motor štartujúci z nulových otáčok, môže zobrať 10 násobok menovitého prúdu. Ak k tomu štartuje čerpadlo do tlaku, ešte musí pretlačiť aj ten (predlžuje sa mu sklz). Poznáme to napríklad z chladničky, kde po krátkom prerušení dodávky elektriny za jazdy a opätovnom pripojení, po krátkom trápení sa kompresoru v tlaku (sprevádzanom trasením) väčšinou zareaguje tepelná ochrana. Po vychladnutí a vyrovnaní tlakov sa chladnička väčšinou rozbehne (overovacie pokusy len na vlastné nebezpečie :lol: ). Ak tento prvotný impulz nie je schopný DC/AC menič dodať, tak frekvenčný menič nemá čo "posunúť" do motora :( . A ako píše Matej, nie každý motor ide použiť k frekv. meniču.

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: stř pro 19, 2012 6:34 am
od abrams
Zdravím ,

já mám s 1kW čerpadlem trochu lepší zkušenosti , konkrétně jde o ponorné tlakové čerpadlo v 12m studni a 2,5kW sínus měnič . Ten i se zátěží cca 500W (serepetičky v celém domě) bezproblémů to čerpadlo roztočil :-) .

Elektronům zdar *cloud*

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: stř pro 19, 2012 10:00 am
od kubikuba
Děkuji všem za odpovědi. Upřesním - Čerpadlo Sigma EVAU-10-8-GU-170 1 230V http://www.cerpadlo-cerpadla.cz/cerpadl ... l-cerpadla.
Měnič - Měnič napětí P2000-122, 12V/230V - 2000W/4000W, ČISTÁ SINUSOVKA, CARSPA. Plus tři trakčí baterie 140Ah.
Myslím že je to ten jednofázový/2 fázový s kondenzátorem, který se dle mého názoru pere se softstartem měniče.

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: stř pro 19, 2012 12:14 pm
od matej
Presne ako píše Bert .. Ten měnič asi nemá takú preťažiteľnost, softštart nesoftštart.

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: stř pro 19, 2012 7:37 pm
od tomas
kubikuba píše:
Myslím že je to ten jednofázový/2 fázový s kondenzátorem, který se dle mého názoru pere se softstartem měniče.

Takto se zapojují i třífázové motory, když je potřeba je provozovat na jedné fázi:
http://elektrika.cz/data/clanky/dvfm000805
Jednofázový motor s frekvenčním měničem:
www1.fs.cvut.cz/cz/U12110/vyzkum/Zeliv08/cd/EL/Zeliv_EL_01.pdf

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 6:00 pm
od kubikuba
Všem díky za odpovědi. Už to jede, k relé se dal navíc kondenzátor a ono to frčí. Podrobnosti sem kdyžtak dodám je to docela zajímavé řešení, když člověk nechce nebo nemůže měnit měnič.

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 6:17 pm
od matej
Ke kterému relé?
Docela by mne to zajímalo a určitě i ostatní :-)

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 8:19 pm
od burda
Provozuju z 12V systému skze měnič 2500W nominál čerpadlo s frekvenčním měničem o příkonu 1.2kW, zhruba tohle: http://obchod.remont-cerpadla.cz/domaci ... s-3-50-pwm.
Měnič musí být čistě sinusový s trapezem to velmi zlobí. Pokud k tomu žena nepustí 1.8kW indukční plotýnku chodí to bez problémů;)

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: čtv kvě 15, 2014 2:12 pm
od Rejnok
Jak jste to tedy nakonec vyřešili? Celkem by mě to zajímalo. Výměna čerpadla?
pro: Abrams - to čerpadlo ve studni o kterém mluvíte...je také Sigma? Díky

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: pon říj 30, 2017 10:52 am
od Peroslav
Dobrý den,
už přes den jsme v obci bez elektřiny a mých 10 panelů, měnič Axpert a 400Ah baterií na 24V bohatě stačí k životu. Jediné co mi chybí je voda, to jsem ještě nestihnul dotáhnout. Mám v 6 metrové studni nautilu které je 3 fázová.
je to tato: https://www.sigmashop.cz/ponorna-cerpad ... kabel-25-m
V tomto vláknu jsem našel od "tomase" návod jak přepojit 3 fázový motor na 1 fázi. Viz tento odkaz:
http://elektrika.cz/data/clanky/dvfm000805

Pokud má Axpert soft start je nutné tam mít ty rozběhové kondenzátory?

Díky za info.Pepa

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: pon říj 30, 2017 12:13 pm
od ota
Axpert soft start neumí, kondenzátor na vytvoření točivého pole je nutný.
1,5kW čerpadlo by se mohlo povést rozběhnout. zkusil bych to čerpadlo připojit přes proudově závislý odpor. Dá se vykuchat z každého spínaného zdroje ve skleněném monitoru, je to takový jakoby placatý keramický kondenzátor zalitý v keramice. Anebo alespoň připojit přes dlouhou (klidně 40m) prodlužku.

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: pon říj 30, 2017 12:22 pm
od abrams
Zdravím ,

3-fáz motor jednou fází + rozběhový kondr roztočí , ale bude mít chabý kroťák :( .
Do háje s 3-fázem , koupit 1-fáz verzi a je klid - ta na 1f jede jak má :yes: . Doma máme 1kW v 10m hluboký studni a do bečky tlačí 4bary s přehledem :mrgreen: . Fungovalo to tak i s 2,5kW HF měničem :yes: .

Elektronům zdar *sun*

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: pon říj 30, 2017 12:28 pm
od vata
Taktak, pořídila jsem si před lety 1f Grunfos (tuším 1,4kW) s měkkým startem a tlačí mi to z 35m přes 2bary, si by dalo i víc, ale pak už to vypínám. Měnič 1,6 kVA Victron jej bez potíží utáhne. Problém není tlak, ale dostatek vody...

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: pon říj 30, 2017 12:45 pm
od Peroslav
Díky Abramsi za radu, ale já ho koupil před 3 roky za 7000 Kč a ono by mělo ještě 20 let vydržet. Tak co s ním...
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: pon říj 30, 2017 1:01 pm
od goodbie
Tady to vidím pouze s frekvenčním měničem z 230V jen je blbé to že motor je trvale spojený do hvězdy

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: pon říj 30, 2017 1:54 pm
od Ronn
To: Peroslav A proč nekoupit čerpadlo nové? Tady je čerpadlo 1F 750W za 3300 včetně DPH. https://obchod.remont-cerpadla.cz/cerpa ... 20m-kabelu

Máš ponor 6m, dopravní výška se započtením 10kolen a 30m potrubí DN20 a tlaku 3,5 bar bude cca 46m. Tedy v přízemí budeš mít dopravní množství cca. 16l/min plně vystačí na souběh dvou umyvadel. V 2NP bude Qmin již jen cca 11l/min stále při tlaku 3,5 bar.

A) Čerpadlo budeš provozovat v optimálním provozním bodě
B) Ušetříš za EE
C) A ten Nautilus se použitý prodává za 3600,-kč.

V tom e-shopu je čerpadel spousty, stačí pohledat/napiš a vybereme.

Ronny

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

PříspěvekNapsal: úte říj 31, 2017 10:05 pm
od josse
Já bych doporučoval 3f čerpadlo zachovat a pořídit měnič jak zaznělo výše. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že 1f 1,3 kW ASM 4kW Axperta spolehlivě schodí z baterek na síť naprosto vždy. Délka přívodního kabelu nehraje roli. Když síť nejde Axperta start motoru přetíží a zafunguje ten Softstart co tu výše také padl, je to vypnutí na velmi krátkou dobu a spuštění AC části znovu. Za tuto dobu stačí zhasnout zářivky které také znovu startují. Prostě o tom ví celý dům, že čerpadlo čerpá. Vypínat a zapínat Axperta kvůli čerpadlu je hloupost.

1f ASynchroníMotory jsou vlastně 2f, ty lepší konstrukce mají kondenzátor, ty horší mají PTC, každopádně silové vinutí je jen jedno, to druhé určí pouze směr při rozběhu. K lepším čerpadlů na povrch jde koupit druhý stator (http://www.kopro.cz/katalog/mh1300.htm, originál je 2f s kondenzátorem, na dotaz prodají 3f - s 6 vodiči, může si to člověk zapojit jak chce D nebo Y)

Rozběhové proudy jsou strašné, 10x větší než provozní, někdy i větší. Softstart triakový moc nepomáhá, rozhodně ve spojení s měničem ne, síti je to jedno. Měnič pro ASM levné řešení není, ale velký měnič vás bude mít radši když nebude roztáčet žádné motory.

Uvedenou sigmu:
1. zkontroloval bych jestli jde přepojit z Y na D, měl by zpátky původní moment, ale i bez toho by to mělo načerpat v pohodě, zkontrolovat jestli nemá problém se silou, kdyby se motor zastavil, měnič se vypne na přetížení (podle mého názoru).
2. pak bych našel cca 73uF/450V vhodný pro AC. (divná kapacita, 2x33 nebo 68, nebo prostě něco blízkého po ruce).

Ota radil zapojit NTC(https://www.ges.cz/cz/elektronicke-souc ... ?filtr=ntc), to nevím, zmenší to rozběhový proud to jo, ale můj tip je, že se za 30 sekund odletuje přehřátím. Po ohřátí mají cca 3-6 Ohm, což při 10A ať si dopočte každý sám kolik tepla to je. Ve studeném stavu mají 30-100 Ohm.
Tohle by to sice vydrželo (https://www.tme.eu/cz/Document/128b8400 ... 22R025.pdf), ale zase to nepomůže rozběhu :-)