Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte kvě 24, 2022 6:02 am


CB radiostanice

Bedny, zesilovače, rádia, televize, videopřehrávače, audiosestavy

CB radiostanice

Příspěvekod Kozel.S » stř čer 26, 2019 11:58 am

Zdravím všechny.
Chcu si na chatičku dát CB staničku a přemýšlím, jak zvolit napájení.
Mám 24V systém, ale tyto stanice jsou dělaný na napětí v autě 12-14V.
V domácích podmínkách se doporučuje používat pro napájení klasické trafo a lineární stabilizovaný zdroj, ne spínaný.
Prvně mě napadl step down DC-DC měnič, ale říkám si, že to je v podstatě taky spínaný zdroj, tak aby to nedělalo nějaké větší problémy.
Nemá s tímto někdo zkušenosti?
?
Kozel.S
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm

Re: CB radiostanice

Příspěvekod Matess » stř čer 26, 2019 12:05 pm

spínané zdroje jsou obecně problém, ale nebál bych se toho...

Zkusil bych nějaký robustnější (nějaký 8A max - né že by to bylo potřeba, ale jsou spolehlivé a do 3A jen vlažné a nikoliv horké) na vstup i výstup přidat hodně kondenzátorů a pokud bude nutná tak i cívku na výstup a měla by to být dokonalá filtrace. Pokud by to přeci jen nestačilo (divil bych se) volil bych stále stejný DC/DC měnič, ale nastavil bych ho na 14V a na výstup přidal 12V stabilizátor.

https://www.aliexpress.com/item/3282260 ... st=ae803_5
?
Matess
 
Příspěvky: 1292
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: CB radiostanice

Příspěvekod Kozel.S » stř čer 26, 2019 12:13 pm

Ten stabilizátor na konci není špatnej nápad.
Ten DC-DC měnič 8A tam budu mít, protože budu mít na 12V ještě TV a nabíječku, takže tam bude víc spotřebičů na toto napětí.
Ono to napětí 24V bude lítat podle nabití baterky od 22,4V do 28,7 a to už se některým spotřebičům nemusí líbit.
Toto napětí budu používat hlavně na LED, kde na konci stejně bude driver, kde nastavím konstantní proud a napětí mě tolik nezajímá a na malé čerpadlo.
?
Kozel.S
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm

Re: CB radiostanice

Příspěvekod kodl69 » stř čer 26, 2019 12:29 pm

CB je FM, pokud se nedělají nějaký Dx spojení, není s DC/DC problém. Větší rušení obvykle způsobuje regulátor nabíjení, příp. měnič DC/AC. Kolikrát ani ne přímo ty zařízení, ale kabely k nim, který mají nějakej metr a fungují jako anténa... Pro všechny "12V" spotřebiče je dobrý nastavit 13.5V, s výjimkou LED pásku. Při 12V už to CB bude dávat o 1-2W míň.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6250
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: CB radiostanice

Příspěvekod Kozel.S » stř čer 26, 2019 1:01 pm

Jo s tím počítám, že si nastavím 13,8V cca. Stejný napětí bývá ve zdrojích do sítě na "12V".
A DC-DC měnič uvidím, jestli bude stačit 8A, časem pak dám kdyžtak silnější, ale zatím to vypadá na CB - 0,5A, TV - cca 2,5A, nabíječka cca 1,5A to je dohromady 5,5A, tak nepojede úplně nadoraz.
?
Kozel.S
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm

Re: CB radiostanice

Příspěvekod josse » stř čer 26, 2019 1:16 pm

Kozel.S píše:Zdravím všechny.
Chcu si na chatičku dát CB staničku a přemýšlím, jak zvolit napájení.
Mám 24V systém, ale tyto stanice jsou dělaný na napětí v autě 12-14V.
V domácích podmínkách se doporučuje používat pro napájení klasické trafo a lineární stabilizovaný zdroj, ne spínaný.
Prvně mě napadl step down DC-DC měnič, ale říkám si, že to je v podstatě taky spínaný zdroj, tak aby to nedělalo nějaké větší problémy.
Nemá s tímto někdo zkušenosti?


Ten lineární zdroj se doporučoval ještě za krále Klacka, to už dnes spíš neplatí. Jak píše kodl, větší neplechu budou dělat ostatní věci. DC-DC by měl být ok ale chce to z Číny násobit proud tak 10x... Ty jejich zatěžování jsou tak na 3 sekundy max.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://mypower.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1114
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: CB radiostanice

Příspěvekod kodl69 » stř čer 26, 2019 1:27 pm

Hlavně asi nebude všechno zapnutý pořád, nebo jo? Ony ty DC/DC z ali ani těch inzerovanejch 8A nedají, nějakej kousek jsem testoval, a už při 7A začalo napětí klesat pod 12V... pozor na krámky, kde je TO220 5 pin + TO220 3 pin - je tam nějakej XL4016 kterej víc než 5A nedá, při pohledu zespodu to musí vypadat jako ten co jsem testoval, tj 2x TO220 třípinový, + 2x smd io (oz + vlastní regulátor zdroje. Tohle podle mě nedá ani 5A, podobný mám doma... Otázka je, jestli je to chybným proudovým omezením, mizerně dimenzovanou tlumivkou nebo tím XL4016, ale na takovejhle výzkum blbiny za 3 USD nemám dost času.
Testoval jsem ještě tenhle model , 10A dá celkem v klidu, akorát si říká při tomhle proudu o chlazení nějakým větráčkem, minitermostat a ventilátor by tomu dost pomohl...
Možná by bylo zajímavý zkusit koupit zrovna tenhle modul, a pak poreferovat, jak se to při 20A odběru chová..
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6250
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: CB radiostanice

Příspěvekod Matess » stř čer 26, 2019 4:14 pm

Kozel.S píše:Jo s tím počítám, že si nastavím 13,8V cca. Stejný napětí bývá ve zdrojích do sítě na "12V".
A DC-DC měnič uvidím, jestli bude stačit 8A, časem pak dám kdyžtak silnější, ale zatím to vypadá na CB - 0,5A, TV - cca 2,5A, nabíječka cca 1,5A to je dohromady 5,5A, tak nepojede úplně nadoraz.


u 5A uz je dobre pridat pomalobezny vetrak...
?
Matess
 
Příspěvky: 1292
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: CB radiostanice

Příspěvekod dano » stř čer 26, 2019 4:18 pm

Dnes uz spinany zdroj a radiostanica nieje problem a bezne sa pouziva medzi radioamatermi aj v profesionalnej sluzbe. CB je na konci KV pasma, takze od DC-DC spinaneho zdroja prichadza do uvahy rusenie po napajacom kabli alebo aj cez antenu. Na klasicku CB radiostanicu co ma vystupny vykon 4W netreba nejaky vykonny zdroj, ale ak ma napajat aj ine zariadenia + rezerva, tak by som doporucil taky, ktory ma vystupne napatie 13.8V, konkretne tento mam odskusany a funguje bez problemov. Vyzera ze aj Victron ho predava, akurat v modrej farbe pod nazvom Orion IP67 24/12 DC-DC Converter.

https://www.aliexpress.com/item/32964431380.html?spm=2114.search0104.3.2.57127270rvKJ3D&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_10_10065_10068_319_10546_10059_10884_317_10548_10887_10696_321_322_10084_453_10083_454_10103_10618_10307_10820_10303_537_536%2Csearchweb201603_53%2CppcSwitch_0&algo_expid=036fa597-049f-43d9-99b1-ebeafbb0e803-0&algo_pvid=036fa597-049f-43d9-99b1-ebeafbb0e803&transAbTest=ae803_5
?
dano
 
Příspěvky: 377
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: CB radiostanice

Příspěvekod Matess » stř čer 26, 2019 4:23 pm

kodl69 píše:Hlavně asi nebude všechno zapnutý pořád, nebo jo? Ony ty DC/DC z ali ani těch inzerovanejch 8A nedají, nějakej kousek jsem testoval, a už při 7A začalo napětí klesat pod 12V... pozor na krámky, kde je TO220 5 pin + TO220 3 pin - je tam nějakej XL4016 kterej víc než 5A nedá, při pohledu zespodu to musí vypadat jako ten co jsem testoval, tj 2x TO220 třípinový, + 2x smd io (oz + vlastní regulátor zdroje. Tohle podle mě nedá ani 5A, podobný mám doma... Otázka je, jestli je to chybným proudovým omezením, mizerně dimenzovanou tlumivkou nebo tím XL4016, ale na takovejhle výzkum blbiny za 3 USD nemám dost času.
Testoval jsem ještě tenhle model , 10A dá celkem v klidu, akorát si říká při tomhle proudu o chlazení nějakým větráčkem, minitermostat a ventilátor by tomu dost pomohl...
Možná by bylo zajímavý zkusit koupit zrovna tenhle modul, a pak poreferovat, jak se to při 20A odběru chová..


ten co jsem daval v tom prvnim linku zvlada 5A, ale uz docela hreje a na dlouhodobou zatez s pasivnim chladicem to neni

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... L4016.html

zde je datasheet a je to na 8A...
?
Matess
 
Příspěvky: 1292
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: CB radiostanice

Příspěvekod bednto » stř čer 26, 2019 7:49 pm

Zdravím, tak tu hliníkovou kostku (20A) mám taktéž, od jiného výrobce, hřeje se málo, účinnost i vlastní spotřeba je taktéž dobrá. Mám 12.5V napevno. Šel bych do 13.8V.

Mám tuhle mašinu http://elix.cz/produkt/elix-sy-101/ a nemůžu si stěžovat. Bohužel nemám tzv. "kopyto" to jest redukce do zapalovače 12V. Takže nabíjím tužkovky zatím stále ručně. Ta moje je rok 94...
?
bednto
 
Příspěvky: 56
Registrován: pát lis 08, 2013 10:16 am

Re: CB radiostanice

Příspěvekod Kozel.S » pát čer 28, 2019 11:59 am

bednto: Já jsem právě chtěl na chatu vrazit staničku do auta a mít ju tam napevno. Nějakou starší bazarovou.
Ručku mám taky, ale tu se mě nechtělo tahat furt tam a zpátky.
?
Kozel.S
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm


Zpět na Audio, video, HiFi, TV

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'