od josse » úte říj 03, 2017 1:32 pm
Dřív bylo všechno kromě tmpfs Read-only, a pokud se někam zapisovalo, bylo to do tmpfs a tudíž to po restartu zmizí, nevím jaká je situace nyní, momentálně nemám žádnou malinu běžící.
Jestli někdo víte o SDkartě která má rezervní bloky a umí ty opotřebované přesunout, tak se zajímám o přesný typ a cenu, tohle jsem na kartách SD ještě neviděl, SSD disky a CF karty to mají snad od začátku všechny. a jestli někdo ví jak tyhle (wear leveling, ...) údaje z karet vyčíst, také mě to zajímá, disky mají smart, ale karty ne.
A s tím opotřebením je to pravda na to fakt pozor u polovodičových úložišť, takových opotřebených SSD disků už jsem viděl (Hlavně ty předmontovaný sračky od výrobců NB, to jsou opravdu sračky. A jěště je to vymyšlený tak, že to Windows samy do půl roku opotřebují). Databázi/statistiku na kartu ukládat dlohodobě je skoro nemožné = nespolehlivé. Na kartě jsem SLC snad ani nikdy neviděl, všechno co jsem viděl zvládalo tak 300 přepisů. Když si to bude někdo počítat, nesmí se zapomínat, že opotřebovávat jde pouze to co je označené "TRIM" jako volné místo, zabrané místo zůstane klidně jen jednou zapsané a zbytek buněk přestane fungovat, protože jich bylo málo na střídání.
-