Stránka 3 z 5

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: čtv dub 04, 2013 5:57 pm
od dedo2
...a na regulátore sa ti nedá nastavit max.dobijacie napatie?

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: čtv dub 04, 2013 6:46 pm
od 007ToMMaS
Dá však mám tristar mppt 60A ;) ale ide o to že nechcem dávať jeden článok preč lebo by bolo zas napätie moc nízke pri vybití. Tak som to poriešil hentak že keď je napätie väčšie ako 14,50V tak pripojí diody ktoré znížia napätie na vstup meniča o min 3V a tak to drží až dokedy sa nenabije na hodnotu 16V a viac záleží od teploty aku. A keď zas napätie padne pod hodnotu 14,30V tak diody vypne. Tým pádom neprejde k strate el. energie a beží to stále. Dá sa povedať že posledný mesiac bežím stále na FVE (svetlá a horný ohruh zásuviek) Keď bude konečne materiál na repas baterii tak ich zrepasujem a budú mať dúfam lepšiu kapacitu ako majú a pripojím aj okruh v obývačke. Chcel by som to urobiť tak že keby je napätie na určitej hodnote prepne určitý okruh na DS aby boli prioritné svetlá. Napríklad aj keď cez búrku aby išli svetlá. Len to hudba budúcnosti lebo akosi nemám dostatok vodičov v pivnici z hlavného rozvádzača. Alebo mám len to musím prešpekulovať. :roll:

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: pát dub 05, 2013 5:29 pm
od dedo2
Ahoj Tomaš,nehnevaj sa,ale ja tomu akosi nerozumiem,alebo som nejaký blbý.Tak ty máš vychýrený tristar a píšeš o nejakom odoberaní článku a ked neodoberieš máš vysoké napatie a musíš znižovat diodami,ale prečo?Ja mám iba obyčajný PCM a aké napatie chcem,si na nom nastavím.

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: pát dub 05, 2013 5:40 pm
od LIX
Som lenivý čítať to celé, ale myslím si že tie diódy tam dal kôli meniču ktorý mu neberie vyššie napätie. ;)

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: pát dub 05, 2013 6:02 pm
od 007ToMMaS
Dedo2: je to tak ako píše LIX písal som to o stranu späť hneď nad tým príspevkom čo si sa pýtal že čo budú robiť tie relátka pri 16V ;)

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř dub 10, 2013 9:45 am
od 007ToMMaS
Moja prvá stovka. ;) Na AC vetve spotrebované cca 35kW ostatné sú straty a spotreba raspberry a vetrákov na DC vetve. Ale hlavne tie straty :cry:

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř dub 10, 2013 10:16 am
od mypower.cz
Muzu se zeptat proc jsou na mereni tady na mypower videt pres noc 3V na panelech? Dival jsem se do databaze a skutecne 3V. Cim to je zpusobeno?

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř dub 10, 2013 11:18 am
od 007ToMMaS
Asi 100m od nás je lampa smerom k jedným panelom a aj k druhým. Tak to bude spôsobené asi tým.

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř dub 10, 2013 11:22 am
od mypower.cz
:D brutus... tak to bych dal pod tu lampu primo a udrzoval baterky pres noc.. Hele kdyz dam FV panel pod lampu verejneho osvetleni, jedna se o cerny odber ci nikoliv ? :lol:

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř dub 10, 2013 1:10 pm
od rob.brno
007ToMMaS píše:..... keď je napätie väčšie ako 14,50V tak pripojí diody ktoré znížia napätie na vstup meniča o min 3V a tak to drží až dokedy sa nenabije na hodnotu 16V a viac záleží od teploty aku. A keď zas napätie padne pod hodnotu 14,30V tak diody vypne. Tým pádom neprejde k strate el. energie a beží to stále.


Jen pro úplnost bych dodal, že při zařazení diod ke ztrátám dochází a to cca 20proc(3V úbytek na diodách ku např. 15V). Ale chápu to jako jedno z řešení při použití nicd a danného měniče.

Ted tuto situaci, taky řeším: mám jako měnič APC 1400 a chtěl bych aku táhnout až k 32V(1,6V na čl.), aby se všechny články pěkně "vybalancovaly". Co jsem tak zachytil, tak APC není zdrávo tahat přes 29V, pokud ji nechci poslat do věčných lovišt.

Čím Tome hlídáš napětí na aku a zařazuješ ty diody?


Edit: I když je pravda, že ty ztráty na diodách jsou v momentě, kdy už jsou aku skoro nabity a energii už stejně není kam ukládat.

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř dub 10, 2013 5:58 pm
od vata
mypower.cz píše:Muzu se zeptat proc jsou na mereni tady na mypower videt pres noc 3V na panelech? Dival jsem se do databaze a skutecne 3V. Cim to je zpusobeno?

Zdravím, to já u sebe občas pozoruju taky, dokonce i napětí kolem 4V. A u mě zrovna veřejné osvětlení nehrozí :) Je to zvláštní jev, nepodařilo se mi spojit jej s počasím, někdy je tma jak v pytli a napětí na panelech kolem 3V, někdy zase měsíc a napětí u nuly.

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř dub 10, 2013 6:40 pm
od 007ToMMaS
rob.brno píše:
007ToMMaS píše:..... keď je napätie väčšie ako 14,50V tak pripojí diody ktoré znížia napätie na vstup meniča o min 3V a tak to drží až dokedy sa nenabije na hodnotu 16V a viac záleží od teploty aku. A keď zas napätie padne pod hodnotu 14,30V tak diody vypne. Tým pádom neprejde k strate el. energie a beží to stále.


Jen pro úplnost bych dodal, že při zařazení diod ke ztrátám dochází a to cca 20proc(3V úbytek na diodách ku např. 15V). Ale chápu to jako jedno z řešení při použití nicd a danného měniče.

Ted tuto situaci, taky řeším: mám jako měnič APC 1400 a chtěl bych aku táhnout až k 32V(1,6V na čl.), aby se všechny články pěkně "vybalancovaly". Co jsem tak zachytil, tak APC není zdrávo tahat přes 29V, pokud ji nechci poslat do věčných lovišt.

Čím Tome hlídáš napětí na aku a zařazuješ ty diody?


Edit: I když je pravda, že ty ztráty na diodách jsou v momentě, kdy už jsou aku skoro nabity a energii už stejně není kam ukládat.


rob.brno: Napätie sledujem pomocou raspberry a hodnoty napätia sú vyčítané z regulátora. Diody sa pripájajú pri napätí 14,3V lebo pri 14,8V mi spadne menič a keď raz svieti slnko a zrazu nič a zas zasvieti tak napätie vyskočí rýchlo hore a by to nezareagovalo. Lebo raspberry vyčíta hodnoty napätia každú minútu. Tak preto to mám radšej s rezervou.To sa mi osvedčilo. Ale mám v pláne takéto veci presunúť na arduino lebo bude to obnovovať stále a budem riadiť aj prebytky do bojleru.

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: sob dub 27, 2013 5:16 pm
od 007ToMMaS
Tak dnes som pripojil 10ks KPM 160P ktoré som repasoval. Pripojil som ich dočastne paralelne na stávajúcich 320Ah.

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř kvě 01, 2013 9:22 pm
od 007ToMMaS
Dnes som si všimol zaujímavý jav ohľadom toho napätia na paneloch keď sú v tme. Keď je menič vypnutý tak napätie je 0V . Keď menič zapnem tak napätie je také ako je.

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: úte kvě 14, 2013 6:44 pm
od 007ToMMaS
Tak dnes som urobil upgrade batérii na štítkovú kapacitu 640Ah. Skutočná kapacita neznáma pre zatiaľ ;)
Obrázek

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: úte kvě 14, 2013 7:22 pm
od RRR
007ToMMaS píše:Skutočná kapacita neznáma pre zatiaľ ;)


Tak to mě zajímá, nevěřím že bude přes 300Ah :(

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: úte kvě 14, 2013 7:52 pm
od 007ToMMaS
Repasovaných je iba 10 článkov. Tie sú zapojené v jednej sade seriovo paralelne. Bohužiaľ kvôli nedostatku času a problému s odpadom repas sa odkladá dokedy nebudem mať po skúškach.

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř črc 03, 2013 10:53 am
od Pan Taum
Tomasi, jaký máš teď instalovaný výkon panelů, a jaký jsi měl denní výrobu z Tristaru 2.7.2013? Nezdá se mi ten výkon z tabulky v porovnání s kokonínem - oba máte podobný výkon v panelech, ale u tebe se zobrazuje pomalu dvakrát větší výroba, těch pár zubů odpoledne přeci neudělá 5kWh.
luky x kokonin.png

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř črc 03, 2013 7:43 pm
od 007ToMMaS
Výkon je 1040W. Tá chyba je tam preto raz taká lebo sa zobrazujú výpočty ktoré robí server a nezobrazujú sa data ktoré odošle tristar na server. S adminom sme to riešili. Je to približne polovica z toho čo sa vypočíta na stránke. Ináč zatiaľ som vyrobil najviac 6,9kW za deň. Dnes sa vyrobilo 6,8kW *sun*

Re: (SK) Lúky 1040W

PříspěvekNapsal: stř črc 03, 2013 7:53 pm
od mypower.cz
Hm.. tak to se na to podivam kde to vznika .. je fakt, ze 800W po dobu jedne hodiny nemuze dat 1.2kWh ale 0.8kWh max... zjistim.