Stránka 1 z 1

Přebytky v ostrově

PříspěvekNapsal: úte čer 08, 2021 1:32 pm
od Mojm10
Ahoj,
jakým způsobem využívat plný potenciál výroby panelů v offgrid FVe.

FVe je Goodwe GW10K-ET a pylontechy, plus Wattrouter.
Přes přepínač sítí provozuji buď jako hybrid, kde přetoky jdou do vody přes wattrouter,
nebo
jako off-grid, ale tam je výroba podle zátěže.

Jak tedy způsobit, aby panely jely naplno a ještě wattrouter věděl, kolik má plynule spínat do bojleru?
Případně jak řešíte přebytky vy?

Re: Přebytky v ostrově

PříspěvekNapsal: stř čer 09, 2021 10:01 am
od Brbla
Jestli jsem to dobře pochopil, máš zapojený snímače WatRouteru mezi Grid a a domácnost. Takhle to funguje jen v provozu OnGrid a omezuje to přetoky do gridu.
Pokud chceš vytěžovat v režimu off-grid, musíš mít zapojený snímače mezi BackUp výstup a spotřebiče a k tomu snímat proud do/z baterií. To by možná šlo použít i v případě, že jsi připojen na grid, ale nehlídá to přetoky. Velmi dobře v režimu OffGrid funguje GBO-aku se snímačem proudu do/z aku, s WatRouterem si nejsem jistej (spíš jsem si skoro jistej, že to nefunguje).

Re: Přebytky v ostrově

PříspěvekNapsal: čtv čer 10, 2021 7:18 am
od dsmal
Já to dělám třeba tak že čtu údaje s baterie pomocí seriové konzoly. Přímo s pylontechu přes převodník mi to čte esp 8266 e01. A posílá do automatizace která pak vyhodnocuje jestli může zvednout výkon do bojleru. Momentálně bohužel nemám čas se moc rozepsat.

Re: Přebytky v ostrově

PříspěvekNapsal: čtv čer 10, 2021 9:37 am
od Plazivec
dsmal píše:Já to dělám třeba tak že čtu údaje s baterie pomocí seriové konzoly. Přímo s pylontechu přes převodník mi to čte esp 8266 e01. A posílá do automatizace která pak vyhodnocuje jestli může zvednout výkon do bojleru. Momentálně bohužel nemám čas se moc rozepsat.

Tak to mě hodně zajímá, kdybys měl někdy více času něco o tom napsat, by bylo supr.

Re: Přebytky v ostrově

PříspěvekNapsal: čtv čer 10, 2021 11:20 am
od Majkl
Já jsem off-grid letos od půli března a loni jsem vydržel do půli září. Vytěžování řídím podle napětí baterie (LiIon) a proudových odběrů na jednotlivých větvích systému, abych nepřetížil při vytěžování měniče.
Teď spínám postupně:
1. bojler (dva v sérii, když se jeden nahřeje, tak přepínací kontakt na termostatu bojleru č.1 při vypnutí přepne napájení na bojler č.2)
2. filtraci a topení bazénu (2,5kW)
3. topná tělesa v akumulační nádrži u kotle na tuhá paliva (4,4kW)

Priorita 2 a 3 se prohazuje / vypíná dle ročního období 8-) Všechno to řídí LK3. Na nějaké základní údaje jak to funguje se můžeš podívat v linku co mám v podpisu. V tom grafu jsou jen ty nejzákladnější data, ale to LK3 toho snímá a řídí ještě mnohem víc.
Navíc doma jede jedna klima která topí / chladí, jak je potřeba. Tu jsem taky dříve spínal podle napětí na baterkách, ale jak letos na jaře přibyly panely, tak už jí mám připojenou normálně na domovní okruh bez vypínání. Letos se mi zatím nestalo, že by mi něco "zůstalo na střeše. :yes:

M.