Ptaj se mě lidi, co že to je s mým měřením FVE Napajedla, že to nějak nefakčí zcela docela neúplně.
No tak důvod je takový, že mi včera chcípnul switch v kanclkoutku a nebyl bych na netu a vůbec by mi kancl na chatě nefungoval a to by byl průser pracovní. Což by mě tedy vcelku iritovalo. Tak jsem zaběhl dolů do technické místnosti do rozvaděče a uzmul jsem si switch z rozvaděče a udělal z něj náhradu za ten chcíplý. Což znamenalo připojení RPi měřícího napětí napřímo do sítového kabelu vedoucího z rozvaděče do routeru nahoře v patře a odtud do wifiny na balkóně, a to je tedy jediná cesta z rozvaděče. Bez switche tedy jen jedno zařízení v technické v rozvaděči má šanci být na síti. Zbytek má smůlu.
Jenže tím přišlo o síť arduino, které měří proudy v rozvaděči a odečítá je z čidel. To jsem si neuvědomil. Kdybych měl chvilku (spíše kopnul se do zádele a našel si čas na tohle), přeprogramuju arduino, aby data neposílalo jako HTTP server ale přes USB a RPi by to nevyčítalo přes síť, ale z USB ze sériové konzole. Tímádem bych switch v rozvaděči vůbec nepotřeboval. No zítra zajedu koupit náhradní switch do obchodu a pak až na to kouknu a aspoň budu mít na chatě skladem další switch, kdyby náhodou.
A toš tak story z dnešního polofunkčního měření.
Abych pravdu řekl, kdyby mě na to lidi neupozornili (celkem 4) tak bych na to přišel až později, páč logování z victrona funguje, je přes USB do RPi, napětí na obou baterkách - LIFE i ovovu se měří, Velleman (4ch logger 0-30V -> USB) měřící napětí je taky přes USB, a já se stejně orientuju spíše už podle napětí na baterkách, kdy přesně vím na čem jsem a ostatní je pro mě ne až tak důležité. Jasně, třeba dnes nejsem schopen spočítat výkony, páč U x I = P a já neznám I z panelů za dnešek vůbec.
Prostě dnešní proudy chybí...
fvlog_fvlog_combined_2d_700x400_2021-08-19-21.png
Arduina se na proudy nemá kdo jak zeptat každé 2 minuty, páč síťový káblík visí do nikam. Pffff .. Chudák malé se musí cítit úplně osamocené.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.