Rád bych se s Vámi podělil s mým, nebo spíše naším ostrovním systémem.
Začal jsem jezdit v roce 1996 na chalupu k rodičům manželky a ejhle, dnes tam bydlíme ....

regulátory jako prototyp od jednoho šikulky z Frenštátu, startéry úsporek na 12V, baterie BANNER energy bull a panel monokrystal 110W za pouhých 22.000 Kč !!!! Lednice pidi velikosti zanussi a eko wc s ventilátorem. Rozvod světelný na 12 V a zásuvka jedna. Po roce rozšířeno o další panel. Oba jednoduše naklápěcí na letní a zimní provoz. Jaká radost, když bylo nabito! S víkendovým provozem a v zimě na vánoce, žádný až takový problém.
Pak došlo k rozšíření o první amorfy - 2 x SCHOTT 100W ( cena oproti mono zázračná!) s MPPT regulací jedním z prvních reg. PHOCOS. A další baterie.
Dalším významným krokem bylo zakoupení větrné elektrárny AIR Breeze 12V a instalování na stožár 8m. A rozšíření baterií na doporučení výrobce na 400Ah pro 12V. A jejich likvidace podbitím. Místo je špatné - do té doby jsem si myslel, že fouká. Takže došlo k demontáži a prodeji a přechodu na 24V. Takže se prodalo vše a došlo na druhou verzi:
Druhý ostrov: PWM regulace Morningstar 30A s 10 ti 50w panely 12V serioparalelně, Axpert MKS 2400 Plus s MPPT a do něj vybártrovaný 5x first solar 52w ( vím, že regulátor není pro amorfy, ale docela to dávalo ....), baterie TROJAN 150 plus 2 ks. Zálohování v zimě dobíjením centrálou ( Honda 10Eu, pak RYOBI 1,8 - nic moc). Jelikož mppt je nevyužit a z pwm neleze více jak polovina instalovaného výkonu, přichází na řadu
Třetí verze přecházející ve čtvrtou: Do Axperta 1350 Wp ( 10 x Jinko 225) uložených na naklápěcí pozink trubkové konstrukci. Bilance se docela vylepšila, i když při nejlepším osvitu max 1000w v MPPT. Proto jsem se rozhodl na další upgrade. Jelikož jsem si myslel, že jen hybridní měničě posílají energii přímo do spotřebiče, chtěl jsem dostatečnou rezervu a zakoupil AXPERT VKM II vysokonapěťový model - až 400 Voc a 4000w panelů. Dozapojil jsem další panely, deset ks do série, takže 2250 Wp. Poznatky? Zatím rozpaky ... asi jsem vybral něco pro mne nevhodného. Absence ecomodu na zimu s odběrem jen měnič přes 40W docela bolí. A stále běžící ventilátory chlazení ruší můj klid v přírodě ..... Takže budu chvíli laborovat a v nejhorším opět změna

Z mého popisu jsou znát rozpaky - jednou za čas v zimě mám nutkání zaplatit sousedovi mrzký statisíc a pokořit se. Pak to s rachotem a výpary z centrály nějak překlepeme a jede se dál. Konec konců, většina roku je v energetickém přebytku - tedy na naši skromnou potřebu.