Včera jsem provedl zatím největší změnu systému. Přepínání sítí solár- čez bylo přes rok řešeno pouze manuálním přepínačem I-O-II. Takže nastala fáze automatizace. Hlavní prvek je programovatelné 3 výstupové napěťové relé od kamaráda TYTYČKa který ho vymyslel a vyrobil. Já jsem vlastně betatester. Vlastní přepínání je řešeno pomocí 48V stykače pro poslání 230V od měniče do domovního rozvodu a generování přepínacího signálu pro hlavní přepínací stykač s mechanickým blokováním přepínání. Zároveň jsem řešil i ohřev vody v bojleru z přebytků FV. Jako první byla výměna topného tělesa v bojleru z 2200W na 1600W. Samotné zapínání ohřevu taky inicializuje to programovatelné relé. V cestě je ještě proudové relé které kontroluje okamžitý odběr a je nastaveno že pokud je odběr v systému větší než 10A ohřev se blokuje. Takže mám řešeno ohřev a třeba praní v pračce nebo myčku nebo jakýkoliv větší odběr. Takže nemusím řešit řízení spotřeby pro ohřev.
rozvadec.jpg
Popis obrázku takže zleva:
normální vypínač - lze jím manuálně vypnout ohřev
ono programovatelné relé
3F 48V stykač - pouští do rozvodů 230V od měniče a generuje přepínací signál
48V 1F stykač - zapíná nebo rozepíná ohřev
proudové relé - hlídá okamžitý odběr, při překročení zablokuje ohřev
normální 20A jistič zde hlavně jako "rychle vše vypnout"
zatím je to ve fázi ladění programu, po "betatestu" bude učesáno a zakryto.
Bojler je 160L a ohřev na 60 st. proběhl úspěšně. Dnes vyrobeno 17kWh při 360 min. absorbce. Takže ještě jsou rezervy.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.