Ahoj chlapi,
tak jsem se dnes pustil do ověřování Vlkzajacovy teorie: "
nejmenší nečistota způsobí na dlouhém stringu skutečnou katastrofu".
vlkazajac píše:...Jednalo sa o púhe tri panely v sérii, ale obyčajná tyčka od antény narobí toľko škody, ako červená ideológia v našich dejinách. Najmenšia nečistota spôsobujúca tieň alebo prilepený lístok zo stromu spôsobí na dlhom stringu ozajstnú katastrofu."postihnutý" panel je škrtič, ktorý limituje prísun čerstvého vzduchu celou dlhou hadicou - toť malá alegória...
Vyčkal jsem do doby, kdy stín částečně dopadal na jeden z panelů ve stringu
Západ2 (18 x poly 287Wp), zatímco ostatní panely v tomto stringu již byly bez zastínění. Zároveň v té době ještě stále pracovalo nabíjení baterie, což je ideální zátěž, neboť nabíjení si z panelů bere téměř veškerý, v danou chvíli dostupný, výkon. Jak jsme zjistili dříve, ve chvíli, když je zastíněn již pouze jeden z panelů, najede testovací string téměř stejným výkonem, jako string referenční -
Západ1.
Vrhnul jsem se tedy na postupné zastiňování panelů. K tomu jsem zvolil balík papíru HP LaserJet Office Paper ve formátu A4. Bohužel, toto bylo chybné rozhodnutí. Ukázalo se, že papíry od HP nemají absolutně žádnou váhu, neboť první lejstro se okamžitě po použití zvedlo a odletělo k sousedům na hnůj. Druhý papír nevydržel o nic déle. Evidentně se tedy jedná o systémovou vlastnost. Naštěstí se mi povedlo vyhrabat několik dřevěných prken, která se ukázala jako stabilnější generátor umělého zastínění.
Postupně jsem tedy pokládal prkna na několik panelů ve stringu abych simuloval tyto škodící prvky:
- nejmenší nečistotu (popravdě řečeno tu nebylo ani třeba emulovat, neboť většina panelů již obsahovala dva až tři holubince)
- přilepený lístek- tyčku od antényUkázala se zajímavá věc: Každý škodící prvek snížil výkon stringu o poměrnou část, orientačně odpovídající výkonu jednoho panelu. Toto je velmi zajímavé, neboť stín komína dopadající přes několik panelů (viz historie vlákna) skutečně extrémně degraduje výkon celého stringu.
Na grafu níže odpovídá každému zubu použití jednoho škodiče, viz přiložené fotografie:
- Pokus započal v cca 13:40
- Pokus ukončen ve 14:15, kdy po odebrání škodičů výkon okamžitě stoupnul
Výkon panelůdummy shadows.PNG
Nejmenší nečistota1.jpg
Dvě nejmenší nečistoty2.jpg
Přilepený lístek3.jpg
Tyčka od antény4.jpg
Závěr:1) Tvrzení, že zastínění jednoho nebo několika panelů způsobí na dlouhém stringu skutečnou katastrofu se neprokázalo. Ztráta výkonu orientačně odpovídá potencionálnímu výkonu zastíněného panelu.
2) Ačkoliv se zkoumané trvzení neprokázalo, faktem zůstává, že zastínění způsobené komínem katastrofu způsobuje, viz rozdíl výkonu testovacího a referenčního stringu v době 10:40 - 12:40. Tento rozdíl výkonu tedy musí být způsoben ještě něčím jiným, například skutečně použitým algoritmem MPPT.
3) V praxi je úplně jedno, co problém způsobuje. Vzhledem k tomu, že dopředu nelze zjistit, jak se bude ten který SCC reálně chovat, je prostě nejlepší se stínů zcela vyvarovat. Pokud však bude po část dne stín postupně přecházet přes jeden panel z 18-ti, nebude to mít na výkon zásadní vliv.
Úkol na příště: ověřit experiment za použití kvalitnějších pomůcek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.