Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát črc 23, 2021 5:40 pm


Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod hurvayz » stř zář 16, 2020 5:07 pm

:lol: :lol:
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 928
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Martin P » úte lis 10, 2020 12:07 pm

IMG_20201110_114611_5.jpg
IMG_20201110_114652_1.jpg
IMG_20201110_114741_6.jpg
Martin P píše:
IMG_20200909_205745_0.jpg
Dobrý den.
Na některých železničních plošinových vagónech je docela zajímavý způsob uchycení podlahových prken. Přes prkna je vrchem položený plochác rozměru cca 50/5 mm. Tento je v mezerách mezi prkny pomocí šroubů přišroubovaný do podlahových nosníků (U, nebo I). Plochác bývá někdy do prken zapuštěný tak, aby nevyčníval nad horní plochu podlahy. Drážka je o něco širší než plochác. Někdy bývá plochác položen i na horní plochu prken a přišroubovaný stejným způsobem.
U jiných vozů jsem si všiml toho, že přes prkna jdou dlouhé šrouby, na které je dole před matkou nasazená zahnutá packa, která je zaháknuta za podlahový nosník (šroub s packou vypadá jako písmeno J).
Nikde jsem neviděl prkna prosroubovana krátkými šrouby do horní pásnice nosniku (při dilataci by hrozilo ustřižení šroubu), ale je to pridelane buď přes plochác (prkno dilatuje pod ním), nebo přes dlouhý šroub s packou do spodku podlahového nosniku ( zde dilataci dělá vyklánění sroubu).

Snad se Vám tyto mé postřehy budou hodit a přeji hezký večer.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.

Před chvílí jsem si kontroloval mašinu a všiml jsem si vedle odstaveného vagónu. Že zvědavosti jsem si ho šel prohlédnout a vzpomněl jsem si na tvůj problém s uchycením podlahových prken na terase. Vagon je náš, český a prkna jsou na podlaze přidělaná vůbec nejjednodušším způsobem. Vratovy šroub, dole příchytka s matkou a hotovo. Holt, my Češi to umíme i jednoduše :idea: . Tak jsem to nafotil.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
S-UPS. Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 200Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 404
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » úte črc 06, 2021 7:06 pm

9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2737
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod ResHacker » čtv črc 08, 2021 2:21 pm

Já myslim, že super zpracovaný video a kdo u Ondry ještě nebyl, tak alespoň takto virtuálně na exkurzi by zajít měl :)

@Youda: nezajdeš na sraz, nestíháš? Jinak ať se daří a *sun* Ti svítí! :yes:
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
Uživatelský avatar
ResHacker
 
Příspěvky: 513
Registrován: stř srp 03, 2011 4:42 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod rottenkiwi » čtv črc 08, 2021 2:32 pm

Verim ze urobia aj podrobnejsi serial, ako hovorili.
Zbohom. Why 50 Years Haven Protocol RollBack Tachyum prototyp 280 Ah LiFePO Zomrel McAfee 23005 KWh
Once you have enough money, more money doesn't make you more happy.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Franta2776 » čtv črc 08, 2021 5:25 pm

Pánové já jsem ve stadiu výstavby. Jak se jmenuje automatický přepínač FV/DS co má ke konci videa?? Nemůžu nic takového najít.Případně odkaz.Díky F
Franta2776
 
Příspěvky: 88
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Kobra23 » čtv črc 08, 2021 5:30 pm

US $16.42 | 3 Phase Din Rail ATS Dual Power Automatic Transfer Switch Electrical Selector Switches Uninterrupted Power 4P 63A 100A 125A
https://a.aliexpress.com/_m0JXvAT
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 355
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Franta2776 » čtv črc 08, 2021 5:38 pm

Kobro díky.Srandovní peníze:))Už mám od této firmy přepěťovky,rychlá dodávka a zboží vypadá evropsky.
Franta2776
 
Příspěvky: 88
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod vanilka » čtv črc 08, 2021 5:55 pm

Ještě bacha, tyhle přepínače sítí jsou v několika provedeních podle typu přepínaných sítí (DS / generator / PV). Jak se od sebe jednotlivý typy liší vnitřně netuším, nicméně ten co postoval Kobra23 je pro DS / generator (viz.piktogramy na přepínači). Tenhle - https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 25cdTk5EEC - je pro PV / DS.
vanilka
 
Příspěvky: 22
Registrován: stř kvě 05, 2021 1:57 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Franta2776 » čtv črc 08, 2021 7:27 pm

Vanilko to jsem pochytil přesto díky.Při jakém poklesu napětí tyto přepínače přepínají??
Franta2776
 
Příspěvky: 88
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Lubik » čtv črc 08, 2021 7:54 pm

To vypadá pěkně. Mě by stačilo výkonové relé/stykač s přepínacím kontaktem a cívkou na 230 V . Existuje to vůbec, nemohu nic najít. Buď spínací nebo rozpínací kontakty, ale přepínací jsem nenašel. Pouze malé relé do patice.
Panely 4x 280W , Isolar 3kW, 24V 300 Ah
Lubik
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod PavelR » čtv črc 08, 2021 8:11 pm

Franta2776 píše:Vanilko to jsem pochytil přesto díky.Při jakém poklesu napětí tyto přepínače přepínají??


Tyto jednnoduchy prepinace neresi velikost podpeti nebo casovani jak opravdove zaskokove automaty.
Funguje to tak ze jeden zdroj ma prioritu druhy mensi. Pokud se na zdroji s vysokou prioritou ztrati napeti a na druhe priorite je napeti pritomno tak to cvakne a naopak pokud se napeti na prvni prioritu vrati.
To co je na piktogramu je uplne jedno.

Ja mam jottu co ma na obrazku diesel a prepina powerjacka...
PavelR
 
Příspěvky: 2623
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Franta2776 » čtv črc 08, 2021 9:18 pm

Lubik píše:To vypadá pěkně. Mě by stačilo výkonové relé/stykač s přepínacím kontaktem a cívkou na 230 V . Existuje to vůbec, nemohu nic najít. Buď spínací nebo rozpínací kontakty, ale přepínací jsem nenašel. Pouze malé relé do patice.


Mě jde o zaručenou rychlost přepnutí.Nastavovat hodiny a restartovat počítače při každém přepnutí je otrava.
Franta2776
 
Příspěvky: 88
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Lubik » čtv črc 08, 2021 10:37 pm

Tak se mi podařilo na Aliexpress najít vhodné relé. Líbí se mi Typ JQX-62F 1Z 80A 220V .
Relé potřebuji na přepnutí mezi invertorem a sítí při překročení proudu. Teď je tam malý finder 40.51 v patici. Když náhodou zapne 2kW konvice a 1kW čerpadlo tak dostává zabrat. K žádným výpadkům spotřebičů nedochází.
Relé se dá použít i na přepnutí při výpadku měniče nebo sítě. Musí se použít pouze jeden přepínací kontakt,jinak hrozí při spečení kontaktů zkrat (osobně vyzkoušeno když jsem použil kontakty NO a NC normálního stykače).
Panely 4x 280W , Isolar 3kW, 24V 300 Ah
Lubik
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » čtv črc 08, 2021 10:41 pm

na přepínací kontakty hned zapomeň. Normě vyhoví pouze samostaný stykače s mechanickým a elektrickým blokováním a nebo přepínač 1-0-2. Všechno ostaní je špatně. A třeba můj pokus se stykačem s označením 22 (normálně je 40, tj 4 spínací, 0 rozpínacích, 22 -2spínací a dva rozpínací) dopadl celkem pěknými pyroefekty - zapojil jsem to jako dvojici přepínacích kontaktů. Problém je, že v jednom okamžiku jsou sepnutý jak spínací, tak rozpínací kontakty. Jak potom vypadala deska sitonu si lecko dokáže představit, když to vyhodilo i 50A nožovky na přívodu do domu (a samozřejmě všechno mezi tím) stykač byl tuším tenhle: https://www.tme.eu/cz/details/ika25-22_ ... 0-046-014/
Spíš zkus svoji pozornost zaměřit jinam. Proč je přístroj, jehož většina spotřeby je na DC napětí odvozeném z 12V napájenej 230V AC? Není to chyba, když DC nemusíš přepínat? Není chyba v těch hodinách, že nemají RTC a baterku, že jim vadí výpadek na méně než 1s?
Až se v tom relátku spečou kontakty, tak poznáš, proč to neděláš dobře...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5678
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Dagus » pát črc 09, 2021 5:52 am

Tomu nerozumím, copak když na NC a NO dám FV a DS a na "kotvu" dám výstup, tak spečení přece udělá jen to, že to zůstane na DS nebo FV a nepřepne to. Osobně jsem to takhle viděl od jednoho českého výrobce v hotovém produktu a ve Victronu jsou přeci také jen relé a dělá bypass.
Dagus
 
Příspěvky: 782
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Lubik » pát črc 09, 2021 6:16 am

Přesně tak to funguje. Musí se ale použít PŘEPÍNACÍ relé né dva kontakty stykače (spínací a rozpínací). Pokud se kontakt speče tak to prostě nepřepne. Toto se týká přepínání jedné fáze. Pro 3 fáze musí být opravdu speciální přepínač viz předchozí odkazy na Aliexpress jinak dojde při spečení jednoho kontaktu ke kouřovým efektům.
Toto by mělo vyhovovat pro jednu fázi na DIN lištu.
https://a.aliexpress.com/_mqs8gtN
Panely 4x 280W , Isolar 3kW, 24V 300 Ah
Lubik
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod pezizka » pát črc 09, 2021 8:15 am

Lubik píše:Přesně tak to funguje. Musí se ale použít PŘEPÍNACÍ relé né dva kontakty stykače (spínací a rozpínací). Pokud se kontakt speče tak to prostě nepřepne. Toto se týká přepínání jedné fáze. Pro 3 fáze musí být opravdu speciální přepínač viz předchozí odkazy na Aliexpress jinak dojde při spečení jednoho kontaktu ke kouřovým efektům.
Toto by mělo vyhovovat pro jednu fázi na DIN lištu.
https://a.aliexpress.com/_mqs8gtN

To si děláš srandu :eek2: Kdysi jsem to vyzkoušel se stykači co zmiňuje Kodl, sice to chvíli dávalo, ale dopadlo to přesně jak píše, no a 16A Elko VS 316 přepínací dle výrobce můžou přepínat i fáze mezi sebou přeply 1x a :hell: :uh: Tak jak píše jediná správná cesta jsou mechanicky i elektricky blokované stykače. Po pravdě mám ten China bazmek na přepínání sítí a už rok funguje bez zaváhání. Dal jsem jej proto, že je rychlejší jak stykače. S košer zapojenými stykači měly některé spotřebiče problém, s tímto ne, tak proto. Klasické trubice i tak blikly, nahradil jsem je LED a je klid. Člověk ani netuší, že něco přeplo.
pezizka
 
Příspěvky: 662
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Lubik » pát črc 09, 2021 8:40 am

Ahoj pezizka
Nějak jsem nepochopil tvůj příspěvek. Vždyť tam píši že se nemůže použít klasický stykač nebo pomocné relé s prtˇavými kontakty, ale s pořádnými. Co myslíš že je v tom China bazmek ? Já proti němu nic némám, akorát se mi tam nevejde. Tak jsem hledal nějakou menší náhradu.
Panely 4x 280W , Isolar 3kW, 24V 300 Ah
Lubik
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod pezizka » pát črc 09, 2021 9:10 am

Jen jsem narychlo proletěl pár příspěvků nazpět, předpokládám jde Ti o přepnutí sítí a nebo se pletu?
pezizka
 
Příspěvky: 662
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'