tomas píše:Ahoj youda, prosím tě, je ta nabíječka OpenEVSE vhodná pro veřejnou instalaci? Komunikuje přes wifi a výkon se dá ovládat nějaký regulátorem v každé fázi zvlášť nebo společně? Zvažuji také její instalaci u jednoho zákazníka, ale tvrdí mi že pokud je to veřejná a platí se dle potřeby energie tak je nutné mít licenci na prodej elektřiny, když se platí paušálem tak licence není potřeba.
Ahoj Tomasi,
je to AC Wallbox, nikoliv skutečná DC nabíječka. Nabíjí tedy jen pomalu a to 1f nebo 3f.
Nabíjecí AC proud lze zvolit 6A - 80A, nicméně v reálu to většina lidí bude mít omezeno na 3x32A a to ze dvou důvodů:
- 1) Málokdo má v baráku silnější hlavní jistič. Větší proud by tedy dával smysl jen při napájení z vlastní silné FVE.
2) Většina elektromobilů má palubní nabíječky s výkonem okolo 7-11kW. Ikdyž bys povolil 3x80A, tak nabití 100kWh baterie elektromobilu ze 30% do 80% by stejně trvalo cca 6h.
Já konkrétně si koupil tu verzi OpenEVSE, která má v sobě 1f stykač a rovnou z ní vede 32A kabel Mennekes Type 2, protože mám 1f FVE. Také všechny elektromobily se umí nabíjet i z 1f, byť to pak třeba nefrčí maximální rychlostí. Objednat se dá i 3f verze, rozdíl je pouze ve stykači. Elektronika i software je úplně stejný. Další možnost je mít na wallboxu místo kabelu Mennkes Type 2 zásuvku, do které si pak každý řidič cvakne svůj vlastní kabel.
Řízení nabíjecího výkonu ve skutečnosti neprovádí žádný výkonový prvek ve wallboxu. Wallbox pouze generuje pilotní PWM signál a podle jeho střídy si palubní nabíječka elektromobilu řídí svůj nabíjecí výkon. Řízení výkonu tedy probíhá na všech fázích současně a podle toho jakou má elektromobil palubní nabíječku si tahá buď jednu, dvě nebo tři fáze. Samozřejmě, pokud máš 1f wallbox, tak i 3f palubní nabíječka si tahá jen tu jednu fázi.
Detailně je to řízení výkonu popsáno je to ve standardu EVSE J1772:
https://en.wikipedia.org/wiki/SAE_J1772#Signaling
Pokračování příště...