Postupne som si poskladal malý 270Wp

Tu stručne popíšem môj fotovoltaický systém.

Panel - KIOTO KPV PE NEC 270Wp Pure
Regulátor - SRNE - ML2430
Menič - Victron Energy Phoenix VE.Direct 375VA 12V
Batérie mám dve olovené zo šrotu.

Jedna batéria je gélová 12V / 175Ah, keď som ju doniesol domov mala len 5V. Na batérii som vykrútil plastové zátky, gél v nej bol dopraskaný a suchý. Do batérii som podolieval destilovanú vodu a nechal postáť až voda vsiakla do gélu. Potom som batériu začal nabíjať prúdom 5A a batéria sa normálne nabila na 14,2V. Po nabití som do nej dolial kyselinu asi 1,5 cm nad platne a batéria funguje. Na plastových zátkach som odstránil poistné ventily a batériu prevádzkujem ako otvorenú kyselinovú.
Druhú batériu mám klasickú kyselinovú 12V / 225Ah, táto batéria je zatiaľ horšia. Na túto batériu mám teraz pripojený desulfátor od Mateja, tak uvidím či sa jej stav zlepší, ak nie tak ako záložná bude dobrá.
Teraz používam len tú 175Ah, potom keď sa trochu zregeneruje tá 225Ah, pripojím aj tú. Batérie budú pripojené každá cez odpojovač a aktívne budem využívať len jednu, tá druhá sa bude len udržiavať v nabitom stave cez blokovaciu diódu. Odpojovače budem prepínať podľa potreby, aby sa striedavo využívali obidve batérie. Viem, že tento typ batérii nie je určený na takúto prevádzku, ale pokiaľ budú fungovať tak je ich škoda dať do šrotu. Časom si možno poskladám batériu z LI-ON 18650, alebo kúpim LIFEPO4 .
Toto som pôvodne plánoval len ako záložný zdroj na vchodovú a garážovú bránu. Postupne som to zmenil a z meniča trvalo napájam vchodovú a garážovú bránu, LED svetlá a zásuvku v garáži. Pri výpadku meniča sa napájanie prepne cez relé na vonkajšiu sieť 230V. Meničom ďalej napájam cez prepínač (ručné prepínanie) niektoré obvody aj v dome (niektoré LED svetlá a zásuvky, ventilátor WC, modem, satelit, TV a keď mám dosť nabitú batériu tak aj PC).
Meranie, odosielanie nameraných veličín na server a ovládanie cez aplikáciu v mobile (zatiaľ len menič) mám cez Lan Controller v3 (LK3). LK3 mám v garáži a cez WIFI repeater komunikuje s domácou WIFI sieťou.
Všetko čo LK3 nameria a vypočíta sa ukladá aj na mqtt server, tam sa dajú vytvárať grafy a aj iné funkcie ktoré nevyužívam.
Prikladám odkazy na mqtt server, ktoré som povolil na prezeranie.
Tu je prúd na vstupe a výstupe meniča, prúd z panelu, prúd z regulátora, napätie na batérii, napätie panelu:
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/1466/
Tu je vyrobená a spotrebovaná energia (nameraná hodnota je od posledného resetu LK3 zatiaľ 12 dní):
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/1806/
Lan Controllerom (LK3) meriam prúd na vstupe a výstupe meniča, prúd a napätie z panelu, prúd z regulátora, napätie na batérii, teplotu panelu, teplotu batérie, teplotu regulátora, (LK3 si meria aj napájacie napätie, ak mi na tinycontrol upravia SW podľa mojej požiadavky, tak ušetrím jeden analógový vstup a budem môcť merať aj napätie na výstupe meniča).
LK3 ďalej počíta v kW, okamžitý výkon panelu, regulátora, vstup meniča, výstup meniča. Taktiež počíta celkovú energiu v kWh, vyrobenú panelom, regulátorom a meničom, spotrebovanú meničom, dodanú energiu do batérii a prúd do batérii (tento prúd do batérii musí LK3 vypočítať, lebo už nemám voľný analógový vstup).
Lan Controllerom cez aplikáciu v mobile môžem v prípade potreby vypnúť, alebo zapnúť menič (LK3 má aj ďalšie výstupy ktoré zatiaľ nevyužívam).
Meral som aj atmosférický tlak, vlhkosť vzduchu, vonkajšiu teplotu, teraz som tento snímač odpojil, lebo LK3 občas zamrzne a musím ho zresetovať, po odpojení snímača zatiaľ funguje bez resetu už 12 dní, tak uvidím či to spôsoboval tento snímač.
Na stránke tinycontrol tak raz do mesiaca pridajú novú verziu SW, už som tam písal aj ja, pár úprav SW mi urobili, no teraz sa už dlhšiu dobu neozvali. Pre moju potrebu som s LK3 aj tak spokojný, až na to že po resete, alebo odpojení od napájania sa vynulujú počítadlá energie, no dúfam že sa to časom zlepší.
Zatiaľ asi toľko, ešte raz ďakujem všetkým čo tu prispievate.