Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob bře 25, 2023 9:05 pm


1400W+1620W Tureň

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » ned lis 10, 2013 8:44 pm

ano pokud je to zapojeno dvoutaktně, tak stačí 2 kusy fetů a místo trafa zapojit ty 2 měřící odpory stejně jako bylo to trafo a změřít frekvenci a napětí na Gate a pak na na odporech
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 27.12.2022 3000 kWh, k 14.3.2023 3500 kWh, k 25.3.2023 3684 kWh
?
FRSO
 
Příspěvky: 1984
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » ned lis 10, 2013 8:47 pm

Paráda....dakujem.... aspon nemusím tolko letovat :eek2:

To označenie pod tým číslom je:
MC908MR32CFUE
1L54J
QZP0951
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1185
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod tomas » ned lis 10, 2013 9:06 pm

Primár obou traf je v sérii a jsou tam tři chladiče s mosfety. Potom je trafo a mosfety zapojeny stejně jako v tomto měniči:
http://danyk.cz/menic230_5.html
6 mosfetů na pozici T1 jsou umístěny společně s 6 mosfety na pozici T4 na jednom tom největším chladiči.
Mosfety na pozicích T2 a T3 musí být doděleně a jsou na dvou zbývajících menších chladičích.
Teď ještě ten řídící obvod co to ovládá a budiče.
Musí tam zůstat minimálně 4 mosfety, aby to mohlo s menším výkonem fungovat. A do série s primárem zapojit nějaký výkoný odpor nebo žárovku.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2476
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » ned lis 10, 2013 9:11 pm

ok, to je procesor, snad bude ok...tak zatím, zítra nahlídnu na forum, zda je něco nového.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 27.12.2022 3000 kWh, k 14.3.2023 3500 kWh, k 25.3.2023 3684 kWh
?
FRSO
 
Příspěvky: 1984
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » ned lis 10, 2013 9:15 pm

FRSO píše:ok, to je procesor, snad bude ok...tak zatím, zítra nahlídnu na forum, zda je něco nového.

To až tak skoro nezvládnem....mám tu po krk práce....a ešte k tomu aj tento pokazený menič vdaka ktorému som stíhal mínat energiu....no a teraz budú prebytky.... :?
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1185
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » ned lis 10, 2013 9:24 pm

Ano Tomáši, musí tam zůstat 4 fety 2 N a 2 P, nebo snad všechny 4 stejné, ty primáry jsou skutečně v sérii-až teď to vidím pořádně, takže stačí pripojit na ty dva menší chladiče žárovku na cca 24Volt /20Watt a změřit na ní pak kmitočet 50Hz, stačily by i sluchátka zapojené přes odpor cca 1 Kohm, pokud to bude ok, tak to půjde opravit. Ještě pak bych ale zkusil ty trafa, když by se odpojily sekundáry a pripojily na 230Volt, tak na tom primáru bude těch cca 24Volt a zatížit to nějakou zátěží na 24Volt. Pokud to bude ok, pak až naposled ty fety vyměnit všechny nové ze stejně šazže.
Naposledy upravil FRSO dne ned lis 10, 2013 10:02 pm, celkově upraveno 1
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 27.12.2022 3000 kWh, k 14.3.2023 3500 kWh, k 25.3.2023 3684 kWh
?
FRSO
 
Příspěvky: 1984
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod tomas » ned lis 10, 2013 9:35 pm

Lui píše:Paráda....dakujem.... aspon nemusím tolko letovat :eek2:

To označenie pod tým číslom je:
MC908MR32CFUE
1L54J
QZP0951


Tak to je mikroporocesor, naprogramované tam může být cokoliv, do toho programu se nikdo nedostane ani to znovu nenaprogramuje pokud je vadný.
Pokud je v něm chyba v něm, tak bych to celé do základu úplně překopal, zůstaly by jen trafa, chladiče a šasi a na řízení bych použil třeba celou tuto řídící desku:
http://www.aliexpress.com/item/Pure-sin ... 05021.html
tato řídící deska umí tyto režimy:
- klasický střídač 50/60Hz.
- frekvenční (motorový) měnič (změna výkonu změnou frekvence i napětí)
- změnu frekvence při konstantním napětí.
- změnu napětí při konstantní frekvenci.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2476
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » ned lis 10, 2013 9:40 pm

tomas píše:Tak to je mikroporocesor, naprogramované tam může být cokoliv, do toho programu se nikdo nedostane ani to znovu nenaprogramuje pokud je vadný.


A ja by som sa ani moc nečudoval keby v tom bol program že "za dva a pol roka daj všetky fety do skratu a nič iné nerob" ..... :? ..... ::facepalm::
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1185
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod tomas » ned lis 10, 2013 10:23 pm

FRSO píše:Ano Tomáši, musí tam zůstat 4 fety 2 N a 2 P, nebo snad všechny 4 stejné, ty primáry jsou skutečně v sérii-až teď to vidím pořádně, takže stačí pripojit na ty dva menší chladiče žárovku na cca 24Volt /20Watt a změřit na ní pak kmitočet 50Hz, stačily by i sluchátka zapojené přes odpor cca 1 Kohm, pokud to bude ok, tak to půjde opravit. Ještě pak bych ale zkusil ty trafa, když by se odpojily sekundáry a pripojily na 230Volt, tak na tom primáru bude těch cca 24Volt a zatížit to nějakou zátěží na 24Volt. Pokud to bude ok, pak až naposled ty fety vyměnit všechny nové ze stejně šazže.


Ano všechny fety jsou stejné N kanál, viz. schéma od Danyka na které jsem odkazoval.
Primáry jsou v sérii a sekundáry paralelně.
Ze sekundární strany traf bude odběr přes malé trafko (pro galvanické dělení) zpětné vazby pro regulaci napětí, a to může dělat problém při oživování, pokud nebude tato zpětná vazba funkční.
Funkčně je to podobné jako schéma číslo 6‐6 na straně 10 zde:
http://www.egmicro.com/download/EG8010_SPWM_V2_2.pdf
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2476
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod goodbie » ned lis 10, 2013 10:35 pm

?
goodbie
 
Příspěvky: 1438
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » ned lis 10, 2013 10:37 pm

Ak možem tomas....mal by som jednu teoretickú otázku:

Vieš ako funguje moj trojfázový systém....

230VAC=mostík=kondík=DC obvod fr. meniča=400VAC
viem zapojit toto:
prvé APC 230VAC=mostík=kondík=DC obvod fr. meniča=400VAC
druhé APC 230VAC=mostík=ten istý kondík=DC obvod fr. meniča=400VAC
tretie APC 230VAC=mostík=ten istý kondík=DC obvod fr. meniča=400VAC

výsledok sú spojené tri APC paralelne na DC strane a otázka je-čo sa stane ak jeden z tých mostíkov sa prerazí ....či si to "všimnem" .....alebo až ked buchne kondík (y) .... :eek2:

Goodbie vdaka za typ....máš pravdu za opýtanie nič nedám.... :yes:
Dúfam že to stihnem....
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1185
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod tomas » pon lis 11, 2013 10:57 am

Fungovat by to mohlo, nevím ale jestli se výkon mezi ty UPSky rovnoměrně rozloží, ale to by v určitých mezích nemuselo ničemu vadit.
Když se prorazí dioda a potkají se sinusovky, tak z toho bude pravděpodobně hromada elektroodpadu a toho si všimneš určitě. ;) A jestli do ho stihne bouchnout i nějaký kondík už nebude tak podstatné, "to bude jen taková třešnička na dortu" a možná i efektní zakončení. ;)
Ty APC jsou řešeny jak? Také je tam velké nízkofrekvenční trafo tak jako v tom měniči nebo je tam více malých vysokofrekvenčních trafiček a stejnosměrný meziobvod s napětím 320V? Pokud mají 320Vdc meziobvod potom by bylo z hlediska výkonu a účinnosti výhodnější měniče nebo UPSky propojit v tom meziobvodu a 320V posílat přímo do frekvenčího měniče pro motory. Nepřipadá mi moc rozumné v měniči vyrábět 320Vdc a z něj 230Vac a to potom zase usměrňovat na 320Vdc. Ale na tuto úpravu už je třeba nějaké znalosti a vybavení, může to být jednoduché, ale také také nemusí, záleží na provedení měniče nebo UPSky.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2476
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » pon lis 11, 2013 11:45 am

Vdaka za odpoved.... :)
Ako výkon sa rovnomerne "ako-tak" rozloží ...už som to skúšal....normalne k tej 6kw som pripojil dalšie tri APC 2200-(1950W)-ale takto to moc "neposlúchalo" kvoli rozným napetiam (to mi je jasné že tam bohate postačí rozdiel 1V )

áno....tie APC sú presne tak isto skonštruované ako ten 6kw menič ....teda žiadne toroidy.....len klasické dve hovadské trafá....dokonca tuším tak isto zapojené ako v tomto 6kw.

Práve to ma ruší....že ak sa jeden z tých mostíkov prerazí....že "čo" sa vlastne vtedy stane....teda či sa to prejaví nejako viditelne (zapnuté svetlá na ten istý zdroj)
Mal som už taký prieraz ale len s jedným mostíkom....vtedy len tak blikaly svetlá....až neskor som bol upozornený že vtedy "fasujú" kondíky aj opačné napetie....čo samozrejme vydrží len velmi krátkodobo...a potom "strelí"
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1185
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » úte lis 12, 2013 3:56 pm

No....aby toho nebolo málo...už mi skapal aj frekvenčný menič (velmi pravdepodobne usmernovací mostík).... :( .... :hell: ... :wall: ... ::facepalm::
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1185
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod goodbie » úte lis 12, 2013 4:02 pm

ježiš to je smůla co se to děje??
?
goodbie
 
Příspěvky: 1438
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » úte lis 12, 2013 5:19 pm

Ja už fakt neviem.... ::facepalm:: ....asi si ten frekvenčák už moc zvykol na slnečnú elektriku... :dontknow:
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1185
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod tomas » úte lis 12, 2013 6:01 pm

Lui píše:No....aby toho nebolo málo...už mi skapal aj frekvenčný menič (velmi pravdepodobne usmernovací mostík).... :( .... :hell: ... :wall: ... ::facepalm::


Usměrňovač ve frekvenčním měniči? Myslel jsem že ho napájíš do DC obvodu. Jak jsi psal:
230VAC=mostík=kondík=DC obvod fr. meniča=400VAC
Správně je to ale v tomto případě:
230VAC=mostík=kondík=DC obvod fr. meniča=3x230VAC

400VAC tam mít nebudeš pokud frekvenční měnič napájíš 230Vac (320Vdc). To by jsi tam musel mít tři fáze nebo 565Vdc aby na výstupu frekvenční měniče bylo stejní napětí jako v distribuční síti 230/400Vac. Ale frekvenční měniče nemají nulák (střed zdroje) tak jen 400Vac.

Podle toho napětí na výstupu frekvenčního měniče se potom musí zapojit motor buď do Y nebo trojúhelníka dle jeho štítku.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2476
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » úte lis 12, 2013 6:09 pm

Zdravím Lui, tak to je teda smůla, máš nějaké nové poznatky s opravou toho tvého měniče UPS ??
Dík za info Franta.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 27.12.2022 3000 kWh, k 14.3.2023 3500 kWh, k 25.3.2023 3684 kWh
?
FRSO
 
Příspěvky: 1984
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » úte lis 12, 2013 6:10 pm

...tak potom neviem "čo" v nom skapalo... :(
Napetie na DC strane vo fr. meniči bolo cca 320 DC ako je to možné neviem....ale s týmto napetím nevie fr. menič pracovat....a všetky napetia medzi fázami z DC boli 410 V AC.

Franta-zatial nič....nemožem s a k tomu zatial časovo venovat... :?
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1185
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko


Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » úte lis 12, 2013 6:13 pm

Lui píše:...tak potom neviem "čo" v nom skapalo... :(
Napetie na DC strane vo fr. meniči bolo cca 320 DC ako je to možné neviem....ale s týmto napetím nevie fr. menič pracovat....a všetky napetia medzi fázami z DC boli 410 V AC.

Franta-zatial nič....nemožem s a k tomu zatial časovo venovat... :?


Ok, dík za info, pak dej vědět jak to budeš opravovat. Franta
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 27.12.2022 3000 kWh, k 14.3.2023 3500 kWh, k 25.3.2023 3684 kWh
?
FRSO
 
Příspěvky: 1984
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm


PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Seznam [Bot], vsmdl89 a 1 návštěvník

Reputation System ©'