Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv pro 08, 2022 1:00 am


1400W+1620W Tureň

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod 007ToMMaS » ned lis 10, 2013 2:42 pm

Ahoj, menil si aj mosfety ktoré nepostrieľali? Ak nie tak možno to bola chyba. Lebo väčšinu keď odíde jeden alebo viac poškodia sa aj ostatné. Nie raz sa nám stalo že sme čosi opravovali a vymenili sme len zlé a potom pri skúšaní odišli aj tie čo pred tým nie.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1043
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » ned lis 10, 2013 5:31 pm

Zdravím všechny, už jsem opravoval spousty měničů a všechny jsem zatím úspěšně rozjel i když některé dali hodně zabrat, takový velký co popisuješ ty ještě ne, ale ty měniče jsou dělané v primární části a v sekundární části v podstatě stejně, u výkonových je více feritových traf a tím je rozdělen proud na ty fety v primární části, na výstupu je to pak usměrněné a spojené do stejného + bodu a pak se to zase rozseká fetama na střídavé napětí zapojené do můstku atd, musíš začít opravovat po zpátku od 230Volt, změřít si ty výstupní fety co jsou zapojené v můstku, popřípadě odpojit usměrněný přívod k fetům +320Volt a tak to postupně zkoušet, pokud jsou tam feritová trafa, tak většinu to spínají 2 fety jedno trafo, tudíž stačí zapájet jen jednu sadu fetů k jednomu trafu a vyzkoušet zda to převádí DC na AC a jestli je napětí po usměrnění na těch velkých kondech cca +320Volt-toto napětí bývá stabilizované !!, zkoušky provádět jak jsi popisoval na těch 24Volt zapojený měnič do série se žárovkou cca 60Watt/24Volt,

Pokud máš už vypájené ty primárnéí fety, tak je potřeba změřit, zda jde do Gate těch fetů opravdu střídavé napětí cca 50Khz !! a napětí klidně může být více jak polovina napájecího napětí. pokud to bude v pořádku, tak můžeš zkusit tu jednu dvojici fetů zapojit a zkoušet dle toho mého popisu co jsem napsal o řádky víš.

Dle mého názoru to mohl způsobit zkrat jednoho výstupního fetu, nebo závada v buzení a fety se pak otevřou naplno pokud je tam to budící napětí stejnosměrné !! a pak se to celé sesype až k primáru a můžou se poškodit i budiče těch fetů jak jsem psal, změřit u Gate jestli je to budící napětí mudulované cca 50Khz, atd. Pokud máš jiný systém měniče třeba toroid, tak ten postup opravy bude systémově zhruba stejný
Hodně štěstí přeji ať se to povede opravit. Franta
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1920
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » ned lis 10, 2013 6:15 pm

[quote="FRSO"u výkonových je více feritových traf [/quote]

Ahoj FRSO.

Vdaka za rozsiahlu odpoved..... :)
V tomto meniči sú len také maličké feritové jadrá.... :?
Na obrázku v spodnej časti sú tie fety ....je ich tam 12 a tak isto v hornej časti je ich tiež 12 kusov.
Na vrchné dva chladiče sú pripojené dva hrubé vodiče
A vedla toho plošáku je čast jedného velkého trafa.....sú tam dve.


Na tej prvej fotke vidno tie hrubé vodiče.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod goodbie » ned lis 10, 2013 6:26 pm

Franta:to co popisuješ jsou ale konstrukce modifikovaného sinusového měniče který nemá na výstupu transformátor ale mosfety.Lui má tuším klasickou UPS kde napětí 230V dělají právě ty transformátory a230V leze z vinutí trafa.
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » ned lis 10, 2013 6:31 pm

goodbie píše:.....má klasickou UPS ....


to je pravda...je to taká velká UPS-ka takže má to normálne aj nabíjačku v sebe....
Len pre informáciu-menič nie je a ani nikdy nebol pripojený k DS-to len aby nedošlo k nedorozumeniu že to mohla sposobit siet.
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » ned lis 10, 2013 6:39 pm

Zdravím, to ano, ale je jedno, jestli ty fety budí primár feritového trafa, nebo primár zelezného trafa, jde jen o budící signál do těch fetů-pro ferity cca 50Khz a pro tento měnič to bude asi 100Hz buzení-to bych změřil taky, postupoval bych podobně tedy u primáru těch fetů, akorád bych si tedy změřil sekundární vynutí těch dvou traf jestli nemají mezizávitový zkrat -nevím jak jsou zapojené, ale asi spolupracují a mají asi sekundáry spojeny, a taky nevím jak je zapojeno těch 12Fetů - jestli paralelně, nebo mají ty trafa více vynutí. Dle foto má ten měnič 2 trafa a ke každému trafu je těch 12 Fetů.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1920
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod goodbie » ned lis 10, 2013 6:46 pm

princip bude stejný to ano dle foto jejich tam celkem 12 tedy 6a6 a ty kmitají mezi sebou a trafa odhaduji že jsou zapojené paralelně z fotky se to nedá poznat.z chladičů jsou ty trafa napojené to je z fotky vidět,jestli jssou dvě dají se tak dobře proměřit a porovnávat mezi sebou ale na trafa to neodhaduji,záleží kde je chyba a jaké bylo použito náhradmích fetů
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » ned lis 10, 2013 6:51 pm

Už to vidím na té první fotce ty dva tlusté vodiče, vypadá to tedy, že každé trafo má jednu řadu těch 12 fetů na chladičích - podložky tam nevidím, tak to bude zřejmě zapojené paralelně a v Source těch Fetů jsou zapojeny proudové vyrovnávací odpory, ta druhá plovina fetu k tomu druhému trafu je OK ?? , a kde to má jistící pojistky pro fety -nikde je nevidím.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1920
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod goodbie » ned lis 10, 2013 6:53 pm

FRSO píše:a kde to má jistící pojistky pro fety -nikde je nevidím.
tyhle velký ups je asi vůbec nemají :(
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » ned lis 10, 2013 6:55 pm

je ale divné, pokud jsou ty druhé fety 12Ks na druhé straně v pořádku, tak by to mohlo jet na půl výkonu, když by se rozpojily ty sekundáry traf, ale zřejmě to má, nebo nemá oddělení jištění, nevím...
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1920
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » ned lis 10, 2013 6:56 pm

ta druhá řada Fetů je OK ??
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1920
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod střídač » ned lis 10, 2013 6:58 pm

goodbie píše: konstrukce modifikovaného sinusového měniče který nemá na výstupu transformátor ale mosfety


Pro přesnost, právě ty MOSFET "dělají" onu sinusovku, transformátor jak je i jeho název, jen transformuje.
?
střídač
 
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod goodbie » ned lis 10, 2013 6:59 pm

myslím že pokud se nezměří buzení fetů jestli je funkční tak se nepohneme klidně může být v hájí a otevřené stále v jedné vlně a proto to hoří.jestli to František má možnost doma něčím změřit navrhoval bych zaslat na opravu,ale bude to asi docela těžký balík.
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » ned lis 10, 2013 7:01 pm

goodbie píše:ale bude to asi docela těžký balík.

To teda áno...má to 50kg.... :?


tie fety na prvé "rupnutie" odišly tak....že skapala len horná pravá šestica fetov a dolná lavá šestica fetov.
Naposledy upravil Lui dne ned lis 10, 2013 7:03 pm, celkově upraveno 1
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod goodbie » ned lis 10, 2013 7:02 pm

střídač píše:
goodbie píše: konstrukce modifikovaného sinusového měniče který nemá na výstupu transformátor ale mosfety


Pro přesnost, právě ty MOSFET "dělají" onu sinusovku, transformátor jak je i jeho název, jen transformuje.
to ano já myslel konstrukci měniče kde je co použito někde trafo někde mosfety tedy něco jako měnič s železným trafem nebo bez trafa
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod goodbie » ned lis 10, 2013 7:05 pm

Lui píše:
goodbie píše:ale bude to asi docela těžký balík.

To teda áno...má to 50kg.... :?


tie fety na prvé "rupnutie" odišly tak....že skapala len horná pravá šestica fetov a dolná lavá šestica fetov.
tak že dohromady jich tam je 24 pro jedno trafo je jich tedy 12??
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod FRSO » ned lis 10, 2013 7:06 pm

ještě dotaz, těch 12 Fetů jsou stejné typy ??, nebo je 6 ks N a 6ks P tranzistorů ??
Dále mě napadá vyzkoušet to trafo samostatně odpojené od těch fetů a sekundárů a zapojit ho přes nějaké omezení k trafu 2x12Volt AC, nebo 24Volt jestli to nemá mezizávitový zkrat, to frafo má dvojité vynutí ?? na fotce vydím 3 tlusté vodiče v bužírce..
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1920
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod Lui » ned lis 10, 2013 7:07 pm

áno je ich 24 ale to neviem či pre jedno alebo dve trafá... :?
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod goodbie » ned lis 10, 2013 7:08 pm

chtělo by to více fotek z více stran
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 1400W+1620W Tureň

Příspěvekod střídač » ned lis 10, 2013 7:13 pm

Lui píše:tie fety na prvé "rupnutie" odišly tak....že skapala len horná pravá šestica fetov a dolná lavá šestica fetov.


Mám obavy, že pokus omyl nic nevyřeší, spíš bude jen násobit ztráty.

Doporučuji: pokusit se z desek "obkreslit" i měřením schema zapojení. Vím, že je to obtížné a pracné. Následně je možné provést "kolektivní" opravu.
Naposledy upravil střídač dne ned lis 10, 2013 7:14 pm, celkově upraveno 1
?
střídač
 
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'