Masivní upgrade po 8 letech...
- 3 stringy pro rovnoměrné pokrytí spotřeby po celý den. Východní string amorfy CdTe - 5x110Wp paralelně. Poledne polykrystal 8x100Wp - 2 paralelní stringy po 4 panelech v serii. Západ amorf CdTe - 8x72Wp - 4 paralelní stringy po 2 panelech v serii.
- přechod na 48V.
- UPS SUA3000RMI2U - 2,7kW
- Baterie zatím - 4x Bars 140Ah - 48V - CaCa - klasické olovo. Počítám 2 roky životnost pak bude Trojan AGM...
- Balancer HA02
Pár praktických informací:
- amorfy jsou v celkové produkci naprosto srovnatelné s polykrystaly ale - menší instalovaný výkon na větší plochu. Amorfy jsou dobré na stěnu kde není dobrý přímý osvit a mono/poly by byly zbytečně drahé. Jinak jsou amorfy podle mě úplně nanic až na tu cenu teda. Jsou velké, těžké, bez rámu a velmi náchylné na prasknutí skla při špatné manipulaci. Amorfy nezbytně potřebují MPPT regler. Dále jsem vypozoroval vysoké Voc a prudký propad napětí při Vmpp až o 1/3 Tzn. pro 48V systém je dobré Voc alespoň 80V... Že by nějak těžily z toho, že mají mít lepší odolnost proti přehřátí jsem nezaznamenal zatím teda...
- Baterie v noci skoro nečerpáme. Občas při nízkém denním výkonu se západem slunce přebere starost o systém malá Honda CX7 s nabíječkou. Na 1l paliva běží plným výkonem 500W cca 2 - 3hod. Pak už jen svítíme na starý 12V systém. Honda je vlastně 4. string když nesvítí. Dostal jsem ji zkaženou za 500,- no neber ji. Byla zadřená, protože mazání lžící a olej nikde... Stačilo vyměnit kroužky a olejové čidlo. Vcelku je ještě dobrá.
- Diesel už používáme jen na praní hurááááá. Konec dieselu, skoro teda

.
- UPS má výstupní trafa a přetížitelnost až na 5kW po dobu 5sec. Zatím zvládla i elektrickou pilu 1800W ale je to na hraně, protože špičky i 3600W. Vysavač a čerpadlo s lednicí dává levou zadní... Spotřeba naprázdno je ovšem 70W. Daň za nezničitelnost. UPS jsem dostal darem nefunkční... Závadou byla zničená baterie

)) no neber to. Chtěli ji v práci vyhodit ! Cold start bez problémů a pípák odpojen. Velmi dobře si rozumí s externí baterii. Používáme ups pouze jako měnič. Topologie je on line.
- Jištění - pojistky na bateriích pro ups a reglery zlášť 2x100A plus AFDD oblouková ochrana. Výborná to věcička. Padá jen když je něco špatně a už odhalila vadnou nabíječku pro ajfona. Chybový kod zobrazovaný pomocí světelné signalizace umožnuje zjistit kde je chyba. Máme sice jeden na celý rozvod, ale my toho moc nemáme a když spadne všechno nic se nestane. Okruhy umožnují zapnout jen to co je potřeba pomocí čtyř relé s možností manuálního ovládání.
pár fotek: