LiFePO4 po roce provozu - zkušenosti:
POLOHA: aku má od posledního reportu pořád v položené poloze, ale na kratší hraně a kapacita je ok…takže to tak asi jde provozovat
BALANCING: po roce provozu se mi články trochu v létě rozjely
Hodnoty byly při LVD
1: 3.13 V
2: 3.10 V
3: 3.10 V
4: 3.08 V
Takže jsem udělal top balancing, tak že jsem vypnul ochrany, regulátor jsem nastavil na 14.5 V a při časté kontrole všech článků jsem nechal všechny vystoupat nad 3.5 V což je napětí kdy začínají zabírat balancery. Chvilku jsem to tak nechal a články se tímto srovnaly na setinu V = na úroveň šumu mého malého digi. voltmetru.
Dnes 11. 9. jsou napětí
1:3.28 V
2:3.28 V
3:3.28 V
4:3.28 V
Takže super srovnané, ale já tedy mám maximální odběry kolem 10 A a maximální dobíjení podobně, takže při 100 Ah je to celkem šetrné zacházení.
Z balancingu a toho jak si nezničit aku přebitím nebo podbitím jsem měla opravu strach, ale po roce se zdá, že to jde opravdu technicky řešit. Ale je fakt, že proti podbití mám dvě nezávislé ochrany (záložní zdroj a regulátor) a proti přebití dokonce tři (zátěž žárovkou, regulátor a top balancery) (viz starší příspěvky).
SHRNUTÍ: jsem rád, že jsem před rokem do toho šel a nekupoval další olovo. Za rok jsem celkem nasbíral dost zkušeností s provozem a musím říci LiFe jsou prudce použitelné…:-) A navíc pokud mi budou sloužit jako LiFe aku-pack na mém elektro-kole (už ho poháním 5. sezónu) tak si myslím, že to byla dobrá investice.