Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned čer 13, 2021 10:30 pm


80Wp Vysocina

Ostrovní FVE před rozšířením, většími úpravami, stěhováním, témata s nefunkčními odkazy, odstraněnými obrázky, atd.
PředchozíDalší

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod mypower.cz » čtv zář 01, 2011 10:50 am

hele a jak je to s tema diodama a ubytkem napeti na nich a vykonovyma ztratama? Ja jsem chtel onehda zkusit diodu aby mi proud jistou cestou netekl zpet do baterii ale jen do spotreby, ale dozvedel jsem se ze by to byly ztraty. Tusim ze to bylo onehda jak jsem delal pokusy s kapacitorem, tzn aby naboj zustal v nem pro kratke krmeni spotrebicu az za kapacitorem a "nesezral" ho spotrebic co by byl mezi baterii a kapacitorem (treba pri prepnuti 12V rozvodu z jedne vetve na druhou - coz ted nedelam, ale mozna v budoucnu, i kdyz mozna ani toto prepinani nebude potreba).
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4652
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod abrams » čtv zář 01, 2011 11:01 am

Tohle schéma je správně , při poruše či zastínění biť jednoho článku dioda "přepustí" proud okolo oslabené série
článků . Nejideálnější by bylo paralérní zapojení všech článků , ale co pak dělat s 0,5V x 1.000A :-( .
Pokud je okamžitý celkový výkon panelů výrazně (10%) menší než by měl být , tak je nejspíš něco v nepořádku .
U mýho 125Wp panelu se mi nezdálo , že při plném oslunění měl jen něco okolo 5A ale nom. je 7,1A :o .
Nechal sem jej otestovat v Sun simulátoru s výsledkem 85Wp :shock: nom. by měl být 125Wp ! Na slunku se jeden
článek hřál o 10°C víc než ostatní , v noci jsem do panelu pustil 26V čímž celý panel začal "svítit" v infračerveném spektru .
Ten přehřívajíci se článek svítil víc a né celý = byl prasklý a svítita jen el. vodivá část :idea: . Tak jsem jej přemostil
a panel od té doby dává o více jak ampéru víc než předtím :-) . Pro zajímavost , někdy v Květnu byl Ap 9,98A :D .

Dopučil bych otestovat každý panel zvlášť , třeka odporník + ampérmetr + voltmetr = +/- reálný výkon .
Odpor (rezistor) se vypočítá nom. V / nom. A měřeného panelu , hlavní je aby napětí při zátěži bylo +/- nom. V panelu .
Kdyžtak sem napište výsledky a já se na to mrku :-) .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod avatar » čtv zář 01, 2011 1:45 pm

při zapojení paralelne mi pole (80Wp) dáva až 76Wp a to sluníčko nesvítí jak minulý týden. )) Vcera sem spotřeboval asi 500Wattu z baterie tak maji ty panely co delat aby to nabily zpet )))
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod abrams » čtv zář 01, 2011 2:31 pm

avatar píše: Vcera sem spotřeboval asi 500Wattu z baterie tak maji ty panely co delat aby to nabily zpet )))


Spotřeboval 500Wattu :?: Snad 500 Wh (Watt hodin) né ?
Já že když sem si na dílně ve škole pletl frézka a fréza tak sem dostal od mistra :? .
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod Lui » čtv zář 01, 2011 3:25 pm

avatar píše:při zapojení paralelne mi pole (80Wp) dáva až 76Wp a to sluníčko nesvítí jak minulý týden. )) Vcera sem spotřeboval asi 500Wattu z baterie tak maji ty panely co delat aby to nabily zpet )))


A tie dva odlišné panely sú spolu pripojené paralelne do regulátora?
Alebo zvlášť je jeden panel a zvlášť druhý pripojený do regulátora?

Ak sú spolu tie dva panely,tak ten regulátor je fakt dobrí...
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh Pb *batt* , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1125
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod avatar » čtv zář 01, 2011 3:46 pm

Abrams jj Wathodin

Lui panely jsou zapojeny paralelne do regulatoru spolu
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod avatar » čtv zář 01, 2011 3:48 pm

Jinak regulator je stale v rezimu MPPT dostal sem do baterek teprve 290 Watthodin doufam ze to do vecera stihne chlapik)) Hlavne slunko se porad schovava za mraky .
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod drama » čtv zář 01, 2011 7:08 pm

tomas píše:Je to tak jak říká abrams. Pokud nemáte paralelně zapojené panely se stejným napětím a pokud tam nemáte např. diody tak ty panely s menším napětím berou výkon panelům s větším napětím (zpětný proud do panelu, při jeho zastínění a pod.. ). Někteří naši zákazníci toho využívají pro odtávání sněhu na panelech: http://www.solutronic.de/index.php?arti ... 12&clang=1
Také počítejte s tím FV panel je vlastně dioda (polovodič) a není lineární jako např. rezistor. Tedy při určitém osvětlení, teplotě a odebíraném výkonu to může při paralelním spojením nestejných panelů uspokojivě fungovat, ale při jiných podmínkách nemusí.

Docela dobře jsou vysvětleny by-pass diody a zastínění v této diplomce: http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_ ... e_id=39536
drama
 
Příspěvky: 976
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod JiříK » čtv zář 01, 2011 7:55 pm

Já mám panely paralelně přes Schottky diody. Přechází přes ně stín, takže diody tam jsou nutné. Ale trošku ty diody topí, takže jakás ztráta tam je. Ale vzhledem k tomu, že nemám MPPT regulátor, tak na to kašlu.

P.S. Kašlal bych na to, i kdybych MPPT měl... :-)))
Naposledy upravil JiříK dne čtv zář 01, 2011 8:26 pm, celkově upraveno 1
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 932
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod Toul » čtv zář 01, 2011 8:20 pm

Ooo tyhle diplomy to nám seslalo samo nebe:-) Už jich mám doma asi pět o fotovoltaice, solárních panelech na teplou vodu atd. tomuříkám počteníčko:-)
Díky za odkaz:-)
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod avatar » pát zář 02, 2011 1:22 pm

tak mi dnes dosel 6MM2 kabel z anglie 100metrů plus konektory MC4. Tak konecne to budu mit trosku profesionalne udělane ))
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod avatar » sob zář 03, 2011 1:52 pm

tak vse mam zapojene konecne je to parada. jeste teda to neni uplne echt. Doma potrebuji udelat drazku do omitky pro kabely do mistnosti kde bude vse. Ted to mam v jidelne kde to neni zrovna pekne. To ale udelam az budu delat krbovou vlozku vse naraz .

Co se tyce panelu tak 50Wp panel je nejakej spatnej. Jeste vcera mi to davalo 76 -78W dnes kdyz je pekne to dava jen 65-68 W. Je to tim jak sem s panelama hejbal kdyz sem daval kabely a rozdvojky.

Vsim sem si na jednom clanku takove praskliny to bude urcite ono ze by to ale snizilo vykon panelu o 10W to nevim. (max samostatne ten panel da cca 40W). jak tu prasklinku opravit me moc nenapada preci jen je to mezi dvouma sklama zasilikonovane coz rozdelat pujde tezko.

musim jeste koupit kabel cyky 3*2,5 abych udell pak rozvod pro lednici a dlasi veci na svuj jistic ci rele. a pak taky zelenej uzemnovaci drat, zatim se mi nedari ho dobre vydrazit )))
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod Jiri » sob zář 03, 2011 5:58 pm

Jestli se můžu zeptat proč jsi objednával kabel z anglie? popř. na kolik vyšel o jaký se jedná
Jiri
 
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 06, 2011 7:16 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod abrams » sob zář 03, 2011 10:02 pm

Zdravím ,
k tomu prasklýmu článu mohu říci toto : teď v noci posvítit baterkou na panel zezadu jestli prosvítá světlo tou
prasklinou , jestli jó , tak jej přemostit . Jen se mi nezdá že by bylo sklo i zezadu zanelu :-( , normálně by tam měla
být plastová fólie .
Zítra se pokusím poslat fotky mého opraveného FV panelu :-) .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod avatar » ned zář 04, 2011 9:07 am

jiri:
Kabel z UK mi vysel 10kc metr vydrazil sem ho. Jedna se o 6mm2 kabel dvou plaštovy přimo pro fotovoltaiku. K tomu koupil jeste konektory a slučovač.
tady ten kabel stoji strašně moc penez mi to přišlo předražene.

abrams: tak sem koukl je tam plast folie takova tvrdsi bila kolem ramu je to objete silikonem


edit : pruhledna ta prasklinka neni zkrz v krabicce zapojeni jsou dva draty + a - z panelu ty jsou propojeny dvouma diodama
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod abrams » ned zář 04, 2011 1:01 pm

Zdravím ,

nejdostupnější z nejlelěpších metod jak najít vadný článek je bezkontaktní teploměr . Jelikož se vadný článek více
hřeje než ostatní okolo (defekt způsobuje proudové ztráty = teplo) . Ten můj měl teplotu o cca 10°C vyžší než okolní
články a dělal ztrátu 1A . Na fotce jak to vypadá po přemostění :
oprava.JPG

Měření jsem prováděl za maximálního osvitu , na zadní straně panelu a to na více místech každého článku .

Na druhou stranu , pokud jsou ty panely jen na otestování místních podmínek , nejspíš bych se na to vyprd .
Ten pokles výkonu může způsobit i vyžší teplota (foukal slabší vítr) , a podobně :-) .

Mimo toto téma , nevíte Někdo jak se dá udělat lineární vybíjení kodenzátoru (100 - 200uF) :?: . Dík :) .

Elektronům zadr
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod avatar » ned zář 04, 2011 1:45 pm

co kdyz ten clanek proste neni jen spojenej studeny spoj ? Neni prasklej ale proste jak se ty clanky spojuji tak nekde je to prerusene. Tim padem mensi vykon
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod avatar » ned zář 04, 2011 1:55 pm

měřil sem je tim teploměrem +- 2 stupně všechny maji stejnou teplotu
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod matej » ned zář 04, 2011 6:14 pm

abrams píše:Mimo toto téma , nevíte Někdo jak se dá udělat lineární vybíjení kodenzátoru (100 - 200uF


Normálně je průběh exponenciální. V malém rozsahu (cca 10% napětí) se při nabíjení i vybíjení přes odpor průběh považuje za lineární. Pokud bys to chtěl v celém rozsahu, použij proudový zdroj. Dá se to udělat jednoduše např. s LM317 - odpor mezi OUT a ADJ, ADJ na zem, na IN příslušný kondík vůči zemi. viz datasheet. Otázka je ale, jak rychlé má být to vybíjení a v jakém nap. rozsahu. Při napětí na vstupu pod cca 3V už to nevybíjí lineárně.
Na co to potřebuješ? Na nějaký měření kapacity?
Pravda a Láska zvítězí!.
matej
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: 80Wp Vysocina

Příspěvekod abrams » pon zář 05, 2011 10:13 am

Zdravím ,
děkuji za odpověď , jen co na to budu mít chvilku tak to vyzkouším :-) . Řeším převodník z délky pulzu na napětí
(0,01 - 1Hz na 0 - 12V) :idea: .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na Archiv ostrovních FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'