Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 29, 2023 8:05 am
500ccm je malý pro auto (nemluvím o přeturbených a přečipovaných vraždách) , ale pro centrálu trochu přes , ne ?
honzasl píše:vlkazajac
Já jsem tím motorem z fáva jen chtěl demostrovat, že využití tepla ze spalováku je možné, ne, že je tohle konkrétně vhodný motor na ostrovní centrálku - to abychom si rozuměli. Každopádně, i váš 3-5 kW motor bude tak jako tak vyrábět 1,5 - 2,5 kW tepla a byl by nesmysl tohle (draze vyrobené) teplo vypustit do komína, když si s ním můžu ohřát třeba vodu v bojleru.
NOPARasito píše:Treba tahle diskuze skrz účinnost je dobra: https://diskuse.elektrika.cz/index.php? ... 58.10;wap2
JonasPP píše:Chalani počujte bo bola tu spomenuta učinnosť motora a strata do tepla. Teda 1L benzinu ma v sebe 9KWh energie v teple,ale nechapem inej veci,de sa strati to teplo v motore. Proste bolo povedane,že 25-30% ma učinnosť motor a 70-75% ide do odpadoveho tepla. Ale nepletiete sa nahodov? Proste motor ma svoju učinnosť,z nej dostanete čokolvek,buď pohon auta,alebo generatora,no stale bude 100% odpadneho tepla,či de sa strati to teplo.
Teda ak dodam do motora 9KWh v benzine pri učinnosti 25% dostanem z motora 2,25KWh mechanickej energie a 9KWh v teple.? Proste nechapem ako sa môže teplo len tak stratiť. Ako pozeral som o tom dokument,že existuje len premena energie na inu energiu,alebo hmotu,no hlava Mi to nechce zobrať,stale Mi v hlave svieti !?!?!?!?prepočitavam!!!!! Viem,je to hluposť z dodanych 9KWh kvapaliny mať 11,25KWh kombinovanej energie,ale iba tak sa Mi to zda spravne.
Čo Vy na to,pletiem sa???
honzasl píše:
Spálením litru paliva je možné získat 9 kWh tepelné energie. Motor je zařízení, kde právě část této tepelné energie přeměním na mechanickou energii. Teplo se "ztratí" do pohybu pístu. Tj. zjednodušeně, po zapálení paliva má směs ve válci nějakou teplotu, plyny ve válci expandují (= ochladí se) a auto popojede o metr. Tepelnou energii v palivu jsem přeměnil na mechanickou.
Pokud by motor poháněl jeřáb, tak by břemeno vyjelo do větší výšky a tedy získalo by vyšší potenciální energii. Energie se nikam neztratí, jen změnila svou formu z energie chemických vazeb v palivu na energii tepelnou a tu jsme přeměnili na energii potenciální toho břemena.
Zbytek toho tepla jde do chladiče a do spalin.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků