Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon pro 05, 2022 6:23 pm


Jak určit výkon elektrocentrály

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
Předchozí

Re: Jak určit výkon elektrocentrály

Příspěvekod Pan Taum » čtv lis 28, 2013 10:19 pm

Buď nabíjení ukončí měnič/nabíječ Victron a jedná se asi o příliš nízké napětí na výstupu z centrály (pro představu letmo ukázané tady na videu http://www.youtube.com/watch?v=J6LCnEwdK1k Honda 230V x Heron 180V)

NEBO Vypadne jistič v centrále a jedná se o její přetížení, se kterým ale měnič nemá "v podstatě" nic společného, protože odebírá jen polovinu nominálního výkonu. Jakou hodnotu má jistič, který je na centrále?
?
Pan Taum
 
Příspěvky: 570
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Jak určit výkon elektrocentrály

Příspěvekod Frenky » čtv lis 28, 2013 10:38 pm

Video je výstižné. Dělal jsem podobný test i u menších EC, výsledek byl podobný. Ještě jsem dělal jedno měření pomocí osciloskopu. Prohlížel jsem sinusovku z některých strojů a nebyla to sinusovka ani náhodou. Takže pokud kupujete nějaký levný stroj, tak z něho nebudete mít takovou radost jako by se prvně mohlo zdát :P
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
 
Příspěvky: 786
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Jak určit výkon elektrocentrály

Příspěvekod karel » čtv lis 28, 2013 11:00 pm

Pan Taum píše: Jakou hodnotu má jistič, který je na centrále?


Ráno se mrknu, centrála je mimo dům, kde už je tma. Nenapadlo mi sed dívat na jistič, když má centrála výkon 5 KW, čekal bych, že bude mít takový jistič aby to zvládl.

Takže pokud kupujete nějaký levný stroj, tak z něho nebudete mít takovou radost jako by se prvně mohlo zdát


No snad jsem nešetřil na nepravém místě. Stála 25000,- tak se mi nezdála zrovna levná. Variantou už byla při stejném výkonu jen inventorová, ale ta stála dvojnásobek
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
?
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm

Re: Jak určit výkon elektrocentrály

Příspěvekod karel » čtv lis 28, 2013 11:11 pm

Teď mi napadlo, že to centrálou nemůže být. Když se dobíjí těch asi 2000W a zapnu například vysavač tak stoupne výkon centrály až na 4,5 kw a nevypadne jistič. Pokud by to bylo jističem tak by vypadl i v tomto případě
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
?
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm

Re: Jak určit výkon elektrocentrály

Příspěvekod gupa » čtv lis 28, 2013 11:53 pm

Typoval bych to na assista. Bych ho zkusil vypnout a jestli to dělá pořád. Jestli ano, postup aktualizovat v PC na nejnovější VE SW, udělat standalone z VE Quick, a z Quick nakonfigurovat znovu.

Edit:Ještě je tam u nabíjení volba:

Weak AC Input
Weak AC input should be checked in cases where problems during charge arise. Some generators generate a waveform which makes it difficult to charge with the normal charge mechanism. If this option is checked another mechanism is used which will enable the device to charge under practically all conditions.

Disadvantage of using this option is that the power factor will be less than 1.

gůgltransl:
Slabá AC vstup
Slabá AC vstup by měl být kontrolován v případech, kdy problémy při nabití vznikají. Některé generátory generovat průběh, který dělá to obtížný pro nabíjení s normálním vyúčtování. Pokud je tato volba zaškrtnuta jiný mechanismus se používá, která umožní přístroj nabíjet prakticky za všech podmínek.

Nevýhodou použití této možnosti je, že účiník bude menší než 1.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Jak určit výkon elektrocentrály

Příspěvekod karel » pon pro 02, 2013 6:26 pm

Děkuji všem za rady a tipy. je to na mě vysoká elektrikářská, takže jsem požádal firmu Victron o vyjádření, jak uvedený stav řešit - neboť problém je zcela zjevně v nastavení měniče, s kterým si i přes rady neumím poradit, protože se mi zdá , že je nastaveno jak má být.

Prohlédl jsem si své staré příspěvky v tomto vláknu a musím konstatovat, že moje úvaha a provozu centrála max 30 dnů v roce při výrobě na jedno spuštění 7 kWh nebyla asi reálná. Slunce se mi zdá totiž v letošním roce nějak níže za obzorem než bývávalo v době, kdy jsem neměl FVE :-). A ty stromy, co slunce stíní jsou najednou také nějaké vyšší.

Je tedy čas oprášit záměr s plynovou centrálou- viz diskuse v tomto vlákně. Heron už je opět dováží. Každopádně s poučením proběhne nejprve konzultace s Victronem a zápůjčka centrály s vyzkoušením.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
?
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm

Re: Jak určit výkon elektrocentrály

Příspěvekod xmasin » pon pro 02, 2013 7:23 pm

karel píše:Je tedy čas oprášit záměr s plynovou centrálou- viz diskuse v tomto vlákně. Heron už je opět dováží. Každopádně s poučením proběhne nejprve konzultace s Victronem a zápůjčka centrály s vyzkoušením.


A jsou to nové modely nebo opět dováží původní modely? Koukal jsem na stránky http://www.heron-motor.cz a prozatím tam nic nemají.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1730
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Jak určit výkon elektrocentrály

Příspěvekod karel » pon pro 02, 2013 8:38 pm

xmasin píše:A jsou to nové modely nebo opět dováží původní modely? Koukal jsem na stránky http://www.heron-motor.cz a prozatím tam nic nemají.


No já chodím na www.eprofi.cz,kteří prodávají více značek, kde jsem centrálu kupoval a oni mají opět plynové centrály Heron v sortimentu dostupné do 48 hodin ( to předtím neměli - takže usuzuji, že jsou k mání). Zítra s nimi budu mluvit znovu a dám sem info. Přeci jen vyrábět 1 KWh za 40 až 50 Kč, nebo za cenu mezi 12 až 15,- Kč je rozdíl.

Uff, teď jsem se přistihl, že uvažuji efektivně - asi jsem neměl tolik číst ty Rogerovo příspěvky.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
?
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm

Re: Jak určit výkon elektrocentrály

Příspěvekod karel » stř pro 04, 2013 12:10 pm

karel píše:
xmasin píše:A jsou to nové modely nebo opět dováží původní modely? Koukal jsem na stránky http://www.heron-motor.cz a prozatím tam nic nemají.


No já chodím na http://www.eprofi.cz,kteří prodávají více značek, kde jsem centrálu kupoval a oni mají opět plynové centrály Heron v sortimentu dostupné do 48 hodin ( to předtím neměli - takže usuzuji, že jsou k mání). Zítra s nimi budu mluvit znovu a dám sem info. Přeci jen vyrábět 1 KWh za 40 až 50 Kč, nebo za cenu mezi 12 až 15,- Kč je rozdíl.


Tak jsem to ověřoval. Zatím jsou v nabídce bohužel jen třífázové. snad do konce roku by měly být jednofázové - ale není nic jistého :-(.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
?
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm

Předchozí

Zpět na Elektrocentrály, agregáty, alternátory, záložní zdroje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'