Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 30, 2023 2:44 am
karel píše: ...... S těmi panely na SZ je to pro mě překvapení. myslel jsem, že tam je mrtvo. Pokud by se přidaly panely na SZ tak to chápu tak, že by v létě docházelo k nižšímu využití baterek a tím prodloužení jejich životnosti neboť by se jelo déle na slunce. V zimě, kdy je ve 16:00 tm,a, tak by byly nevyužité. Chápu to správně? Optimalizaci se budeme muset rychle naučit. Dnes ve standardním RD máme spotřebu 20 kWH/ den , tak to bude sešup i na těch 8 kWh.......
antilop píše:S tou otázkou kolik sežere energie čerpadlo na to, aby načerpalo vodu na celý den není potřeba (a není správné) vycházet z toho, jak dlouho teče voda. Jsou různé rychlosti výtoku a rozhodně nebude přímá úměra mezi tím že otevřu kohoutek na minutu a čerpadlo bude minutu spotřebovávat svůj nominální příkon. Navíc bude muset být cestou nějaká předzásoba - čerpadlo asi bude čerpat do tlakové nádoby a z ní se následně vypouštět do vodovodu. Ale možná by šla použít prostá fyzika: kolik práce (energie) je třeba na to, abych 1kg (=1l) vody dopravil proti gravitaci o výšku h (to je výška čerpání) a z tohoto bych následně dopočítal cekovou nutnou energii k tomu, abych vůbec měl vodu na povrchu (a ne ve studni). Čili musím vědět ne jak dlouho je otevřený vodovod za celý den, ale kolik vody to za ten den vyteklo. Pak by to spočítat šlo a výsledkem je energie (jednotka Joule). 1J = 1Ws (wattsekunda) a z toho už se to přepočte na watthodiny (kilowatthodiny). Navržená metoda je pouze fyzikální podstata a nezohledňuje účinnosti a ztráty, ale mohla by v hrubém přiblížení napovědět. Následně se toho vezme 2-5x tolik a řekne se tohle je očekávaná spotřeba energie potřebná k tomu, abych xy litrů vody dopravil z h metrů hloubky na povrch. Pomohlo by to??
dbej na to, aby byl mrazak pro teplotu ve tvem sklepe urceny, pri vyberu nevhodneho typu by pak mohl mit vyssi spotrebu elektriny prestoze by byl umisteny v chladnu.
Obehova cerpadla se daji sehnat i s mnohem nizsim prikonem a asi bych se na to zameril, protoze pojede cele dny prave v tom nejmene slunecnem obdobi roku. Napriklad obehove cerpadlo Wilo Stratos se spotrebou jen 6 - 9 W,
Brzy zjistis, ze minimalne trictvrte roku budes moci provozovat i rychlovarnou konvici, vysavac, a ze si i uvaris nebo upeces - uvidis, jak se ti rozzari usmev na tvari!:) Zjistis, ze v prechodnem obdobi jaro/podzim muzes spustit i nejaky primotop!:)
Nevim jak presne to mas namyslene s temi lazenskymi kamny - popis to, rad se inspiruju. Pokud ale topis kotlem, stalo by za zvazeni porizeni obojzivelneho bojleru, pres zimu bys ho nahrival kotlem a obcas bys do nej dodal i nejaky prebytek a po skonceni topne sezony ti ho budou nahrivat prebytky (orientacne potrebujes na nahradi 160 l bojleru na 40 stupnu 5 - 6 kWh).
střídač píše:S těmi čerpadly je všeobecně velká sranda. Čerpám vodu ze 7mi metrové studny a si jeden kubík týdně. Tudíž velmi přesně vím kolik je čerpáno. Nejdříve jsem nasadil 800W,nevydrželo, potom 1200W, nevydrželo, potom ještě jedno, aby nakonec postačilo a překonalo předešlé Ponorné membránové čerpadlo Extol Craft 300W
kybos píše:Ohledně čerpadla v ostrovním systému mám pozitivní dvanáctileté zkušenosti s čerpadly typu Malyš (a jejich kopiemi)
vata píše:Zdravím, kapacitu baterií life podle mých skromných zkušeností lze spočítat docela přímočaře - počítejte s 80% DOD, nejméně tolik energie z nich vážně dostanete - takže třeba 0,8 x 48 x 200Ah = 7,6kWh cca. Trochu mi není jasný ten počet článků - nemělo by jich na 48V být 16? - napětí pak bude od 48 do 57V cca. Za úvahu by možná stálo mít dvoje baterie paralelně - když se články jedné série rozjedou, je možné je srovnávat mimo systém a jet FVE sice s poloviční kapacitou ale přece. Paralelní baterie umožní i rozložit investici do nich - začít se dá i s poloviční kapacitou.
Já osobně bych začala s více panely a menší kapacitou baterií, v druhé fázi bych rozšířila o paralelní větev baterií.
Též bych doporučila zrevidovat pojem 2-3 dny záloha. 7,6kWh Vám sice 2-3 dny nepokryjí, ale dvě noci určitě, pokud první den bylo plně nabito a ten druhý nasvítilo alespoň něco, a pokud se trochu uskromníte, tak třeba i 3 noci. No a mimochodem, v zimě ani větší kapacita baterií nepomůže, protože ji prostě jen tak nenabijete.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník