První zátěžová zkouška nepříznivými podmínkami:
Takže pánové... včera nad ránem trošku sluníčka, že se baterka zmátořila z noci. Asi v 9 hodin přišly mraky a prakticky celodenní déšť. Výkon se pohyboval mezi 500-2500W (ale spíše kolem 1000W), podle toho, jak se sluníčku podařilo prosvítit mraky, ale nebyl ani jeden modrý flíček. Manželce jsem řekl, ať dělá, co potřebuje. Takže kromě celodenního standby 450W, jela televize, bojler 1000W (asi 5 hodin), k tomu rozmrazila v mikrovlnce kuře 30minut, 2x jela myčka (2x 1,1kwh), 2x pračka (1x 0,4kwh + 1x 1kwh), uvařila oběd na dvou plotnách (zde kwh nemám, nezaznamenal jsem). Odpoledne jsem pustil comp a dělal účetnictvi (ale to je jen 250W, od 15-19hod). Prakticky pořád jsme byli v mínusu, baterka táhla, jen chvílemi a odpoledne bylo cca vybalancováno. Do noci jsme šli s relativně vyšťavenou baterkou, v 20:00 byla na 52,0V. Večer jsme koukali normálně na televizi až do půlnoci. Když jsme šli spát, bylo 51,2V. V 5:00 ráno 50,5V. A když jsem vstával v 9:30, kabely od regulátoru byly teda dost teplý a baterka na 100%. HEEEEJ, to byla fakt pecka zkouška.
Takže jeden totálka mrtvej den mi ten system dá, podotýkám, že skoro stále pršelo. A dalo by se říct, že jsme záměrně nebrali ohled na spotřebu.... já jsem nadšen. Abych se přiznal, byl jsem odpůrce fotovoltaiky, když se mi tu točily firmy a představovali svou nabídku. To se mi fakt kroutily palce u nohy. Ale hold každý to dělá pro zisk, což je logické. Já se v tom teď už prakticky 10 měsíců vrtám a sbírám zkušenosti. Cestu modrásků (SUN-2000G2) jsem opustil, dokonce jsem na nich ani neprodělal (z 30tkc asi jen 1tkc). Teď mám homo domo systém bez sledování na mobilním telefonu, s poslední dávkou panelů se dostávám na 280tkc, prakticky nemám žádná omezení, kolik spotřebičů doma můžu pustit... zatím mám 2 problémky:
1) když běží pračka, tak na stejné fázi je asi 250standby + 2000pracka a jak k tomu pustíme 2700horkovarku, měnič skočí do nouze. Měl by to vydržet. Zkusím pak dva prohodit mezi sebou.
2) nemám točivou 3-fázi. Ale už jsem přemýšlel, že bych natáhnul od hlavní svorky (grid) přes pojistku kabel rovnou do dílny a zouvačku napájel z gridu. Používám ji dva dny v roce.
Zajímalo by mě, jak dlouho ostrovníci vydrží na podzim? Nabíječka pro přechodnou dobu už je objednaná. Má 3kw na 230V s regulovatelným výstupem 0-60V asi 50A. To mi jako nouzák bude stačit. No a když to fakt nepůjde, přepínačem sítí se přepnu na grid (jestli mi ho pro neodběr neodpojí

). Pak bych musel oprášit mou 30kW vojenskou centrálu.
(polo) - Ostrov 13,8 kWp (bude 15 kWp, už to tu leží), 2x Mppt Epever 5kW, Batt Lifepo4 18kWh, 3x invertor 6kW (čistý sinus) .... 300K CZK bez práce, všechno nějaká čína,
14.7. -31.12.2021
21,4 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 3,69 MWh
1.1. -27.3.2022,
20,6 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 1,8 MWh