Stránka 4 z 4

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: sob bře 13, 2021 10:42 pm
od jahodovák
Pokud nemáš na 3 fáze motory,tak to není žádný velký problém,stačí je spojit do jednoho okruhu a mít měnič,který to utáhne při souběhu všech najednou běžících spotřebiců.Ja jedu motory jen na sít a ostatní mám předěláno na dva okruhy a na každém jeden aexpert 5kva.Na jen jednu fázi to nemám proto,že aexperty nejsou identické a tím pádem je nemohu zapojit vedle sebe pro větší výkon.Má to své výhody a i nevýhody,když jeden náhodou odejde,ještě se nestalo,je možno tyto větve spojit a dát pozor na souběh a mezitím druhý opravit,případně vyměnit za rezervní.Přepínání je obyčejnými paketáky 0-1-2 ručně.Pokud odejdou oba,jde to přepnout zpět na veřejnou sít,to snad nikdy nebudu potřebovat.Jinak sporák ač byl připojen na třífázové vedení tak je stejně zapojen jen na dvě a změnou propojek jde i na jednofázový okruh .

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 9:52 am
od beethowen
Mohl by být ještě problém s 3f topnými tělesy, které jsou zapojeny do trojuhelníka, ale zas tak časté nejsou.
Předpokládám, že to TČ dle těch výkonů budeš mít asi 3-fázové? Tam by problém byl.
Co spoustě lidem nebusí dojít je, že může být v některých místech nedostatečný průřez nulového vodiče, protože u 1f se vše co teče do jednotlivých větvích vrací po N zpět. V 3f jsou proudy fázopvě posunuté, takže v ideálních případech, kdy je vše symetricky zatíženo, nemusí přes N téct skoro žádný proud. Na to je třeba myslet.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 10:01 am
od kodl69
Na to dycky myslím, když ženská pozapíná všechny plotýnky na indukci naplno. ale naštěstí to v součtu nevydá přes 5kW, takže do 20A se vejdeme, což je pro2.5mm2 drát na hranici, když těma ostatníma teče mnohem míň nebo nic, tak se kabel jako celek nepřehřeje.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 11:03 am
od xmasin
kodl69 píše:Na to dycky myslím, když ženská pozapíná všechny plotýnky na indukci naplno. ale naštěstí to v součtu nevydá přes 5kW, takže do 20A se vejdeme, což je pro2.5mm2 drát na hranici, když těma ostatníma teče mnohem míň nebo nic, tak se kabel jako celek nepřehřeje.

A není ta indukce jen dvoufázová? Nedávno jsem zapojoval indukci a už byla na dvě fáze a jeden fázový vodič (šedý) byl přeznačen na nulák a musel se přepojit v rozvaděči, takže každá fáze pak má "svůj" nulák a pak je zatížení vodiče v pořádku.

Indukční deska

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 11:30 am
od Frenky
xmasin píše:
kodl69 píše:Na to dycky myslím, když ženská pozapíná všechny plotýnky na indukci naplno. ale naštěstí to v součtu nevydá přes 5kW, takže do 20A se vejdeme, což je pro2.5mm2 drát na hranici, když těma ostatníma teče mnohem míň nebo nic, tak se kabel jako celek nepřehřeje.

A není ta indukce jen dvoufázová? Nedávno jsem zapojoval indukci a už byla na dvě fáze a jeden fázový vodič (šedý) byl přeznačen na nulák a musel se přepojit v rozvaděči, takže každá fáze pak má "svůj" nulák a pak je zatížení vodiče v pořádku.

Nevím jak ty starší indukce, ale tento týden jsem po vesnici zapojoval dvě nové. Indukční deska je připravena na připojení na jednu fázi (černá a hnědá do jedné dutinky) a (modrá a šedá na které je modrá bužírka do druhé dutinky). Takže indukční desku lze zapojit i jen na jednu fázi, nebo ustřihnout dutinku (černá - hnědá), opatřit dutinkami novými a zapojit na dvě fáze. Ta druhá dvojice dutinek (modrá a šedá na které je modrá bužírka) samosebou na PE vodič nebo PEN. Jinak se mi ty přívodní kablíčky k indukční desce moc nezdají, v pohodě na ně navlíknu (těsně) i 1,5 dutinku. Takže to není 2,5 ani náhodou. Všude se šetří a krade. Hlavně že návod je asi v 5-ti jazycích, ale obrázky k elektrickému připojení jsou, jak bych to řekl kulatně, prostě zavádějící.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 11:47 am
od fatter
Indukcna doska je bezne na dve fazy (aj ked sa da napojit iba na jednu), pretoze maju bezne okolo 7 az 8kW, co je na jednu fazu dost. Indukcnu dosku som z napajania zo solarov vyskrtol, moja ma 7,5kW. Dva menice ktore by to utiahli, nemam a Axpert 5kW to neutiahne.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 11:54 am
od vlkazajac
Môžeš použiť prúdové prednostné relé, na to sa zabúda. Gastroprocesu to nijako závažne neuškodí, termostaty na varných doskách sú už zaplatené .....

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 12:05 pm
od jahodovák
Nevím jak vy ale já ještě nikdy neviděl indukční desku zapojenou na maximumu na všech plotínkách,dokonce jsem někde slyšel,že pokud se dá naplno,je omezen výkon a nejede to naplno,takže aexpert s tím nemá problém,maximálně na chvíli vypadne.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 12:18 pm
od fukuši
Přesně musíš si uvědomit že prachy vítězí tak všechny ind.desky maj poddimenzovanou elektroniku která neumožnuje puštění všech pozic na plno.Axpert 5kw to dá levou zadní.Jel jsem i na 3kW čínana několik let a pohoda.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 12:32 pm
od fatter
Pod varnou doskou bezne byva elektricka truba, a ked sa vari na platni tak bezne sa sucasne vari aj v trube.Moja truba ma na stitku 2,7kW. Aby som venoval celeho Axperta na platne a trpol ci niekto nezapne varnu kanvicu (1kW) ci kavovar (0,8kW) ci co, tak radsej som ho vynechal. Jeden z dovodov, preco nahanam teraz silny menic.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 1:14 pm
od jahodovák
Ono pokud ti ten aexpert vypadne při zapnutí rychlovarky,tak stačí na chvílku vypnout troubu nebo desku a po uvaření kafíčka klidně dovařit,měniči to až zas tak nevadí,naskočí sám a kafíčko nijak dlouho nevaříš...než jsem si pořídil druhý měnič,docela často se to takto u nás dělo,a zatím běží bez poruch,ten první je z 2013....

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 1:32 pm
od kodl69
pokud byla dvoufázová, a přívod je 5x2.5, tak tím N vodičem neteče 2x proud fáze, ale 4/3 proudu fáze, takže se pro 5kW do 16A v pohodě vlezeš.
Indukce je kombinovaná, dvě plotýnky indukce a dvě klasika sklokeramika, EHG46341FK, takže doopravdy 3f připojení.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2021 9:38 pm
od 1martin
tak u mna na 3f ide jednak TČ a tiez cerpadlo v bazene... cize chapem ze to by problem asi bol.

zda sa ze fve na 1f teda nie je cesta, a spat k 3f.
ako ale dobre zvolit velkost menica?
pri subehu susicky, pracky, pec. truby, kanvice a pod. to budu celkom vysoke cisla (+ u nas TC a bazen)...
a ako sa napr XTM sprava pri pretazeni? ochrana ho vypne a nahadzuje sa rucne?

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2021 8:58 am
od 1martin
Prestudoval som par dalsich vlakien tu, a par manualov menicov.
Mam pocit ze:
- som mudrejsi co sa tyka panelov a umiestnenia, presny pocet, typy a zapojenie ale zatial otvorene
- som mudrejsi co sa tyka baterky: zatial v nej nevidim zmysel vzhladom na potrebnu velkost, cenu a komplikacie celeho riesenia. Nevylucujem nejaku minimalisticku verziu (ak by sme nasli dovod)
- pripojenie k DS moze by legalne kvoli drobnym prietokom, ale dodavat im nevidim zmysel

Stale som neobjavil menic, ktory by splnal moje predstavy:
- 3f, resp. sustava 3x1f
- schopnost fungovat bez baterii (idealne)
- najvyssi zaznamenany odber na fazach som videl 6, 4 a 4 kW, pri subehu tep. cerpadla, sauny a rury. Rozhodol som sa saunu prehodit priamo na DS, aj tak sa pouziva za tmy. Cim by sa max odber mal dostat niekde na cca 3.5kW na fazu.

p.s. Ak by ste mali tip na dobru instalacnu firmu ktora s tym celym v BA pomoze, budem rad za sukr.spravu.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: pát dub 30, 2021 10:25 am
od 1martin
Male vyventilovanie sucasnej frustracie:

Absolvoval som kolecka diskusii a navrhov s dvoma instalacnymi firmami. Vysledok je ze aj po rozhovoroch, zistovaniach a dokonca 1 osobnej navsteve mam ponuky "na kluc" ktore:
- ponukaju mi instalaciu v sadzbach asi tak 500eur/den
- ponukaju komponenty za netrhove ceny (napr. 200Eur za 385Wp panel)
- cakacie doby na instalaciu v mesiacoch (!!)
- nevedia dobre zodpovedat zlozitejsie otazky

Aj ked by som to uz najradsej mal na streche, za tychto okolnosti mi to neda... Takze som asi naspat pri verzii ze si vsetko musi clovek spravit sam. Ach jo.

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

PříspěvekNapsal: pát dub 30, 2021 10:42 am
od rasto1
1martin píše:Male vyventilovanie sucasnej frustracie:

Absolvoval som kolecka diskusii a navrhov s dvoma instalacnymi firmami. Vysledok je ze aj po rozhovoroch, zistovaniach a dokonca 1 osobnej navsteve mam ponuky "na kluc" ktore:
- ponukaju mi instalaciu v sadzbach asi tak 500eur/den
- ponukaju komponenty za netrhove ceny (napr. 200Eur za 385Wp panel)
- cakacie doby na instalaciu v mesiacoch (!!)
- nevedia dobre zodpovedat zlozitejsie otazky

Aj ked by som to uz najradsej mal na streche, za tychto okolnosti mi to neda... Takze som asi naspat pri verzii ze si vsetko musi clovek spravit sam. Ach jo.

Pochopil si to neskor ale predsa :yes:
Koli tomu si zabludil na toto forum, kde to ma 99% clenov samodomo zrealizovane.
Inac ako svojpomocne to nema financny zmysel i ked formou pokus omyl sa ti to nikdy nevrati, ale kto hraje nezlobi :-)
3f menic ktory bez baterii nema prietoky asi neexistuje a hociaky cinsky s prietokmi ti distribucka na 99% nepripoji.
Pozri sa ake ponukaju vo svojej ponuke a tie ma schvalene.