Stránka 3 z 4

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 1:52 pm
od Vasekk
Vitek píše:prosím řekni nám kolik máš výpadků za rok

Tak jasně že jeden za sto let...

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 2:03 pm
od Vasekk
FíraD píše:Nevím ale za 70 litrů se dá pořídit už celkem slušná elektrárna, a ostrov hned ze startu asi není aktuální.
Pokud je to rozpočet pro start, tak je to super.
Za 200 si už dovedu představit ostrov all in.
Já jen aby tě ta cena co tady nastřelili hned ze začátku neodradila.

No a proto jsem žádal o rady. měl jsem představu prioritně bojler a k tomu třeba nejakou malou baterku nabít, třeba na noční osvětlení, nebo telku.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 2:10 pm
od Vasekk
Vitek píše:
FíraD píše:Nevím ale za 70 litrů se dá pořídit už celkem slušná elektrárna, a ostrov hned ze startu asi není aktuální.
Pokud je to rozpočet pro start, tak je to super.
Za 200 si už dovedu představit ostrov all in.
Já jen aby tě ta cena co tady nastřelili hned ze začátku neodradila.

ono taky záleží co a jak chce krmit jestli monitoring, kolik baterek atd.
já mám ostrov 10 měsíců v roce.... letos výroba 4,3 MWh od 1.1. myslím že za tu cenu slušný.....

Žádný složitosti, nic velkýho, nerozumim tomu pořádně, proto vyzvídám, jsem vyučenej elektro, takže něco málo chápu.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 2:22 pm
od Vitek
Vasekk píše:
Vitek píše:prosím řekni nám kolik máš výpadků za rok

Tak jasně že jeden za sto let...


Zdar, musíš se rozmyslet co a jak si představuješ. nejlepší škola je vlastní chalupa s reálnými náklady na ele. moje náklady jsou cca 3000 kč za ele za měsíc před vybudováním elektrárny. můj cíl je to snížit pod 800 kč za měsíc. tak jsem se začal chovat a začal budovat. nese to své ovoce viz vlákno.
takže volba je na tobě ale pokud už ted v začátku přemýšlíš že bojler a možná lednici..... no tak to udělej rovnou ! kup axperta a zační kombinovaný ostrov vylepšovat lze dle financí

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 4:03 pm
od Vasekk
NOPARasito píše:
Vasekk píše:
NOPARasito píše:[quote="Vasekk"
Nejde mi o nejlevnější start, ale o start správným směrem.

Hod do placu tvoji spotrebu na teplou vodu v kWh.

"Cca 10kwh denně si tak myslím"

Hm pocitej se mnou.
Kdyz blbe tak Siton 5tis,
panely cca.10kc/Wp a tobe staci 2000Wp tj .cca.20tis
Konstrukce a bizuterie kdyz budes sikovnej 5-10tis.
To jsou cca 2MWh/rocne.
Z Axperta pri 2MWh z panelu vyuzijes kdyz v optimu 1,6MWh a to nepocitam vlastni spotrebu. Jen nastrelem dalsich 250kWh dolu.
Takze to je Siton 2MWh vs. 1,35MWh pres Axpert.
U vetsich instalaci to bude jinak s vyuzitim sofistikovanejsich zarizeni (nikoli odporovych).
Napr.klimatizace atd.
Ja pred cca.3 mesicama instaloval Sitona a 1050Wp v jetych panelech a Deda je s 310kWh do bojleru spokojenej (rocne teoreticky 1MWh -uvidime ;-) )
Cenu instalace tady snad ani nemuzu rict :lol:
Pozn.: Porad je to na zacatek super mit jen v nejhorsim prokoucovanejch 5tis za Siton a základ jiz mit na strese ;-)

Chápu to dobře, že siton pojede i při malém osvitu a předá do bojleru kdejakých pár watu, kdežto axpert ve stejné situaci přepne na sít ? Axpert a siton vs bojler ? nešlo by skombinovat oba, treba paralelně, nebo to nejak řídit,že až nakrmi siton přepne na axpert ? Nebo to je blbost ?

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 4:33 pm
od Vasekk
Vitek píše:
Vasekk píše:
Vitek píše:prosím řekni nám kolik máš výpadků za rok

Tak jasně že jeden za sto let...


Zdar, musíš se rozmyslet co a jak si představuješ. nejlepší škola je vlastní chalupa s reálnými náklady na ele. moje náklady jsou cca 3000 kč za ele za měsíc před vybudováním elektrárny. můj cíl je to snížit pod 800 kč za měsíc. tak jsem se začal chovat a začal budovat. nese to své ovoce viz vlákno.
takže volba je na tobě ale pokud už ted v začátku přemýšlíš že bojler a možná lednici..... no tak to udělej rovnou ! kup axperta a zační kombinovaný ostrov vylepšovat lze dle financí

Spotřebu el. máme malou nejakejch 1300,- ikdyž do budoucna spotřeba jeste poroste(klimy) , a ceny taky, ten bojler by to ponížil a byla by to ups a byla by to hračka. Takhle na to koukám. Nejradši bych zkombinoval oboje :D .

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 5:58 pm
od chatař
"Nejradši bych zkombinoval oboje".
Já to tak mám. :D Jenže bacha. Siton potřebuje napětí na spirálu kolem 230V. Takže 8-9 panelů zapojených v sérii. To znamená, že budeš muset pořídit vysokonapěťovou verzi Axperta. Buď VM II 24V/3000W, anebo VM III 48V/5000W. Pak ale budeš trochu omezen maximálním napětím FV pole pro Siton, což je 400V. Axperta nevyužiješ naplno. Je to zkrátka alchymie. :D

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 6:01 pm
od rokytna
Mám obojí - Axpert na svých panelech 3sXp (v ostrově pro krmení AC spotřeby) a boiler na svých vlastních panelech 7s (s přepínáním mezi dva boilery a IR zářič atd. pomocí TN Proudových Relé).
Původně jsem řešil co s tím když se mi nahřeje boiler, jak tu energii dostat dále. Jen tak propojit na Axpert to logicky nejde.
Tak jsem koumal nabíječku z těch 7s (výstup paralelně s baterií pro Axpert), ale dříve než jsem to realizoval, tak jsem začal krmit více boilerů a dalších odporových spotřebičů, a byla to dobrá volba.
Axpert mi zůstal pěkně na AC spotřebiče a netrápim ho vytěžováním a ani se neomezuji, kdyby nebylo co vytěžovat ! protože teplá voda má prioritu.
Za mne tedy doporučím jít tímto směrem.

A pozor u toho vytěžování, pokud je podmínka mít plně nabitý boiler každý den (např. rodina s malými dětmi nebo spoustou žen v domácnosti), tak moc nevidím jak to udělat jinak než krmit boiler(y) ze svého (a nedávat to na vytěžování nebohého AC měniče). Jak jsem napsal, bál bych se, že může být situace kdy není co vytěžovat (AC spotřeba bude vysoká a slunce nebude svítit tak moc... a je to).
Ale spousta lidí má přepanelováno a těm to asi jede... nechám na nich se vyjádřit. Tohle je jen jeden další názor do diskuse. Snad pomůže k zamyšlení.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 6:31 pm
od Vasekk
chatař píše:"Nejradši bych zkombinoval oboje".
Já to tak mám. :D Jenže bacha. Siton potřebuje napětí na spirálu kolem 230V. Takže 8-9 panelů zapojených v sérii. To znamená, že budeš muset pořídit vysokonapěťovou verzi Axperta. Buď VM II 24V/3000W, anebo VM III 48V/5000W. Pak ale budeš trochu omezen maximálním napětím FV pole pro Siton, což je 400V. Axperta nevyužiješ naplno. Je to zkrátka alchymie. :D

No a jak to máš propojeno .

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 6:50 pm
od shuty
Vasekk píše:Axpert a siton vs bojler ? nešlo by skombinovat oba, treba paralelně, nebo to nejak řídit,že až nakrmi siton přepne na axpert ? Nebo to je blbost ?


Ale slo. nemam to ale odzkusane, je to zatial len v teoretickej rovine. Odpovedou je regulator od firmy BEL, ktory je mozne zakupit aj tu na eshope:
http://shop.mypower.cz/bel-regulator-mr4316ac-do-rozvadece-3538

oproti ostatnym ma jednu podstatnu vlastnost a to ze ma popri AC vystupe aj DC vystup. funguje to tak ze ak je na AC vystupe odber, DC je neaktivne. Ked nie je AC odber, boiler nahrial vodu a termostat odstavil privod, prepne cele pole panelov na DC vystup. tam moze cakat napriklad Axpert s baterkami a zacat dobijat.
Ak sa pouzije HV axpert (ten ale asi moze mat pretoky za urcitych okolnosti) tak sa tam da supnut 8-10 panelov seriovo a vybavene.
Je ale este jedna moznost nad ktorou aj ja uvazujem a to zapojit panely serio paralelne a to v kombinacii 3s2p kde dostaneme napatie 90V a prud 18A (od fy BEL som dostal odpoved ze to regulator zvladne), do boileru dat navinut 1500W teleso na 90V v nadeta.cz a potom pouzit
axpert s klasickym mppt regulatorom do 150Voc.
Kolegovia, co na to poviete?

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 7:42 pm
od chatař
Vasekk píše:
chatař píše:"Nejradši bych zkombinoval oboje".
Já to tak mám. :D Jenže bacha. Siton potřebuje napětí na spirálu kolem 230V. Takže 8-9 panelů zapojených v sérii. To znamená, že budeš muset pořídit vysokonapěťovou verzi Axperta. Buď VM II 24V/3000W, anebo VM III 48V/5000W. Pak ale budeš trochu omezen maximálním napětím FV pole pro Siton, což je 400V. Axperta nevyužiješ naplno. Je to zkrátka alchymie. :D

No a jak to máš propojeno .


Úplně normálně. Oba měniče paralelně na přívod od panelů. Každý má samozřejmě svůj DC vypínač, nebo jistič. Buď je zaplý jeden, nebo druhý. Nikdy ne oba současně. Člověk musí dávat trošku bacha a přemýšlet nad tím, co právě zapíná. Ještě jsem nezkoušel, co by to udělalo, kdyby jeli oba současně. Ale nemá se to. Prý MPPT reglů se začnou spolu hádat, a jeden z nich to časem vzdá a odejde do věčných lovišť. Nevýhoda společného FV pole spočívá v tom, že člověka omezuje maximální napětí pro Siton 400V, zatímco Axpert to zvládá do 500V.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 8:01 pm
od Vasekk
chatař píše:
Vasekk píše:
chatař píše:"Nejradši bych zkombinoval oboje".
Já to tak mám. :D Jenže bacha. Siton potřebuje napětí na spirálu kolem 230V. Takže 8-9 panelů zapojených v sérii. To znamená, že budeš muset pořídit vysokonapěťovou verzi Axperta. Buď VM II 24V/3000W, anebo VM III 48V/5000W. Pak ale budeš trochu omezen maximálním napětím FV pole pro Siton, což je 400V. Axperta nevyužiješ naplno. Je to zkrátka alchymie. :D

No a jak to máš propojeno .


Úplně normálně. Oba měniče paralelně na přívod od panelů. Každý má samozřejmě svůj DC vypínač, nebo jistič. Buď je zaplý jeden, nebo druhý. Nikdy ne oba současně. Člověk musí dávat trošku bacha a přemýšlet nad tím, co právě zapíná. Ještě jsem nezkoušel, co by to udělalo, kdyby jeli oba současně. Ale nemá se to. Prý MPPT reglů se začnou spolu hádat, a jeden z nich to časem vzdá a odejde do věčných lovišť. Nevýhoda společného FV pole spočívá v tom, že člověka omezuje maximální napětí pro Siton 400V, zatímco Axpert to zvládá do 500V.

Tak nějak by se mi to líbilo , ale aby se to přepínalo automaticky samo.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 8:27 pm
od marko250
Kde je ten užitek dvou zařízení? Za cenu toho sitonu mám další věci a měnič obslouží vše,přece pokud upřednostňuji bojler tak vynechám jeho spínání jen z přebytků a hřeji ho od rána do večera a až se nahřeje a vypne ,tak začnu používat měnič pro silové věci v domě.Bižuterie může běžet stále s odpovědnou baterkou na tom.Co se sitonem až nahřeje?
Za těch 70 000Kč se dá koupit vše na bazaru tady,je tam PIP MKS 4000W/48v za 10 000Kč,jsou tam nové panely 295Wp(9ks) za 22 500Kč a mnoho možností baterek li-ion a life dle chuti.MKS nedělá přetok jen přepíná 1f na DS,když není šťáva ze slunce a baterky,ale za baterku v tomto případě bude z větší části bojler,pokud má tedy přednost.Nacpat do vody 10kWh denně potrvá s 2.7kWp pomalu pět hodin ,když bude jó hezky.Takže bude jen potřeba načasovat sepnutí bojleru dle orientace panelů.
Budou ty panely nezastíněné a vejdou se tam tři stringy po třech? Skutečně se už nebude rozšiřovat,když bez ohřevu vody(10kWh/den) je tam 8,5kWh spotřeba domu denně?

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 8:31 pm
od chatař
To by taky mělo jít. Ale s tím ti musí poradit někdo jiný, jak by se to dalo elegantně vyřešit.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 8:44 pm
od chatař
marko250 píše:Kde je ten užitek dvou zařízení? Za cenu toho sitonu mám další věci a měnič obslouží vše,přece pokud upřednostňuji bojler tak vynechám jeho spínání jen z přebytků a hřeji ho od rána do večera a až se nahřeje a vypne ,tak začnu používat měnič pro silové věci v domě.Bižuterie může běžet stále s odpovědnou baterkou na tom.Co se sitonem až nahřeje?
Za těch 70 000Kč se dá koupit vše na bazaru tady,je tam PIP MKS 4000W/48v za 10 000Kč,jsou tam nové panely 295Wp(9ks) za 22 500Kč a mnoho možností baterek li-ion a life dle chuti.MKS nedělá přetok jen přepíná 1f na DS,když není šťáva ze slunce a baterky,ale za baterku v tomto případě bude z větší části bojler,pokud má tedy přednost.Nacpat do vody 10kWh denně potrvá s 2.7kWp pomalu pět hodin ,když bude jó hezky.Takže bude jen potřeba načasovat sepnutí bojleru dle orientace panelů.
Budou ty panely nezastíněné a vejdou se tam tři stringy po třech? Skutečně se už nebude rozšiřovat,když bez ohřevu vody(10kWh/den) je tam 8,5kWh spotřeba domu denně?


Kde je užitek dvou zařízení? Pokud jede Axpert v čistě ostrovním režimu bez možnosti přisosávání z DS, tak je nahřívání bojleru někdy dost divoké. Za jasné oblohy a dobrého osvitu panelů není problém, ale přijde mráček, a Axpert sosá z baterie najednou třeba 100A. No a pokud někdo nemá zrovna mohutnou kapacitu baterek, které to hravě ustojí, tak si takový ohřev rychle rozmyslí. Tohle u Sitona odpadá, tomu je jedno jestli posílá do spirály 2kW, nebo 200W. Jiný užitek dvou zařízení samozřejmě nevidím. Dobrá, řekněme tomu z nouze ctnost, když člověk nemá sklep plný baterek. :D

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 8:45 pm
od NOPARasito
chatař píše:To by taky mělo jít. Ale s tím ti musí poradit někdo jiný, jak by se to dalo elegantně vyřešit.

Pokud ma Chatar zapojeni Axperta a Sitona mohl by ti poreferovat kolik energie v posmournem pocasi nacpe Axpert do bojleru a kolik Siton.
Asi nebudu daleko od pravdy s ucinnosti 95-97% vs. 80-85% nebo napr.: chcete-li 5 nebo 4kWh do bojleru.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 8:52 pm
od NOPARasito
Vasekk píše: Chápu to dobře, že siton pojede i při malém osvitu a předá do bojleru kdejakých pár watu, kdežto axpert ve stejné situaci přepne na sít ? Axpert a siton vs bojler ? nešlo by skombinovat oba, treba paralelně, nebo to nejak řídit,že až nakrmi siton přepne na axpert ? Nebo to je blbost ?


Siton pokud se jedna ciste o vyuziti panelu pro bojler pred vice energie nez pres Axperta(to bez debat)
Ne o siti se nabavime, zdimal by jsi baterky a pokud by jsi mel napr.:ssr vytezovac tak stejne ucinnost Sitona nedozenes. Paralelne to jde u vysokonapetoveho Axperta, ale u nej tusim muzou byt pretoky pri pouziti DS (pokud se mylim prosim me opravte)
A na Axperta do 145V by nebyl vyuzitej potencial Sitona v pripade pouziti napr 3S a 90V spiraly.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 9:11 pm
od chatař
NOPARasito píše:
chatař píše:To by taky mělo jít. Ale s tím ti musí poradit někdo jiný, jak by se to dalo elegantně vyřešit.

Pokud ma Chatar zapojeni Axperta a Sitona mohl by ti poreferovat kolik energie v posmournem pocasi nacpe Axpert do bojleru a kolik Siton.
Asi nebudu daleko od pravdy s ucinnosti 95-97% vs. 80-85% nebo napr.: chcete-li 5 nebo 4kWh do bojleru.


Při pošmourném počasí "chatař" nenatápí bojler ani Sitonem, ani Axpertem, ale Dakonem. :lol: Při výkonu pod 1kW na panelech nemá FV ohřev skoro smysl.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2020 9:24 pm
od FíraD
marko250 píše:Kde je ten užitek dvou zařízení? Za cenu toho sitonu mám další věci a měnič obslouží vše,přece pokud upřednostňuji bojler tak vynechám jeho spínání jen z přebytků a hřeji ho od rána do večera a až se nahřeje a vypne ,tak začnu používat měnič pro silové věci v domě.Bižuterie může běžet stále s odpovědnou baterkou na tom.Co se sitonem až nahřeje?
Za těch 70 000Kč se dá koupit vše na bazaru tady,je tam PIP MKS 4000W/48v za 10 000Kč,jsou tam nové panely 295Wp(9ks) za 22 500Kč a mnoho možností baterek li-ion a life dle chuti.MKS nedělá přetok jen přepíná 1f na DS,když není šťáva ze slunce a baterky,ale za baterku v tomto případě bude z větší části bojler,pokud má tedy přednost.Nacpat do vody 10kWh denně potrvá s 2.7kWp pomalu pět hodin ,když bude jó hezky.Takže bude jen potřeba načasovat sepnutí bojleru dle orientace panelů.
Budou ty panely nezastíněné a vejdou se tam tři stringy po třech? Skutečně se už nebude rozšiřovat,když bez ohřevu vody(10kWh/den) je tam 8,5kWh spotřeba domu denně?

Přesně tak jsem to myslel.
Do začátku asi nebude nutné kupovat vše nové, dá se sehnat spoustu věcí použitých za menší cenu. Ale záleží co od toho čekáš.
Za mě bych šel asi do Axperta, vytěžování do bojleru(takže k tomu asi vytěžovač) a nějakou menší baterku.
Martin2190 tady nedávno nabízel olovo za cenu šrotu.
Do začátku by to asi stačilo.
Na druhou stranu o siton se asi člověk nemusí starat.
Zapojí a funguje. Ale jen ohřívá vodu. Žádná sranda kolem.

Re: Axpert nebo Siton ?

PříspěvekNapsal: sob čer 06, 2020 5:26 am
od olozx6r
Ja na Sitonu mimo ohrevu TUV varim, ohriva olejovy i vzduchovy primotop a nedavno probehla zkouska vrtacky, kterou normalne tocil