Stránka 12 z 14

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: úte bře 30, 2021 2:58 pm
od redcrown
Studeráci, tak vás v těch problémech nenechám. Dnes jsem měl výpadek, podle mě přetížení jedné fáze plotnami v součtu 2,1kW, které jsem pro účely testu zapnul. Výpadek nastal cca. 1min. po zapnutí. Nejhorší je, že nikde v logu neskončil žádný záznam. Bohužel zatím neumím vyloučit ani BMSku, ale spíš bych to viděl na XTM. Navíc mám nastavené přepnutí transfér relé při přetížení a ani to nezabralo. Proč není záznam v událostech, to fakt nechápu.
Že by podobný problém jako Kobra? Je to XTM ze Secondsolu. Chtělo by to pořádnou zátěž na a všechny kusy nechat chvíli potrápit. Doma bych našel snad jen patrony v AN, takže nějak provizorně zadrátovat.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: úte bře 30, 2021 7:58 pm
od kodl69
nějak jsem to nepochopil. Máš 4ks xtm4000. třífázová soustava, a co dělá ten čtvrtej? navíc na sporák mi vždycky stačilo CELKEM max. 5kW, a to to mám v jedné fázi...

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: úte bře 30, 2021 8:03 pm
od redcrown
2ks L1 (dva v paralelu) - celý dům + trouba,
1ks L2 - dvě plotny,
1ks L3 - dvě plotny.
3 fázově stroje.
Na L2 a L3 teď strojím vytěžování plus bych příští rok rád nabíjení euta.
To ono by to normálně všechno mělo jet, proč nastal ten výpadek nevím. Divné právě je, že neskončilo nic v logu. Budu to muset pořádně protestovat na zátěž do vody. Potupně přepnu na DS a dám tomu počudit.
Na našem Siemens sporáku je na štítku 11,2kW. Ten souběh ale prakticky nenastane....

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: úte bře 30, 2021 8:40 pm
od kodl69
11.2kW sporák? to je něco takovýhohle? Obrázek
starej sporák měl 7kW komplet a teď indukce/sklokeramika 2/2 +trouba dohromady nedokážou větší příkon než 8kW cca 30s na jakousi tu boost funkci u indukce... Realita je i s troubou do 5kW...

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: stř bře 31, 2021 6:42 am
od DanoP
Faktory reset, s prepisanim default hodnot na factory bol? Co mam XTM zo secondsol tak boli v nich upravene aj niektore default hodnoty, tak je lepsie nielen factory reset ale prepisat default na factory hodnoty a az potom zacat nastavovat.
Dalsiu vec co som si vsimol, v momente ked prepina z baterie na DS dost vyrazne stupne odber z baterie. Po prepnuti klesne. Je pravda ze ale pouzivam boost, takze moze to byt aj tym.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: stř bře 31, 2021 2:44 pm
od redcrown
Ano, factory reset jsem udělal. Ještě to můžu zkusit zkontrolovat v konfiguračním souboru.
Snad se mi ale brzy podaří zadrátovat pořádnou zátěž, tak je prověřím.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2021 3:20 pm
od marsal64
Pro informaci: u sebe jsem se díky radám dobrých duší zde zařídil takto:

(... nastaveno přepínání na DS pomocí AUX1 atd. ...)
1258 Yes
1259 100% Pnom
1260 0 min.
1267 80% Pnom
1268 5 min.

Zatím jsem spokojen, chování dle očekávání. Na obr. je příklad z dnešního rána - vyhřívání trouby na pečení "jidášů" + rychlovarná konvice, obojí na L1. Nikdo z posádky nic nepozoruje, žádná chybová hlášení, hladký chod :-).

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2021 3:37 pm
od redcrown
Jestli se nepletu, tak se proti parametrům výrobce okrádáš o výkon. To se mi u renomovaného výrobce nelíbí.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2021 3:48 pm
od marsal64
redcrown píše:Jestli se nepletu, tak se proti parametrům výrobce okrádáš o výkon. To se mi u renomovaného výrobce nelíbí.

Neřekl bych. Trouba a rychlovarka jsou dohromady 5 kW. Pečení samotné už pak probíhalo na baterky/slunce. Ještě může být k doladění rychlost návratu na baterky, aby návrat byl rychlejší.Máme jinak pro zajímavost 16A jističe, už tady bylo diskutováno, že 16A neznamená vypínání na 16A.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2021 3:57 pm
od redcrown
Já jsem spíš mluvil o tom, že Pnom by měl umět kontinuálně a 1,15xPnom po 30min. Jasně nějaká rezerva se nechat může.
Já jsem do podmínky dal ještě overload, ale jestli to funguje nemám zatím vyzkoušené.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: sob dub 03, 2021 10:15 am
od redcrown
kodl69 píše:11.2kW sporák? to je něco takovýhohle? Obrázek
starej sporák měl 7kW komplet a teď indukce/sklokeramika 2/2 +trouba dohromady nedokážou větší příkon než 8kW cca 30s na jakousi tu boost funkci u indukce... Realita je i s troubou do 5kW...

Já myslím, že to je docela normální sporák do kuchyně, nic pro velkovývařovny.
IMG_20210403_111011_resize.jpg
IMG_20210403_111028_resize.jpg

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: sob dub 03, 2021 10:25 am
od redcrown
Začínám řešit nějaké odpojení a trochu učesání instalace u regulátorů VTxx ve strojovně. Pod střechou mám combiner boxy, kde jsou pro každý string pojistkové odpojovače s 15A pojistkami. Bude tam i svodič přepětí.
Rád bych ale něco dal i do strojovny, protože kvůli odstavení se mi nechce běhat po půdách a vše odpínat tam. Navíc mi i něco říká, že to bude chtít i nějaký svodič u regulátoru. Tak daleko zatím ale nejsem..... Nožovky mi přijdou tak trochu overkill, hlavně z důvodu místa.
Poraďte mi prosím něco, co bych mohl umístit na zeď, nezabíralo to moc místa a bylo to dobré řešení pro 5 regulátorů.
Na 48V větvi už jsou nožovky, tam už to je snad finálně pořešené. Na druhou stranu to musí bezpečně zvládnout 80A. Navíc, jestli bude potřeba instalovat nějaký svodič, tak se malému rozvaděči asi nevyhnu. Jsou úvahy správné?
Vím že se to tu řešilo vícekrát, ale už se mi nedaří nic konkrétního dohledat.
díky
PS. pod zátěží odpojovat nemusím, VT lze vypnout softwarově.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: sob dub 03, 2021 12:02 pm
od redcrown
redcrown píše:
kodl69 píše:11.2kW sporák? to je něco takovýhohle? Obrázek
starej sporák měl 7kW komplet a teď indukce/sklokeramika 2/2 +trouba dohromady nedokážou větší příkon než 8kW cca 30s na jakousi tu boost funkci u indukce... Realita je i s troubou do 5kW...

Já myslím, že to je docela normální sporák do kuchyně, nic pro velkovývařovny.
IMG_20210403_111011_resize.jpg
IMG_20210403_111028_resize.jpg

Tak dnes změřeno, 4 plotny 6,45kW + 2,3kW trouba = 8,75kW. U trouby píšou, že má 3,2kW, to je ale asi víc spirál, které se nám běžně nescházejí. Alespoň jsem je zatím nezachytil v souběhu.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2021 9:52 am
od redcrown
Tak jsem včera s velkou slávou natahal kabely, vystrojil rozvaděč a zprovoznil GB aku s fázově řízenými SSR. Na každé fázi je zapojeno jen 1,0kW těleso. Dnes konečně slunečno a přišlo velké zklamání. Regulace sice funguje skvěle jak na vytěžování, tak i omezení proudu do baterie, ale zvuky co se linou z XTMek se mi vůbec nelíbí. Nelíbí se mi až tak, že se mi to nechce nechávat v provozu. Dokonce se to projevuje na zářivkách, zejména na malém procentu otevření SSR.
V pondělí zkusím pana Trochtu, jestli nebude mít nějaký nápad. Podle monitorovacího SW to vše vypadá dobře.
Že by přechod na DC vytěžování?
IMG_20210404_104706_resize.jpg

IMG_20210404_104714_resize.jpg

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2021 10:22 am
od marko250
Nahraj zvuk a dej info o typu SSR,to mě zajímá.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2021 10:30 am
od redcrown
uvidím, jestli se podaří ten zvuk. SSR je
https://www.te.com/commerce/DocumentDel ... F2323802-7
Varianta 25A, okamžité spínání.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2021 11:05 am
od beethowen
Ono je pravda, že ten zmršený průběh sinusovky tomu LF měniči možná nedělá úplně dobře.
Možná bych ti mohl poslat SSR se spínáním v nule a zkusil bys to neřídit fázově. Potom zase bude možná problém s flickerem.
Já právě po určitých zkušenostech jedu na DC a spínám jenom po jednotlivých tělesech a s větší časovou konstantou a nevím o tom.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2021 11:10 am
od redcrown
tak videa se zvukem. Ty nejhorší zvuky se ozývaly při menším otevření SSR, to se mi nedařilo narychlo naladit. Jako zase takové drama to asi není, ale že by se mi to zrovna líbilo, to tedy ne.

Pouze odporová zátěž 1,0kW, zapojeno na přímo. V podstatě bez zvukového projevu.
https://youtu.be/nYPyXp0o34I

regulace přes SSR
https://youtu.be/ikVESGVgkFY

To spínání celých těles by se mi za těchto okolností taky líbil. Uvidím, na čem se domluvím s p. Trochtou.
Každopádně spínání v nule je podle jeho slov v ostrově neúnosné.

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2021 6:51 pm
od mopadzi
proporcionalní SSR by se chovalo stejně? Jak to řídí GB? má přehled o pruchodu nulou?

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2021 10:39 pm
od redcrown
Já tomu zase tak nerozumím, ale podle mě průchod nulou musí znát jak pro fázové, tak pro "spínání v nule" řízení.
Není nějaká možnost ten proud fázového řízení nějak vyhladit?