Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv kvě 13, 2021 11:16 am


Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned úno 14, 2021 9:45 pm

Je to tak. Souvisí to s BMS.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod milhaus » ned úno 14, 2021 9:57 pm

redcrown píše:já bohužel musím nahlásit problém, že mi nefunguje správně battery priority. Když jede se sepnutým transfér relé, tak se to tak podivně mění, chvíli jede skoro naplno na baterii, za chvíli zase skoro jen na síť a tak pořád dokola. Navíc jsem narazil na to, že jsou dva parametry pro prioritu baterie. 1296 a 6071.
Když jsem priority baterie zapnul přes menu BMS tak se zapnul jen parametr 6071 na yes. Zkoušel jsem zapnout i 1296, ale stejně to je divné. Nevíte někdo, proč jsou ty parametry dva? Případně jaká je jejich vzájemná vazba?
Jak se to tak střídá, tak na displeji problikává Limit a Boost. Dnes jsem bohužel neměl moc času, tak uvidím, co vypátrám.
Zkoušel jsem to na fázi, kde není paralelní provoz. Ono ale pokud se jede s rozepnutým transfér relé, tak battery priority podle mě skoro není potřeba. Samozřejmě záleží na tom, jak často stav sepnutí síťového relé nastane.
Pořád neskutečně bojuju s Batriem. Chvílemi si říkám, jestli by mi nebylo bez ostrovu lépe.:(


Pokud je v systému použito řízení baterií po Xcom-Can používá se parametr 6071,6072 (a 1296,1297 je v menu RCC skryto)
Pokud se používá BSP-500 - bat. priority se řídí par.1296,1297.
Všechny položky jsou vidět pouze přes portal studer, tam jdou i nastavovat přes heslo instalatera.
Doporučeno je nastavovat jen dle použitého řízení baterií.
Pokud je transfér relé rozepnuto, opravdu není potřeba bat.priority.- Pouze do doby než dojde k přetížení výkonu měniče, pokud není B.P. povoleno a je nastavené přifázování měniče dle výkonu(1257), tak měnič by bral vše do hodnoty hlavlního jističe(1107) a až potom by pomáhala baterie(nebo panely).
Běžně je žádoucí i při přetížení měniče a připojení na síť, aby prvně byla pokryta spotřeba baterií a síť jen pomohla nad nedostatečný výkon měniče. Měnič si jen přicucne co potřebuje navíc. Proto je dobré B.P mít nastaveno pořád , pro maximální využití energie ze slunce.

To cyklování baterie je způsobeno podle mě tím Xcom-Can. Také jsem to pozoroval.
Xcom-Can si tak nějak osahává co tam ještě může pustit.
Proto je dobré nechat systém mimo síť(odopjené transfer relé) , až např. jen 5% nad backup, kdy už se baterie nemá vybíjet(6062) viz co jsem dával nedávno:
https://www.studer-innotec.com/media/do ... n-v1.1.pdf
milhaus
 
Příspěvky: 189
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned úno 14, 2021 10:35 pm

Ano, tak to vidím taky. Škoda jen, že battery priority nefunguje lépe. Pro velký systém s dostatkem baterie i měniče by to nemusel být zase tak velký handicap.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod kodl69 » pon úno 15, 2021 2:09 am

Tohle jsou problémy přetechnizovanejch systémů... Když jsem měl půjčený XTM, neměl jsem do něho vůbec síť připojenou, na přepínání sítí mám stykače, který přepnou po vypnutí (výpadku) měniče, měnič můžu ovládat kontaktem z midnite podle SOC, ale ani to není potřeba, takže zařízení je jednoduché a funguje spolehlivě. Žádný sběrnice, nikde nenastavuju hromadu parametrů a nejsem překvapenej, jako třeba u Aksperta, že nejde nastavit rozmezí napětí pro chod z baterie a pro zap/vyp nabíječky tak, jak bych chtěl já, ale jak si to vymyslel výrobce. A s tím už nic nenaděláte, leda to ještě trochu zesložitit dalšíma "mezikusama" na can sběrnici, který budou "lhát" různejm komponentům co se vlastně dějě. To bych nechtěl ani zadarmo.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5572
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 15, 2021 3:39 pm

Ano, máš samozřejmě pravdu. Dokonce pod tíhou těchto úvah by se mohlo zdát, že zlatá DS. Vypadne to dvakrát za rok, malé riziko požáru, min. riziko pádu ze střech apod.
Zase na druhou stranu, vzít knížku do ruky, to není úplně můj šálek kávy....
Je potřeba vzít v potaz i to, že ten Studer systém má několik výhod. Já jsem si od toho sliboval, že u velkého systému je např. lépe zvládnutelné balancování. Potom ten systém paralelních a 3f zapojení vs. vlastní spotřeba.
My si ale asi vlastně ani nestěžujeme:), jen se snažíme pochopit systém. Kdybychom si to nechali udělat od někoho, kdo to ovládá, tak by to třeba fungovalo na první dobrou. To by nás ale asi nebavilo. Někdo se snaží pochopit Studer, někdo doma vyvíjí vlastní měnič:). Hlavně že si máme s čím hrát:)
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod marsal64 » pon úno 15, 2021 4:09 pm

kodl69 píše:Tohle jsou problémy přetechnizovanejch systémů... Když jsem měl půjčený XTM, neměl jsem do něho vůbec síť připojenou, na přepínání sítí mám stykače, který přepnou po vypnutí (výpadku) měniče, měnič můžu ovládat kontaktem z midnite podle SOC, ale ani to není potřeba, takže zařízení je jednoduché a funguje spolehlivě. Žádný sběrnice, nikde nenastavuju hromadu parametrů a nejsem překvapenej, jako třeba u Aksperta, že nejde nastavit rozmezí napětí pro chod z baterie a pro zap/vyp nabíječky tak, jak bych chtěl já, ale jak si to vymyslel výrobce. A s tím už nic nenaděláte, leda to ještě trochu zesložitit dalšíma "mezikusama" na can sběrnici, který budou "lhát" různejm komponentům co se vlastně dějě. To bych nechtěl ani zadarmo.

Přiznám se, že redcrownovi nebo kobrovi ty jejich BMS s CAN také nezávidím a není to kvůli ceně. Bez BMS je ten Studer ale vlastně po troše sblížení se s ním celkem geniálně jednoduchý a současně univerzální a ve výchozím reset nastavení vše funguje k používání plug and play. Komplikace při řízení také nesnáším, proto bohdá připojím a naprogramuji PLC, s jehož pomocí je pak přece jednoduché cokoli :-).
Zbytek je o východiscích a preferencích, jak psal redcrown, někdo raději holky, někdo vdolky, já třeba furt vlastně pořádně nevím, jak udělat tu plovoucí nulu u operačního zesilovače...
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1056
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 15, 2021 4:21 pm

vidíš, a já zase mám radost, že se to u mě obejde bez PLC. Já si už delší dobu říkám, že jsem příliš hloupej pochopit tu chytrou BMS. CAN rozhraní bych nehanil, to je podle mě docela uživatelsky přívětivá věc. Připojí se kabel a už to jede. Dokonce jí zatím nepřisuzuji chyby ve fungování. Nic moc se nenastavuje, samo to přenese parametry a živé hodnoty mezi systémy.
Ještě doplním, že Batrium přímo nepodporuje Studer. Ono pracujeme s alternativním protokolem, takže to i proto může mít nějaké ty mouchy.
Naposledy upravil redcrown dne pon úno 15, 2021 4:27 pm, celkově upraveno 1
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod marsal64 » pon úno 15, 2021 4:24 pm

redcrown píše:vidíš, a já zase mám radost, že se to u mě obejde bez PLC. Já si už delší dobu říkám, že jsem příliš hloupej pochopit tu chytrou BMS. CAN rozhraní bych nehanil, to je podle mě docela uživatelsky přívětivá věc. Připojí se kabel a už to jede. Dokonce jí zatím nepřisuzuji chyby ve fungování. Nic moc se nenastavuje, samo to přenese parametry a živé hodnoty mezi systémy.

Jasně přece, že jsem měl na mysli tu chytrou BMS. PLC je taková moje libůstka, Studer ji nepotřebuje, já nějak ano ;-).

Edit:
PLC s "lokálním webem" mimochodem řeší ten nespolehlivý Studer portál, který mi třeba zrovna teď zas blbne.
Naposledy upravil marsal64 dne pon úno 15, 2021 5:12 pm, celkově upraveno 2
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1056
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 15, 2021 4:25 pm

ještě bych rád dodal, že pro standardní nastavení dokonce i v paralelním a 3f systému, se při první startu Studeru projde asi 6 kroků v průvodci a vše jede. To nastavování parametrů podle jejich čísla je takový bonus, komu nestačí standardní fungování:)
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod Kobra23 » pon úno 15, 2021 6:38 pm

CAN je obecně velmi spolehlivé řešení. Kde se s ním setkávám, tak pokud se neudělá chyba v kabeláži, tak to běhá na první dobrou a dlouhé roky. Kolikrát ani nevíte, že ho v něčem máte, protože si ho každý výrobce pojmenuje podle svého.
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 338
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 15, 2021 7:20 pm

marsal64 píše:PLC s "lokálním webem" mimochodem řeší ten nespolehlivý Studer portál, který mi třeba zrovna teď zas blbne.

Ani to zobrazování nás po letech stabilního provozu nebude zase až tak moc zajímat. Bonus to je, ale spolehlivost zase až tak důležitá není.
Prostě si to PLCčko nějak musíš omluvit:)
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon bře 01, 2021 5:23 pm

Navazuji na téma XTM, různé stavy CAN BMS a spínání transfér relé. viewtopic.php?f=119&t=3513&start=660#p143874

Včera jsem to zadrátoval tak, že z XTM beru AUX logiku pro SOC, fyzicky to jde z relé AUX1 do relé Batria a tam se přidá logika na základě podmínek vypnutí vybíjení. Je to zejména hlídání napětí jednotlivých článků, celkové napětí a max. odebíraný proud. V Batriu navíc běží čas pro sepnutí a rozepnutí těchto podmínek, jakési zpoždění. Z relé Batria se to vrací do Remote na XTM.
Jen připomínám, že to celé se děje jen proto, že pro spínání transfér relé není v XTM podmínka akceptující podmínnku pocházející z CAN BMS typu "vypni vybíjení". Tady bych řekl, že Studer ještě neimplementoval všechny vymoženosti BMS, jsou tam stále ty režimy, které neuvažovali chytrou baterii.
Takže jestli se neobjeví nějaké komplikace, tak bych to považoval za funkční řešení.
Ostatně jak toto funguje s jinými chytrými bateriemi typu Pylon? Myslím tím variantu, kdy se využívá CAN.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mgx » pon bře 01, 2021 6:24 pm

pylon riadi studer cez CAN-BUS v rezime active. vtedy nevies nastavit ziadne U(bulk, float) atd. V mode observe to nastastie ide a baterka neriadi cely system.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 116
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon bře 01, 2021 10:05 pm

ano, mě zajímá CAN-BUS active, to je způsob chodu mého Batria. Co se stane, když se baterka vypne např. na spodní napětí nebo podpětí nebo podpětí jednoho článku? Co na to řekne XTMko? Mě se přenese Battery alarm a XTM skočí do resetu, což je asi v pořádku, co s tím má taky dělat jiného. Máte někdo u Pylonů nastavené řízení transfér relé?
Rád bych znal chování jiných CAN BMSek ve spojení s řízením transfér relé.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Napětí Studer - Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon bře 01, 2021 10:18 pm

Ještě bych se s vámi rád poradil na téma napětí Studer. Mám tu možnost nainstalovat 18S článků- mám je, police má taky 18 fochů a mám i 18ks balancérů. To by dávalo @3,45V celkové napětí 62,1V. Studer povoluje v datashitu 68Vdc. 68V by odpovídalo 3,77V na článek. Tam bych se nerad někdy dostal. Mám se toho bát nebo do toho jít?
Další možností je o tu kapacitu 14ks 40Ah článků snížit napětí všem článkům v baterii, aby to odpovídalo 17S. To by znamenalo místo 3,45V jít na 3,26V. I to by možná bylo z hlediska kapacity a životnosti ziskovější. Alespoň si myslím. No z hlediska kapacity vlastně asi ne.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod marko250 » pon bře 01, 2021 10:40 pm

Regly to umí taky jo? Jinak s napětím i pro equalizaci vlezeš,kdybys srovnával nahoře,takže asi 18s OK. Někde tady běžela diskuse o účinnosti jednoho měniče na lov/standart/high napětí a možná by bylo dobré to zkusit :-) .Jinak asi tady budou i takoví ,co to vidí jako blíže hraniční pro součástky :-) . Mě se to líbí,snížíš proudy a zvětšíš kapacitu baterky a ten měnič je limitován výše,hotovo.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2681
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon bře 01, 2021 11:07 pm

Ano, Variotracky jsou psané na stejné napětí. Asi bych si dal za cíl nepřelézat 60V, což je pořád 13% pod max. dovoleným napětím a je to 3,34V na článek. Ještě taky uvidíme, jestli všechny články budou OK, třeba se najdou některé nedobré a nakonec skončím na 17S.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned bře 07, 2021 2:39 pm

Tak dnes jsem rozšířil testovací instalaci o kuchyň. Připojil jsem další články na provizorních 18kWh. Vedoucí stravování to hned řádně otestovala vařením a pečením současně. Arsenál XTMek to vzal s nadhledem, navýšení baterky ze 7 na 18kWh je hodně znát. U nás dnes dopoledne moc nesvítilo, tak ty dopolední harakiri udělali do baterky trochu zářez.
Na L2 a L3 je tedy kromě dílenských strojů i vaření. Pokud se nevaří, tak obě XTM poslušně spí.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned bře 07, 2021 3:08 pm

ještě foto aktualizace, zatím není úplně učesáno, ale už se to rýsuje.
IMG_20210307_145425.jpg

IMG_20210307_145519.jpg

IMG_20210307_145601.jpg

Proudový senzor od GB Aku je vnitřní pr.20mm, pokud se lehce srazí hrany, tak projde 16x16 čtyřhran.
IMG_20210307_145651.jpg

Baterie zatím velmi provizorně, největší nepřítel je čas... Abych nečanil měď, tak provizorně jen hliník.
IMG_20210307_145741.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned bře 07, 2021 4:15 pm

Taky jsem ještě zkusil rozběhy strojů. Soustruh motor, 5,5kW zapojený přes 7,5kW FM, bez obrábění to je 1kW na baterce. Přesto že mám nastavenou rozběhovou rampu na asi 3sec, tak to tam při rozběhu houpne cca. 4kW. Myslím, že na běžnou práci úplně v pohodě. Frézka je 4kW vřeteno + 1,5kW po pohony, stejný typ FM, taky bez problémů. Sloupová vrtačka bez FM taky nemá problém. Uvidíme, až se strojům naloží. Většina práce je ale stejně takový šolich bez velkých úběrů. Větší prověrka bude 4kW cirkule, tam chodí motor na hranici svých možností. To ale až bude sezóna řezání.
Celkově se ale zdá, že to půjde.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'