Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv kvě 13, 2021 11:13 am


Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon led 18, 2021 9:37 pm

Zatím nepouštím, ten XTM cirkus ještě nejede v ostrém provozu. Takže zatím na DS. Ber to ale tak, že to jsou stroje, které se zapnou pár krát do roka, navíc snad nikdy nebudou dělat souběh. Ty nejhorší, což je soustruh a frézka, tak ty mají 3f frekvenční měniče, což měla být polehčující okolnost. Ty měniče jsou 7,5kW, tak uvidíme, jak se s jejich nabíháním ta XTMka poperou. Bohužel asi nejsem průměrný domkař.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod LukasK » úte led 19, 2021 9:16 am

Ano, Studer neměří úplně přesně... Třeba AC napětí síťe mám cca o 4 V vyšší na Studeru ( porovnávám s TrueRMS fluke +-(0,5%+2D))

Ale na druhou stranu, je to potřeba? K čemu?
Dělá to co má, funkce v hybridním režimu na výbornou...

Horkovzdušná pistole s regulací není zrovna nejlepší testovací zátěž.. A Tvůj pouťovej měřák, bych taky jako etalon nebral.

A pak je potřeba si ujasnit co měříš Ty a co měří Studer... zdánlivý, činný, jalový příkon je rozdíl...
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 66
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod DanoP » úte led 19, 2021 11:58 am

redcrown píše:Co my ale přijde úplně zoufale špatně je to měření u horkovzdušky na první stupeň. Že měří XTM trochu nepřesně oproti BMS, to bych ještě bral, ale 10A DC vs 18A DC, to přeci není trochu špatně. Potom 2,3A AC vs 4,7A AC, to mě přijde taky trochu moc. Zítra pro jistotu zkusím ještě klěšťák na AC vedení. Předpokládám, že výkon Studer ukazuje zdánlivý, tak to se nedivím, že to číslo proti DC BMS nesedí, ale proudy? Asi ještě pro jistotu zkusím elektroměr na ACout.

Ked som menil relatka v XTM, tak som nenašiel žiadne priame meranie prudu do/z baterie (bočník alebo nejaky hall). Mam podozrenie ze je to len pocitané. AC in aj AC out idu cez prudove transformatory.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 821
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte led 19, 2021 7:37 pm

LukasK píše:Ano, Studer neměří úplně přesně... Třeba AC napětí síťe mám cca o 4 V vyšší na Studeru ( porovnávám s TrueRMS fluke +-(0,5%+2D))

Ale na druhou stranu, je to potřeba? K čemu?
Dělá to co má, funkce v hybridním režimu na výbornou...

Horkovzdušná pistole s regulací není zrovna nejlepší testovací zátěž.. A Tvůj pouťovej měřák, bych taky jako etalon nebral.

A pak je potřeba si ujasnit co měříš Ty a co měří Studer... zdánlivý, činný, jalový příkon je rozdíl...

Díky chlapci za komentáře. Nerozumějte mě špatně, já skutečně nechci ani nepotřebuji žádnou přesnost měření. Prostě mě jen přišlo divné, že u 820W DC (měřené na BMS, kterým dokonce věřím), naměřím na XTM 540 VA.
Ano, ukazovat zde mezi odborníky pouťový měřák není profesionální, to uznávám. Na druhou stranu právě ten pouťový měřák ukazuje 4,71A, což vynásobením 225V dává 1060 VA krát pouťových 0,71 dává činných 752W. BMS měří proud na vstupu do invertoru, pouťový měřák na výstup. Se započítáním účinnosti, v tomto případě by vůči pouťovému měřáku vyšla 92%, s tím bych byl docela spokojený, to bych považoval za chybu, o které tu všichni mluvíte.
Zásadně mi ale nesedí 2,3A vs 4,7A AC a hlavně 10ADC(XTM) vs. 17,8ADC(bms). Přeci jen se tu bavíme o chybě 80% a to při 25% nominálního výkonu. To je přeci dost rozdíl oproti chybě 4V na AC.
Skoro to vypadá, že poměr 4,7/2,3 se dost blíží 17,8/10. Jestli to opravdu není jak píše DanoP, že by i to DC bylo celé počítané z ACin/out.
Nevím, ale pořád mi to nepřipadá úplně jako šťourání v hovínku, těch 80% ne.
Ale máte pravdu, pokud lednička lední a motory se točí.... Mám zatím jiné problémy, které mě tíží víc, což to je pravda.....
Šlo mě spíš o to, jestli mi neunikají nějaké zásadní souvislosti, případně nějaké elektrické zákonitosti nebo základní vzdělání, přeci jen jsem ve škole nedával úplně pozor a teď na stará kolena se to hůř dohání.
LukasK píše:A pak je potřeba si ujasnit co měříš Ty a co měří Studer... zdánlivý, činný, jalový příkon je rozdíl...

Já měřím proudy, a u těch jsem si myslel, že se na zdánlivý, činný a jalový nehraje.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » úte led 19, 2021 7:51 pm

Zřejmě tam něco špatně bude. Mě to měří celkem fajn, řekl bych max. chyba tak 1A co se týče DC a dejme tomu 0,1A na AC. Napětí jsou celkem taky v pohodě. Není to jako Fluke, ale v rámci možností je to fajn. Oproti Axpertu dokonce hodně dobré.
Asi bych zkusil měřit při čistě ohmické zátěži (nějaké topení, žárovky, konvice, atd.). Potom bych oslovil buď Studer, nebo Fangpusun, podle toho kdo je výrobce, kdyby chtěli výr. číslo. A nebo rovnou Studer, výr. číslo nějaké máš a postup bude stejný. A zeptal bych se co s tím jde dělat. Klidně řekni, že to máš z druhé ruky. Možná tě odkážou na instalatéra, uvidíš.
Ale normálně by to přece mělo měřit alespoň nějak obstojně (do 5-10% chyby max.).
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 685
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte led 19, 2021 7:59 pm

Ano, téměř ohmická zátěž bude na druhý stupeň pistole, kdy předpokládám topení bez regulace (u toto i ten pouťový měřák ukazuje cosfí 1). Tam to celkem sedí, je to pár příspěvků výše viewtopic.php?f=23&t=5562&start=160#p141343. Takhle jsem projel všechny 4 mašiny - 2xfang a 2x secondsol. Výsledky se mezi stroji v čistě ohmické a regulované zátěži moc neliší, tak proto mi to vrtá hlavou.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » úte led 19, 2021 8:22 pm

Já jsem to asi špatně pochopil. Myslel jsem, že 3ks sjou v pohodě a jeden špatně.
Takto jak to všechno vnímám dohromady, tak si myslím, že pokud tam byla napojena jenom ta horkovzduška a nic jiného, tak tam je určitě fázová regulace na ten poloviční výkon a to asi úplně nemusí šmakovat tomu měření na výstupu Studeru. Že se vstupní DC měřený proud do střídače odvozuje z měření AC strany je celkem možné a potom by se chyba přenesla i tam. Zkus nějakou jinou zátěž podobného výkonu, klidně i neohmickou, ale určitě bez fázového řízení výkonu. Myslím, že to snad bude měřit v pořádku.
V reálu k té horkovzdušce ještě budou nějaké proudy do jiných spotřebičů a výsledný průběh proudu na výstupu bude lepší. Ono to nikdy nebude měření "True RMS". Ta fázová regulace tomu měření asi dost neprospívá.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 685
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod bublich » úte led 19, 2021 9:09 pm

sitra píše:
Myslím si, že zrovna pro "útoku zvířátek" a nedotažených spojů je vhodná AFDD ochrana. Taktéž západní sousedi používají. K chrániči. Mě ta cena rozhodně tak moc přemrštěná nepřipadá:
https://www.elima.cz/obchod/pf7-25_4_00 ... 28987.html
AC chránič, při "nasycení" stejnosměrné složky rez. proudu je nefunkční a rozhodně to není schopen poznat kdokoli bez osciloskopu. V praxi to vypadá tak, že vidíš chránič, změříš ho a libuješ si. Pak zapojíš spotřebiče a jsi spokojený :-), ale.... lehké objasnění co tuto složku vytváří:
http://www.oez.cz/aktuality/proudove-ch ... zidualniho

Šel bych touto cestou:
https://www.afdd.cz/files/MI02-2017-CZ.pdf
str. 6

A doplňující otázka: kolikrát do roka, máš tvůj proudový chránič otestovat TESTovacím tlačítkem dle doporučení výrobce? :-)
a ještě pro "měřiče": když se chystáš změřit proudový chránič tak ho prvně změříš a pak zkoušíš TEST tlačítko nebo naopak? Samozřejmě TEST tlačítko až nakonec....


Pokud bude v serii AFDD a proudový chránič při útoku zvířátka zcela jistě vybaví jako první RCD.O nedotažených spojích je to jiná,ale to jsem nezmiňoval a ani to nebylo tématem.

Píšu jasně změřit čas a vyb.I v případě podezření se ZAPNUTÝMI spotřebiči.

Ty ostatní otázky raději nebudu komentovat.Trocha Googlu,hodně demagogie málo praxe.
bublich
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte led 19, 2021 9:10 pm

Beethowen: Jo, asi tak nějak to bude.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod kodl69 » úte led 19, 2021 9:32 pm

Chrániče, AFDD a v rakousku tohle: https://www.rideapart.com/news/466925/t ... tria-fire/
otevřeno 2016, viz článek http://motodenik.cz/clanek/2055-prusmyk ... uzeum.html
Jak je to možný? Tam nebyl EPS, oheň retardující nátěry na dřevě, samočinnej hasicí systém a další vychytávky co v podobnejch stavbách u nás musí být?
Takže máme v předpisech přepěťovky, chrániče typ A (zatm jenom v lékařských prostorech je to "must be"), afdd, a já nevím co ještě, a většina země žije v domech, kde je instalace dvoudrátově v hliníku a není to jenom v bytech, je to ve školách, ve společenských sálech, domovech důchodců a podobně.
Doporučuju postupovat s rozumem. Chráničů typ AC se připojenejma zapnutejma spotřebičema jsem kontroloval celkem dost, a to co se zde řeší, tj zahlcení magn. obvodu DC proudem je realita odhadem v jednom případě z tisíce, a obvykle se ten "vadnej" spotřebič během chvilky našel, ostatně i ta nejlevnější LED žárovka a zdroj od čanga má na vstupu dvoucestný usměrnění, tj. produkuje hlavně lichý harmonický bez DC složky... Jiná je, pokud v tom krámu jedna z diod zdechne. Ale to už jsme s přeopatrností ve stadiu, že nesedávám pod lustrem, protože v případě zemětřesení na mě může spadnout. A ani fi +afdd mě neochrání před požárem od toho, když někdo zapne přímotop a zarovná ho mokrejma hadrama. Stejně jako od požáru od nabíjenýho telefonu...
Připadá mě, že se čím dál víc věcí dělá pro debily, aby ti debilové přežili. V Brně v mahence byly do onehdá ve sklepě holý dráty po izolátorech cca 2m vysoko a nikoho to nezabilo a nic to nezapálilo...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5572
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod LukasK » úte led 19, 2021 9:40 pm

redcrown píše:u toto i ten pouťový měřák ukazuje cosfí 1.


Omlouvám se...rozhodně nebyl úmysl urážet....

Měřák v pohodě :yes:

Jsem blbě přečetl to měření...

Za Studerem může být THD vyšší než v síti a to může taky ovlivnit měření AC tím měřákem
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 66
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte led 19, 2021 10:24 pm

V pohodě, já jsem to nebral jako urážku, sám o těch měřákách nemám vysoké mínění. Když to ale celkem sedělo s bms, tak jsem o tom prostě začal přemýšlet. Nic víc. Díky za diskuzi. Jinak to XTMko nebylo na DS.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 01, 2021 7:58 pm

Tak po včerejším úspěchu s rozběhnutím 4xXTM jsem se dnes ze zvědavosti jal zkusiti, co budou říkat kompresoru. Je to nějaký dvoupístový ital, výkon na motoru 3kW. Rozběh byl v pohodě, XTM vstala ze searchloadu, klešťák na baterce s rozsahem 400A probliknul error, ale po řekněme vteřině se ustálil na 100A. To říkala i BMSka, na DC měříla rovných 4,5kW.
Bohužel test skončil asi po minutě na podpětí. Zjevně bude nějaký problém s dodávkou z baterie, resp. s nastavením v Batriu. Tam mám nastaveno 80A, což je v pořádku, že to vyplo na podpětí. Bohužel jsme tam neměl obrazovku Batria, tak nevím, co zrovna říkalo celé té situaci.
Budu muset zopakovat s lepší připraveností.
Co mě ale zaráží, že po restartu měničů na nich stále bliká červená kontrolka, což je nízké napětí baterie. To by ale nemělo, tak nevím, odkud si tohle bere. Z konfiguračního menu vůbec nevidím nastavení napětí baterie, protože to obstarává BMS, tak nevím.
Celkově jsem ale s rozběhem toho 3kW kompresoru spokojený, protože bez softstartu a hvězdy/trojúhelník to dal levou zadní. Uvidíme, co řeknou na soustruh. Ten má ale 7,5kW FM, což bude pro 5,5kW motor asi taky v pohodě. U toho bude rozběh daleko kultivovanější.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 08, 2021 9:54 pm

Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden.... Ano, dnes byl slavný den. Vše bylo zapojeno, rozvaděče jsou zadrátované, na měniče pro účely zkoušky připojen 3f ACin, pro XTM 2xL1+L2+L3 byl i navzdory nedoporučení Studeru zapnut režim BattPriority. Vše jelo bez zaváhání. Po testu jsem se vrátil na baterii, která nyní nemá dobré karty. Vše zasněžené, bohužel do světlých dní budu muset zůstat na DS. U nás zima jako řemen, holt horská oblast.
Studer má ty mašiny skutečně parádně vymyšlené, to se musí nechat. Až budu mít připojené všechny články, udělám opravdový zátěžový test.
EDIT: a to ani nemluvím o tom, že jsem se dnes naučil vadaskou změřit sled fází a stal jsem se jejím vlastníkem:)
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 4xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » sob úno 13, 2021 9:52 pm

Tak se mi taky podařilo rozběhat transfér relé podle SOC. Ještě budu muset prověřit, jak se to chová, když to řídí BMS po CAN, zejména v nízkém napětí baterie.
Taky jsem laboroval s blikáním světel při transféru a teď naposledy jsem nastavil 1552 na fast a řekl bych, že to asi pomohlo. Ale taky jsem měnil víc parametrů, tak to zatím taky nepotvrdím. Až bude chvilka, tak to ještě zkusím změnit na tolerant. Takže jsem vlastně skoro v cíli.
Když nastane havarijní stav na BMS, tak přes relé v Batriu přerušuji CAN komunikaci a odstaví to všechna zařízení na sběrnici. Přesně, jak se to má stát. Jenže by to chtělo v tomto havarijním stavu přepnout na DS pomocí transfér relé, ale jak? Dodatečný ATS bych nerad instaloval.
Skoro se to začíná blížit značce "ideál". Jen by to chtělo víc panelů a baterky, to ale všichni víme, že.....
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mobilik » sob úno 13, 2021 11:03 pm

Fast som.mal.do teraz a blikalo to pri prepinani.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
mobilik
 
Příspěvky: 2558
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Poloostrov 4xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » sob úno 13, 2021 11:18 pm

no já jsem to zezačátku zkoušel jen změnou parametru 1128. To mi blikali světla, když se vyplo transfér relé a přepínal na invertor. Směrem na DS to neblikalo.
Teď jsem to zkoušel už komplet nastavené s SOC a nastavení Remote entry a to už nebliklo ani jedním směrem. změnil jsme ale současně i 1552 na fast, tak nevím, jestli se jen sešlo víc věcí najednou. Budu to muset prubnout samostatně.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod marsal64 » ned úno 14, 2021 5:23 pm

Jen pro pořádek připomínám, že v mém případě se hypotéza "fast" nepotvrdila, ale třeba jsou tam jiné závislosti.
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... el#p143235
Nejsem zrovna z těch, kteří by s minimálními zkušenostmi si tady troufali příliš radit, ale co kdybys, mobiliku, zkusil s charger = No, jak to zafungovalo u mne (+SmartBoost)? Battery priority 1296 mám mimochodem stále vypnutou.
Já už začínám promýšlet, jak se to nakonec bude řídit z PLC, aby šlo i v případě potřeby nabít baterii ze sítě, ev. nastavit ono "mobilikovo" charger yes + nizký float atp.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1056
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned úno 14, 2021 7:40 pm

já bohužel musím nahlásit problém, že mi nefunguje správně battery priority. Když jede se sepnutým transfér relé, tak se to tak podivně mění, chvíli jede skoro naplno na baterii, za chvíli zase skoro jen na síť a tak pořád dokola. Navíc jsem narazil na to, že jsou dva parametry pro prioritu baterie. 1296 a 6071.
Když jsem priority baterie zapnul přes menu BMS tak se zapnul jen parametr 6071 na yes. Zkoušel jsem zapnout i 1296, ale stejně to je divné. Nevíte někdo, proč jsou ty parametry dva? Případně jaká je jejich vzájemná vazba?
Jak se to tak střídá, tak na displeji problikává Limit a Boost. Dnes jsem bohužel neměl moc času, tak uvidím, co vypátrám.
Zkoušel jsem to na fázi, kde není paralelní provoz. Ono ale pokud se jede s rozepnutým transfér relé, tak battery priority podle mě skoro není potřeba. Samozřejmě záleží na tom, jak často stav sepnutí síťového relé nastane.
Pořád neskutečně bojuju s Batriem. Chvílemi si říkám, jestli by mi nebylo bez ostrovu lépe.:(
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » ned úno 14, 2021 8:44 pm

redcrown píše:já bohužel musím nahlásit problém, že mi nefunguje správně battery priority. Když jede se sepnutým transfér relé, tak se to tak podivně mění, chvíli jede skoro naplno na baterii, za chvíli zase skoro jen na síť a tak pořád dokola. Navíc jsem narazil na to, že jsou dva parametry pro prioritu baterie. 1296 a 6071.
Když jsem priority baterie zapnul přes menu BMS tak se zapnul jen parametr 6071 na yes. Zkoušel jsem zapnout i 1296, ale stejně to je divné. Nevíte někdo, proč jsou ty parametry dva? Případně jaká je jejich vzájemná vazba?
Jak se to tak střídá, tak na displeji problikává Limit a Boost. Dnes jsem bohužel neměl moc času, tak uvidím, co vypátrám.
Zkoušel jsem to na fázi, kde není paralelní provoz. Ono ale pokud se jede s rozepnutým transfér relé, tak battery priority podle mě skoro není potřeba. Samozřejmě záleží na tom, jak často stav sepnutí síťového relé nastane.
Pořád neskutečně bojuju s Batriem. Chvílemi si říkám, jestli by mi nebylo bez ostrovu lépe.:(

Já myslím, že ten druhý parametr nemám. asi to bude souviset s XCOM-CAN a Batriem, odkud si bere SOC. Je tam taky položka 6062, kde se nastaví minimální SOC pro backup a battery priority se použije jenom pokud je SOC baterie větší než to co je nastaveno v 6062.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 685
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'