Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 14, 2021 2:34 am


Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod FRSO » pon led 11, 2021 9:24 pm

kodl69 píše:Chránič před XTM určitě nemůže chránit spotřebiče za XTM třeba v ostovním režimu, to je snad jasný.

JJ, mě taky, občas dávám za Victrona fíčko.
FRSO
 
Příspěvky: 1413
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod xmasin » pon led 11, 2021 9:50 pm

Podle aktuálně platné normy musí být všechny nové instalace prováděny jako soustava TN-C-S a okruhy přístupné laikům (zásuvky, světelné okruhy) a specifikované pevné instalace (např. elektrické podlahové topení) vybaveny dodatečnou ochranou proti dotykovému napětí, takže chráničem s vybavovacím proudem 30mA. Kromě toho platí, že u dřevostaveb musí být ještě centrální chránič na přívodu do domu s vybavovacím proudem 300mA jako protipožární. Takže pokud dnes něco dělám, tak automaticky s chráničem.
xmasin
 
Příspěvky: 1524
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod bublich » pon led 11, 2021 10:25 pm

Dobrý den.
Já osobně děkuji Sitrovy za zajímavý odkaz.
http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... nice--3653
Proudový chránič je výborná ochrana před NDN i před zahořením,například po útoku kuny apod. zvířátek.
Určitě používat i když třeba v nějakém specifickém případě může být jeho funkčnost omezena.
Tam kde je to možné,by šlo při pochybnostech změřit vypínací proud a vypínací čas při zapnutých všech potenciálně rizikových spotřebičích.Měřákem,nikoliv zkušebním tlačítkem.U tlačítka je pouze jistota zkušebního proudu ale těžko se odhadne vypínací čas.Tedy pokud není zcela nefunkční. :o
Bohužel jak zmínil Kodl - je to otázka peněz (hrozně předražené,zejména jestli je rozdíl jen materiál difereciálního trafa,jak je zmíněno v článku).
bublich
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod sitra » úte led 12, 2021 2:17 am

bublich píše:Dobrý den.
Já osobně děkuji Sitrovy za zajímavý odkaz.
http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... nice--3653
Proudový chránič je výborná ochrana před NDN i před zahořením,například po útoku kuny apod. zvířátek.
Určitě používat i když třeba v nějakém specifickém případě může být jeho funkčnost omezena.
Tam kde je to možné,by šlo při pochybnostech změřit vypínací proud a vypínací čas při zapnutých všech potenciálně rizikových spotřebičích.Měřákem,nikoliv zkušebním tlačítkem.U tlačítka je pouze jistota zkušebního proudu ale těžko se odhadne vypínací čas.Tedy pokud není zcela nefunkční. :o
Bohužel jak zmínil Kodl - je to otázka peněz (hrozně předražené,zejména jestli je rozdíl jen materiál difereciálního trafa,jak je zmíněno v článku).


Myslím si, že zrovna pro "útoku zvířátek" a nedotažených spojů je vhodná AFDD ochrana. Taktéž západní sousedi používají. K chrániči. Mě ta cena rozhodně tak moc přemrštěná nepřipadá:
https://www.elima.cz/obchod/pf7-25_4_00 ... 28987.html
AC chránič, při "nasycení" stejnosměrné složky rez. proudu je nefunkční a rozhodně to není schopen poznat kdokoli bez osciloskopu. V praxi to vypadá tak, že vidíš chránič, změříš ho a libuješ si. Pak zapojíš spotřebiče a jsi spokojený :-), ale.... lehké objasnění co tuto složku vytváří:
http://www.oez.cz/aktuality/proudove-ch ... zidualniho

Šel bych touto cestou:
https://www.afdd.cz/files/MI02-2017-CZ.pdf
str. 6

A doplňující otázka: kolikrát do roka, máš tvůj proudový chránič otestovat TESTovacím tlačítkem dle doporučení výrobce? :-)
a ještě pro "měřiče": když se chystáš změřit proudový chránič tak ho prvně změříš a pak zkoušíš TEST tlačítko nebo naopak? Samozřejmě TEST tlačítko až nakonec....
RT E2A
co nevím tak googlim... :-D
aktuálně experiment s Gridfree 1kW SUN-1000GH (45-90V) s 4x2x255Wp.

Původně: oplockého systém na přímý ohřev vody, 8x255Wp RENESOLA v sérii, boiler Dražice OKCE 200l. Úspora za rok 8tis Kč při D25d.Již po návratnosti investice...

Původně: 3,2kWp, Axpert MKS 3000/48, LiFePo 16x3,2V/200Ah. Napojen celý dům na 1f-úspora za rok 8tis Kč... S návratností nelze kalkulovat!
sitra
 
Příspěvky: 137
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte led 12, 2021 8:52 pm

tak práce pomalu pokračují. Není to jako práce s buzolou.....
DC rozvaděč je kromě uzemnění a přívodu od baterie hotov. Mezi sběrnice jsem radši dal plastovou přepážku, aby se při pracech omylem nespojili šíny. Další 3 spodky na jaře obsadí další VT, sběrnice 700mm2 a další volné spodky se podbízejí pro budoucí rozšiřování....
Nevidíte v nějaké začátečnické chyby?
IMG_20210112_203512.jpg

IMG_20210112_203504.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mgx » úte led 12, 2021 10:10 pm

tie rozvadzacove skrinky ti za chvilku (povedzme do 1/2 roka) nebudu stacit :). Rozvadzac sa osadzuje tak, aby tam bolo aspon 1/2 miesta volne :). Signalizaciu+prepoje potahas kade? Popri silovych kabloch? Nievelmi dobre....
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 116
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte led 12, 2021 10:26 pm

díky za poznámky. Spodní rozvaděč bude opravdu jen DC, BMS bude u baterky, součásti sběrnice asi nacpu do nějaké malé plastové krabičky. Protože to tvořím postupně bez jasného plánu, tak možná na něco zapomínám, to je možné. Co konkrétně myslíš signalizace a propoje?
díky
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mgx » úte led 12, 2021 10:37 pm

myslel som studer(bus), tzn. zbernicu studeru medzi zariadeniami. Mas to tak pekne porobene,skoda by tam bolo nechat povalovat sa tel.utp kablik. Ale daju sa tahat poza menice. Signalizaciu myslim rozne cidla kade tade. Mozno ich popraces do tej dolnej rozvodnice, ale dost pochybujem :)
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 116
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte led 12, 2021 10:49 pm

Nějakou tu "signalizaci" bych možná dal na dveře DC rozvaděče, je hluboký dost. Uvidíme.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned led 17, 2021 6:49 pm

dnes jsem v testovacím režimu zapnul všechny 4 měniče, abych ověřil, jestli všechny naběhnou 2 fang + 2 stud. Zapínal jsem je postupně, žádné vážnější komplikace. Jen drobné anomálie:

1) vše jsem připojoval přes 150W/230V halogen. Jen u jednoho Studera se kondíky nechtěli nabít. Normálně žárovka lehce žhne, do několika vteřin zhasne a při docvaknutí nožovky nic nejiskří. Jen u toho posledního studeru stále žhnula. Po zapnutí se ale zdá, že vše funguje. Invertor invertoruje, tak nevím.

2) jednoznačně v search loadu studery znějí jinak, tak trochu hezčí a kultivovanější zvuk toho pulzu.

3) hned u prvního měniče se mi nezdály různé ukazatele proudů a výkonů. Testoval jsem s horkovzdušnou pistolí, stupeň I. a II.
Neumím si vysvětlit nesrovnalosti, podotýkám, že hodnoty z BMS docela sedí, měřil jsem i klešťákem. Nevíte někdo, proč se tak strašně liší hodnoty DC proudů v obrazovce BMS a v celkovém schématu?
Zásadně to nesedí u I. stupně, II. stupeň by se zdálo, že je v pořádku. Na druhém stupni bude snad už čistě ohmická zátěž (tepelný výkon asi zásadně převládá nad motorem). Přesto by ale i u I. stupně měli sedět proudy DC na obou obrazovkách a AC proud by snad měl taky ukazovat správně....
díky
nesrovnalost ukazatelů XTM4Stud_horkovzdušná pistole-stupen1_resize.png

nesrovnalost ukazatelů XTM4Stud_horkovzdušná pistole-stupen2_resize.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned led 17, 2021 7:16 pm

OK, bod 1) s nedostatečným odporem pro nabití kondíků jsem si mezitím asi zjistil. Možná to bude podobný problém, jako měl DanoP, že měnič se zrovna zapínal. viewtopic.php?f=3&t=5609#p131512
Já jsem si toho teda nevšiml, ale zaměřím se na to při příštím zapnutí. Možná, že jak jsem ho překonfiguroval, tak se to už nestane.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod luge » pon led 18, 2021 12:12 am

redcrown píše:dnes jsem v testovacím režimu zapnul všechny 4 měniče, abych ověřil, jestli všechny naběhnou 2 fang + 2 stud. Zapínal jsem je postupně, žádné vážnější komplikace. Jen drobné anomálie:

1) vše jsem připojoval přes 150W/230V halogen. Jen u jednoho Studera se kondíky nechtěli nabít. Normálně žárovka lehce žhne, do několika vteřin zhasne a při docvaknutí nožovky nic nejiskří. Jen u toho posledního studeru stále žhnula. Po zapnutí se ale zdá, že vše funguje. Invertor invertoruje, tak nevím.

2) jednoznačně v search loadu studery znějí jinak, tak trochu hezčí a kultivovanější zvuk toho pulzu.

3) hned u prvního měniče se mi nezdály různé ukazatele proudů a výkonů. Testoval jsem s horkovzdušnou pistolí, stupeň I. a II.
Neumím si vysvětlit nesrovnalosti, podotýkám, že hodnoty z BMS docela sedí, měřil jsem i klešťákem. Nevíte někdo, proč se tak strašně liší hodnoty DC proudů v obrazovce BMS a v celkovém schématu?
Zásadně to nesedí u I. stupně, II. stupeň by se zdálo, že je v pořádku. Na druhém stupni bude snad už čistě ohmická zátěž (tepelný výkon asi zásadně převládá nad motorem). Přesto by ale i u I. stupně měli sedět proudy DC na obou obrazovkách a AC proud by snad měl taky ukazovat správně....
díky
nesrovnalost ukazatelů XTM4Stud_horkovzdušná pistole-stupen1_resize.png

nesrovnalost ukazatelů XTM4Stud_horkovzdušná pistole-stupen2_resize.png

Menic je tiez hladny
luge
 
Příspěvky: 709
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mobilik » pon led 18, 2021 7:45 am

Je to spôsobené nepresnosti merania Studera...
Každe zariadenie od Studera si meria vlastne napätie na svojich pri vodných kabloch. To zapríčiňuje úbytky napätia a nepresnosti.
Jedine BSP, XCOM-CAN meria presne napätie, ale jednotlivé zariadenia sa aj tak riadia podľa svojich meraní.
To je obrovská nevýhoda studeru, písal som to už pred pár rokmi tu keď som začínal zo studerom.
Proste studer nevie presne merať a to je smutné pri tej cenovej kategórii...
Čo bolo bolo, bude len horšie...
mobilik
 
Příspěvky: 2558
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod DanoP » pon led 18, 2021 9:09 am

Vacsie chyby v merani prudu robi studer alebo fangpusun? Ak fangpusun skus sa ich opytat na kalibraciu. Cinan vacsinou nema problem poslat taketo info. Mne robi studer chybu +- 1A oproti skutocnosti, takze to povazujem za OK (aj tak to ma rozlisovacku 1A). Nesedia mi napriklad sietove napatia - aj ked je zopnute transfer rele je rozdiel 2V medzi ACin a ACout, co je samozrejme blbost. Rozdiel Ubat mam cca 0,1V medzi menicom a BSP, pricom ten rozdiel je konstantny, nezavisly od zataze, pri premerani bez zataze tam nie je rozdiel, napriek tomu to ukazuje rozdiel.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 822
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod el_salvadore » pon led 18, 2021 5:05 pm

@redcrown, mohol by som sa ta prosim spytat, preco si presedlal na 4xXTM-4000 ked si z pociatku planoval 2xXTM-4000? A nebolo by uz v takejto zostave lepsie ist do 2xXTH-8000. Sorry za off topic ale prebehol som cele toto vlakno a nenasiel som k tomu info.
Planujem ostrovnu FVE.
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 93
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon led 18, 2021 7:32 pm

Původně jsem chtěl koupit jen 2xfang, ale když se pak objevily ty originály na secondsol, tak jsem si ještě taky 2ks vzal. Za ty prachy, neber to.
Navíc na 3f a posílením 1f budu moct jet komplet všechno, asi přes to pojedu i vytěžování. A že nad 12kWp je co vytěžovat. Navíc mám dost 3f strojů. To sice nedělá mnoho roční energie, ale když už, tak už. Stejně je to jen koníček, ekonomika u takové instalace je již sprosté slovo. Asi tak.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod Lui » pon led 18, 2021 7:54 pm

redcrown píše: Navíc mám dost 3f strojů.


aké konkrétne prosím?
hlavne aké majú tie stroje výkony ma zaujíma.
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh Pb *batt* , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1123
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon led 18, 2021 9:24 pm

truhlářská pila, myslím 3kW
hoblovka/protah 2kW
cirkule 4kW
soustruh 5,5kW
nástrojařská frézka 4kW
sloupová vrtačka 2kW
pásová pila asi do 1kW
CO2 250A, nevím přesně, ale na B16A jde jen na 8 z 10 stupňů
kompresor 3kW
odstředivé čerpadlo velké závlahy 2kW
hydraulický agregát 3kW
To jsou všechno jen 3f stroje a to jsem na spoustu určitě ještě zapomněl.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod Lui » pon led 18, 2021 9:27 pm

vdaka za rozsiahlu odpoved.
A tieto stroje púšťáš len cez XTM-ká na tvrdo? alebo spolu paralelne so sieťou?
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh Pb *batt* , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1123
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon led 18, 2021 9:32 pm

DanoP píše:Vacsie chyby v merani prudu robi studer alebo fangpusun? Ak fangpusun skus sa ich opytat na kalibraciu. Cinan vacsinou nema problem poslat taketo info. Mne robi studer chybu +- 1A oproti skutocnosti, takze to povazujem za OK (aj tak to ma rozlisovacku 1A). Nesedia mi napriklad sietove napatia - aj ked je zopnute transfer rele je rozdiel 2V medzi ACin a ACout, co je samozrejme blbost. Rozdiel Ubat mam cca 0,1V medzi menicom a BSP, pricom ten rozdiel je konstantny, nezavisly od zataze, pri premerani bez zataze tam nie je rozdiel, napriek tomu to ukazuje rozdiel.

nejde asi úplně říct, že by fang byl výrazně horší než Studer. Jestli posbírám síly, tak to hodím do tabulky. I mezi těmi dvěma Studery je taky rozdíl.
Co my ale přijde úplně zoufale špatně je to měření u horkovzdušky na první stupeň. Že měří XTM trochu nepřesně oproti BMS, to bych ještě bral, ale 10A DC vs 18A DC, to přeci není trochu špatně. Potom 2,3A AC vs 4,7A AC, to mě přijde taky trochu moc. Zítra pro jistotu zkusím ještě klěšťák na AC vedení. Předpokládám, že výkon Studer ukazuje zdánlivý, tak to se nedivím, že to číslo proti DC BMS nesedí, ale proudy? Asi ještě pro jistotu zkusím elektroměr na ACout.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'