Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte zář 28, 2021 7:57 pm


Poloostrov do 4KWp /2015

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod kodl69 » ned bře 22, 2015 8:06 pm

Na fotce to není moc patrné, ale nevím, jestli nejsou přerušené některé pásky propojující články v panelu - od toho ta barva. Co tě vedlo k té konstrukci? o 20W vyšší celkový výkon v několika jasných dnech v zimě? Jestli je to někde na vysočině, tak doufám že střecha je dobře upevněná ke zbytku domu. Doporučuju uzemnit v jednom bodě, nejlépe u midnite, - pól panelů a baterií - ušetříš polovinu pojistek a výkonových ztrát na nich. Chybí ti ještě přepěťovky na DC straně měnice, na přívodu do domu z DS a na výstupu PJ.
1.) Aux 1 je prostě výstup 12V nebo kontakt, dle svitchů, v midnite, na aux 2 je lepší připojit whizbang jr, abys věděl, kolik máš v baterkách a jaký jsou odběry.
2.) co je v měniči PJ je celkem jedno. Stačí připojit kontakt relé paralelně k spínači, toto relé dát někam dovnitř do pj a vyvést ven jeho cívku (cívky). všechny ostatní řešení potenciálně hrozí zničením elektroniky měniče při připojení drátu na nesprávný potenciál. Přepínání podle úrovně napětí je dobrý pro olovo, pro LiFePo4, kde je pořád 52-53V a pak je najednou konec to asi není moc dobrý, spíš jako havarijní opatření, ne na každodenní provoz. Spínání měniče by spíš mělo být podle SOC baterie (state of charge), viz. SDS valc - zde je řešeno i spínání přebytků.
3.) je potřeba použít 2 ks stykače se třemi kontakty, s mechanickým blokováním, jinak není zaručena dostatečná mezera mezi kontakty, ani to, že sepnou všechny zároveň. Do části měření nesmíš zasahovat. Tím je jasně dáno, že přepínání může být na vstupu rozvaděče domu. Je pak záhodno vyřešit, aby přes měnič nebyl napojen třeba elektrokotel nebo 4,5kW boiler.... P.S. sepnutý stykač min. 10W trvale, za rok 87kWh ze sítě nebo z panelů/baterií...
Pokud zapojíš přepínání sítí před elektroměr, zaplatíš i za svoji elektřinu ČEZU(EONu, PRE...) :lol: tak se pozná vzorný zákazník a ovčan :lol: ale toto když se zjistí, tak zaplatíš i s chlupama neoprávněný zásah do zaplombované části s podezřením na neoprávněný odběr...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5800
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » pon bře 23, 2015 7:50 am

Ke konstrukci mě vedl ideální sklon panelů a spád sněhu když povolí.S hodinama je to jinak dráty do pojistkové skříňky na fasádě z ní do hodin 15m a pak je můj hlavní 3x25A už bez plomby.Vzduchové mezery se upraví ve stykačích.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » úte zář 01, 2015 9:44 pm

Tak mě došel konečně "jezevčík" ,1000mm/35kg-vevnitř po cestě jeden ventilátor urvaný rotor,jinak je tam čtveřice od začátku do konce.Trafa tři a deska pro 8-15kW verzi.Na detekci napětí (GUT F LOW)osazený odpor,HIGH prázdno,na vývodech traf ferity s jedním omotáním.Tak první šlo předělání závitů kolem feritů a dodělání kousku kabelu s oky k nejkratšímu vedení,kde je nejlepší místo pro závity,k trafu nebo k chladiči s fety?A ještě musím předělat AC výstup z těch zásuvek na svorkovnici.Odpojím vstup AC,který je na svorkovnici paraelně s PC zásuvkou a použiju ji na výstup z měniče.Ty dvě pojistkové pouzdra(30A) pudou taky pryč,jističe mám hned za měničem a od baterek nožovky.Ten rozměr je teda něco a vevnitř moc místa na šrouby pro ukotvení není.Balík šel týden z Irska,koupeno na Ebay.Měnič bude pouze měnit,nikoli dobíjet či hrát si na UPS.
Měl bych jen dotaz jak jej správně zapojit(postup)?Kolébkáč OFF(střední poloha)-kabely k správným pólům z nožovek,uzemnit kostru a pak kolébkáč na kterou polohu Power saved ON,nebo OFF?Pak tam je potenciometr asi Ower voltage 9 poloh?No a nakonec na displeji menu,co tam je potřeba nastavit?
http://img99.rajce.idnes.cz/d9903/11/11021/11021686_7e6640be998a294226605afc4559f0e9/images/IMG_20150901_190947.jpg?ver=0
http://img99.rajce.idnes.cz/d9903/11/11021/11021686_7e6640be998a294226605afc4559f0e9/images/IMG_20150901_191344.jpg?ver=0
http://img99.rajce.idnes.cz/d9903/11/11021/11021686_7e6640be998a294226605afc4559f0e9/images/IMG_20150901_191354.jpg?ver=0
http://img99.rajce.idnes.cz/d9903/11/11021/11021686_7e6640be998a294226605afc4559f0e9/images/IMG_20150901_191443.jpg?ver=0
http://img99.rajce.idnes.cz/d9903/11/11021/11021686_7e6640be998a294226605afc4559f0e9/images/IMG_20150901_214134.jpg?ver=0
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod mobilik » úte zář 01, 2015 9:59 pm

Power save On ani nepouzivaj, je to blbost. Ukostrenie menica ano, plus by som ukostril este aj pravu zdierku menica aby sa stala z vystupu siet TNS. Na displeji nic netreba nastavovat, aj tak to meria veeelmy nepresne. Maximalne si tam nastav cenu kW hodiny a bude ti pocitat usetrene peniaze, ale velmy nepresne.... ;-)
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2558
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod kodl69 » úte zář 01, 2015 11:11 pm

dost síla, aby se to stačilo uchladit... při připojování pozor, vypínač na off, připojovat přes odpor pro nabití kondenzátorů, jinak hrozí natažení oblouku a upálení kusů svorek.
(mám na to upravenou nožovou pojistku, co je v ní místo pojistky kus odporovýho drátu) a potom prostě zapnout, na první pokusy stačí připojit do divnozásuvky prodlužku a trochu potrápit...V každým případě doporučuju napájení přes pojistku, pokud se něco odehraje, tak baterky nevypneš...(12kW na 50V je 240A, to už je megapojistka PN1 a k tomu drát 150mm2 měď)
přijde mi zoufalý rvát vzduch skrz celý tohle monstrum, už na 8kW se mi to nelíbí, ale co bysme po číňanech chtěli.
Logický by bylo nasát dole vzduch, nad elektronikou ven, a jinej vzduch protahovat krz trafa.
V každým případě uzemnit kryt měniče, a to spojení jednoho vývodu 230V se zemí stačí v rozvaděči (měl jsem z toho trochu strach, tak sem napřed zkoušel opatrně přes odpor, ale je to ok, mám tím pádem soustavu TNC-S, chrániče fungují jak mají.
To točítko jenom nastavuje nabíjení, na funkci měniče asi nemá vliv. (nesahal sem na to)
Upevnění 8kw mám na svislo, zásuvku 230V nahoře, a drží mi to jenom úhelníčky za ty malý samořezy na čelních panelech. úhelníčky jsou přišroubovány k jeklům 30x30, a ty teprve na zdi. Měl jsem strach, ale ony ty samořezy vlastně drží na střih, váha leží na spodních úhelníčcích, tak se nic neděje.
ještě by mě zajímalo, při jakým výkonu ti začne svítit červená, pískat a nakonec vypne.
Podle obrázku jsou ty trafa připojený nějak zvláštně, snad všechny paralelně, v 8kW verzi jsou spojený primáry do série a sekundáry paralelně, jestli jsou tady i primáry i sekundáry natvrdo spojený paralelně, tak je to dost odvážný řešení.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5800
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » stř zář 02, 2015 9:48 pm

Ano oddělil jsem měnič od baterek nožovkovým blokem 250A a kabel 153mm2(14mm průměr),s tím postupným nabitím je pozdě,prostě jsem samostatně nahodil nožovky s vyplým měničem a Midnitem s balastem OFF.Oblouček byl,ale měnič naběhl po spuštění a tomu bloku nožovek to ublížit nemohlo ,je to jak almara z Temelína.
Nevím kolik hřejou fety aby bylo nutné vést vzduch už před trafy ven a k trafům řešit další přívod od jinud.Spíš mě překvapilo,že tam soudruzi dali větráky napřímo k pólům od baterky a spínají se přez teplotní čidla na trafech.Tím jak mě upadla po transportu jedna vrtule na větráku,tak jsem intuitivně vzal z krabice od počítačů jiný 12V a šoupl ho tam.Až po chvilce jsem si všim ,že je to napřímo na těch 60V a takový doma nemám.Ani vlastně netuším kam pro něj do krámu,tak šel zase ven.
Co to snese jsem už takhle na noc neměl odvahu a ani jsem to nepouštěl do domu zatím,zítra pokračuji.Ty blbosti u kolébkáče už jsou vykuchané,půjde tam lépe horký vzduch.Uchycení šlo přez AL tělo,je to fakt těžká mrcha a manipulace je příšerná i ve dvou.
S tím zapojením traf netuším co bude,co se Ti nelíbí?Já je jen pootočil kvůli námotu na ferity,jinak jsou zapojené jak byly.
Zítra vyzkouším co umí,mimochodem na displeji bylo 0,31A na prázdno,jak moc to je mimo ,nemám tu teď klešťák?
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod rob.brno » čtv zář 03, 2015 6:58 am

Větrák tam můžeš koupit na 5V(jestli najdeš podobný) a připojit jej přes DC-DC z ebaye, např.: http://www.ebay.com/itm/EU-Plug-USB-AC- ... 021wt_1153

Tyhlety fungují běžně už od 50V.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 867
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod kybos » čtv zář 03, 2015 8:29 am

7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2371
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod kodl69 » čtv zář 03, 2015 10:09 am

To KYBOS: mám dojem, že v PJ jsou ventilátory 25mm tloušťky, ty zrovna tme nemá.
Paralelní spojení transformátorů: pokud je třeba jenom o půl závitu jinak navinuto na některém transformátoru, začnou téct vyrovnávací proudy mezi transformátory z důvodu rozdílného napětí, což značně zvyšuje ztráty, v extrému až zničení traf. Ale snad soudruzi v číně neudělali při navíjení chybu. Teda jestli je to zapojený tak, jak mám na schématu. U 8kW/48V jsem si tím jist, tam problém nevznikne, naopak díky paralelnímu spojení sekundáru bude na primárech vždy stejný napětí.
trafa měniče.png
- popisy traf jsou naopak, nechtělo se mi vytvářet zvlášť součástku, ale snad to stačí k tomu, co chci říct.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5800
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod hurvayz » čtv zář 03, 2015 11:11 am

Fety jsou do cca 2kw jen teple, ani nespusti ventilator primo u fetu na vstupu..Ten se zapne nad 4kw. Jen ty zbyvajici dokazou vrcet az do teploty cca 35 stupnu na trafu. Diky tomu naporem techto vent. to ochlazuje i fety.
Doprucuji celou zadni stenu dat do pr.. ulehci se hodne proudeni.. dokonce mam venku i displej cca 12 m v rozvadeci a luxus.. Fouka to i z tama..
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 928
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » čtv zář 03, 2015 12:09 pm

Ještě jeden dotaz,když mám ty trafa paraelně ,tak by se měly hřát všechny stejně při odběru ne(pokud jsou namotané OK).Nebo ty ventylátory jedou pokaždé jinak?
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod kodl69 » čtv zář 03, 2015 12:15 pm

pokud měnič bere 0,3A naprázdno, tak asi budou namotaný shodně.
Ale to už sem psal výše, vzduch cestou přes PJ odspoda se předehřeje na tranzistorech, potom ještě trochu na prvním trafu, ještě trochu na druhým trafu a ke tětímu trafu přijde už horkej, to se mi jaksi z principu nelíbí, asi jsem detailista, a navíc je malá pravděpodobnost, že to pojede na plnej výkon delší dobu. Otázka je, jak je u tohoto kusu nastavení omezení výkonu, můj 8kW před úpravou vypínal při 5200W...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5800
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod hurvayz » čtv zář 03, 2015 12:29 pm

0.3A?
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 928
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod kodl69 » čtv zář 03, 2015 2:56 pm

jo, to píše marko: "Zítra vyzkouším co umí,mimochodem na displeji bylo 0,31A na prázdno,jak moc to je mimo ,nemám tu teď klešťák?", doufám, že je to údaj z Midnite - z bočníku whizbang jr, a ne údaj z displeje na PJ, to by asi byla úplná blbost, kam by 0,3A /230V na prázdno teklo...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5800
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod kybos » čtv zář 03, 2015 3:04 pm

kodl69 píše:To KYBOS: mám dojem, že v PJ jsou ventilátory 25mm tloušťky, ty zrovna tme nemá.

Našel jsem tam přes 450 ks skladem s hloubkou 25mm. Mají celkem slušný vyhledávač dle parametrů, stačí zadat požadavky.
http://www.tme.eu/cz/katalog/#id_category=112526&search=ventil%C3%A1tor&s_field=niski_prog&s_order=ASC&visible_params=2%2C173%2C2699%2C183%2C77%2C98%2C32%2C259%2C179%2C117%2C74%2C181%2C174%2C68%2C184%2C120%2C176&used_params=98%3A26063%3B174%3A352401%3B&page=1&products_with_stock=on
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2371
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » sob zář 05, 2015 5:59 pm

Takže jak jsem slíbil,zátěžová zkouška PJ 10000W proběhla a začne pípat při 8600W,několik minut a nevypnul.Tak nějak mě došly spotřebiče po ruce,ale maximum stabilního provozu je přez osm a to mě stačí.
Najednou jsem pustil 3x herní PC, AP pro celou obec jede nonstop,dvě UPS u PC ,balast standby, lednička jela moje (jsou tu ještě dvě),TV, všechna světla ve třech patrech,troubu na max,rychlovarku,myčku,vrtačku,horkovzdušku profi na max,dvoukotoučovou brusku,kompresor a na závěr do toho tlaku vodárnu.Pípal ale jel několik minut než vypla konvice a pak vodárna.To se mě líbí,počítal jsem kolem sedmi,ale 8,5kW je hezčích :mrgreen: Myslel jsem že jej položí ta vodárna při 7,6kW se rozbíhala a má 1400W v chodu,nepoložila.
Hned mě ale vydrbal jeden stykač z trojice pro auto přepínání sítí,už při prvním spuštění v něm hrčela cívka a po pár přepnutích se odporoučela do nebe.Na to že je na 230V AC a kus stál 760Kč nic moc teda.Tak to mám teď růčo 1-0-2 a musím se přiznat, spí se mi teď lépe :D .Kuchl jsem jej ať skouknu jak odolávají kontakty po přepnutích co jsem zkoušel v menší zátěži a nic jim není.Takže Abramsův systém trojice dvojitých stykačů 2 spínací+2seplé a namotaná dlouhá cesta při přepnutí na FV funguje,jen netuším do jaké zátěže.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod abrams » ned zář 06, 2015 8:23 am

Zdravím ,

... pěkný test :D .
Řve už při 86% zátěži ... slušný ::rolleyes:: mýho měniča sem nerozeřval ani +/- 93% zátěží :twisted: .

K přepínání DS / FVE používám už jen jeden stykač (už jedu jen na jednu fázi 8-) ) typ 425 22 s integrovaným usměrňovacím můstkem s DC cívkou :arrow: oproti klasickým AC vůbec nehrčí :mrgreen: a dokonce zůstává sepnutý i při krátkých poklesech napětí vzniklých větším rázem odběru .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod kodl69 » ned zář 06, 2015 8:50 am

Já používám stykače, který vůbec neberou elektriku v sepnutým ani vypnutým stavu :-) a to stykače se západkou (větší obdoba monostabilního relé) samozřejmě s mechanickým a elektrickým blokováním současnýho sepnutí. Jestli si někdo z vás myslí, že mezera mezi kontakty je dost na přepětí co může přijít ze sítě, tak jste dost idealisti. I tak mám před stykačem ze strany sítě přepěťovku T1+T2, která to omezí na max. 2,5kV než shoří. Vypínač 1-0-2 je samozřejmě dobrý řešení, ale blbě se automatizuje.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5800
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » ned zář 06, 2015 10:06 am

PJ je v sériovém stavu,upravena pouze kabeláž na feritech,kvůli spotřebě na prázdno ,i tak by to mělo stačit pro náš dům.Jedna fáze příjde na řadu.To přepínání v zátěži 8KW si nedovedu představit taky a nevím o DD zařízení, co by to umožnilo,krom toho 1-0-2 v pořádné(63A) variantě,ale ručně.Snad jen na něj dát servopohon -hehe.Asi nejpohodlnější bude připínání dobíječky z DS ve chvíli ,kdy se blíží konec baterek.Nebo samozřejmě měnič s touto funkcí pořádně pracující.Jak je na tom současný sériový PJ nevím a nehodlám pokoušet?
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » úte zář 22, 2015 10:06 pm

Takže jdu bilancovat:
Rozpočet 170t.Kč-překročeno na 180t.Kč(mou vinou nečtení upozornění v krabici reglu :hell: :wall: :mrgreen: )
Výkon měniče Power_Jack 48V/ 10KW, trvalý do domu 8,5KW
FV panely Chaori 230Wp/37.1V/8.21A-20KS ,reálný maximální zisk 5360Wp(6.9.2015)
Regulátor Midnite 150 Classic, reálně dal 59.6V/90A do zátěže
Baterie 17Ks LifePo4 3,45V/200A, Winstny
Dvě keramické spirály 2KW + 1.5KW namotané na míru 150V/40A DC v jímce AKU nádrže 3000L
Spousta balastu okolo,který velmi nenápadně ukrajoval rozpočet až nečekaně :lol:

Funguje to jednoduše,byť jsem byl odrazován od některých řešení:
Panely rozdělené do pěti stringů po čtyřech a kompletně svedené solární 6mm kabely oba póly až k odpojovačům 5+5ks(10A),pod nimi združené CU hřebeny a z nich jdou dva vodiče na spínání přebytků přímo do spirál v AN ,které se spínají na dvou SSR 60A/220VDC.Tyto relé spíná regulátor na základě High Float.To znamená,že když jsou baterky po absorpci už jen udržovány na daném napětí,jakékoli zvýšení nad hodnotu Floatu sepne dva výstupy AUX1/AUX2 a pustí výkon panelů přímo do spirál před regulátorem a měničem.Tyto AUX výstupy umí reagovat v mnoha módech a jeden dokonce modulovat od 1-5V krocích až do 14,7V. Na SSR spínaném kontaktu pro 40A/220V je nutné dát varistor kvůli odpojovacím špičkám z panelů,mám dva 170V/63A na jednom kontaktu. Tímto spínaním přebytků jsem se vyhl regulátoru a měniči a tím získal plný výkon měniče v náběhu a odlehčení zátěže na obou zařízeních.Bod MPPT na spirálách mě netrápí,je to jen nežádoucí přebytek umořený ve vodě a dobrý pocit,že na střeše nic nezůstalo.Regulátor reaguje okamžitě na odběr do domu a spirály odpojí.
Třetí vodič z CU hřebenu odpojovačů vede do regulátoru Midnite 150 Classic přez usměrňovací diodu 80A/600V ,protože došlo k reverzaci toku energie z baterek přez regulátor do spirál.Stalo se v době kdy nesvítilo a na AUX1/2 byl jiný mód(ruční ON) a sepnuto do spirál!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! ZÁTĚŽ PŘED REGLEM = DÁT DIODU NA + !!!!! Samozřejmě je před výstupem z reglu ještě odpojovač(100A) na baterky a to oba póly.Z reglu je ještě uzeměno zvlášť na dvě tyče(20x1600mm) v zemi a zaplá funkce AF,která zablokuje Midnite ,když zaregistruje změnu v ukostření.Midnite považuji za nejdokonalejší regulátor na trhu,jediné co bych mu vytkl je ventilace,která je hlučná a vyřešená dvěma malými turbohrkadly+1 na těle venku co podpoří jen fety.Ale to co umí,nemá žádný regulátor,zisky jsou maximální.
Baterky jsou žluté 3,2V/200A Winstny 17Ks a to proto,že dají dohromady 60V ,což je hranice jejich nabíjení a hranice napětí měniče je malinko výše 64V.Na baterkách mám jen pasivní paliče přepětí na každém článku,které se aktivují při 3.6V,což už není provozní maximální napětí.To udržuji do 3.49V ,tohle je slabý článek a do budoucna jej chci změnit,buď za silnější typy s nižším vybíjecím napětím(3.5V),nebo nabíjecím modulem rovnoměrně rozdělující napětí na každý článek zvlášť.Baterky monitoruji čtyřmi CellLogy a za pomoci jejich alarmu LOW/OWER zapínám a vypínám měnič a přepínání sítí.Takže na nich visí relátka,které ovládají kolébkáč měniče , časové a rozpínací relé.Časové relé muselo být nasazeno kvůli náběhu vyplého měniče,který trvá 6s a rozpínací relé zase kvůli doběhu po vypnutí měniče,kdy pomalu odpadá energie z něj.
Měnič PJ 10 000W,je k baterkám připojen nožovýma pojistkama 250A v odpojovači,oba póly.Tento měnič nikdy poprvé nezapojujte na baterky přímo,ale nejdřív jej postupně nabijte přez nějaký odpor(na přívod plusu dejte třeba 200W žárovku atd.)Obvody s kondíky v měniči jsou prázdné a jejich plným připojením k baterce vypálíte součástky na desce v okolí fetů,v průběhu jejich akumulace!!!! .Jinak tento macek má trafa LF a je opravdu blbuvzdorný a za ty prachy bez chyby.Malinko vyladíte spotřebu na prázdno vícero provlečením vedení drátů z traf,na již přiložených feritech.Pak si připájíte na displeji odpor 3KOhm,ať stále vidíte stavy jak projdete okolo a nemusíte jej mačkat(500-3kOhm,větší-menší intenzita) a vyhodíte přiblblé pojistky,které jsou ajnfach_grosse_šajze se zásuvkama na výstup AC.Dále se nedoporučuje využívat funkci UPS,kdy přivedete DS do něj a on se má postarat o nabití a přepnutí spotřeby z DS.Prostě ta funkce není dotažená do konce a zničí měnič ve velkém rozsahu.Mnozí již měnili komplet desku s fety a okolím :( .V ostrovním režimu používám kolébkáč bez problémů jen v ON funkci,hybridní funkci na kolébkáči nepoužívat,protože měnič nepozná spotřebič s nízkým odběrem(typicky úsporka),každé tři sekundy si šahá do rozvodu jestli se jako něco neděje.Prostě ON a v době vyšťavení baterek a slunce automaticky vypnout,což není problém.Jinak jede pěkně a podrží stále 8.5KW. Žádným drčením traf neoplývá a jediné co sem tam hučí při větších odběrech ,jsou čtyři ventilátory patrově nad sebou.První hlídá elektroniku,ten nesepne nikdy v normálním provozu a pak je po jednom před každým trafem nezávisle na měniči a spínají přímo z baterky na základě termostatu přilepeného na trafech,jedou dokuď termostat nevypne.V praxi fouká jen poslední nahoře,kde je nejvíc teplo a to při dlouhých větších odběrech.Teplota do 40°C leze ven.Z měniče leze stabilní napětí 237V AC(DS 238V AC),pak následuje jistič , přepěťovka,hodiny,systém přepínání na tři fáze.

Reálné žití s touto sestavou je kolem 13KW/den v pohodě bez přepnutí a nemusí nijak být jasno,ale příjde pátek, kdy má žena udělá od tří hodin do večera 4 pračky,upeče v tom dvě trouby,hodí tři rychlovarky,mytím domu spustí x-krát domácí vodárnu,pustí myčku,ohřeje třem lidem v mikrovlnce kus žvance a na závěr už to praní i žehlí,TV,rádio,3x herní PC+ rodiče dole+děti nahoře+ stálá spotřeba- :uh: :wall: :uh: :wall: 20:30hod konec, to prostě nejde :D ,to by ty baterky musely být s 5x větší kapacitou a slunce pražit celý den.

Děkuji velmi všem co měli trpělivost s mými dotazy a pomohli se vším ,co jsem potřeboval vědět
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], danidani a 1 návštěvník

Reputation System ©'